Monday, September 19, 2011

«Φόρο Μπάφετ» προτείνει ο Ομπάμα


«Φόρο Μπάφετ» προτείνει ο Ομπάμα

Την επιβολή «Φόρου Μπάφετ» στους εκατομμυριούχους θα προτείνει ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, παρουσιάζοντας σήμερα σε υποεπιτροπή του Κογκρέσου το φορολογικό του σχέδιο, στην προσπάθειά του να επιτευχθεί διμερής συμφωνία για τον προϋπολογισμό πριν από το Νοέμβριο. Με την πρόταση αυτή ο Ομπάμα επιδιώκει να εξασφαλίσει έσοδα και να γίνει αρεστός στους ψηφοφόρους του ενόψει των εκλογών του 2012, την ώρα που οι ΗΠΑ μαστίζονται από ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό ανεργίας, στο 9,1%, το οποίο θεωρείται τροχοπέδη για την ανάκαμψη.

Ενώ η αμερικανική κυβέρνηση πασχίζει ακόμη να ξεπεράσει την κρίση του 2008 αντιμετωπίζοντας ένα υπέρογκο χρέος, εκατοντάδες άνθρωποι έκαναν προχθές πορεία κοντά στην Wall Street, το σύμβολο του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος, αλλά η προσπάθειά τους εμποδίστηκε από τις αρχές. Φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στη διαφθορά, τις περικοπές και την επιχειρηματική απληστία, οι διαδηλωτές προσπάθησαν να στρατοπεδεύσουν στο δρόμο όπου βρίσκεται το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, για να εκφράσουν την οργή τους ενάντια στο οικονομικό σύστημα που ευνοεί τους πλούσιους.

Ένα εκατ. δολάρια

Η πρόταση Ομπάμα προβλέπει ένα νέο κατώτατο φόρο για όσους κερδίζουν πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια ετησίως, ούτως ώστε να εξασφαλιστεί πως καταβάλλουν τουλάχιστον το ίδιο ποσοστό φόρου ως προς τα εισοδήματά τους σε σχέση με τους φορολογουμένους μεσαίου εισοδήματος. Ο φόρος ονομάστηκε «Μπάφετ», με αφορμή τα σχόλια του Αμερικανού μεγαλοεπενδυτή Ουόρεν Μπάφετ πως οι πλούσιοι Αμερικανοί πληρώνουν λιγότερους φόρους σε ποσοστό ως προς το εισόδημά τους σε σχέση με τη μεσαία τάξη, επειδή τα έσοδα από επενδύσεις φορολογούνται με χαμηλότερο συντελεστή απ΄ό,τι οι μισθοί.

Ο Ομπάμα θα ασκήσει πιέσεις στους Ρεπουμπλικανούς να αποδεχθούν την πρότασή του, για να εξασφαλίσουν, σε αντάλλαγμα, την υποστήριξη των Δημοκρατικών για περικοπές στα συστήματα Medicare και Medicaid. Οι Ρεπουμπλικανοί έχουν επανειλημμένως εκφράσει την αντίθεσή τους σε κάθε προσπάθεια επιβολής υψηλών φόρων στους πλουσίους, με το σκεπτικό πως κατ΄αυτόν τον τρόπο αποθαρρύνονται οι επενδύσεις. Η υποεπιτροπή του Κογκρέσου, που απαρτίζεται από έξι Ρεπουμπλικανούς και έξι Δημοκρατικούς, και στην οποία ο κ. Ομπάμα παρουσιάζει σήμερα την πρότασή του για «Φόρο Μπάφετ», καλείται να εξεύρει λύσεις για περικοπές δαπανών 1,2 τρισ. δολαρίων έως το τέλος του έτους. «Παίζουμε με τη φωτιά εάν δεν συμφωνήσουμε τουλάχιστον στις ελάχιστες περικοπές δαπανών που πρέπει να γίνουν», είπε ο Ουίλιαμ Γκάλστον της Brookings Institution.

Αβεβαιότητα

H αβεβαιότητα για τη δυνατότητα των ΗΠΑ να πετύχουν συρρίκνωση του ελλείμματος και του χρέους οδήγησε στις αρχές Αυγούστου στην άνευ προηγουμένου απόφαση της Standard & Poor's να υποβαθμίσει την κορυφαία αξιολόγησή της για την πιστοληπτική ικανότητα της αμερικανικής οικονομίας «AAA».

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |