Tuesday, May 18, 2010

Mανχάταν: Ανοιξε υποκατάστημα της «Τράπεζας των Φτωχών»


Mανχάταν: Ανοιξε υποκατάστημα της «Τράπεζας των Φτωχών»


Υποκατάστημα της τράπεζάς του, «Grameen Bank», άνοιξε στο Μανχάταν ο τιμημένος με Νόμπελ Ειρήνης, Μοχάμαντ Γιούνιουι, τονίζοντας ότι ευελπιστεί ότι οι μεγάλες τράπεζες της Wall Street, σε απόσταση ενός σταθμόυ του μετρό από την δική του, θα αντλήσουν μαθήματα από την επιτυχία μέσω του δανεισμού μικρών ποσών στους αδυνάτους.

Η μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα μικροπιστωτική τράπεζα «Grameen Bank» ήκμασε επιτυγχάνοντας ποσοστό αποπληρωμής των δανείων της πάνω από 99%, τόνισε ο Γιούνους, οικονομολόγος που ίδρυσε την τράπεζα στη γενέτειρά του το Μπανγκλαντές το 1976 για να καταλήξει να τιμηθεί με Νόμπελ Ειρήνης το 2006.

Η Grameen America έχει ξεκινήσει την πιστωτική της δραστηριότητα στο προάστιο Κουΐνς της Νέας Υόρκης από τον Ιανουάριο του 2008, την ώρα που οι τράπεζες της Wall Street πάσχιζαν να ξεπεράσουν τους σκοπέλους της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης χάρις στις επιχορηγήσεις της κυβέρνησης.

«Η Νέα Υόρκη είναι η παγκόσμια πρωτεύουσα των τραπεζικών συναλλαγών», τόνισε ο Γιούνους στο πλήθος των δανειοληπτών και υποστηρικτών του κατά το άνοιγμα του υποκαταστήματος. «Κάνουν τις τραπεζικές συναλλαγές για όλον τον κόσμο, όμως δεν κάνουν τραπεζικές συναλλαγές για τους ίδιους τους τους γείτονες, και εμείς είμαστε εδώ για να τους αποδείξουμε πως δεν υπάρχει τίποτε το μεμπτό να κάνεις τέτοιες συναλλαγές με τους γείτονές σου», πρόσθεσε.

«Αυτό που κάνουμε έχει γρανιτένια σταθερότητα. Δεν πρόκειται να κλυδωνισθεί, δεν θα καταρρεύσει, δεν θα εξανεμισθεί. Θα γίνει τμήμα ενός ευρύτερου τραπεζικού συστήματος», τόνισε ο ίδιος.

Αποκαλούμενος ως «ο τραπεζίτης των πτωχών», ο Γιούνους τόνισε πως πολλά τραπεζικά στελέχη του είχαν πει πως είναι τρελλός που πιστεύει ότι θα μπορούσε να χορηγήσει δάνεια σε φτωχούς επειδή δεν ήσαν φερέγγυοι. «Φρονώ πως το 2008 μας έφερε πίσω στο ίδιο ερώτημα: ποιος είναι αλήθεια φερέγγυος;»

Τα στοιχεία της τράπεζας είναι συντριπτικά: έχει δανείσει πάνω από 6 εκατ. δολάρια σε 2.800 δανειολήπτες, κυρίως γυναίκες, με εισόδημα κάτω του μέσου όρου φτώχειας, προκειμένου να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση. Με ανώτατο όριο δανεισμού για την πρώτη φορά 1.500 δολάρια και τόκο 15% στον μειούμενο ισολογισμό του δανείου, έχει καταφέρει ώστε οι δανειολήπτες αυτοί να έχουν καταθέσει πάνω από 350.000 δολάρια.

source: naftemporiki.gr

No comments:

Share |