Tuesday, May 18, 2010

Εκτιμήσεις Deutsche Bank για τις ελληνικές τράπεζες


Εκτιμήσεις Deutsche Bank για τις ελληνικές τράπεζες

Αρκετούς κινδύνους και καθόλου ορατότητα εντοπίζει για τις ελληνικές τράπεζες η Deutsche Bank και διατηρεί την επιφυλακτική της προσέγγιση για τον κλάδο. Ο αναλυτής του οίκου συναντήθηκε με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών. Σημειώνει πως η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων ξεχώρισε και ήταν η κύρια ανησυχία για το 2010 και βέβαια τονίζονται τα σημάδια χειροτέρευσης και η επίδραση των αυστηρότερων μέτρων της Κυβέρνησης. Τα πρώτα σημάδια της χειροτέρευσης της οικονομίας θα αποτυπωθούν στα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου.

Δεν προχωρά σε αλλαγές στις συστάσεις, και σημειώνει πως το μόνο που μπορεί να συστήσει είναι ότι διατηρείται η επιφυλακτική του προσέγγιση για την Ελλάδα και τις ελληνικές τράπεζες. Διατηρεί και τη σύσταση διακράτησης για τις μετοχές των Εθνική Τράπεζα, Eurobank και Alpha Bank. Υπενθυμίζεται πως η τελευταία τιμή στόχος που είχε δώσει ήταν για την ΕΤΕ τα 21,8 ευρώ, για την Eurobank τα 7,5 ευρώ και για την Alpha Bank τα 9,2 ευρώ.

Για την Εθνική Τράπεζα περιμένει στο πρώτο τρίμηνο καθαρά κέρδη 6 εκατ. ευρώ από 317 εκατ. ευρώ πέρυσι. Για τη Eurobank περιμένει 40 εκατ. ευρώ από 81 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη και για την Alpha Bank 45 εκατ. ευρώ από 85 εκατ. ευρώ.

source: reporter.gr

Απαγορεύει το short- selling η Γερμανία


Απαγορεύει το short- selling η Γερμανία

Την απαγόρευση του short- selling αποφάσισε σήμερα η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Γερμανίας (BaFin), αρχής γενομένης από τις 19 Μαΐου έως τις 31 Μαρτίου του 2011. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Bafin η χρηματιστηριακή αγορά θα παρακολουθείται πολύ στενά για την αποφυγή πρακτικών χειραγώγησης των τιμών.

source: reporter.gr

Κατοχύρωση κερδών και σήμερα για το χρυσό


Κατοχύρωση κερδών και σήμερα για το χρυσό

Με σημαντικές απώλειες έκλεισε σήμερα ο χρυσός στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, καθώς για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση οι επενδυτές προχώρησαν σε κατοχύρωση κερδών, μετά τα νέα ιστορικά υψηλά που είχε σημειώσει τις τελευταίες ημέρες.

Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου υποχώρησαν κατά 1,15% στα 1.214,60 δολάρια η ουγγιά. Στην ίδια τροχιά και το ασήμι που υποχώρησε κατά 1,9% στα 18,86 δολάρια. Ωστόσο, ο χαλκός κέρδισε 3,4% στα 3,0310 δολάρια.

source: reporter.gr

Κάτω από τα 70 δολάρια το αργό


Κάτω από τα 70 δολάρια το αργό

Με απώλειες και σήμερα έκλεισε το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, στον απόηχο αφενός των ανησυχιών για την πορεία της παγκόσμιας ανάκαμψης και στην άνοδο για ακόμη μία φορά του δολαρίου. Σημειώνεται εδώ ότι στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης το αργό βρισκόταν σε θετικό έδαφος, το οποίο όμως γρήγορα απώλεσε εξαιτίας των ρευστοποιήσεων στις αμερικανικές αγορές.
Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου του αργού υποχώρησαν κατά 1% στα 69,41 δολάρια το βαρέλι.
Το ευρωπαϊκό νόμισμα δέχθηκε και σήμερα πέσεις, καθώς παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις του ΕΚΟΦΙΝ, οι αγορές εκτιμούν ότι τα νέα δημοσιονομικά μέτρα θα πλήξουν την ανάπτυξη της περιοχής. Το ευρώ διαπραγματευόταν στα 1,2397 δολάρια από το επίπεδο των 1,2395 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,2428 δολάρια.

Ο αρμόδιος επίτροπος Ολ. Ρεν υπογράμμισε ότι πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα θα ληφθούν (εκτός της Ελλάδος) σε Ισπανία και Πορτογαλία και όχι γενικώς σε ολόκληρη την ευρωζώνη. Οι υπουργοί Οικονομικών θα συναντηθούν εκ νέου στις 21 Μαΐου προκειμένου να αποσαφηνίσουν τις τεχνικές λεπτομέρειες για την εφαρμογή του πακέτου των 440 δις.ευρώ που έχει αποφασιστεί ότι θα χορηγήσουν τα κράτη μέλη της Ε.Ε σε όποια χώρα αντιμετωπίσει πρόβλημα στην αναχρηματοδότηση του χρέους της.

source: reporter.gr

ΗΠΑ: Αύξηση στις ενάρξεις ανέγερσης κατοικιών τον Απρίλιο


ΗΠΑ: Αύξηση στις ενάρξεις ανέγερσης κατοικιών τον Απρίλιο

Αύξηση εμφάνισαν οι ενάρξεις ανέγερσης νέων κατοικιών στις ΗΠΑ τον Απρίλιο. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου, ενισχύθηκαν κατά 5,8% στις 672.000 σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Οι οικονομολόγοι, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, είχαν διαμορφώσει εκτιμήσεις για αύξηση κατά 3,8%.

Το Μάρτιο, οι ενάρξεις που είχαν αρχικά υπολογισθεί αυξημένες κατά 1,6%, ενισχύθηκαν κατά 5%. Σε ετήσιο επίπεδο, οι συνολικές ενάρξεις ήταν κατά 40,9% υψηλότερες από από τον Απρίλιο του 2009.

Στο ίδιο διάστημα, οι οικοδομικές άδειες υποχώρησαν 11,5%, με τους οικονομολόγους να έχουν εκτιμήσει μικρότερη πτώση της τάξης του 0,4%. Το Μάρτιο οι άδειες είχαν σημειώσει άνοδο 5,4%. Σημειώνεται πως οι οικοδομικές άδειες αποτελούν ένδειξη της μελλοντικής κατασκευαστικής δραστηριότητας.

source: capital.gr

ΗΠΑ: Πτώση του δείκτη τιμών παραγωγού τον Απρίλιο


ΗΠΑ: Πτώση του δείκτη τιμών παραγωγού τον Απρίλιο

Πτώση εμφάνισε ο δείκτης τιμών παραγωγού στις ΗΠΑ τον Απρίλιο, καθώς υποχώρησαν οι τιμές ενέργειας. Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών παραγωγού μειώθηκε κατά 0,1% σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Απασχόλησης. Το Μάρτιο είχε ενισχυθεί κατά 0,7%. Ο δομικός PPI, που εξαιρεί τις τιμές τροφίμων και ενέργειας, ενισχύθηκαν ελαφρώς κατά 0,2%.


Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, ο PPI αναμενόταν να αυξηθεί κατά 0,1% όπως και ο δομικός. Επιπλέον, σε ετήσιο επίπεδο ο δείκτης τιμών παραγωγού εμφάνισε αύξηση 5,5% ενώ ο δομικός PPI ενισχύθηκε μόλις κατά 1%.

source: capital.gr

Cheuvreux: Υποβαθμίζει συστάσεις, τιμές-στόχους για ελληνικές τράπεζες


Cheuvreux: Υποβαθμίζει συστάσεις, τιμές-στόχους για ελληνικές τράπεζες

Σε μείωση τιμών-στόχων και συστάσεων για μετοχές ελληνικών τραπεζών προχώρα η Cheuvreux, σε έκθεσή της, με ημερομηνία 17 Μαΐου 2010.

Ο οίκος αναθεωρεί καθοδικά κατά 50% κατά μέσο όρο τις προβλέψεις της για την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών για το 2010-2011, λόγω των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής που εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε συρρίκνωση του πραγματικού ΑΕΠ κατά περίπου 7% στα επόμενα δύο χρόνια.

Η ισχυρή στήριξη εκ μέρους της Ε.Ε. και του ΔΝΤ προς την Ελλάδα, αλλά και η ευελιξία της ΕΚΤ, είναι πιθανό να κατευνάσουν σταδιακά την ανησυχία για τη ρευστότητα, ενώ το ενδιαφέρον θα στραφεί προς την κατεύθυνση της κεφαλαιακής επάρκειας και την ικανότητα των ελληνικών τραπεζών να απορροφήσουν υψηλότερους δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων. Μάλιστα η Cheuvreux εκτιμά ότι το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα έχει κορυφωθεί στο 10%-11% έως το 2011, από 6% στα τέλη του 2009.

Ο οίκος σημειώνει ακόμη ότι παρά τη δύσκολη συγκυρία, αναμένει ότι οι μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες θα παραμείνουν κερδοφόρες. Προσθέτει επίσης ότι οι αρνητικές τάσεις που αναμένεται να φανούν στα αποτελέσματα του α’ τριμήνου, ήτοι τα μηδενικά ή και αρνητικά έσοδα από συναλλαγές, οι πιέσεις στα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια και οι υψηλότερες προβλέψεις θα είναι ορατές και στο β’ τρίμηνο του έτους.

Η Cheuvreux αναφέρει ακόμη ότι τηρεί στάση αναμονής έως ότου βελτιωθεί η ορατότητα, χαρακτηρίζει τις τρέχουσες αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζικών μετοχών «πολύ χαμηλές» και αφού εκφράζει την προτίμησή της για τη μετοχή της Τρ. Κύπρου, προχωρά στις ακόλουθες αλλαγές, δίνοντας:

- Νέα χαμηλότερη τιμή-στόχο για την Εθνική Τράπεζα 14,0 ευρώ, από 19,0 ευρώ προηγουμένως, και νέα σύσταση 2/Outperform από 1/Selected List προηγουμένως.

- Νέα χαμηλότερη τιμή-στόχο για την Alpha Bank 6,0 ευρώ, από 9,0 ευρώ προηγουμένως, και σύσταση 2/Outperform.

- Νέα χαμηλότερη τιμή-στόχο για την Eurobank 6,0 ευρώ, από 8,0 ευρώ προηγουμένως, και σύσταση 2/Outperform.

- Νέα χαμηλότερη τιμή-στόχο για την Τράπεζα Πειραιώς 5,6 ευρώ, από 7,5 ευρώ προηγουμένως, και νέα σύσταση 3/Underperform από 2/Outperform προηγουμένως.

- Νέα χαμηλότερη τιμή-στόχο για την ATEBank 1,2 ευρώ, από 1,5 ευρώ προηγουμένως, και νέα σύσταση 4/Sell από 3/Underperform προηγουμένως.

- Νέα χαμηλότερη τιμή-στόχο για to T.T. 3,2 ευρώ, από 4,5 ευρώ προηγουμένως, και νέα σύσταση 4/Sell από 3/Underperform προηγουμένως.

- Νέα χαμηλότερη τιμή-στόχο για την Τράπεζα Κύπρου 5,0 ευρώ, από 5,5 ευρώ προηγουμένως, και σύσταση 1/Selected List.

- Νέα χαμηλότερη τιμή-στόχο για την Marfin Popular Bank 2,0 ευρώ, από 2,5 ευρώ προηγουμένως, και νέα σύσταση 3/Underperform από 2/Outperform προηγουμένως.

Σε ό,τι αφορά τα κέρδη ανά μετοχή, η Cheuvreux κάνει τις ακόλουθες προβλέψεις:



Τράπεζα Πρόβλεψη EPS 2010 Πρόβλεψη EPS 2011
Προηγούμενη Νέα Προηγούμενη Νέα
ΕΤΕ 1,59 1,08 2,07 1,53
ΑΛΦΑ 0,44 0,05 0,67 0,19
ΕΥΡΩΒ 0,29 0,07 0,62 0,24
ΠΕΙΡ 0,41 0,11 0,68 0,24
ΑΤΕ 0,08 -0,05 0,15 -0,03
ΤΤ 0,07 -0,07 0,08 -0,03
ΚΥΠΡ 0,54 0,46 0,66 0,55
ΜΑΡΦΒ 0,20 0,12 0,27 0,16

Deutsche Bank: Χαμηλή ορατότητα για τις ελληνικές τράπεζες

Για περιβάλλον χαμηλής ορατότητας και υψηλών κινδύνων κάνει λόγο η Deutsche Bank, σε έκθεσή της για τις ελληνικές τράπεζες με ημερομηνία 17 Μαΐου 2010.

Η DB επισημαίνει ότι οι αβεβαιότητες διατηρούνται αναφορικά με τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών, των χορηγήσεων και των καταθέσεων λιανικής, αλλά και τον αντίκτυπο που θα έχουν στην ανάπτυξη τα μέτρα λιτότητας, επηρεάζοντας έτσι και την κερδοφορία στον τραπεζικό κλάδο.

Η έκθεση αναφέρει ακόμη ότι οι κινήσεις της αγοράς εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το συναίσθημα και τη γενικότερη ροή της ειδησεογραφίας, κάτι που καθιστά δυσχερή την όποια αξιολόγηση αυτή την περίοδο, η DB ωστόσο διατηρεί τις συστάσεις “hold” για τις μετοχές των ETE, Alpha Bank και Eurobank, με τιμές-στόχους στα 21,8 ευρώ, 9,2 ευρώ και 7,5 ευρώ αντίστοιχα.

Η Deutsche Bank εκτιμά, μετά και τις πρόσφατες συναντήσεις στελεχών της με τις διοικήσεις όλων των μεγάλων ελληνικών τραπεζών -όπως αναφέρει η έκθεση- ότι το πρώτο τρίμηνο του 2010 θα γίνουν εμφανή τα πρώτα σημάδια επιδείνωσης, ενώ οι επιπτώσεις από τα μέτρα λιτότητας θα γίνουν πιο αισθητές στα επόμενα τρίμηνα.

Σύμφωνα με τον οίκο, το πρώτο τρίμηνο των ελληνικών τραπεζών θα αναδείξει τα πρώτα σημάδια οικονομικής επιβράδυνσης και θα κυριαρχείται μεταξύ άλλων από ανεμική πιστωτική επέκταση, εκροές καταθέσεων και σταθερά καθαρά επιτοκιακά περιθώρια λόγω ανατιμολογήσεων και πιέσεων στα επιτόκια καταθέσεων, ενώ η έκθεση εκτιμά ότι στους τραπεζικούς ισολογισμούς θα αποτυπωθεί και ο μεγαλύτερος βαθμός εξάρτησης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

National Sec. P&K: Μειώνει τιμές για επτά τράπεζες

Στη μείωση των τιμών-στόχων για επτά ελληνικές και κυπριακές τράπεζες προχωρά η National P&K Securities, ενώ παράλληλα υποβαθμίζει τη σύσταση για την Eurobank, σε έκθεσή της με ημερομηνία 18 Μαΐου 2010.

Πιο αναλυτικά, η χρηματιστηριακή αναφέρει πως προτιμώμενη τράπεζα παραμένει η Τράπεζα Κύπρου λόγω της γεωγραφικής της έκθεσης και της πολύ ικανοποιητικής ρευστότητας, καθώς και η Alpha Bank καθώς θεωρεί ότι διαθέτει ένα πιο αμυντικό προφίλ κινδύνου και ελκυστική αποτίμηση. Τόσο για την Τράπεζα Κύπρου όσο και για την Alpha Bank, η National Sec P&K διατηρεί σύσταση «outperform», ενώ μειώνει τις τιμές-στόχους στα 5,5 ευρώ από 5,6 ευρώ για την Κύπρου και στα 6,8 ευρώ από 8,3 ευρώ για την Alpha.

Για την Eurobank η χρηματιστηριακή μειώνει την τιμή-στόχο στα 6,1 ευρώ από 7,4 ευρώ και παράλληλα υποβαθμίζει τη σύσταση σε «neutral» από «outperform», τονίζοντας ότι οι τάσεις αναφορικά με την ποιότητα του ενεργητικού θα μπορούσαν ενδεχομένως να βλάψουν την κερδοφορία.

Στις υπόλοιπες τράπεζες, η χρηματιστηριακή διατηρεί σύσταση «neutral» για τις Τράπεζα Πειραιώς, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και Marfin Popular, ενώ μειώνει τις τιμές-στόχους στα 5,9 ευρώ από 7,1 ευρώ, στα 3,6 ευρώ από 4 ευρώ και στα 2 ευρώ από 2,2 ευρώ αντίστοιχα. Τέλος για την ΑΤΕ η National Sec –P&K μειώνει την τιμή-στόχο στα 1,2 ευρώ από 1,4 ευρώ και διατηρεί σύσταση «underperforf».

source: capital.gr

Home Depot: Αύξηση κερδών 41% το α΄τρίμηνο


Home Depot: Αύξηση κερδών 41% το α΄τρίμηνο


Αύξηση 41% στα κέρδη του πρώτου τριμήνου η Home Depot σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009. Όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η εταιρεία για το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στις 2 Μαΐου είχε κέρδη 725 εκατ. δολ., ή 43 σεντς ανά μετοχή, έναντι 514 εκατ. δολ., ή 30 σεντς ανά μετοχή, ενώ οι πωλήσει ενισχύθηκαν 4,3% στα 16,86 δισ. δολ.


Εξαιρουμένων των έκτακτων γεγονότων, η αλυσίδα καταστημάτων λιανικών πωλήσεων είχε κέρδη 45 σεντς ανά μετοχή. Σε δημοσκόπηση της FactSet αναλυτές τοποθετούσαν τα κέρδη της εταιρείας στα 40 σεντς ανά μετοχή και τις πωλήσεις στα 16,36 δισ. δολ. Για την τρέχουσα χρήση η εταιρεία αναμένει κέρδη 1,88 δολ. ανά μετοχή και αύξηση των πωλήσεων κατά 3,5% ενώ αναλυτές αναμένουν κέρδη 1,86 δολ. και αύξης των πωλήσεων 2,9%.

source: capital.gr

Γερμανία: Υποχώρησε στις 45,8 μονάδες ο δείκτης ZEW το Μάιο


Γερμανία: Υποχώρησε στις 45,8 μονάδες ο δείκτης ZEW το Μάιο


ΜΑΝΧΑΪΜ (Dow Jones)—Επιδεινώθηκαν οι οικονομικές προσδοκίες στη Γερμανία το Μάιο, με τους επενδυτές να εκφράζουν ανησυχίες για τα υψηλά δημόσια χρέη και την αποδυνάμωση του ευρώ.

Το think-tank ZEW ανακοίνωσε σήμερα ότι ο δείκτης οικονομικών προσδοκιών υποχώρησε στις 45,8 μονάδες το Μάιο έναντι 53 μονάδων τον Απρίλιο.

Το αποτέλεσμα ήταν χειρότερο των μέσων εκτιμήσεων των αναλυτών που έκαναν λόγο για 47 μονάδες, ωστόσο κινείται υψηλότερα από τον ιστορικό μέσο όρο του δείκτη που διαμορφώνεται στις 27,4 μονάδες.

«Η μείωση του δείκτη για το οικονομικό κλίμα ενδέχεται να αντανακλά την αυξανόμενη αβεβαιότητα των καταναλωτών και των επενδυτών αναφορικά με τα μέτρα που στοχεύουν στη σύγκλιση των δημόσιων προϋπολογισμών της Ευρωζώνης», ανέφερε ο πρόεδρος του ZEW Wolfgang Franz.

«Ένας ακόμη λόγος για την πτώση του δείκτη μπορεί να είναι η αβεβαιότητα αναφορικά με τις περαιτέρω εξελίξεις στην ισοτιμία του ευρώ», πρόσθεσε.


source: capital.gr

Τι πούλησαν, τι αγόρασαν Soros και Buffett στο α’ τρίμηνο



Τι πούλησαν, τι αγόρασαν Soros και Buffett στο α’ τρίμηνο


Οι επικεφαλής των δύο εταιρειών και δισεκατομμυριούχοι επενδυτές, George Soros και Warren Buffett ενημέρωσαν την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ για τις μεταβολές στο χαρτοφυλάκιο μετοχών των βασικών επενδυτικών τους οχημάτων στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου. Ακολουθούν οι μεταβολές, όπως τις παραθέτει το CNBC.

Η Soros Fund Management προχώρησε στη διάρκεια του α’ τριμήνου στις εξής ενέργειες:

-Μείωσε τη συμμετοχή της στο μεγαλύτερο ETF χρυσού του κόσμου, SPDR Gold Trust κατά 9,6%
-Μείωσε τη συμμετοχή της στην Citigroup κατά 10.000 μετοχές σε σύνολο 95 εκατ. μετοχών
-Μείωσε τη συμμετοχή της στην Pfizer στις 5,3 εκατ. μετοχές από 11,6 εκατ. προηγουμένως
-Ρευστοποίησε τα μερίδια της στις Altria και Bank of New York Mellon
-Αύξησε τη συμμετοχή της στην Petroleo Brasiliero κατά 18%
-Ενίσχυσε τα μερίδια της στις Boston Scientific και Suncor Energy
-Αύξησε τη συμμετοχή της στην Coca-Cola κατά 9,5% και στην Verizon κατά 16,7%.
-Αύξησε τη συμμετοχή της στην Exxon Mobil κατά 80%

Πολύ «Kraft» πούλησε στο α’ τρίμηνο η Berkshire Hathaway του γνωστού επενδυτή Warren Buffett. Συγκεκριμένα διέθεσε περισσότερες από 31 εκατ. μετοχές της Kraft Foods, που σήμερα η αξία τους θα έφτανε σχεδόν το 1 δισ. δολάρια, όπως αναφέρει το CNBC. H μείωση της συμμετοχής στην Kraft κατά 22,8% αποφασίστηκε μετά την σκληρή κριτική που άσκησε ο Buffett στο deal Kraft-Cadbury.

Η Berkshire συνέχισε παράλληλα να πουλά μετοχές πολλών εταιρειών που είχαν δει το μερίδιο της εταιρείας να μειώνεται από το δ’ τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Αναλυτικότερα, η εταιρεία μηδένισε τη συμμετοχή της στις Sun Trust Banks, Travelers, United Health και Wellpoint.

Μειωμένη εμφανίζεται στο πρώτο τρίμηνο η συμμετοχή της Berkshire στις Carmax (κατά 3,4%), ConocoPhillips (κατά 9,4%), Costco (κατά 17,5%), Gannett (κατά 21%), Johnson & Johnson (κατά 11,9%), M&T Bank (κατά 17,2%), Moody΄s (κατά 3,2%), Procter and Gamble (κατά 9,6%).

Στον αντίποδα, αύξησε τη συμμετοχή της στις Becton Dickinson (κατά 16,3%), Iron Mountain (κατά 11,4%), Republic Services (κατά 30,6%).

Στο τέλος του τριμήνου η συνολική αξία του χαρτοφυλακίου μετοχών ΗΠΑ της Berkshire εμφανίστηκε μειωμένη κατά 12,1% στα 50,9 δισ. δολάρια, έναντι 57,9 δισ. δολαρίων του προηγούμενου τριμήνου.

source: capital.gr

Μ. Βρετανία: Στο 3,7% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο


Μ. Βρετανία: Στο 3,7% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο



ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)-- Στο υψηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2008 ανήλθε ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη Μ. Βρετανία τον Απρίλιο, «απαιτώντας» από τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας Mervyn King να γράψει επιστολή με εξηγήσεις προς την κυβέρνηση.

Τα στοιχεία του Office for National Statistics έδειξαν πως ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 3,7% τον Απρίλιο από 3,4% το Μάρτιο, ξεπερνώντας και τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων που τον τοποθετούσαν στο 3,5%.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές ενισχύθηκαν κατά 0,6%, συμπίπτοντας με την άνοδο του Μαρτίου. Οι οικονομολόγοι, σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, είχαν διαμορφώσει εκτιμήσεις για αύξηση 0,4%.

Παρά το μεγάλο μέγεθος του πληθωρισμού, είναι πιθανό ότι η ΒΟΕ θα διατηρήσει τη νομισματική πολιτική χαλαρή για πολλούς μήνες ακόμα, εν μέσω της επιθετικής δημοσιονομικής σύσφιξης, τις πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο και την αδυναμία του βασικού εμπορικού συνεργάτη της Μ. Βρετανίας, την Ευρωζώνη.

Ωστόσο, ο συνεχιζόμενος υψηλός πληθωρισμός αποτελεί ανησυχία για τα μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της ΒΟΕ, οι οποίοι έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι η έντονη αύξηση των τιμών μπορούν να ωθήσει τις πληθωριστικές προσδοκίες υψηλότερα, έχοντας σαν αποτέλεσμα περαιτέρω άνοδο των τιμών.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Μ. Βρετανίας είναι υποχρεωμένος να συντάξει επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών κάθε τρεις μήνες όπου ο πληθωρισμός διαμορφώνεται με διαφορά μεγαλύτερη ή μικρότερη του 1% από τον στόχο 2% της Κεντρικής Τράπεζας.

Παράλληλα, η γραπτή απάντηση του George Osborne θα είναι σημείο αναφοράς για οποιαδήποτε νέα στάση της κυβέρνησης απέναντι στην Κεντρική Τράπεζα.

Οι δυο επιστολές αναμένεται να δημοσιευτούν στις 12:30 ώρα Ελλάδος.


source: capital.gr

National Sec. - P&K: Μειώνει τιμές για επτά τράπεζες


National Sec. - P&K: Μειώνει τιμές για επτά τράπεζες

Στη μείωση των τιμών-στόχων για επτά ελληνικές και κυπριακές τράπεζες προχωρά η National P&K Securities, ενώ παράλληλα υποβαθμίζει τη σύσταση για την Eurobank, σε έκθεσή της με ημερομηνία 18 Μαΐου 2010.

Πιο αναλυτικά, η χρηματιστηριακή αναφέρει πως προτιμώμενη τράπεζα παραμένει η Τράπεζα Κύπρου λόγω της γεωγραφικής της έκθεσης και της πολύ ικανοποιητικής ρευστότητας, καθώς και η Alpha Bank καθώς θεωρεί ότι διαθέτει ένα πιο αμυντικό προφίλ κινδύνου και ελκυστική αποτίμηση. Τόσο για την Τράπεζα Κύπρου όσο και για την Alpha Bank, η National Sec P&K διατηρεί σύσταση «outperform», ενώ μειώνει τις τιμές-στόχους στα 5,5 ευρώ από 5,6 ευρώ για την Κύπρου και στα 6,8 ευρώ από 8,3 ευρώ για την Alpha.

Για την Eurobank η χρηματιστηριακή μειώνει την τιμή-στόχο στα 6,1 ευρώ από 7,4 ευρώ και παράλληλα υποβαθμίζει τη σύσταση σε «neutral» από «outperform», τονίζοντας ότι οι τάσεις αναφορικά με την ποιότητα του ενεργητικού θα μπορούσαν ενδεχομένως να βλάψουν την κερδοφορία.

Στις υπόλοιπες τράπεζες, η χρηματιστηριακή διατηρεί σύσταση «neutral» για τις Τράπεζα Πειραιώς, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και Marfin Popular, ενώ μειώνει τις τιμές-στόχους στα 5,9 ευρώ από 7,1 ευρώ, στα 3,6 ευρώ από 4 ευρώ και στα 2 ευρώ από 2,2 ευρώ αντίστοιχα. Τέλος για την ΑΤΕ η National Sec –P&K μειώνει την τιμή-στόχο στα 1,2 ευρώ από 1,4 ευρώ και διατηρεί σύσταση «underperforf».

source: capital.gr

ΗΠΑ: «Μπλόκο» σε παροχή βοήθειας σε ξένες χώρες


ΗΠΑ: «Μπλόκο» σε παροχή βοήθειας σε ξένες χώρες



Ένα νέο μέτρο το οποίο καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την παροχή κεφαλαίων από τις ΗΠΑ για διάσωση άλλων χωρών ψήφισαν οι Αμερικανοί γερουσιαστές, με αφορμή και την στήριξη του ΔΝΤ προς την Ελλάδα.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της «Wall Street Journal» η Γερουσία πέρασε με 94 ψήφους υπέρ και κανέναν κατά, ειδική ρύθμιση βάσει της οποίας η αμερικανική κυβέρνηση –αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση Ομπάμα- θα πρέπει να έχει διασφαλίσει ότι τα δάνεια που δίνονται σε ξένες κυβερνήσεις μέσω του ΔΝΤ θα πρέπει να έχει διασφαλιστεί ότι θα αποπληρωθούν και μάλιστα εκ των προτέρων. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει τέτοιου είδους εξασφάλιση, τότε ο αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στο ΔΝΤ θα αναγκάζεται να «μπλοκάρει» την παροχή δανείου προς κάποια χώρα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ έχουν την μεγαλύτερη συνεισφορά κεφαλαίων προς το ΔΝΤ.

«Οι Αμερικανοί φορολογούμενοι δεν μπορούν να στηρίζουν ξένες κυβερνήσεις», υπογράμμισε ο Γερουσιαστής John Cornyn και προσέθεσε «σε καμία περίπτωση η Ελλάδα δεν είναι τόσο σημαντική για το σύστημα ώστε να μην αφεθεί να καταρρεύσει».

Πάντως ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ κ. Timothy Geithner –αν και δεν μπορούσε, ούτως ή άλλως να αποτρέψει την ψήφιση του συγκεκριμένου μέτρου- σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Bloomberg χαρακτήρισε ως «κάπως υπερβολικές όλες αυτές τις ανησυχίες. Οι ΗΠΑ δεν έχουν χάσει ποτέ ούτε μία πένα από τα κεφάλαια που έχουν δώσει στο ΔΝΤ», ενώ προσέθεσε ότι «μας συμφέρει να στηρίξουμε την Ευρώπη και να βοηθήσουμε ώστε να ξεπεράσει την κρίση. Είναι εξαιρετικά σημαντικό τόσο για την αμερικανική οικονομία όσο και για τους Αμερικανούς φορολογούμενους».

source: euro2day.gr

Mανχάταν: Ανοιξε υποκατάστημα της «Τράπεζας των Φτωχών»


Mανχάταν: Ανοιξε υποκατάστημα της «Τράπεζας των Φτωχών»


Υποκατάστημα της τράπεζάς του, «Grameen Bank», άνοιξε στο Μανχάταν ο τιμημένος με Νόμπελ Ειρήνης, Μοχάμαντ Γιούνιουι, τονίζοντας ότι ευελπιστεί ότι οι μεγάλες τράπεζες της Wall Street, σε απόσταση ενός σταθμόυ του μετρό από την δική του, θα αντλήσουν μαθήματα από την επιτυχία μέσω του δανεισμού μικρών ποσών στους αδυνάτους.

Η μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα μικροπιστωτική τράπεζα «Grameen Bank» ήκμασε επιτυγχάνοντας ποσοστό αποπληρωμής των δανείων της πάνω από 99%, τόνισε ο Γιούνους, οικονομολόγος που ίδρυσε την τράπεζα στη γενέτειρά του το Μπανγκλαντές το 1976 για να καταλήξει να τιμηθεί με Νόμπελ Ειρήνης το 2006.

Η Grameen America έχει ξεκινήσει την πιστωτική της δραστηριότητα στο προάστιο Κουΐνς της Νέας Υόρκης από τον Ιανουάριο του 2008, την ώρα που οι τράπεζες της Wall Street πάσχιζαν να ξεπεράσουν τους σκοπέλους της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης χάρις στις επιχορηγήσεις της κυβέρνησης.

«Η Νέα Υόρκη είναι η παγκόσμια πρωτεύουσα των τραπεζικών συναλλαγών», τόνισε ο Γιούνους στο πλήθος των δανειοληπτών και υποστηρικτών του κατά το άνοιγμα του υποκαταστήματος. «Κάνουν τις τραπεζικές συναλλαγές για όλον τον κόσμο, όμως δεν κάνουν τραπεζικές συναλλαγές για τους ίδιους τους τους γείτονες, και εμείς είμαστε εδώ για να τους αποδείξουμε πως δεν υπάρχει τίποτε το μεμπτό να κάνεις τέτοιες συναλλαγές με τους γείτονές σου», πρόσθεσε.

«Αυτό που κάνουμε έχει γρανιτένια σταθερότητα. Δεν πρόκειται να κλυδωνισθεί, δεν θα καταρρεύσει, δεν θα εξανεμισθεί. Θα γίνει τμήμα ενός ευρύτερου τραπεζικού συστήματος», τόνισε ο ίδιος.

Αποκαλούμενος ως «ο τραπεζίτης των πτωχών», ο Γιούνους τόνισε πως πολλά τραπεζικά στελέχη του είχαν πει πως είναι τρελλός που πιστεύει ότι θα μπορούσε να χορηγήσει δάνεια σε φτωχούς επειδή δεν ήσαν φερέγγυοι. «Φρονώ πως το 2008 μας έφερε πίσω στο ίδιο ερώτημα: ποιος είναι αλήθεια φερέγγυος;»

Τα στοιχεία της τράπεζας είναι συντριπτικά: έχει δανείσει πάνω από 6 εκατ. δολάρια σε 2.800 δανειολήπτες, κυρίως γυναίκες, με εισόδημα κάτω του μέσου όρου φτώχειας, προκειμένου να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση. Με ανώτατο όριο δανεισμού για την πρώτη φορά 1.500 δολάρια και τόκο 15% στον μειούμενο ισολογισμό του δανείου, έχει καταφέρει ώστε οι δανειολήπτες αυτοί να έχουν καταθέσει πάνω από 350.000 δολάρια.

source: naftemporiki.gr

Παγκόσμια απειλή από τον κυβερνοχώρο για οικονομία - επιχειρήσεις


Παγκόσμια απειλή από τον κυβερνοχώρο για οικονομία - επιχειρήσεις

Το προ δεκαημέρου λάθος στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, που έφερε τα πάνω - κάτω στις αγορές αποκάλυψε σε όλη της την έκταση μια πραγματικότητα που έχει αλλάξει τα δεδομένα των χρηματαγορών και του παγκόσμιου εμπορίου.

Οι συναλλαγές εδώ και καιρό δεν γίνονται πια με τον παραδοσιακό τρόπο. Τουλάχιστον το 50% των καθημερινών πράξεων γίνεται από αυτοματοποιημένα προγράμματα μέσω Η/Υ χωρίς να δίνεται ανθρώπινη εντολή. Πρόκειται για αυτοματοποιημένα προγράμματα συναλλαγών που έχουν δημιουργηθεί από μεγάλα πανεπιστήμια ή ιδιωτικές εταιρείες.

Τα προγράμματα αυτά, "τρέχουν" συνεχώς και εντοπίζουν τις μεγάλες διακυμάνσεις μετοχών ή νομισμάτων. Με βάση μια ειδική παραμετροποίηση των δεδομένων τα προγράμματα αυτά δίνουν αυτομάτως εντολές για πωλήσεις ή αγορές. Ο επενδυτής μπορεί να κοιμάται, να διασκεδάζει ή να ταξιδεύει. Ομως το πρόγραμμα στον υπολογιστή του "τρέχει" και κάνει συναλλαγές.

Αυτή η πρακτική εξαπλώνεται ταχύτατα και είναι εξαιρετικά κερδοφόρα για τους χρήστες της. Τα προγράμματα είναι επεξεργασμένα τόσο καλά, ώστε να παράγουν σίγουρο κέρδος μέσα από συνεχείς αγοραπωλησίες.

Ομως αυτές οι συνεχείς πράξεις φέρνουν τα πάνω - κάτω στην αγορά και προκαλούν ανεξέλεγκτες και αλυσιδωτές ανατροπές. Και αυτό συμβαίνει γιατί οι κινήσεις δεν ειναι επενδυτικές αλλά στοιχήματα.
'Ετσι βγαίνει το χρήμα σήμερα.

Πώς συμβαίνει...

Η εικόνα των χρηματιστών που φώναζαν στην αίθουσα του χρηματιστηρίου γιά να αγοράσουν ή να πουλήσουν μετοχές είναι ήδη μουσειακό είδος.

Πλέον τις συναλλαγές διεκπεραιώνουν αστραπιαία οι “χάι-τεκ χρηματιστές” -high frequency traders αποκαλούνται στις ΗΠΑ- που δεν είναι τίποτα άλλο από υπερσύγχρονοι υπολογιστές.


Στο Red Bank του New Jersey, στην εταιρεία Tradeworx, 20ρηδες ή 30ρηδες υπάλληλοι, φορώντας τζην και μακό μπλούζες, είναι υπεύθυνοι γιά τους ταχύτατους κομπιούτερς που αγοράζουν και πωλούν 80 εκατομμύρια μετοχές ημερησίως, όπως αναφέρει δημοσίευμα των New York Times.


Οι κομπιούτερς της Tradeworx συγκεντρώνουν στοιχεία από τις συναλλαγές, αποφασίζουν ποιές κινήσεις θα κάνουν, ολοκληρώνουν μιά ανάλυση ανάληψης ρίσκου και δίνουν την εντολή αγοράς ή πώλησης μέσα σε 20 μικροδευτερόλεπτα.
Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας – ο 40χρονος κ.Ναράνγκ που αποφοίτησε από το Μ.Ι.Τ.- δεν ξέρει καν ποιές μετοχές αγοράζει ή πουλά.


Οι εταιρείες που κάνουν αυτές τις συναλλαγές δεν είναι περισσότερες από 200. Η πλειοψηφία τους χρησιμοποιεί τα χρήματα των ιδρυτών τους γιά τις συναλλαγές. Κάποιες διευθύνονται από ένα απλό δωμάτιο σπιτιού, ενώ κάποιες άλλες έχουν εκατοντάδες υπαλλήλους.
Οι περισσότερες κρατούν τις μετοχές γιά λίγα δευτερόλεπτα, λεπτά ή ώρες και συνήθως κλείνουν την ημέρα τους έχοντας ελάχιστη ή και καμία θέση στην αγορά, δεν κρατούν δηλαδή καμία μετοχή. Το κέρδος τους από κάθε συναλλαγή μπορεί να είναι ελάχιστες πέννες, αλλά μπορούν να το κάνουν ξανά και ξανά, όλη την ημέρα.


Ουσιαστικά πρόκειται γιά εξαιρετικά σύντομα στοιχήματα. Ο ιδρυτής της εταιρείας Tradebot, στο Kansas City, είπε σε φοιτητές το 2008 ότι η εταιρεία του κρατά μετοχές γιά μόλις 11 δευτερόλεπτα. Η Tradebot, μία από τις μεγαλύτερες χάι-τεκ χρηματιστηριακές εταιρείες, δεν είχε ούτε μία ημέρα που κατέγραψε ζημιές κατά τη διάρκεια μιάς 4ετίας, έλεγε ο ίδιος.


Αλλά το απόγευμα της 6ης Μαϊου, όταν η Wall Street βυθίστηκε, κάποιος πήγε σε έναν από αυτούς τους κομπιούτερ και πληκτρολόγησε την εντολή HF STOP: πούλα οτιδήποτε και τερμάτισε την λειτουργία.


Σε όλη τη χώρα, συνεργάτες της Tradeworx έκαναν το ίδιο. Σε κλάσματα δευτερολέπτου, κάποιοι από τους πιό ισχυρούς παίκτες των χρηματαγορών έμειναν χωρίς πληροφόρηση. Τα αποτελέσματα έκαναν όλο τον οικονομικό κόσμο να ανατριχιάσει.


Μετά την σύντομη αλλά και απότομη βουτιά κατά 1000 μονάδες στην χρηματαγορά εκείνη την ημέρα, ο όλο και μεγαλύτερος ρόλος των χάι-τεκ χρηματιστών στις χρηματαγορές μπήκε στο μικροσκόπιο.


Την τελευταία δεκαετία, αυτοί οι χάι-τεκ χρηματιστές πραγματοποιούν από το 40 ως το 70% των ημερήσιων συναλλαγών σε όλες τις ΗΠΑ. Κάποιοι από αυτούς, αγοράζουν και πωλούν περισσότερες από 1 δισεκατομμύριο μετοχές την ημέρα.



Όμως κάποιοι στην Ουάσιγκτον αναρωτιούνται αν οι συνηθισμένοι επενδυτές θα πληρώσουν κάποιο τίμημα γιά αυτές τις συναλλαγές που γίνονται αστραπιαία. Αντίθετα με τους παλιάς σχολής ειδικούς της χρηματαγοράς, που είναι υποχρεωμένοι να παραμένουν στην αγορά είτε ανεβαίνει είτε πέφτει, οι χάι-τεκ χρηματιστές μπορούν να φύγουν οποιαδήποτε στιγμή.
Ενώ η επιτροπή κεφαλαιαγοράς εξακολουθεί να προσπαθεί να αντιληφθεί τι συνέβη στις 6 Μαϊου, είναι υπό εξέταση η απόφαση των χαι-τεκ χρηματιστών να αποσυρθούν εκείνη την μέρα από την αγορά.
Μήπως η απόφασή τους αυτή, δημιούργησε ένα κενό, που προκάλεσε ακόμη πιό γρήγορη πτώση των μετοχών;


“Όποτε έχεις πολλά χρήματα, πολλές μεταβολές, λίγη ή καθόλου διαφάνεια και καθόλου κανόνες, έχει της πιθανότητα γιά μιά καταστροφή των αγορών” λέει ο Γερουσιαστής Edward E. Kaufman, που ζητά να συγκεντρωθούν περισσότερα στοιχεία γιά την λειτουργία των χάι-τεκ χρηματιστηριακών εταιρειών.


Οι επικριτές των εταιρειών αυτών λένε ότι οι αγορές έχουν γίνει άδικες γιά τους επενδυτές που δεν μπορούν να επενδύσουν εκατομμύρια σε κομπιούτερς υψηλής τεχνολογίας.

“Η μορφή της αγοράς έχει αλλάξει: από εκείνη που ήταν δίκαιη και με ίσους όρους γιά όλους, μεταμορφώθηκε σε εκείνη που όσοι διαθέτουν την ταχύτητα, έχουν όλα τα πλεονεκτήματα”, υποστηρίζουν.

Η κατάσταση αυτή που είναι καθ' όλα νομότυπη ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την αναταραχή στις αγορές και την πτώση του ευρώ. Δεν την προκαλεί. Αλλά όταν αυτή εμφανιστεί την αυξάνει κατακόρυφα αφού μέσω αυτής αποκομίζουν κέρδη οι "κυβερνοχρηματιστές".

Η απειλή για την παγκόσμια σταθερότητα είναι άμεση και σοβαρότατη. Οι κυβερνήσεις και οι ηγεσίες των κεντρικών τραπεζών παρακολουθούν αμήχανες και ψάχνουν ... κερδοσκόπους.

Μοιάζει να μην έχουν αντιληφθεί τη νεα πραγματικότητα και να αδυνατούν να θεσπίσουν κανόνες ώστε να λειτουργήσει ορθολογικά.

Αν αυτό δεν γίνει άμεσα, αν δηλαδή τα "παλιά μυαλά", δεν συνειδητοποιήσουν τη νέα λειτουργία της αγοράς πολύ σύντομα θα κινδυνεύσουν με κατάρρευση κολοσσοί όχι επειδή έχουν πρόβλημα, αλλά επειδή η παραμετροποίηση των προγραμμάτων θα τα συμπαρασύρει σε κάποιο ντόμινο των αγορών.

Η πρώτη τέτοια περίπτωση καταγράφηκε όπως προαναφέραμε προ 10ημέρου στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Για να σωθούν μεγάλες εταιρείες ακυρώθηκαν χιλιάδες συναλλαγές που προκλήθηκαν αυτόματα μετά το λάθος στα μηδενικά.

Την επόμενη φορά τι θα κάνουν;

source: newsit.gr

Μ. Βρετανία: Αναβάλλεται η κατάργηση της FSA... χάρη στον Clegg


Μ. Βρετανία: Αναβάλλεται η κατάργηση της FSA... χάρη στον Clegg



ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)—Τα σχέδια του Συντηρητικού Κόμματος για την κατάργηση της βρετανικής Αρχής Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών και τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων εποπτείας των τραπεζών στην Τράπεζα της Αγγλίας, φαίνεται πως αναβάλλονται καθώς τα σχέδια άλλαξαν λόγω του νέου κυβερνητικού συνασπισμού, εκτιμούν ειδικοί ρυθμιστικών θεμάτων.

Η νέα πολιτική, που δημιούργησε ο συνασπισμός που σχηματίστηκε την περασμένη Τρίτη μεταξύ των Συντηρητικών με των Φιλελεύθερων Δημοκρατικών, αναμένεται να περιορίσει το μέγεθος της προσχεδιασμένης μεταρρύθμισης των ρυθμιστικών πλαισίων, αν και παρ’ όλα αυτά θα συνεχίσουν να υπάρχουν σημαντικές δυσκολίες για την FSA και την BOE.

«Αν επιβεβαιωθεί, το χρηματοοικονομικό κέντρο του Λονδίνου (City) θα είναι πολύ χαρούμενο με την εξέλιξη αυτή», σχολίασε ο Jacqui Hatfield, συνεργάτης της νομικής εταιρείας ReedSmith στο Λονδίνο. «Τα αρχικά πλάνα των Συντηρητικών θα δημιουργούσαν τεράστια αναστάτωση στις ρυθμιστικές αρχές, χωρίς προφανές κέρδος, ενώ θα μπορούσαν να οδηγήσουν χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που δραστηριοποιούνται σε κλάδους χονδρικής και λιανικής σε διπλή εποπτεία».

Σύμφωνα με τα πολιτικά σχέδια της νέας κυβέρνησης, στην Τράπεζα της Αγγλίας θα δοθεί ο έλεγχος της μακρο-προληπτικής εποπτείας, που συμπεριλαμβάνει την παρακολούθηση των κινδύνων για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, και θα έχει μερικό έλεγχο της τραπεζικής εποπτείας. Εντούτοις, η FSA ενδέχεται να παραμείνει η καθημερινή εποπτική αρχή των τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιρειών, σύμφωνα με πηγές του Συντηρητικού Κόμματος.

Ειδικοί ρυθμιστικών θεμάτων εκτιμούν ότι αυτός ο «έλεγχος» της προληπτικής εποπτείας από την BOE θα έχει σκοπό να διασφαλίσει ότι η FSA θα καθορίζει το μέγεθος των κεφαλαιακών αποθεμάτων και αποθεμάτων ρευστότητας για κάθε τράπεζα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κεντρικής τράπεζας για τους κινδύνους που απειλούν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Οι Συντηρητικοί έλεγαν πριν τις εκλογές ότι θα καταργούσαν την FSA, μεταφέροντας την προληπτική εποπτεία τραπεζών και ασφαλιστικών, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου των επιπέδων κεφαλαίων και ρευστότητας, στην BOE και θα δημιουργούσαν μία νέα υπηρεσία προστασίας καταναλωτή που θα αναλάμβανε το ρόλο της FSA για τη λιανική συμπεριφορά των αρμοδιοτήτων των επιχειρήσεων. Το κόμμα εξέταζε επίσης τη δημιουργία μίας νέας υπηρεσίας εποπτείας των αγορών, σχεδιασμένης να επιλύει προβλήματα όπως οι καταχρηστικές λειτουργίες στην αγορά.

Ορισμένοι εμπειρογνώμονες ρυθμιστικών θεμάτων υποστηρίζουν ότι οι Συντηρητικοί – οι οποίοι έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με τις ισχυρές αντιδράσεις χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, δικηγόρων και συμβούλων για τα σχέδιά τους, τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν ρυθμιστικές αναταράξεις για χρόνια – έχουν αναγκαστεί να υποχωρήσουν στο συγκεκριμένο ζήτημα εξαιτίας της ανάγκης να διαπραγματευτούν με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες.

«Είναι μία εξαιρετική δικαιολογία για τους Tories… θέλω να δω όλους αυτούς που υποστήριζαν ότι η κατάργηση της FSA ήταν καλή ιδέα», τόνισε ο Ash Saluja, συνεργάτης της νομικής εταιρείας CMS Cameron McKenna στο Λονδίνο.

Εξάλλου, ειδικοί ρυθμιστικών θεμάτων θεωρούν ότι οι προτάσεις των Συντηρητικών για την υπηρεσία προστασίας καταναλωτών, που θα έχει σκοπό να διασφαλίζει τη σωστή συμπεριφορά των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων προς τους καταναλωτές, και ο φορέας ελέγχου των αγορών θα τεθούν σε δεύτερη μοίρα.

«Εκτιμώ ότι τα σχέδια αυτά θα αναβληθούν για πολύ καιρό ενώ την ίδια στιγμή τα κόμματα θα προσπαθούν να διευθετήσουν το προς τα πού θα κινηθούν όσον αφορά τα θέματα μάκρο-πρόληψης», σημείωσε ο Michael Foot, πρόεδρος της Promontory Financial Group, μίας εταιρείας που παρέχει συμβουλές για ρυθμιστικά ζητήματα. Ο Foot ήταν μέλος κλιμακίου που είχε συμβουλέψει το Συντηρητικό Κόμμα στα μεταρρυθμιστικά του σχέδια.

Εμπειρογνώμονες ρυθμιστικών θεμάτων φοβούνταν ότι τα αρχικά σχέδια θα δημιουργούσαν ρυθμιστικό χάος για αρκετά χρόνια καθώς η BOE προσπάθησε να ενσωματώσει τις λειτουργίες και το προσωπικό της FSA. Η αναστάτωση αυτή θα λάμβανε χώρα σε μία χρονική περίοδο κατά την οποία αυτό που απαιτείται είναι να δοθεί έμφαση στην αυστηρότερη εποπτεία των τραπεζών.

Ωστόσο ακόμη και χωρίς τόσο μεγάλες αλλαγές, θα υπάρξουν έτσι και αλλιώς σημαντικές δυσκολίες ρυθμιστικού χαρακτήρα για την BOE και την FSA καθώς η κεντρική τράπεζα συντονίζει την εποπτεία για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα με τον καθορισμό των επιπέδων κεφαλαίων και ρευστότητας των τραπεζών από την FSA. Η κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει μία κοινή επιτροπή, που θα απαρτίζεται από αξιωματούχους της FSA και της BOE, που θα βοηθά για τη ροή των πληροφοριών.

Μία από τις πιο σημαντικές δυσκολίες για τις δύο αρχές, βάσει της νέας δομής, θα είναι να εξασφαλιστεί ότι ο εντοπισμός συστημικών κινδύνων από την κεντρική τράπεζα θα μεταφράζεται σε ανάλογες αλλαγές της FSA αναφορικά με τα επιμέρους επίπεδα κεφαλαίων και ρευστότητας των τραπεζών.

«Ένα από τα προβλήματα που πρέπει να διευθετήσουν, ακόμη και αν έχουν τη εν λόγω επιτροπή πάνω από το κεφάλι τους, είναι ότι υπάρχει η ανάγκη αλλαγών στον τρόπο που λειτουργούν οι BOE και FSA καθώς υπήρχαν αδυναμίες στο παρελθόν και δεν πιστεύω ότι έχουν αλλάξει πολλά», υπογράμμισε ένας δικηγόρος.

Στο μεταξύ, η επιβίωση της FSA συνεπάγεται ότι αναμένεται να διατηρήσει την υφιστάμενη δομή διακυβέρνησης αν και δεν έχει ξεκαθαριστεί πιο θα είναι επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής. Ο Hector Sants, επικεφαλής της FSA, ο οποίος έχει ασκήσει κριτική στα σχέδια των Συντηρητικών για τη μεταρρύθμιση των ρυθμιστικών δομών, πρόκειται να αποχωρήσει από τη θέση του στην χρηματοπιστωτική αρχή το καλοκαίρι του επόμενου έτους.


source: capital.gr
Share |