Monday, September 19, 2011

Γερμανία: Ισχυρή ανάπτυξη το γ΄ τρίμηνο προβλέπει η Bundesbank


Γερμανία: Ισχυρή ανάπτυξη το γ΄ τρίμηνο προβλέπει η Bundesbank

ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ (Dow Jones) – Ρυθμό ανάπτυξης μεγαλύτερη σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο εκτιμά πως θα εμφανίσει η Γερμανία το τρίτο τρίμηνο η κεντρική τράπεζα της χώρας.

Στο μηνιαίο δελτίο της, η Deutsche Bundesbank προβλέπει μία «σημαντική» βελτίωση στις λιανικές πωλήσεις καθώς και στις ταξινομήσεις αυτοκινήτων.

“Η ιδιωτική κατανάλωση θα καταγράψει αξιοσημείωτη αύξηση μετά την ξεκάθαρη πτώση το δεύτερο τρίμηνο” αναφέρει η τράπεζα.

Η τράπεζα επισημαίνει πως τα οικονομικά στοιχεία για τον Ιούλιο, όπως η βιομηχανική παραγωγή και οι κατασκευές, δείχνουν σε μία συνέχιση της ανοδικής κυκλικής κίνησης στη Γερμανία το τρίτο τρίμηνο του 2011.

Αυτά επιβεβαιώνουν τους δείκτες οικονομικού κλίματος οι οποίοι κατά τον Αύγουστο έδειξαν την πολύ κατάσταση της γερμανικής οικονομίας. Ωστόσο, η Bundesbank, προειδοποιεί πως οι μηνιαίες μεταβολές στην παραγωγή οδηγούν σε αλλοίωση της κυκλικής τάσης λόγω του ασυνήθιστα χαμηλού αριθμού των μη εργάσιμων ημερών τον Ιούλιο.

Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε σε προσαρμοσμένους όρους 4% τον Ιούλιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. “Σε τελική ανάλυση, μία ισχυρή αύξηση της οικονομικής παραγωγής αναμένεται το τρίτο τρίμηνο του 2011,” αναφέρει η τράπεζα.

Το δεύτερο τρίμηνο, η οικονομία της Γερμανίας, η οποία οδηγούσε την ανάκαμψη της Ευρωζώνης, επιβραδύνθηκε σημαντικά στο 0,1% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο.

Η κεντρική τράπεζα τονίζει πως είναι αρκετά νωρίς για να υπολογίσει πόσο έχουν επηρεαστεί τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις από την πρόσφατη πτώση των χρηματιστηρίων και την επιδείνωση των προοπτικών της οικονομίας οι οποίες μεσοπρόθεσμα έχουν χειροτερεύσει περισσότερο του αναμενομένου λόγω της αυξημένης αβεβαιότητας.

Η Bundesbank περιμένει πως η δυναμική της κερδοφορίας των γερμανικών τραπεζών παραμένει περιορισμένη παρά της θετικής κατάστασης της εγχώριας οικονομίας. Αυτό είναι αποτέλεσμα ειδικά της κρίσης χρέους και της αυξημένης μεταβλητότητας των αγορών που τη συνοδεύει.



source: capital.gr

Αγοράζουν χρυσό οι Κεντρικές Τράπεζες


Αγοράζουν χρυσό οι Κεντρικές Τράπεζες


Καθαροί αγοραστές χρυσού έγιναν οι κεντρικές τράπεζες για πρώτη φορά τις τελευταίες δυο δεκαετίες. Το γεγονός, σύμφωνα με τους FT αποτελεί μια ακόμα απόδειξη του πως οι αναταράξεις στα νομίσματα και η κρίση χρέους έχουν απογειώσει την αγορά πολύτιμων νομισμάτων.

Οι αγορές αυτές είναι πολύ μικρές σε σχέση με το μέγεθος της αγοράς, αλλά υποδηλώνουν την στροφή που γίνεται, ειδικά από τις ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες, οι οποίες τα τελευταία χρόνια ήταν από τους μεγάλους πωλητές χρυσού.

Οι παραπάνω κινήσεις συνέβαλαν στο να αυξηθεί η τιμή του πολύτιμου μετάλλου κατά 25% φέτος και στο ιστορικό ρεκόρ των 1.920 δολαρίων η ουγγιά του προηγούμενου μήνα.
Μεξικό, Ρωσία, Ν. Κορέα και Ταϋλάνδη έκαναν μεγάλες αγορές φέτος σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την έκθεση τους σε δολαριακές επενδύσεις. Σε όλο τον κόσμο οι κεντρικές τράπεζες αναμένεται να αγοράσουν φέτος περισσότερο χρυσό από κάθε άλλη χρονιά μετά την κατάρρευση της συμφωνίας του Bretton Woods τέσσερις δεκαετίες πίσω.

«Επιστρέφουμε στην εποχή που ο χρυσός θεωρείται περίπου χρήμα», σημειώνει ο Jonathan Spall, διευθυντής της Barclays Capital.

Οι Ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες προσέθεσαν περίπου 25.000 ουγγιές ή 0,8 τόνους στα αποθέματα τους φέτος, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ και του ΙMF. Αντίθετα κατά μέσο όρο από το 1999 έως το 2010 πωλούσαν περίπου 400 τόνους το χρόνο.


Από τις αγορές που έγιναν, σημαντικό κομμάτι προέρχεται από την Εσθονία, χώρα που προετοιμάζεται να μπει στην ευρωζώνη αλλά και τη Μάλτα, που απέκτησε 3.000 ουγγιές χρυσού.

source: euro2day.gr

«Φόρο Μπάφετ» προτείνει ο Ομπάμα


«Φόρο Μπάφετ» προτείνει ο Ομπάμα

Την επιβολή «Φόρου Μπάφετ» στους εκατομμυριούχους θα προτείνει ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, παρουσιάζοντας σήμερα σε υποεπιτροπή του Κογκρέσου το φορολογικό του σχέδιο, στην προσπάθειά του να επιτευχθεί διμερής συμφωνία για τον προϋπολογισμό πριν από το Νοέμβριο. Με την πρόταση αυτή ο Ομπάμα επιδιώκει να εξασφαλίσει έσοδα και να γίνει αρεστός στους ψηφοφόρους του ενόψει των εκλογών του 2012, την ώρα που οι ΗΠΑ μαστίζονται από ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό ανεργίας, στο 9,1%, το οποίο θεωρείται τροχοπέδη για την ανάκαμψη.

Ενώ η αμερικανική κυβέρνηση πασχίζει ακόμη να ξεπεράσει την κρίση του 2008 αντιμετωπίζοντας ένα υπέρογκο χρέος, εκατοντάδες άνθρωποι έκαναν προχθές πορεία κοντά στην Wall Street, το σύμβολο του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος, αλλά η προσπάθειά τους εμποδίστηκε από τις αρχές. Φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στη διαφθορά, τις περικοπές και την επιχειρηματική απληστία, οι διαδηλωτές προσπάθησαν να στρατοπεδεύσουν στο δρόμο όπου βρίσκεται το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, για να εκφράσουν την οργή τους ενάντια στο οικονομικό σύστημα που ευνοεί τους πλούσιους.

Ένα εκατ. δολάρια

Η πρόταση Ομπάμα προβλέπει ένα νέο κατώτατο φόρο για όσους κερδίζουν πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια ετησίως, ούτως ώστε να εξασφαλιστεί πως καταβάλλουν τουλάχιστον το ίδιο ποσοστό φόρου ως προς τα εισοδήματά τους σε σχέση με τους φορολογουμένους μεσαίου εισοδήματος. Ο φόρος ονομάστηκε «Μπάφετ», με αφορμή τα σχόλια του Αμερικανού μεγαλοεπενδυτή Ουόρεν Μπάφετ πως οι πλούσιοι Αμερικανοί πληρώνουν λιγότερους φόρους σε ποσοστό ως προς το εισόδημά τους σε σχέση με τη μεσαία τάξη, επειδή τα έσοδα από επενδύσεις φορολογούνται με χαμηλότερο συντελεστή απ΄ό,τι οι μισθοί.

Ο Ομπάμα θα ασκήσει πιέσεις στους Ρεπουμπλικανούς να αποδεχθούν την πρότασή του, για να εξασφαλίσουν, σε αντάλλαγμα, την υποστήριξη των Δημοκρατικών για περικοπές στα συστήματα Medicare και Medicaid. Οι Ρεπουμπλικανοί έχουν επανειλημμένως εκφράσει την αντίθεσή τους σε κάθε προσπάθεια επιβολής υψηλών φόρων στους πλουσίους, με το σκεπτικό πως κατ΄αυτόν τον τρόπο αποθαρρύνονται οι επενδύσεις. Η υποεπιτροπή του Κογκρέσου, που απαρτίζεται από έξι Ρεπουμπλικανούς και έξι Δημοκρατικούς, και στην οποία ο κ. Ομπάμα παρουσιάζει σήμερα την πρότασή του για «Φόρο Μπάφετ», καλείται να εξεύρει λύσεις για περικοπές δαπανών 1,2 τρισ. δολαρίων έως το τέλος του έτους. «Παίζουμε με τη φωτιά εάν δεν συμφωνήσουμε τουλάχιστον στις ελάχιστες περικοπές δαπανών που πρέπει να γίνουν», είπε ο Ουίλιαμ Γκάλστον της Brookings Institution.

Αβεβαιότητα

H αβεβαιότητα για τη δυνατότητα των ΗΠΑ να πετύχουν συρρίκνωση του ελλείμματος και του χρέους οδήγησε στις αρχές Αυγούστου στην άνευ προηγουμένου απόφαση της Standard & Poor's να υποβαθμίσει την κορυφαία αξιολόγησή της για την πιστοληπτική ικανότητα της αμερικανικής οικονομίας «AAA».

source: stockwatch.com.cy

UBS: Στα 2,3 δισ. δολ. οι ζημίες από την απάτη


UBS: Στα 2,3 δισ. δολ. οι ζημίες από την απάτη

Στα 2,3 δισ. δολάρια ανέρχονται τελικά οι ζημίες για την ελβετική τράπεζα UBS από μη εξουσιοδοτημένες συναλλαγές trader. Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Όσβαλντ Γκρούμπελ, δήλωσε ότι η υπόθεση θα έχει «συνέπειες» για τη στρατηγική της επενδυτικής τράπεζας, ενδεχομένως και για τον ίδιο.

«Είναι προφανές ότι αυτά τα γεγονότα θα επηρεάσουν τη στρατηγική της επενδυτικής τράπεζας», ανέφερε μιλώντας σε ελβετικό τηλεοπτικό σταθμό. «Θα αναλάβω όλες τις συνέπειες», πρόσθεσε.

Η UBS άφησε άναυδους πολλούς παράγοντες των αγορών την Πέμπτη, όταν ανακοίνωσε ότι απάτες σε διάφορες συναλλαγές της στοίχισαν περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια. Ένα στέλεχός της, ο Κουέκου Αντομπόλι, με έδρα το Λονδίνο, κατηγορήθηκε την Παρασκευή για απάτη η οποία χρονολογείται από το 2008.

Σε ανακοίνωσή της η UBS ανέφερε ότι ο χρηματομεσίτης απέκρυψε «κερδοσκοπικές αγορές διαφόρων παραγώγων (futures) στις (χρηματαγορές) S&P 500, DAX και EuroStoxx τους τελευταίους τρεις μήνες».

«Η ζημία που υποστήκαμε από αυτή την υπόθεση είναι 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Όπως δηλώθηκε προηγουμένως, δεν επλήγησαν τοποθετήσεις πελατών μας», σημείωσε η τράπεζα.

Οι παγκόσμιες αγορές υπήρξαν εξαιρετικά ευμετάβλητες τους τελευταίους μήνες, υποχωρώντας σημαντικά λόγω των ανησυχιών για τις κρίσεις χρέους στην ΕΕ και στις ΗΠΑ και κατόπιν ανακάμπτοντας όταν υπήρξαν ελπίδες ότι θα επιλυθούν.

Η ζημιά χαρακτηρίστηκε από αναλυτές καταστροφική για τη φήμη της μεγαλύτερης τράπεζας της Ελβετίας, η οποία μόλις άρχιζε να ανακάμπτει από την παρ΄ ολίγο κατάρρευσή της στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης ενώ αντιμετωπίζει ακόμη μια έρευνα από τις αρχές των ΗΠΑ για τη διευκόλυνση της φοροδιαφυγής πλουσίων Αμερικανών.

Ο Γκρούμπελφέρεται να δήλωσε σε εφημερίδα την Κυριακή ότι δεν σκέπτεται να παραιτηθεί, αλλά το μέλλον του θα το κρίνει το διοικητικό συμβούλιο της UBS.

source: naftemporiki.gr

Σχέδιο μείωσης του ελλείμματος παρουσιάζει ο Ομπάμα


Σχέδιο μείωσης του ελλείμματος παρουσιάζει ο Ομπάμα

Σχέδιο για τη μείωση του ελλείμματος κατά 3 τρισ. δολ. τα επόμενα 10 χρόνια, θα παρουσιάσει σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Περίπου το μισό από το παραπάνω ποσό υπολογίζεται ότι θα προέλθει από υψηλότερη φορολόγηση πλουσίων και μεγάλων επιχειρήσεων.

Σχέδιο για τη μείωση του ελλείμματος κατά 3 τρισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα 10 χρόνια, θα παρουσιάσει σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Περίπου το μισό από το παραπάνω ποσό υπολογίζεται ότι θα προέλθει από την υψηλότερη φορολόγηση των πλουσίων και των μεγάλων επιχειρήσεων στη χώρα.

Στις δηλώσεις που αναμένεται να κάνει από το Λευκό Οίκο στις 10:30 το πρωί τοπική ώρα (17:30, ώρα Ελλάδας) ο Ομπάμα αναμένεται ακόμα να επιδιώξει να συσπειρώσει τους υποστηρικτές του στο Δημοκρατικό Κόμμα δεσμευόμενος να προστατεύσει τα προγράμματα κοινωνικής ασφάλισης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για τους φτωχότερους και τους ηλικιωμένους από μεγάλες περικοπές.

«Ο πρόεδρος θα καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να υποστηρίξει οποιοδήποτε σχέδιο που ζητεί τα πάντα από ορισμένους Αμερικανούς και τίποτε από άλλους», είπε ανέφερε αξιωματούχος.

«Θα πει ότι θα ασκήσει βέτο σε οποιοδήποτε νομοσχέδιο αφαιρεί μια δεκάρα από το πρόγραμμα Medicare στο οποίο βασίζονται οι ηλικιωμένοι χωρίς να ζητά από τους πλουσιότερους Αμερικανούς και τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις να πληρώσουν αυτό που δίκαια τους αναλογεί», πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος.

source: naftemporiki.gr

RIM Chiefs Lose Billionaire Status as Stock Drops by Half on Lower Sales


RIM Chiefs Lose Billionaire Status as Stock Drops by Half on Lower Sales

Jim Balsillie and Mike Lazaridis, Research In Motion Ltd. (RIMM)’s largest shareholders and co-chief executive officers, have lost their status as billionaires from the stock this year as it has shed more than half its value.

The executives, who each own about 5 percent of the BlackBerry maker, had the value of their stakes drop to about $640 million yesterday from about $1.9 billion in February.

RIM’s earnings reports have disappointed investors for three consecutive quarters as the company struggles to gain ground from Apple Inc. (AAPL)’s iPhone and iPad. Waterloo, Ontario- based RIM missed analysts’ estimates Sept. 15 for profit and shipments of the Blackberry and PlayBook tablet computer.

“These guys have misexecuted,” said Matthew Thornton, an analyst for Avian Securities LLC in Boston. “They have been very late with the new products. They’ve missed their own forecasts. They’ve done nothing to reassure Wall Street that they’re going to get more competitive against Apple and Google’s Android products.”

RIM fell 19 percent to $23.93 on the Nasdaq Stock Market at 4 p.m. New York time yesterday, down 66 percent from a 2011 peak and 84 percent from its record in June 2008.

The plunge in RIM’s stock price this year marks a reversal in the fortunes of a company that dominated the U.S. smartphone market after introducing the BlackBerry in 1999. The stock rose more than 70-fold between 1999, when it began trading on the Nasdaq, and its 2008 peak.

Wireless Pioneer
Lazaridis founded RIM in 1984 when he was a senior at the University of Waterloo in Canada. The company began working on wireless products three years later, developing a pager that evolved into what is known as the BlackBerry. Balsillie, a 1989 graduate of Harvard Business School, joined RIM in 1992.

The company’s smartphone market share started eroding after Apple introduced the iPhone in 2007 and phones running Google Inc. (GOOG)’s Android software gained popularity. In the second quarter, RIM’s share of the global smartphone market dropped to 12 percent from 19 percent a year earlier, according to Gartner Inc. In the same period, Apple climbed to 18 percent from 14 percent, and Google’s Android rose to 43 percent.

This month, investor Jaguar Financial Corp. asked RIM to consider selling itself or spinning off its patents to boost investor returns.

“Given today’s stock action, you’ll get more activists going in and seeing what’s the strategic direction, and does it make sense,”, Jeff Fidacaro, an analyst at Susquehanna International Group in New York, said yesterday in a telephone interview. “Everything is on the table.”

source: bloomberg.com

Silver Lake Is Said to Consider Acquiring Yahoo, Then Selling Asian Assets


Silver Lake Is Said to Consider Acquiring Yahoo, Then Selling Asian Assets

Private-equity investor Silver Lake is considering a bid for Yahoo! Inc., the Web company that ousted Chief Executive Officer Carol Bartz, two people involved in the deliberations said.

As part of a deal, Silver Lake would sell off Yahoo’s Asian assets and then attempt to turn around the main operations or find a buyer for that business, said the people, who asked not to be named because the matter is private. Representatives of Silver Lake have approached other companies to gauge interest in purchasing Yahoo’s main business, one person said.

Yahoo Chairman Roy Bostock fired Bartz last week after her efforts to fend off Google Inc. and Facebook Inc. fell short. Asian assets that include a 43 percent stake in Alibaba Group Holding Ltd., combined with a slumping share price, make the company a possible takeover candidate, said analysts at Deutsche Bank Securities and such investors as Di Zhou, an analyst at Thornburg Investment Management.

Representatives of Yahoo and Silver Lake didn’t return phone messages seeking comment.

Yahoo’s board met yesterday to hear a presentation from investment bank Allen & Co. on the company’s options and deliberate the search for a successor to Bartz, another person familiar with the matter said earlier this week.

A range of companies have been preparing possible bids for Yahoo and have gotten in touch with the company’s board in recent days, the technology blog AllThingsDigital reported this week. Silver Lake is among potential buyers, it reported.

Alibaba, Softbank
A private-equity company would likely seek a buyer for Yahoo’s stakes in Alibaba and Yahoo Japan Corp. (4689), which according to Gabelli & Co., account for about 80 percent of the company’s market value. Alibaba Group Chairman Jack Ma tried to repurchase the stake from Bartz and was rebuffed.

Other Yahoo assets include e-mail, instant messaging and news and information portals that generate revenue from advertising and, according to ComScore Inc., were viewed by 674 million people in July. Yahoo also owns the No. 2 U.S. Web- search engine, after Google’s.

Yahoo’s directors are under pressure from investors such as Third Point LLC, which urged the board to resign last week after buying a 5.2 percent stake. The investment firm said directors erred in spurning a takeover bid from Microsoft Corp. in 2008 and hired a CEO who wasn’t up to the job.

The “board of directors has made a number of decisions that have directly harmed the company and resulted in a stock price far below the company’s intrinsic value,” New York-based Third Point said in a filing.

Yahoo shares rose 8 cents to $14.97 at 4 p.m. New York time on the Nasdaq Stock Market. The stock has dropped 10 percent this year.

Separately, Yahoo said today that it raised interim CEO Tim Morse’s base pay. His salary increased to $750,000 from $600,000. The raise, approved by the board, took effect yesterday, Yahoo said in a regulatory filing.

source: bloomberg.com
Share |