Thursday, September 16, 2010

Δεν επιβεβαιώνουν σενάρια για deal η τράπεζα Πειραιώς με την Marfin Popular Bank


Δεν επιβεβαιώνουν σενάρια για deal η τράπεζα Πειραιώς με την Marfin Popular Bank

Εδώ και 4 ημέρες υποβόσκει μια φημολογία ότι η Πειραιώς υπό τον Μιχάλη Σάλλα και η Marfin υπό τον Ανδρέα Βγενόπουλο βρίσκονται κοντά στο να κλείσουν μια μεγάλη συμφωνία, την συγχώνευση της Πειραιώς με την Marfin.
Με βάση τα σενάρια που είχαν κυκλοφορήσει πριν λίγες μέρες υπήρξε και συνάντηση μεταξύ των δύο κορυφαίων παραγόντων του τραπεζικού συστήματος του Μιχάλη Σάλλα και του Ανδρέα Βγενόπουλου.
Οι φήμες αυτές έχουν δημιουργήσει χρηματιστηριακές προσδοκίες με την Marfin να καταγράφει κέρδη πάνω από 6%.

Η Πειραιώς ανέφερε ότι «διαψεύδουμε τις φήμες για επικείμενο deal με την Marfin»
Από την Marfin απέφυγαν να σχολιάσουν το όλο θέμα.
Σε μια περίοδο έντονων ζυμώσεων και διεργασιών οι τραπεζίτες συνομιλούν.
Το όλοι μιλούν με όλους ισχύει ωστόσο η θέση της Πειραιώς να διαψεύσει αυτές τις φήμες και η στάση της Marfin να μην σχολιάσει τις φήμες προφανώς και πρέπει να αξιολογηθούν με την δέουσα προσοχή.
Η Πειραιώς πάντως ήταν σαφής στο σχόλιο της περί διάψευσης των φημών για επικείμενο deal με την Marfin.

source: bankingnews.gr

ΗΠΑ: Σε αρνητικό έδαφος ο Philly Fed για δεύτερο συνεχή μήνα


ΗΠΑ: Σε αρνητικό έδαφος ο Philly Fed για δεύτερο συνεχή μήνα

Σε αρνητικό έδαφος παρέμεινε τον Σεπτέμβριο ο μεταποιητικός δείκτης της Philadelphia Fed υποδεικνύοντας συρρίκνωση της δραστηριότητας, αν και βελτιώθηκε αισθητά σε σχέση με τον Αύγουστο.

Ειδικότερα, ο δείκτης της επιχειρηματικής δραστηριότητας διαμορφώθηκε στο -0,7 τον Σεπτέμβριο από -7,7 τον Αύγουστο, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires που έκανα λόγο για μεγαλύτερη βελτίωση του δείκτη σε ουδέτερο έδαφος (0,0).

"Για δεύτερο διαδοχικό μήνα οι επιχειρήσεις ανακοίνωσαν υποχώρηση τόσο των παραγγελιών όσο και των αποστολών τους. Τα επίπεδα της απασχόλησης διατηρήθηκαν αμετάβλητα, αν και οι εταιρείες ανακοίνωσαν περιορισμό των ωρών εργασίας. Η έρευνα για τη μελλοντική δραστηριότητα εξακολουθεί να δείχνει προσδοκίες για ανάπτυξη της δραστηριότητας τους επόμενους έξι μήνες, αν και η αισιοδοξία έχει υποχωρήσει", αναφέρει μεταξύ άλλων στην έκθεση της η Philly Fed.

Στα επιμέρους στοιχεία, ο δείκτης απασχόλησης βελτιώθηκε στο 1,8 από -2,7 τον προηγούμενο μήνα. Ο δείκτης νέων παραγγελιών διαμορφώθηκε στο -8,1 από -7,1 τον Αύγουστο, ενώ ο δείκτης αποστολών έχασε έδαφος και διαμορφώθηκε στο -7,1 από -4,5.

source: capital.gr

ΗΠΑ: Απροσδόκητη πτώση αιτήσεων για επίδομα ανεργίας


ΗΠΑ: Απροσδόκητη πτώση αιτήσεων για επίδομα ανεργίας

Απροσδόκητη πτώση στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών σημείωσε ο αριθμός των εργαζομένων στις ΗΠΑ που υπέβαλαν νέα αίτηση για επίδομα ανεργίας την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου, δίνοντας ελπίδες για βελτίωση της αδύναμης αγοράς εργασίας.


Το υπουργείο εργασίας ανακοίνωσε ότι οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας υποχώρησαν κατά 3.000 στις 450.000, ενώ οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση κατά 9.000 σύμφωνα με το Dow Jones Newswires.

Το ύψος των αιτήσεων της περασμένης εβδομάδας που ολοκληρώθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου, αναθεωρήθηκε ελαφρώς ανοδικά στις 453.000 αιτήσεις από τις 451.000.

Ο κινητός μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων - που έχει σκοπό τον περιορισμό της μεταβλητότητας – υποχώρησε κατά 13.500 στις 464.750.

Τέλος, ο αριθμός των συνεχιζόμενων αιτήσεων υποχώρησε την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου κατά 84.000 στις 4.485.000.

source: capital.gr

ΗΠΑ: Αγορές αμερικανικών ομολόγων από την Κίνα τον Ιούλιο


ΗΠΑ: Αγορές αμερικανικών ομολόγων από την Κίνα τον Ιούλιο

Επανήλθε σε αγορές αμερικανικών ομολόγων η Κίνα τον Ιούλιο -για πρώτη φορά σε διάστημα τριών μηνών- σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

Η Κίνα αύξησε τις επενδύσεις της κατά 3,0 δισ. δολ. στα 846,7 δισ. δολ. και διατήρησε τη θέση της, πάνω από την Ιαπωνία, ως ο μεγαλύτερος ξένος κάτοχος αμερικανικών ομολόγων. Τον Ιούνιο η Κίνα είχε προβεί σε πωλήσεις 24,0 δισ. δολ.

Συνολικά, οι αγορές αμερικανικών ομολόγων και έντοκων γραμματίων έφτασαν τα 30,0 δισ. δολ. τον Ιούλιο, από αγορές 33,3 δισ. δολ. τον προηγούμενο μήνα.

Η Ιαπωνία, ο δεύτερος μεγαλύτερος ξένος κάτοχος ομολόγων, προχώρησε επίσης σε αγορές ενισχύοντας το χαρτοφυλάκιο της στα 821,0 δισ. δολ. από 803,6 δισ. δολ. τον Ιούνιο.

source: capital.gr

ΗΠΑ: Διεύρυνση ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών το β΄ τρίμηνο


ΗΠΑ: Διεύρυνση ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών το β΄ τρίμηνο

Αύξηση οριακά μικρότερη των εκτιμήσεων εμφάνισε το έλλειμμα τρεχουσών των ΗΠΑ το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου της χώρας.


Συγκεκριμένα, το έλλειμμα αυξήθηκε, για τέταρτο διαδοχικό τρίμηνο, στα 123,3 δισ. δολ. από 109,2 δισ. δολ. το πρώτο το οποίο αναθεωρήθηκε ανοδικά από 109 δισ. δολ. Σημειώνεται πως οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires το τοποθετούσαν στα 123,5 δισ. δολ.

Επίσης το υπουργείο ανακοίνωσε ότι το έλλειμμα αντιστοιχεί στο 3,4% του ΑΕΠ, ποσοστό το οποίο είναι το μεγαλύτερο από το τέταρτο τρίμηνο του 2008. Το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε στα 131,6 δισ. δολ. από 114,5 δισ. δολ., ενώ οι άμεσες ξένες επενδύσεις υποχώρησαν στα 27,2 δισ. δολ. από 51,6 δισ. δολ. το πρώτο τρίμηνο.

source: capital.gr

Ρωσία: Στο 4,3% εκτιμά την ανάπτυξη για το 2010 το ΔΝΤ


Ρωσία: Στο 4,3% εκτιμά την ανάπτυξη για το 2010 το ΔΝΤ


ΜΟΣΧΑ (Dow Jones) – Την εκτίμησή της για οικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας το τρέχον έτος κατά 4,3%, επανέλαβε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τονίζοντας ωστόσο ότι η χώρα αντιμετωπίζει μια μεγάλη πρόκληση στην απόσυρση των μέτρων στήριξης από την οικονομία της.

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ στη Ρωσία, Odd Per Brekk, δήλωσε ότι η εκτίμηση για ανάπτυξη 4,3% ενδέχεται να αναθεωρηθεί «ελαφρώς».

Ο Brekk σημείωσε επίσης ότι η πρόσφατη αύξηση του πληθωρισμού προκλήθηκε από μια διαταραχή στην προσφορά και ότι δεν θεωρεί απαραίτητη την αντίδραση από πλευράς της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας.

source: capital.gr

Στο «παιχνίδι» και η Lidl


Στο «παιχνίδι» και η Lidl



Πρεμιέρα στην κυπριακή αγορά ετοιμάζεται να κάνει η γερμανική αλυσίδας υπεραγορών LIDL. Συγκεκριμένα στις 27 Σεπτεμβρίου του 2010 στις 7:00 μ.μ. αναμένεται να γίνουν τα εγκαίνια του Κέντρου Διανομής της Lidl στη Β Βιομηχανική Περιοχή Αραδίππου στην Λάρνακα, ενώ εκτός απροόπτου η έναρξη εργασιών της εταιρείας θα γίνει στις 10/10/2010 η ώρα 10 το πρωί.
Σήμερα το πρωί η διοίκηση της εταιρείας σε δημοσιογραφική διάσκεψη θα αποκαλύψει τα σχέδια της για την κυπριακή αγορά, τα οποία σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο για ταυτόχρονο άνοιγμα 10 καταστημάτων.

source: financialmirror.com

ΗΠΑ: Σε επίπεδο-ρεκόρ οι κατασχέσεις κατοικιών


ΗΠΑ: Σε επίπεδο-ρεκόρ οι κατασχέσεις κατοικιών

Οι κατασχέσεις κατοικιών στις ΗΠΑ άγγιξαν επίπεδο-ρεκόρ για τρίτη φορά στους τελευταίους πέντε μήνες τον Αύγουστο, καθώς τα πιστωτικά ιδρύματα ολοκλήρωσαν τη διαδικασία κατάσχεσης για χιλιάδες ιδιοκτήτες, σύμφωνα με το RealtyTrac Inc.

Οι κατασχέσεις κατοικιών από τράπεζες σημείωσαν άνοδο 25% σε σχέση με το περασμένο έτος, και διαμορφώθηκαν σε 95.364. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό από όταν ξεκίνησε να καταγράφει τα στοιχεία η εταιρεία, το 2005.

Όπως σχολιάζει ο αντιπρόεδρος της RealtyTrac, Rick Sharga, «βρισκόμαστε σε τροχιά ώστε να σημειωθεί ένα έτος-ρεκόρ στις κατασχέσεις. Δεν υπάρχει βελτίωση στις οικονομικές συνθήκες».

Οι κατασχέσεις αυξάνουν τον ήδη υψηλό αριθμό των κατοικιών στην αγορά, σε μια περίοδο που η ζήτηση μειώνεται εν μέσω υψηλής ανεργίας.

Σημειώνεται ότι οι πωλήσεις νέων κατοικιών και οι μεταπωλήσεις, υποχώρησαν τον Ιούλιο στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.

source: capital.gr

Πάνω από τα 1,31 δολάρια εκτινάσσεται το ευρώ


Πάνω από τα 1,31 δολάρια εκτινάσσεται το ευρώ

Σημαντική άνοδο καταγράφει το ευρώ στις συναλλαγές της Πέμπτης, καθώς εκτινάχθηκε πάνω από τα 1,31 δολάρια, διευρύνοντας το ράλι της εβδομάδας εκμεταλλευόμενο τις εξελίξεις σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Ιαπωνία, αλλά και την αδυναμία του αμερικανικού δολαρίου ενόψει της ομιλίας του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Timothy Geithner. Πάνω από τα 1,32 δολάρια «βλέπουν» το ευρώ αναλυτές.

Πιο αναλυτικά, η σημερινή επιτυχημένη έκδοση 10ετών και 30ετών ομολόγων της Ισπανίας και τα καλύτερα των εκτιμήσεων στοιχεία για το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης έδωσαν περαιτέρω ώθηση στο ευρώ, δείχνοντας ότι οι επενδυτές περιμένουν αφορμές για να αγοράσουν το ευρωπαϊκό κοινό νόμισμα έναντι του δολαρίου. Εντυπωσιακή άνοδο ωστόσο σημειώνει το ευρώ και έναντι της λίρας μετά τα αρνητικά μάκρο για τη Μ. Βρετανία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Αναλυτές εκτιμούν ότι το αποτέλεσμα της ισπανικής έκδοσης υποδηλώνει ότι η ζήτηση για τους ισπανικά ομόλογα έχει αυξηθεί σημαντικά, καθώς οι φόβοι κρατικής χρεοκοπίας συνεχίζουν να υποχωρούν.

Το ευρώ διαπραγματεύεται στα 1,3094 δολάρια με κέρδη 0,64%, ενώ νωρίτερα έφτασε έως τα 1,3109 δολάρια στις ευρωπαϊκές συναλλαγές. Έναντι της στερλίνας το ευρώ κινείται στις 0,8382 στερλίνες σημειώνοντας άνοδο 0,66% με υψηλό ημέρα τις 0,8403 στερλίνες. Σε σχέση με το ιαπωνικό γεν, το οποίο έχει σήμερα σταματήσει την ελεύθερη πτώση έναντι του δολαρίου, το ευρώ καταγράφει κέρδη 0,53% στα 112,134 γεν. Σημειώνεται ότι το ευρώ διαπραγματεύεται έναντι του ιαπωνικού νομίσματος πάνω από τα 112 γεν για πρώτη φορά από τις αρχές Αυγούστου.

Το αμερικανικό νόμισμα κινείται σταθεροποιητικά έναντι του γεν, εν αναμονή της ομιλίας του Geithner στο Κογκρέσο, όπου πολλοί είναι αυτοί που εκτιμούν ότι θα εμφανιστεί επικριτικός για την κίνηση της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας να παρέμβει στην αγορά συναλλάγματος.

"Είναι λογικό να υποθέσουμε ότι ο Geithner θα επαναλάβει τα σχόλια που έκανε πριν από μία εβδομάδα στην τηλεόραση, όταν υπογράμμισε ότι θα ήταν καλύτερα η Ιαπωνία να βρει τρόπους να ενισχύσει εκ νέου την ανάκαμψη", σχολιάζει ο Simon Derrick, αναλυτής της Bank of New York Mellon στο Λονδίνο.

source: capital.gr

FedEx: Χαμηλότερα των προσδοκιών τα κέρδη, περικόπτει 1.700 θέσεις εργασίας


FedEx: Χαμηλότερα των προσδοκιών τα κέρδη, περικόπτει 1.700 θέσεις εργασίας

Ελαφρώς χαμηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών ήταν τα κέρδη α΄ τριμήνου που ανακοινώθηκαν από την FedEx Corp, την δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία συσκευασίας-μεταφορών στις ΗΠΑ, ενώ ανακοίνωσε παράλληλα ότι σχεδιάζει να περικόψει 1.700 θέσεις εργασίας.

Τα καθαρά κέρδη του τριμήνου που έληξε στις 31 Αυγούστου, διαμορφώθηκαν στα 380 εκατ. δολάρια ή 1,20 δολάρια ανά μετοχή. Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 1,21 δολάρια ανά μετοχή. Τα έσοδα αυξήθηκαν 18% στα 9,46 δισ. δολάρια.

Η FedEx ανακοίνωσε επίσης σήμερα ότι πρόκειται να κλείσει 100 εγκαταστάσεις της, καθώς συγχωνεύει τις δραστηριότητες της FedEx Freight και FedEx National, από τον Ιανουάριο.

Εκτιμά δε ότι τα κέρδη για το τρέχον τρίμηνο θα διαμορφωθούν στα 1,15-1,35 δολάρια ανά μετοχή, ενώ τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή για το έτος, θα κυμανθούν περί τα 4,80-5,25 δολάρια ανά μετοχή.

source: capital.gr

ΗΠΑ κατά Κίνας στον ΠΟΕ για χάλυβα και πιστωτικές κάρτες


ΗΠΑ κατά Κίνας στον ΠΟΕ για χάλυβα και πιστωτικές κάρτες


Δύο νέες εμπορικές υποθέσεις έναντι της Κίνας υπέβαλαν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (WTO) οι Ηνωμένες Πολιτείες, κάνοντας λόγο για διακρίσεις κατά των αμερικανικών εταιρειών χάλυβα και των εταιρειών πιστωτικών καρτών.

Οι τελευταίες κινήσεις της κυβέρνησης Obama στη διαμάχη με την Κίνα σχετικά με την «θερμή» εμπορική συνεργασία των δύο πλευρών, στόχο έχουν τους δασμούς που επιβάλλει η Κίνα στις εισαγωγές χάλυβα που χρησιμοποιείται στον ενεργειακό κλάδο, καθώς και στους περιορισμούς στην παροχή υπηρεσιών πιστωτικών καρτών στη χώρα.

«Ανησυχούμε ότι η Κίνα έχει παραβεί τις εμπορικές της δεσμεύσεις με τις ΗΠΑ και άλλους εταίρους του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, κυρίως ευνοώντας τις κρατικές εταιρείες χρηματοοικονομικού κλάδου και περιορίζοντας τις εξαγωγές αμερικανικού χάλυβα», σχολιάζει ο Αμερικανός εμπορικός αντιπρόσωπος, Ron Kirik.

Η κίνηση έρχεται καθώς οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών κλιμακώνονται για άλλη μια φορά, με το Κογκρέσο να έχει προγραμματίσει ήδη συνεδριάσεις αυτή την εβδομάδα, σχετικά με την επιβολή κυρώσεων κατά της Κίνας εξαιτίας του γουάν.

source: capital.gr

Χρηματιστήριο: Μαθήματα από τη χρονιά που γεννήθηκε ο Έλβις


Χρηματιστήριο: Μαθήματα από τη χρονιά που γεννήθηκε ο Έλβις


Ο μήνας του μέλιτος για τον Πρόεδρο έχει τελειώσει. Ακολουθεί μια σκληρή εκλογική μάχη. Οι επιχειρήσεις είναι απογοητευμένες με τις κανονιστικές πρωτοβουλίες της διοίκησης και τα κριτικά λόγια για την εταιρική Αμερική. Σίγουρα, ο Πρόεδρος μπορεί και πρέπει να καυχιέται για την συγκράτηση της οικονομικής κρίσης. Ωστόσο, η κυβέρνησή του από τότε είναι κακή για τις επιχειρήσεις και την οικονομία.

Μια εξέχουσα επιχειρηματική έκδοση συνοψίζει τους τομείς που η Wall Street εκτιμά ότι η διοίκηση έχει προκαλέσει αναστάτωση:

• Αβέβαιη νομισματική πολιτική
• Εισβολή της κυβέρνησης σε κάθε πτυχή των επιχειρήσεων
• Συντήρηση ενός «ετερόκλητου πληρώματος ερασιτεχνών συμβούλων»
• Διώξεις εναντίον των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας και των χρηματοπιστωτικών αγορών
• εσπευσμένη υιοθέτηση ενός "κακού" προγράμματος κοινωνικής ασφάλισης το οποίο σίγουρα θα προωθήσει την ανασφάλεια
• Ακατάπαυστη επιχειρηματική παρακμή

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, ο κατάλογος αυτός δεν στρεφόταν κατά του Ομπάμα από τους συντάκτες της Wall Street Journal το 2010. Οχι, ο στόχος ήταν ο Φραγκλίνος Ρούσβελτ και τα αρνητικά σχόλια συγκεντρώθηκαν από το Magazine of the Wall Street το 1935. (θα έπρεπε να το είχατε καταλάβει από την αναφορά στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, οι οποίες στις αρχές της δεκαετίες του 20ου αιώνα αντιπροσώπευαν πολύ μεγαλύτερο ποσοστό της βιομηχανικής παραγωγής των ΗΠΑ.)

Οι Ρεπουμπλικάνοι δεν ήθελαν να συνεργαστούν με το Ρούζβελτ καθώς πλησίαζε η εκλογή αναμέτρηση του 1936. Το εκπληκτικό ράλι της αγοράς το 1933, κατά το οποίο ο Dow Jones Industrial Average αναρριχήθηκε 54 τοις εκατό, είχε ήδη τελειώσει. Πολλοί ηγέτες του επιχειρηματικού κόσμου θεωρούσαν ότι η «εκ των προτέρων κλίση του Roosevelt προς το σοσιαλισμό με πλάγια μέσα» έπρεπε να διακοπεί. Η διόγκωση του ελλείμματος της κυβέρνησης δεν ήταν μια δημοφιλής επιλογή.

«Όσο περισσότερα χρέη συσσωρεύει η κυβέρνηση, τόσο λιγότερο πρόθυμα είναι τα ιδιωτικά κεφάλαια να εισέλθουν στην κανονική μακροπρόθεσμη απασχόληση», κατήγγειλαν ο συντάκτες στο Magazine of Wall Street.

Μέχρι τώρα οι ομοιότητες μεταξύ του 1935, του έτους που γεννήθηκε ο Elvis, και του 2010 θα πρέπει να είναι εμφανείς. Η σημαντικότερη ίσως είναι η εξής: Οι επενδυτές απήλαυσαν ένα ισχυρό ράλι στη χρηματιστηριακή αγορά το 1935, με την αγορά να ανεβαίνει σχεδόν 48 τοις εκατό. Η Μεγάλη Ύφεση συνεχίζονταν και η ανεργία παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα, αλλά οι προοπτικές και για τα δύο βελτιώνονταν.

«Σε αντίθεση με τους δημοσιογράφους, οι επενδυτές δεν φαίνονταν να ανησυχούν ιδιαίτερα για τη διαμάχη μεταξύ κυβέρνησης και επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια του 1935,» γράφει ο Martin S. Fridson στο Ήταν μια πολύ καλή χρονιά: Περίεργες Στιγμές στην Ιστορία του Χρηματιστηρίου (η πηγή μου για πληροφορίες σχετικά με την αγορά του 1935) . «Αντ ΄αυτού, πήραν θάρρος από ισχυρές ενδείξεις για την οικονομική ανάκαμψη.»

Σύμφωνα με το Journal, οι νηφάλιοι πολίτες ήταν σίγουροι ότι μια φυσιολογική και φυσική ανάκαμψη θα συνέβαινε, «με το New Deal, εναντίον του New Deal ή χωρίς το New Deal.»

Η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται, αλλά μπορεί να προσφέρει ενδιαφέροντα μαθήματα. Ένα μήνυμα είναι ότι συμφέρει τους επενδυτές να δίνουν λιγότερη σημασία στις απαισιόδοξες προβλέψεις που κυριαρχούν στους διαδρόμους της εξουσίας από τη Wall Street μέχρι το Capitol Hill και να κοιτάζουν περισσότερο προς την κατεύθυνση των ταμειακών ροών και των κερδών των εταιρειών.

Ένα άλλο δίδαγμα είναι ότι είναι επικίνδυνο να κάνετε υπερβολικά συντηρητικές τοποθετήσεις για πάρα πολύ καιρό στις αγορές. Οι αποδόσεις ομολόγων το 1935 έφθασαν στα χαμηλότερα επίπεδα τους από τις αρχές του αιώνα (ένας άλλος παραλληλισμός με την ηλικία του Bill Gross), και οι επενδυτές τελικά κατεύθυναν τις επενδύσεις τους στα αποθέματα.

Θα συμβεί το ίδιο και το 2010; Η χρηματιστηριακή αγορά είναι ουσιαστικά σταθερή για το έτος, με των Standard&Poor’s 500 να έχει συνολική απόδοση μόνο 1,8 τοις εκατό. Φυσικά, το πότε μπορεί να συμβεί ένα ράλι είναι κάτι άγνωστο. Ένα βαρύ πέπλο κρέμεται πάνω από τη χρηματιστηριακή αγορά, μολονότι τα θετικά μηνύματα είναι αδιάσειστα.

Τα ταμειακά διαθέσιμα και τα κέρδη εκτοξεύονται

Η οικονομία συνεχίζει να επεκτείνεται, αν και με αργούς ρυθμούς, ενώ οι αμερικανικές εταιρείες με διεθνή παρουσία εμφανίζουν έσοδα και κέρδη οπουδήποτε υπάρχουν ευκαιρίες. Εμφανίζεται όλο και πιο έντονη δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών, με περίπου 500 δισεκατομμύρια δολάρια σε deals από τις αρχές του χρόνου έως σήμερα, συμπεριλαμβανομένων των σημαντικών εξαγορών όπως της McAfee από την Intel (INTC) για 7,680 δις. δολάρια, των ArcSight και 3Par από τη Hewlett-Packard (HP) για σχεδόν 4 δις δολάρια και της Dollar Thrifty από τη Hertz (HTZ) για 1,4 δις δολάρια. Κατά την ίδια χρονική περίοδο, υπήρξαν 176 θετικές ανακοινώσεις για μερίσματα από τις εταιρείες του S&P 500 για το τρέχον έτος, και μόνο τρεις μειώσεις μερισμάτων, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poors (MHP). Το περασμένο έτος υπήρχαν 157 θετικές κινήσεις και 78 μειώσεις.

Τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα του για τον S&P industrials ενισχύονται επτά τρίμηνα στη σειρά, αγγίζοντας το ποσό ρεκόρ των 842,4 δις δολαρίων. Αυτά αντιστοιχούσαν στο 11,13 τοις εκατό της τρέχουσας κεφαλαιοποίησης και σε πέντε φορές την ετήσια καταβολή μερίσματος, υπολογίζει ο Howard Silverblatt, επικεφαλής αναλυτής της Standard & Poors. Τα κέρδη τριμήνου ενισχύθηκαν κατά 52 τοις εκατό σε ετήσια βάση.

«Το φθηνότερο μέρος στις ΗΠΑ είναι οι μετοχές ανάπτυξης μεγάλης κεφαλαιοποίησης,» λέει ο Ross Levin, πρόεδρος της Accredited Investors. «Οι ισολογισμοί είναι καταπληκτικοί.»

Την ίδια στιγμή, για οποιονδήποτε επενδύει μακροπρόθεσμα, για παράδειγμα σε πρόγραμμα συνταξιοδότησης ή σε αποταμιευτικό πρόγραμμα για πανεπιστήμιο, το γενικό μήνυμα είναι ότι τα ομόλογα έχουν εξαιρετικές επιδόσεις, σε αντίθεση με τις μετοχές. Ένας σημαντικός παράγοντας πίσω από την αστρική απόδοση των ομολόγων είναι η πτήση προς την ασφάλεια από την οικονομική αναταραχή. Αλλά τα ομόλογα τα έχουν επίσης πάει καλά για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Για παράδειγμα, από το 2000 μέχρι το 2010, τα αμερικάνικα ομόλογα είχαν μέση ετήσια απόδοση 7,69 τοις εκατό, σε σύγκριση με -0,95 τοις εκατό για τις μετοχές, σύμφωνα με την Ibbotson Associates, μια εταιρεία της Morningstar (MORN). Ο MSCI World Index των ανεπτυγμένων αγορών έχει πέσει 27 τοις εκατό από το 2000, ενώ ο παγκόσμιος δείκτης ομολόγων της JPMorgan έχει ενισχυθεί 80 τοις εκατό, σύμφωνα με το Bloomberg.

Αλλά με τις αποδόσεις στα κρατικά ομόλογα να κυμαίνονται κοντά σε ιστορικά χαμηλά, τα πράγματα μπορεί να είναι δύσκολα για τον τομέα σταθερού εισοδήματος. Το ίδιο δεν ισχύει και για τις μετοχές. Για παράδειγμα, ο S & P 500 επί του παρόντος διαπραγματεύεται σε περίπου 13 φορές τα κατ ΄εκτίμηση κέρδη της επόμενης χρονιάς ανά μετοχή, λέει ο James W. Paulsen, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής στην Wells Capital Management. Η απόδοση του δεκαετούς σήμερα διαπραγματεύεται σε περίπου 33 φορές την ετήσια πληρωμή του κουπονιού του. Σε περίπτωση που η οικονομία και η απασχόληση συνεχίσουν να επεκτείνονται, «αυτή η κατάσταση θα φαίνεται ανόητη σε έναν κόσμο που χαρακτηρίζεται από σταθερή ανάπτυξη κερδών, επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά, και δομικό πληθωρισμό μικρότερο του 1 τοις εκατό», λέει ο Paulsen. (Βλ. το "Επιστροφή στο Μέλλον για τα μερίσματα και τις αποδόσεων των ομολόγων.")

Με την ευκαιρία, υπάρχει ένα τελευταίο μάθημα από το 1935. Το έλλειμμα και η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής δεν είναι οι διάβολοι που παρουσιάζονται από τους υποστηρικτές της δημοσιονομικής και νομισματικής λιτότητας-τουλάχιστον όχι όταν η ζήτηση είναι χαμηλή και η ανεργία υψηλή. Αυτό που έπληξε το χρηματιστήριο και την οικονομία το 1937 ήταν μια πρώιμη υιοθέτηση δημοσιονομικής ευθύτητας από τον Πρόεδρο Ρούζβελτ και αυστηρότερη νομισματική πολιτική από την Federal Reserve.

Εν τούτοις, παρά τη θερμή πολιτική ρητορική περί δημοσιονομικής λιτότητας και τη γκρίνια περί εύκολων χρημάτων, είναι απίθανο ότι το λάθος του 1937 θα επαναληφθεί. Η κυβέρνηση Ομπάμα και οι Ρεπουμπλικάνοι σήμερα αντιδικούν σχετικά με τις φορολογικές περικοπές για τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους. Είναι πιθανό πως κάποιου είδους φοροαπαλλαγής θα εγκριθεί κατά τους επόμενους αρκετούς μήνες. Ο πρόεδρος της Fed Ben Bernanke, επιφανής μελετητής της Μεγάλης Ύφεσης και των επακόλουθών της όταν ήταν ακαδημαϊκός, έχει καταστήσει σαφές στις τελευταίες ομιλίες του και στην κατάθεσή του στο Κογκρέσο ότι η κεντρική τράπεζα δεν έχει καμία πρόθεση να αυστηροποιήσει την πολιτική της με το ποσοστό ανεργίας στο 9,6 τοις εκατό.

Με λίγη τύχη, θα επαναληφθεί το 1935- όχι το 1937.


source: capital.gr

Ιαπωνία: Νέες παρεμβάσεις προαναγγέλλει ο Ναότο Καν


Ιαπωνία: Νέες παρεμβάσεις προαναγγέλλει ο Ναότο Καν

Την πρόθεσή του να συνεχίσει τις παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος, προκειμένου να ανακοπεί η άνοδος του γιεν, εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Ναότο Καν, μία μέρα μετά την πρώτη πώληση γιεν [JPY=X] μετά από έξι χρόνια.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Jiji, ο Καν δήλωσε ότι θα λάβει αποφασιστικά μέτρα, αν χρειαστεί, για τη συγκράτηση του γιεν. Η χθεσινή παρέμβαση στην αγορά συναλλάγματος οδήγησε σε μεγάλη πτώση το γιεν έναντι του δολαρίου. Το ύψος των πωλήσεων εκτιμάται σε τουλάχιστον 2 τρισ. γιεν (23,3 δισ. δολάρια).

Το δολάριο ενισχύθηκε στα 85,4 γιεν από περίπου 83 γιεν που ήταν πριν την παρέμβαση, η οποία ξεκίνησε στο Τόκιο και συνεχίστηκε στις συναλλαγές της Νέας Υόρκης.

Όπως επισημαίνουν αναλυτές, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός επιθυμεί να δείξει την αποφασιστικότητά του να ανακόψει την άνοδο του γιεν, έχοντας επανεκλεγεί στην ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος την Τρίτη.

source: naftemporiki.gr

Κίνα: Διαψεύδονται τα περί αύξησης των ορίων κεφαλαιακής επάρκειας


Κίνα: Διαψεύδονται τα περί αύξησης των ορίων κεφαλαιακής επάρκειας


ΠΕΚΙΝΟ (Dow Jones) – Η εποπτική αρχή των τραπεζών της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν έχει νέους κανονισμούς κεφαλαιακής επάρκειας για τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας μετά από δημοσιεύματα ότι εξετάζεται η αύξηση των ορίων κεφαλαιακής επάρκειας έως και το 15%.

Η επιτροπή εποπτείας του τραπεζικού κλάδου της χώρας δεν διευκρίνισε σε ποια δημοσιεύματα αναφέρεται.

Το Bloomberg σε σημερινό του δημοσίευμα το οποίο επικαλείται πηγή με γνώση του θέματος αναφέρει ότι η επιτροπή ενδεχομένως να ζητήσει από τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας να ενισχύσουν τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας τους στο 15% έως τα τέλη του 2012.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι κινεζικές αρχές προετοιμάζουν νέο πλαίσιο που θα ορίζει αύξηση του ποσοστού κεφαλαίων υψηλής διαβάθμισης Tier 1 στο 8%, με τον ευρύτερο δείκτη στο 10%. Οι νέοι κανονισμοί θα προσθέτουν ένα "μαξιλάρι" έως 4% για προστασία έναντι των οικονομικών διακυμάνσεων συν ένα επιπλέον 1% για τα "συστημικά σημαντικά" τραπεζικά ιδρύματα, αναφέρει η ίδια πηγή σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Με τους υφιστάμενους κανονισμούς ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας των κινεζικών τραπεζών ορίζεται στο 11,5%.

source: capital.gr

Ρωσία: Ετοιμάζει 5ετές πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ύψους $50 δισ.


Ρωσία: Ετοιμάζει 5ετές πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ύψους $50 δισ.


Σχέδιο αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισ. δολαρίων ετοιμάζει για τα επόμενα πέντε χρόνια η Ρωσία, αυξάνοντας το τριετές πλάνο ύψους 29 δισ. δολαρίων που είχε ανακοινώσει προηγουμένως, σύμφωνα με όσα αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, επικαλούμενα δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της χώρας.

«Διαθέτουμε ένα πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων για σχεδόν πέντε χρόνια, αξίας περίπου 10 δισ. δολαρίων το χρόνο», τόνισε ο Ρώσος ΥΠΟΙΚ Alexei Kudrin στο πλαίσιο συνεδρίου στη Μόσχα, προσθέτοντας παράλληλα ότι το σχέδιο είναι προγραμματισμένο να αρχίσει το 2011.

Τέλος ο Kudrin υπογράμμισε ότι έχουν προστεθεί και άλλες εταιρείες στις δέκα που ήδη βρίσκονταν στη λίστα των συμμετεχόντων για τους διαγωνισμούς. Η λίστα συμπεριλαμβάνει ονόματα-κολοσσούς της ρωσικής αγοράς όπως τη μεγαλύτερη πετρελαϊκή OAO Rosneft και τη μεγαλύτερη τράπεζα Sberbank.

source: capital.gr
Share |