Tuesday, May 18, 2010

Μ. Βρετανία: Αναβάλλεται η κατάργηση της FSA... χάρη στον Clegg


Μ. Βρετανία: Αναβάλλεται η κατάργηση της FSA... χάρη στον Clegg



ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)—Τα σχέδια του Συντηρητικού Κόμματος για την κατάργηση της βρετανικής Αρχής Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών και τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων εποπτείας των τραπεζών στην Τράπεζα της Αγγλίας, φαίνεται πως αναβάλλονται καθώς τα σχέδια άλλαξαν λόγω του νέου κυβερνητικού συνασπισμού, εκτιμούν ειδικοί ρυθμιστικών θεμάτων.

Η νέα πολιτική, που δημιούργησε ο συνασπισμός που σχηματίστηκε την περασμένη Τρίτη μεταξύ των Συντηρητικών με των Φιλελεύθερων Δημοκρατικών, αναμένεται να περιορίσει το μέγεθος της προσχεδιασμένης μεταρρύθμισης των ρυθμιστικών πλαισίων, αν και παρ’ όλα αυτά θα συνεχίσουν να υπάρχουν σημαντικές δυσκολίες για την FSA και την BOE.

«Αν επιβεβαιωθεί, το χρηματοοικονομικό κέντρο του Λονδίνου (City) θα είναι πολύ χαρούμενο με την εξέλιξη αυτή», σχολίασε ο Jacqui Hatfield, συνεργάτης της νομικής εταιρείας ReedSmith στο Λονδίνο. «Τα αρχικά πλάνα των Συντηρητικών θα δημιουργούσαν τεράστια αναστάτωση στις ρυθμιστικές αρχές, χωρίς προφανές κέρδος, ενώ θα μπορούσαν να οδηγήσουν χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που δραστηριοποιούνται σε κλάδους χονδρικής και λιανικής σε διπλή εποπτεία».

Σύμφωνα με τα πολιτικά σχέδια της νέας κυβέρνησης, στην Τράπεζα της Αγγλίας θα δοθεί ο έλεγχος της μακρο-προληπτικής εποπτείας, που συμπεριλαμβάνει την παρακολούθηση των κινδύνων για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, και θα έχει μερικό έλεγχο της τραπεζικής εποπτείας. Εντούτοις, η FSA ενδέχεται να παραμείνει η καθημερινή εποπτική αρχή των τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιρειών, σύμφωνα με πηγές του Συντηρητικού Κόμματος.

Ειδικοί ρυθμιστικών θεμάτων εκτιμούν ότι αυτός ο «έλεγχος» της προληπτικής εποπτείας από την BOE θα έχει σκοπό να διασφαλίσει ότι η FSA θα καθορίζει το μέγεθος των κεφαλαιακών αποθεμάτων και αποθεμάτων ρευστότητας για κάθε τράπεζα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κεντρικής τράπεζας για τους κινδύνους που απειλούν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Οι Συντηρητικοί έλεγαν πριν τις εκλογές ότι θα καταργούσαν την FSA, μεταφέροντας την προληπτική εποπτεία τραπεζών και ασφαλιστικών, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου των επιπέδων κεφαλαίων και ρευστότητας, στην BOE και θα δημιουργούσαν μία νέα υπηρεσία προστασίας καταναλωτή που θα αναλάμβανε το ρόλο της FSA για τη λιανική συμπεριφορά των αρμοδιοτήτων των επιχειρήσεων. Το κόμμα εξέταζε επίσης τη δημιουργία μίας νέας υπηρεσίας εποπτείας των αγορών, σχεδιασμένης να επιλύει προβλήματα όπως οι καταχρηστικές λειτουργίες στην αγορά.

Ορισμένοι εμπειρογνώμονες ρυθμιστικών θεμάτων υποστηρίζουν ότι οι Συντηρητικοί – οι οποίοι έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με τις ισχυρές αντιδράσεις χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, δικηγόρων και συμβούλων για τα σχέδιά τους, τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν ρυθμιστικές αναταράξεις για χρόνια – έχουν αναγκαστεί να υποχωρήσουν στο συγκεκριμένο ζήτημα εξαιτίας της ανάγκης να διαπραγματευτούν με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες.

«Είναι μία εξαιρετική δικαιολογία για τους Tories… θέλω να δω όλους αυτούς που υποστήριζαν ότι η κατάργηση της FSA ήταν καλή ιδέα», τόνισε ο Ash Saluja, συνεργάτης της νομικής εταιρείας CMS Cameron McKenna στο Λονδίνο.

Εξάλλου, ειδικοί ρυθμιστικών θεμάτων θεωρούν ότι οι προτάσεις των Συντηρητικών για την υπηρεσία προστασίας καταναλωτών, που θα έχει σκοπό να διασφαλίζει τη σωστή συμπεριφορά των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων προς τους καταναλωτές, και ο φορέας ελέγχου των αγορών θα τεθούν σε δεύτερη μοίρα.

«Εκτιμώ ότι τα σχέδια αυτά θα αναβληθούν για πολύ καιρό ενώ την ίδια στιγμή τα κόμματα θα προσπαθούν να διευθετήσουν το προς τα πού θα κινηθούν όσον αφορά τα θέματα μάκρο-πρόληψης», σημείωσε ο Michael Foot, πρόεδρος της Promontory Financial Group, μίας εταιρείας που παρέχει συμβουλές για ρυθμιστικά ζητήματα. Ο Foot ήταν μέλος κλιμακίου που είχε συμβουλέψει το Συντηρητικό Κόμμα στα μεταρρυθμιστικά του σχέδια.

Εμπειρογνώμονες ρυθμιστικών θεμάτων φοβούνταν ότι τα αρχικά σχέδια θα δημιουργούσαν ρυθμιστικό χάος για αρκετά χρόνια καθώς η BOE προσπάθησε να ενσωματώσει τις λειτουργίες και το προσωπικό της FSA. Η αναστάτωση αυτή θα λάμβανε χώρα σε μία χρονική περίοδο κατά την οποία αυτό που απαιτείται είναι να δοθεί έμφαση στην αυστηρότερη εποπτεία των τραπεζών.

Ωστόσο ακόμη και χωρίς τόσο μεγάλες αλλαγές, θα υπάρξουν έτσι και αλλιώς σημαντικές δυσκολίες ρυθμιστικού χαρακτήρα για την BOE και την FSA καθώς η κεντρική τράπεζα συντονίζει την εποπτεία για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα με τον καθορισμό των επιπέδων κεφαλαίων και ρευστότητας των τραπεζών από την FSA. Η κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει μία κοινή επιτροπή, που θα απαρτίζεται από αξιωματούχους της FSA και της BOE, που θα βοηθά για τη ροή των πληροφοριών.

Μία από τις πιο σημαντικές δυσκολίες για τις δύο αρχές, βάσει της νέας δομής, θα είναι να εξασφαλιστεί ότι ο εντοπισμός συστημικών κινδύνων από την κεντρική τράπεζα θα μεταφράζεται σε ανάλογες αλλαγές της FSA αναφορικά με τα επιμέρους επίπεδα κεφαλαίων και ρευστότητας των τραπεζών.

«Ένα από τα προβλήματα που πρέπει να διευθετήσουν, ακόμη και αν έχουν τη εν λόγω επιτροπή πάνω από το κεφάλι τους, είναι ότι υπάρχει η ανάγκη αλλαγών στον τρόπο που λειτουργούν οι BOE και FSA καθώς υπήρχαν αδυναμίες στο παρελθόν και δεν πιστεύω ότι έχουν αλλάξει πολλά», υπογράμμισε ένας δικηγόρος.

Στο μεταξύ, η επιβίωση της FSA συνεπάγεται ότι αναμένεται να διατηρήσει την υφιστάμενη δομή διακυβέρνησης αν και δεν έχει ξεκαθαριστεί πιο θα είναι επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής. Ο Hector Sants, επικεφαλής της FSA, ο οποίος έχει ασκήσει κριτική στα σχέδια των Συντηρητικών για τη μεταρρύθμιση των ρυθμιστικών δομών, πρόκειται να αποχωρήσει από τη θέση του στην χρηματοπιστωτική αρχή το καλοκαίρι του επόμενου έτους.


source: capital.gr

No comments:

Share |