Thursday, July 2, 2009

Novartis: Δημιούργησε τις πρώτες δόσεις εμβολίου για τον ιό της νέας γρίπης

Novartis: Δημιούργησε τις πρώτες δόσεις εμβολίου για τον ιό της νέας γρίπης


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones) – Οι πρώτες δόσεις εμβολίου για τον ιό A/H1N1 της γρίπης των χοίρων έχουν παραχθεί στην Ευρώπη, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC στην ιστοσελίδα του την Τετάρτη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Novartis, η οποία παρήγαγε τις δόσεις σε ένα εργοστάσιο στο Marburg της Γερμανίας, φέρεται να δήλωσε ότι αν και το εμβόλιο είναι έτοιμο, η πρώτη παρτίδα δε θα χρησιμοποιηθεί, καθώς δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας το υπάρχον στέλεχος του ιού A/H1N1.

Μια μαζική, παγκόσμια παραγωγή του εμβολίου θα χρησιμοποιήσει ένα ελαφρώς μεταλλαγμένο τύπο του ιού, η οποία θα παρασχεθεί από τις υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ, αναφέρει το ΒΒC.

capital.gr

ΗΠΑ: Αύξηση ανάλογη των εκτιμήσεων στις εργοστασιακές παραγγελίες το Μάιο

ΗΠΑ: Αύξηση ανάλογη των εκτιμήσεων στις εργοστασιακές παραγγελίες το Μάιο


Αύξηση ανάλογη των εκτιμήσεων σημείωσαν οι παραγγελίες για μεταποιημένα προϊόντα στις ΗΠΑ το Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου της χώρας.


Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Dow Jones Newswires, οι παραγγελίες το Μάιο αυξήθηκαν 1,2% ενώ τον Απρίλιο είχαν αυξηθεί κατά 0,5%.


Οι παραγγελίες για κεφαλαιουχικά προϊόντα αυξήθηκαν κατά 9,5%, ενώ τον προηγούμενο μήνα είχαν ενισχυθεί κατά 1,3%. Οι παραγγελίες για διαρκή προϊόντα αυξήθηκαν κατά 1,8%, ενώ των μη διαρκών κατά 0,7%. Εξαιρουμένου του κλάδου των μεταφορών οι παραγγελίες αυξήθηκαν 0,8%, ενώ οι ανεκτέλεστες παραγγελίες υποχώρησαν κατά 0,2% έναντι 1,1% τον Απρίλιο και 1,7% το Μάρτιο.



capital.gr

ΗΠΑ: Νέες εκδόσεις ομολόγων την επόμενη εβδομάδα

ΗΠΑ: Νέες εκδόσεις ομολόγων την επόμενη εβδομάδα


Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να πραγματοποιήσει τέσσερις δημοπρασίες την επόμενη εβδομάδα για πρώτη φορά προκειμένου να διαθέσει γραμμάτια, ομόλογα και τιμαριθμοποιημένα ομόλογα του δημοσίου (TIPS), καθώς η αμερικανική κυβέρνηση επιταχύνει το πρόγραμμα δημοπρασιών για να χρηματοδοτήσει το διογκούμενο έλλειμμα του προϋπολογισμού, όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Αναλυτικά, το αμερικανικό υπουργείο έχει προγραμματίσει για τις 6 Ιουλίου δημοπρασία σε τιμαριθμοποιημένα ομόλογα διάρκειας δέκα ετών και αξίας 8 δισ. δολ., ενώ θα ακολουθήσουν στις 7 Ιουλίου δημοπρασία σε χρεόγραφα διάρκειας τριών ετών αξίας 35 δισ. δολ. στις 8 Ιουλίου δημοπρασία σε ομόλογα διάρκειας δέκα ετών αξίας 19 δισ. δολ. και στις 9 Ιουλίου δημοπρασία σε ομόλογα διάρκειας 30 ετών αξίας 11 δισ. δολ.

capital.gr

Στρατηγική συμμαχία Τρ. Πειραιώς - BNP Paribas στο Wealth Management

Στρατηγική συμμαχία Τρ. Πειραιώς - BNP Paribas στο Wealth Management


Στη σύναψη στρατηγικής συμφωνίας στον τομέα παροχής υπηρεσιών wealth management προχώρησαν οι Τράπεζα Πειραιώς και BNP Wealth Management. Η συμφωνία αφορά τις χώρες παρουσίας του Ομίλου Τράπεζας Πειραιώς.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι η συμμαχία θα δημιουργήσει ένα μοναδικό συνδυασμό ισχυρής εξειδίκευσης στην Ελλάδα και διεθνούς τεχνογνωσίας, επιτρέποντας στους πελάτες να έχουν πρόσβαση σε λύσεις wealth management διεθνούς επιπέδου, και σε ένα πλήρες πλέγμα προσφερομένων προϊόντων και υπηρεσιών τόσο στην ελληνική αγορά όσο και στο εξωτερικό.

Η συμμαχία αυτή, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει το τελευταίο τρίμηνο του 2009, μετά την λήψη των αναγκαίων από το νόμο κανονιστικών αδειών, θα πραγματοποιηθεί μέσω της σύστασης δύο νέων joint ventures επενδυτικών υπηρεσιών, από τα οποία το ένα στην Ελλάδα και το άλλο στην Ελβετία.

Στην Ελλάδα, το joint venture θα παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες υψηλής αξίας, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία και τη διάρθρωση ενός διεθνούς ηγετικού οργανισμού στο wealth management, όπως είναι η BNP Paribas Wealth Management και την ισχυρή τοπική παρουσία της Τράπεζας Πειραιώς στη λιανική τραπεζική. Στην Ελβετία το joint venture θα απευθύνεται στις διεθνείς ανάγκες wealth management των πελατών τόσο της Ελλάδας καθώς και των υπόλοιπων χωρών δραστηριοποίησης της Τράπεζας Πειραιώς.

Εξάλλου, όπως τονίζεται συνδυάζοντας τα πλεονεκτήματα που παρουσιάζουν σε προϊόντα και δομές, η Τράπεζα Πειραιώς και η BNP Paribas Wealth Management στοχεύουν στη δημιουργία ενός δυναμικού οχήματος στις αναπτυσσόμενες αγορές όπου έχει παρουσία ο Όμιλος Τράπεζας Πειραιώς, ενδυναμώνοντας το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα στη διεθνή εξυπηρέτηση των πελατών τους στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η ολοκλήρωση της σχεδιαζόμενης στρατηγικής συνεργασίας τελεί υπό τη λήψη των απαραίτητων εποπτικών εγκρίσεων.

Λίγα λόγια για την BNP Paribas Wealth Management

Η BNP Paribas Wealth Management είναι εξ’ ολοκλήρου θυγατρική της BNP Paribas και αποτελεί τμήμα του ομώνυμου επιχειρηματικού τομέα BNP Paribas Wealth Management, που έχει την ευθύνη για τις υπηρεσίες wealth management σε διεθνές επίπεδο. Προσφέρει εξατομικευμένες υπηρεσίες διαχείρισης χαρτοφυλακίου και ειδικών επενδυτικών στρατηγικών, τροποποιημένες ώστε να απευθύνονται στις ειδικές ανάγκες κάθε πελάτη, βασιζόμενες σε ένα ευρύ πλέγμα προσεκτικά επιλεγμένων προϊόντων και μιας ομάδας εξειδικευμένων στελεχών. Ο επιχειρηματικός αυτός τομέας έχει γερές βάσεις στις μεγαλύτερες διεθνείς αγορές private banking, έχοντας παρουσία σε περισσότερες από 30 χώρες. Με €189 δις* το 2009, η BNP Paribas Wealth Management είναι η 1η τράπεζα σε υπηρεσίες wealth management στην Ευρωζώνη και η 7η μεγαλύτερη τράπεζα σε αυτό το χώρο παγκοσμίως.
*συμπεριλαμβανομένων Insinger de Beaufort και Fortis

capital.gr

CSE & ASE

CSE

FTSE/CySE 20
482.25 ( -1.16%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
1410.22 ( -1.17%)

Όγκος: € 3,432,662

======================

ASE

Γενικός Δείκτης
2217.58 ( -0.87%)

FTSE®/Χ.Α. 20
1119.21 ( -1.43%)

ΗΠΑ: Πτώση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων στις νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας

ΗΠΑ: Πτώση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων στις νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας


Πτώση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων σημείωσαν οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ την εβδομάδα που έληξε στις 27 Ιουνίου.


Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι νέες αιτήσεις υποχώρησαν κατά 16.000 στις 614.000, ενώ οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν να υποχωρήσουν στις 619.00.


Ο μέσος όρος των τεσσάρων εβδομάδων των νέων αιτήσεων υποχώρησε κατά 2.750 στις 615.250. Ο αριθμός των συνεχιζόμενων αιτήσεων ανεργίας την εβομάδα που έληξε στις 20 Ιουνίου αυξήθηκε κατά 53.000 στις 6,7 εκατ., ενώ ο μέσος όρος των τεσσάρων εβδομάδων υποχώρησε κατά 13.750 στις 6,75 εκατ.

capital.gr

Johnson & Johnson: Αγοράζει το 18,4% της Elan έναντι 1 δισ. δολαρίων

Johnson & Johnson: Αγοράζει το 18,4% της Elan έναντι 1 δισ. δολαρίων


Στην αγορά του 18,4% της Elan προχώρησε η Johnson & Johnson, όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Ειδικότερα, η Johnson & Johnson θα αποκτήσει το σύνολο των παγίων και των δικαωμάτων της Elan Corporation που αφορούν το πρόγραμμα θεραπείας για την ασθένεια Αλτσχάιμερ (AIP).

Βάσει της συμφωνίας θα δημιουργηθεί μια νέα εταιρεία, ενώ η Johnson & Johnson μέσω της εν λόγω θυγατρικής θα επενδύσει 1 δισ. δολάρια στην Elan με αντάλλαγμα τα προσφάτως εκδοθέντα ADRs της Elan τα οποία εκπροσωπούν το 18,4% των υφιστάμενων κοινών μετοχών της.

Το πρόγραμμα AIP αντικατοπτρίζει το ενδιαφέρον της Elan για τη συνεργασία με την Wyeth σε επίπεδο έρευνας, ανάπτυξης και εμπορικής εκμετάλλευσης επιλεγμένων προϊόντων για την θεραπευτική αγωγή ή και την πρόληψη ασθενειών όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ.

capital.gr

ΗΠΑ: Στο 9,5% η ανεργία, απώλειες 467.000 θέσεων εργασίας τον Ιούνιο

ΗΠΑ: Στο 9,5% η ανεργία, απώλειες 467.000 θέσεων εργασίας τον Ιούνιο


Επιταχύνθηκε ο ρυθμός των περικοπών θέσεων εργασίας τον Ιούνιο στις ΗΠΑ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας.

Αναλυτικά, οι καταστάσεις μισθοδοσίας -εκτός του γεωργικού τομέα- συρρικνώθηκαν κατά 467.000 τον Ιούνιο, σημειώνοντας σημαντική άνοδο σε σχέση με τις 322.000 θέσεις που χάθηκαν το Μάιο. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τοποθετούσαν τις απώλειες στις 350.000.

Ο δείκτης ανεργίας αναρριχήθηκε στο 9,5% τον Ιούνιο, ήτοι στα υψηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 1983, από 9,4% τον προηγούμενο μήνα. Οι οικονομολόγοι εκτιμούσαν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στο 9,6%.

Οι μέσες ωριαίες αποδοχές παρέμειναν αμετάβλητες στα 18,53 δολ. Οι οικονομολόγοι έκαναν λόγο για μικρή άνοδο της τάξης του 0,2%.

Η αμερικανική οικονομία έχει χάσει σχεδόν 6,5 εκατ. θέσεις εργασίας από το ξέσπασμα της ύφεσης τον Δεκέμβριο του 2007.

capital.gr

GM: "Έτοιμη" για IPO εντός του 2010

GM: "Έτοιμη" για IPO εντός του 2010



Την πιθανότητα η νέα General Motors να προχωρήσει σε δημόσια εγγραφή το 2010, εξετάζει το αμερικανικό δημόσιο, σύμφωνα με κορυφαίο αξιωματούχο. Αυτή τη στιγμή το 60% της GM ανήκει σε αμερικανική και καναδική κυβέρνηση, ενώ το υπόλοιπο σε κατόχους ομολόγων και συνδικάτα εργαζομένων.

Όπως υποστήριξε ο κ. Harry Wilson, επικεφαλής της επιτροπής ελέγχου της αυτοκινητοβιομηχανίας των ΗΠΑ το αμερικανικό δημόσιο «σκοπεύει να προχωρήσει σε πώληση του μεριδίου που κατέχει στον όμιλο κάποια στιγμή στο μέλλον. Θεωρούμε ότι εντός του 2010 η GM μπορεί να προχωρήσει σε δημόσια εγγραφή».

euro2day.gr

Rio Tinto: Αντληση σχεδόν 15,2 δισ. δολ. μέσω πώλησης μετοχών

Rio Tinto: Αντληση σχεδόν 15,2 δισ. δολ. μέσω πώλησης μετοχών

Η Rio Tinto Group, η τρίτη μεγαλύτερη μεταλλουργία παγκοσμίως, πούλησε περίπου το 97% των εισηγμένων στο Λονδίνο μετοχών προς διαπραγμάτευση, προς 15,2 δισ. δολάρια, για να μειώσει το χρέος της. Η εταιρεία πούλησε 508,6 εκατομμύρια μετοχές στο κλείσιμο της διαπραγμάτευσης στις 11:00 π.μ., ώρα Λονδίνου χτες. Οι επενδυτές έλαβαν 21 νέες μετοχές για κάθε 40 που κατείχαν προς 1.400 πένες η μία στο Λονδίνο και προς 28,29 δολ. Αυστραλίας στο Σύδνευ.

Υπενθυμίζεται, πως τον περασμένο μήνα η Rio απέρριψε την πρόταση για επένδυση ύψους 19,5 δισ. δολαρίων από τον μεγαλύτερο μέτοχο της, την κινεζική Aluminum Corp. και αντί γι'αυτό επέλεξε την πώληση μετοχών και μια κοινοπραξία σιδηρομεταλλεύματος με τη BHP Billiton Ltd.

reporter.gr

ΗΠΑ: Μείωση 28% στις πωλήσεις αυτοκινήτων τον Ιούνιο

ΗΠΑ: Μείωση 28% στις πωλήσεις αυτοκινήτων τον Ιούνιο


Μείωση της τάξης του 28% – τη μικρότερη σε διάστημα εννέα μηνών – παρουσίασαν οι πωλήσεις αυτοκινήτων στις ΗΠΑ τον Ιούνιο, με τη Ford Motor να «κλέβει» μερίδιο αγοράς από τους ανταγωνιστές της.

Πιο αναλυτικά, οι πωλήσεις της μοναδικής αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας που δεν έχει λάβει κρατική οικονομική βοήθεια υποχώρησαν κατά 10,9% - επαναφέροντάς την στη δεύτερη θέση στην αμερικανική αγορά μετά την Toyota

Η General Motors εμφάνισε μείωση των πωλήσεών της κατά 33,6%, ενώ η Chrysler είδε τις πωλήσεις της στις ΗΠΑ να υποχωρούν κατά 42%.

Πέραν των εγχώριων εταιρειών, οι πωλήσεις της Toyota μειώθηκαν κατά 31,9%, ενώ οι αντίστοιχες της Honda και της Nissan παρουσίασαν πτώση 29,5% και 23,1%, αντίστοιχα.

Ορισμένες αισιόδοξες προβλέψεις έκαναν λόγο για πωλήσεις άνω των 10 εκατ. οχημάτων στις ΗΠΑ τον Ιούνιο. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Autodata, οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν τον προηγούμενο μήνα στα 9,69 εκατ. οχήματα.


naftemporiki

Σε υψηλό δεκαετίας η ανεργία

Σε υψηλό δεκαετίας η ανεργία


Στο υψηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 1999 ανήλθε η ανεργία την ευρωζώνη το Μάιο καθώς όλο και περισσότερες εταιρείες απολύουν εργαζομένους για να επιζήσουν της μεγαλύτερης ύφεσης από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως αναφέρει το Dow Jones Newswires.

Η ανεργία στις 16 χώρες που χρησιμοποιούν το ευρώ άγγιξε το 9,5% το Μάιο έναντι 9,3% τον Απρίλιο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Eurostat που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Η αύξηση ήταν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη καθώς σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires οικονομολόγοι ανέμεναν το ποσοστό να διαμορφωθεί στο 9,4%.

Σύμφωνα με τη Eurostat, το Μάιο 273.000 άνθρωποι βγήκαν στην ανεργία, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό σε 15 εκατ. ανέργους.

capital.gr

ΕΚΤ: Αμετάβλητο το επιτόκιο στο 1%

ΕΚΤ: Αμετάβλητο το επιτόκιο στο 1%

capital.gr

Καλοκαιρινό κύμα ανέργων

Καλοκαιρινό κύμα ανέργων



Κόκκινο κτύπησε κατακαλόκαιρα η ανεργία τον Ιούνιο φθάνοντας το ψηλότερο επίπεδο από τότε που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που επικαλέστηκε σήμερα η υπουργός Εργασίας, Σωτηρούλλα Χαραλάμπους, ο αριθμός των ανέργων έφθασε τον Ιούνιο στις 16,740 σημειώνοντας δηλαδή αύξηση 6,231 χιλ. περίπου σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2008. Αρνητικά νέα ήρθαν και από την Eurostat που ανακοίνωσε σήμερα ότι η ανεργία Μαΐου αναρριχήθηκε στο 5,3% σε σύγκριση με 5,1% τον Απρίλιο και 3,5% τον περσινό Μάιο.

Η κα. Χαραλάμπους απέδωσε την αναρρίχηση της ανεργίας στις εγγραφές των ανέργων εκπαιδευτικών των οποίων κλείνουν τα σχολεία και νηπιαγωγεία που απασχολούνται για το καλοκαίρι. Ένα φαινόμενο, όπως είπε, που παρατηρείται κάθε χρόνο. Είναι η μεγαλύτερη όμως ετήσια αύξηση σε απόλυτο αριθμό ανέργων των τελευταίων ετών.

Ειδικότερα για τους τομείς που καταγράφηκε η ανεργία τον Ιούνιο, είπε ότι είναι στους ανειδίκευτους εργάτες, τους τεχνίτες παραγωγής και στους υπαλλήλους υπηρεσιών και γραφής, όπως στενογράφους.

Την έντονη ανησυχία τους για το ποσοστό αύξησης της ανεργίας εξέφρασαν από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των συντεχνιών, που παρευρέθηκαν σήμερα σε σύσκεψη του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος.

Ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ, Νίκος Μωυσέως, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του διότι, όπως σημείωσε, «σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2008 το ποσοστό των ανέργων είναι αυξημένο κατά 59%. Ο αριθμός των ανέργων τον αντίστοιχο μήνα του 2008 κυμαινόταν στις 10 χιλ. περίπου».

Το γεγονός αυτό, σημείωσε, «είναι μια ένδειξη η οποία θα πρέπει να τους ανησυχήσει όλους, γι’ αυτό θα πρέπει να εφαρμοσθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα μέτρα πάταξης της παράνομης και αδήλωτης εργασίας».

Ο εκπρόσωπος της ΠΕΟ. Νίκος Φελλάς. εκτίμησε ότι μπορεί να τύχει διαχείρισης το συγκεκριμένο ποσοστό της ανεργίας μέσω της προσπάθειας που καταβάλλει το υπουργείο Εργασίας για έλεγχο της παράνομης αγοράς εργασίας. «Θα πρέπει να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για μείωση του ξένου παράνομου εργατικού δυναμικού», είπε.

Την έντονη ανησυχία του εξέφρασε και ο γενικός γραμματέας της ΔΕΟΚ, Διομήδης Διομήδους, ο οποίος παραδέχθηκε ότι υπάρχει έντονο πρόβλημα ανεργίας και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με τρεις βασικούς παραμέτρους ενεργειών οι οποίοι τέθηκαν στη σημερινή συζήτηση. «Τη μείωση αδειών απασχόλησης από τρίτες χώρες, την έντονη εκστρατεία πάταξης της παράνομης απασχόλησης και μέσω της κατάρτισης και ένταξης ανέργων στο εργατικό δυναμικό».

Ο εκπρόσωπος της ΟΕΒ, Παναγιώτης Λοϊζίδης, από την πλευρά του τόνισε την ανάγκη συνεργασίας όλων των κοινωνικών εταίρων ώστε να συγκρατηθεί η ανεργία σε αυτά τα επίπεδα τα οποία είναι πολύ χαμηλότερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

stockwatch.com.cy

ΕΚΤ και θέσεις εργασίας θα δώσουν τον τόνο στις αγορές

ΕΚΤ και θέσεις εργασίας θα δώσουν τον τόνο στις αγορές


Με τις βασικές ισοτιμίες να συνεχίζουν να κινούνται χωρίς συγκεκριμένη κατεύθυνση η διάθεση για ανάληψη ρίσκου συνέχισε και εχθές να αποτελεί την κινητήριο δύναμη στις αγορές.


Η ανάκαμψη των χρηματιστηρίων εχθές, που διέγραψαν εξολοκλήρου τις μεγάλες απώλειες της Τρίτης, βοήθησε και στην άνοδο των τιμών των εμπορευμάτων πιέζοντας το δολάριο έναντι όλων των υπολοίπων βασικών νομισμάτων.


Τα μάκρο από τις ΗΠΑ εχθές ήταν σε ένα βαθμό ανάμεικτα, καθώς η μεγαλύτερη της αναμενόμενης μείωση των θέσεων εργασίας εκτός του γεωργικού τομέα που ανακοίνωσε η ιδιωτική εταιρία ADPαντισταθμίστηκαν από την έκτη διαδοχική άνοδο του μεταποιητικού δείκτη ISM.


Το δολάριο διεύρυνε τις απώλειες του μετά την ανακοίνωση ότι η Κίνα σκοπεύει να θέσει το θέμα της δημιουργίας ενός εναλλακτικού αποθεματικού νομίσματος από το δολάριο στην επόμενη σύνοδο του G8 την επόμενη εβδομάδα. Οι απώλειές του παρόλα αυτά μετριάστηκαν αργότερα από τα σχόλια του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας, που τόνισε ότι δεν έχει γίνει κάποια τέτοια κίνηση και το δολάριο παραμένει το κυρίαρχο νόμισμα παγκοσμίως για όσο διάστημα παραμένει «σταθερό».


Τα καλύτερα μάκρο και από την Ευρώπη, με την άνοδο των λιανικών πωλήσεων στη Γερμανία και του δείκτη ΡΜΙ μεταποίησης τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην Αγγλία, έδωσαν εχθές περαιτέρω ώθηση στο ευρώ και τη στερλίνα, αλλά η κίνηση αυτή δεν φαίνεται να έχει συνέχεια σήμερα ενόψει των ανακοινώσεων της ΕΚΤ και των νέων θέσεων εργασίας από τις ΗΠΑ.


Από την αρχή της εβδομάδας οι επενδυτές περίμεναν την σημερινή μέρα για να δώσει μια κατεύθυνση στις αγορές. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη σημερινή της συνεδρίαση αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα στο 1.00% και κατά συνέπεια όλο το ενδιαφέρον θα εστιαστεί στην συνέντευξη Τύπου του προέδρου Trichet, όπου οι επενδυτές θα περιμένουν να δουν τον τόνο που θα κρατήσει σχετικά με τις μελλοντικές κινήσεις.


Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον ίσως να παρουσιάζουν και οι νέες θέσεις εργασίας για τον Ιούνιο, που θα ανακοινώσει σήμερα το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Η ανεργία αναμένεται να σκαρφαλώσει στο 9.6% από το 9.4% του Μαΐου, ενώ η οικονομία εκτιμάται ότι θα χάσει 375.000 θέσεις εργασίας σε σχέση με τις 345.000 τον προηγούμενο μήνα. Μετά την ανοδική απόκλιση στην ανακοίνωση της ADP, αν και πολλές φορές δεν είναι ενδεικτική, παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον το νούμερο που θα ανακοινώσει σήμερα το Υπουργείο.

capital.gr

Μ. Βρετανία: Αναθερμαίνεται το ενδιαφέρον για αγοραπωλησίες ακινήτων

Μ. Βρετανία: Αναθερμαίνεται το ενδιαφέρον για αγοραπωλησίες ακινήτων


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones) - Μετά την βουτιά των τιμών σε κορυφαία συγκροτήματα γραφείων στο Λονδίνο, με τις τιμές να υποχωρούν σχεδόν στο μισό από τα υψηλά που σημείωσαν πριν από δύο χρόνια, η βρετανική κύρια αγορά ακινήτων φαίνεται να έχει βρει τον πυθμένα της. Οι επενδυτές από την πλευρά τους σπεύδουν να αντλήσουν νέα κεφάλαια, πολλοί μέσω αρχικών δημόσιων προσφορών, με σκοπό να “αρπάξουν” ακίνητα υψηλής ποιότητας σε χαμηλές τιμές που όμοιες τους δεν έχουν εμφανιστεί εδώ και πολλά χρόνια.

“Έχει σημειωθεί σημαντική διόρθωση των τιμών της τάξης του 43% από τον Ιούνιο του 2007 και αυτό αποτελεί σημαντική ευκαιρία για κάποιους”, δήλωσε ο Michael Burt, αναλυτής της αγοράς ακινήτων για την επενδυτική τράπεζα Noble.

Το ξέσπασμα της δραστηριότητας στη συγκέντρωση κεφαλαίων τους τελευταίους μήνες ξεκίνησε με την εισαγωγή της Max Property PLC στην εναλλακτική αγορά (ΑΙΜ) του Λονδίνου το Μάιο. Ο Nick Leslau, επικεφαλής της Max Property, είχε δηλώσει στο Dow Jones κατά την εισαγωγή της εταιρείας – όταν κατάφερε να αντλήσει 220 εκατ. λίρες – ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή για επενδύσεις στην αγορά ακινήτων καθώς “η αγορά βρίσκεται κοντά στα χαμηλά της”.

Η επενδυτική εταιρεία στον τομέα των βιομηχανικών ακινήτων Hansteen Holdings PLC ανακοίνωσε ότι προτίθεται να αντλήσει 200,8 εκατ. λίρες μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης και διάθεσης μετοχών στο ευρύ κοινό στις 23 Ιουνίου. Ο Morgan Jones, ένας από τους διευθύνοντες συμβούλους της εταιρείας, τόνισε ότι η εταιρεία περίμενε μέχρι οι αξίες των βιομηχανικών ακινήτων στη Βρετανία να υποχωρήσουν σε ελκυστικά επίπεδα και πλέον έχει στη κατοχή της ένα φάκελο “με ακίνητα που εκπληρούν τα χρηματοοικονομικά μας κριτήρια με πάχος τριών ιντσών”.

Στο μεταξύ η NewRiver Retail, η οποία εστιάζει σε επενδύσεις στο βρετανικό κλάδο λιανικής, έχει ανακοινώσει ότι επιδιώκει να αντλήσει έως και 250 εκατ. λίρες μέσω αρχικής δημόσιας προσφοράς και ελπίζει να γίνει μέλος της αγοράς AIM τον Ιούλιο.

Όσοι είχαν ήδη προβεί σε άντληση κεφαλαίων και δεν ήξεραν τι να τα κάνουν, άρχισαν επίσης να δαπανούν χρήματα. Η London & Stamford Property Ltd, η οποία άντλησε 250 εκατ. λίρες το Νοέμβριο του 2007 κατά την είσοδο της στο χρηματιστήριο, ξεκίνησε να επενδύει τα κεφάλαια της από τον περασμένο Ιανουάριο. Από τότε η εταιρεία έχει ξοδέψει πολλά χρήματα, μεταξύ άλλων, σε ένα συγκρότημα γραφείων στο Fleet Place του Λονδίνου έναντι 74 εκατ. λιρών, σε ακόμη ένα παρόμοιο ακίνητο στο Leeds έναντι 37,62 εκατ. λιρών και για το ποσοστό συμμετοχής 50% στο δημοφιλές εμπορικό κέντρο του Sheffield, Meadowhall. Όταν ο Dow Jones επικοινώνησε με τον Martin McGann, μη εκτελεστικό διευθυντή της εταιρείας, στις αρχές Ιουνίου, αυτός δήλωσε ότι η εταιρεία εκτιμά πως θα πραγματοποιηθούν περισσότερες συμφωνίες βραχυπρόθεσμα καθώς οι τράπεζες “χαίρονται να δανείζουν” για παρόμοιες εξαγορές με αυτές που έχει κάνει μέχρι στιγμής.

Ο Paul Griffith της BNP Paribas Real Estate, η οποία αγοράζει και πουλάει ακίνητα εκ μέρους χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, συνταξιοδοτικών ταμείων και εταιρειών ακινήτων, δήλωσε ότι ακόμη και τα “νευρικά” συνταξιοδοτικά ταμεία δείχνουν ξανά ενδιαφέρον για τον κλάδο των ακινήτων, καθώς , όπως και άλλοι, αποζητούν ικανοποιητικές επιστροφές για τα κεφάλαια τους. “Η μέση απόδοση του κλάδου είναι 8%. Δεν μπορείς να έχει τέτοια απόδοση σε άλλη κατηγορία κεφαλαίων”, υποστήριξε.

Ο Burt της Noble συμφωνεί, ενώ επισημαίνει ότι εταιρείες όπως η Max Property και η London & Stamford έχουν την οικονομική δυνατότητα να εξετάσουν πολλά deal και να αποκτήσουν ακίνητα με προσωρινά μειωμένες τιμές χωρίς πολύ ρίσκο. “Ακόμη και στην περίπτωση που οι τιμές δεν αυξηθούν για πέντε χρόνια, ενδεχομένως να πετύχουν απόδοση της τάξης του 15%”, υποστηρίζει.

Δεν προκαλεί πάντως έκπληξη -δεδομένου ότι στο παρελθόν πολλοί επενδυτές “κάηκαν” από την απόφαση τους να επενδύσουν μαζικά στην αγορά ακινήτων- οι εταιρείες που δελεάζουν σήμερα νέους μετόχους να είναι και αυτές που αγοράζουν τα κορυφαία ακίνητα στη βρετανική αγορά.

“Βραχυπρόθεσμα υπάρχει μεγάλη όρεξη, ωστόσο αυτό που θέλουν οι επενδυτές είναι τοποθετήσεις με απλά χαρακτηριστικά (vanilla) στην βρετανική αγορά ακινήτων, το είδος της αγοράς που αποδίδει εξασφαλισμένο, μακροπρόθεσμο εισόδημα καθώς και την ασφάλεια που παρέχει μία ομάδα διαχείρισης που ξέρει τι κάνει”, λέει ο Burt. “Πολλά από τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από τις συγκεκριμένες αρχικές δημόσιες προσφορές θα διατεθούν σε καλές, λογικές και εκλεκτές επενδύσεις”..

Ο διευθυντής της μονάδας real estate της Deloitte, Andrew Blackshaw τονίζει ότι έχει εκπλαγεί από το επίπεδο της ζήτησης για ακίνητα τα οποία έχει προτείνει σε πελάτες, ωστόσο υποστηρίζει ότι για να είναι ένα ακίνητο ελκυστικό αυτή τη στιγμή, είτε πρέπει να αποτελεί “φιλέτο”, είτε πρέπει να πωλείται “όσο-όσο”. “Αναμφισβήτητα οδεύουμε προς την ποιότητα,” τονίζει.

Τα εκλεκτά ακίνητα, εκτός από το γεγονός ότι πρόκειται για υψηλής ποιότητας κτίρια σε ελκυστικές περιοχές, έχουν επίσης υψηλής ποιότητας ενοικιαστές -εκείνους που είναι μάλλον απίθανο να μην πληρώνουν το ενοίκιο – και συνήθως βρίσκονται σε περιοχές που υπάρχει επίσης σημαντική ζήτηση για ακίνητα από το εξωτερικό.

Τα δευτερεύοντα ακίνητα, ωστόσο, είναι πολύ απλά αυτά που δεν είναι άριστης ποιότητας και πιθανώς να περιλαμβάνουν ιδιοκτησίες που είναι δύσκολο να ενοικιαστούν-ίσως λόγω της τοποθεσίας- ή που έχουν χαμηλότερης ποιότητας ενοικιαστές.

Κύκλοι της αγοράς επισημαίνουν παράλληλα ότι όσοι έχουν αντλήσει επιτυχώς χρήματα που προορίζονται για την αγορά ακινήτων έχουν συνήθως εντυπωσιακό ιστορικό, με πρότερη εμπειρία στην αγορά ακινήτων κατά το χαμηλότερο σημείο της αγοράς και απολαμβάνοντας σημαντικά κέρδη από την πώληση στο υψηλότερο σημείο.

Για παράδειγμα, ο Leslau της Max Property απέκτησε καλή φήμη όταν βρισκόταν στην Burford Group, πριν δημιουργήσει την Prestbury Investment Holdings και τώρα συμπράττει στο νέο του έργο με τον πρώην αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της Helical Bar, Mike Brown και τον πρώην πρόεδρο της Savills, Aubrey Adams, ενώ το δίδυμο της Hansteen, Morgan Jones και Ian Watson πούλησαν την παλιά τους εταιρεία βιομηχανικών ακινήτων Ashtenne το Μάιο του 2005 την οποία δημιούργησαν το 1989.

Το πόσο θα διαρκέσει το αγοραστικό αυτό ξέσπασμα είναι δύσκολο θα καθοριστεί, ωστόσο ένα είναι σίγουρο: υπάρχει περιορισμένος αριθμός εκλεκτών ακινήτων στην αγορά. Αυτό πιστοποιείται και από το γεγονός ότι πολλές τράπεζες και εταιρείες χρηματοοικονομικών υπηρεσιών δεν αισθάνονται πλέον την ανάγκη να ξεπουλήσουν ιδιοκτησίες για να επιβιώσουν.

Σύμφωνα με τον Griffith της BNP Paribas, το χαμηλότερο σημείο της αγοράς έχει περάσει. “Οι τιμές βρίσκονται περίπου στα επίπεδα που ήταν πριν από 3 με 4 χρόνια πριν. Φτάνουμε στο χαμηλότερο σημείο σε άλλους κλάδους, ενώ οι τιμές των ακινήτων στα εκλεκτά σημείο του Λονδίνου σημειώνουν πλέον άνοδο”. Τονίζει επίσης ότι ο ανταγωνισμός αναζωπυρώνεται για τέτοια ακίνητα. Ένα ακίνητο που αξίζει από 5 εκατ. λιρών έως 30 εκατ. λίρες με εκμίσθωση 10 ετών είναι πιθανό να συγκεντρώσει ενδιαφέρον από 15 έως 20 πιθανούς επενδυτές και να καταγράψει πέντε με δέκα τελικές προσφορές.

Ο Blackshaw της Deloitte υποστηρίζει παράλληλα ότι η περιορισμένη προσφορά ακινήτων από τις καλύτερες περιοχές του Λονδίνου συνδέεται και με την ενδυνάμωση του ευρώ έναντι λίρας, καθώς πολλά γερμανικά και άλλα ξένα funds είναι πλέον πολύ πιο ενεργά. Ο Griffith λέει ότι όσο η ζήτηση για ενοικίαση επιδεινώνεται, “funds που εκμεταλλεύονται ευκαιρίες” ενδέχεται να μπουν στην αγορά και θα τα ελκύσουν περισσότερο κενά ή δευτερεύοντα ακίνητα.”

Ωστόσο δεν το βλέπει ακόμη να συμβαίνει. “Αυτή τη στιγμή δημιουργείται ένα νέο fund κάθε εβδομάδα με το ενδιαφέρον να ενισχύεται συνεχώς. Το κατά πόσο θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα κεφάλαια και να αρπάξουν την ευκαιρία είναι κάτι διαφορετικό, ωστόσο υπάρχουν πολλοί μακροπρόθεσμοι θεσμικοί επενδυτές που ενδιαφέρονται”.

Μιλώντας στο Dow Jones κατά την παρουσίαση της Max Property, ο Leslau δήλωσε ότι δεν σχεδιάζει να εγκαταλείψει τη βρετανική αγορά και να “αποπλανηθεί από την αγορά της Λετονίας” και φαίνεται ότι, έστω για τώρα, και άλλοι επενδυτές σκέφτονται παρομοίως. “Θα έχει ενδιαφέρον αν δούμε αν κάποιος θα πάρει το ρίσκο να ασχοληθεί με τα δευτερεύοντα ακίνητα,” δήλωσε ο Burt. “Ωστόσο ενώ υπάρχει ακόμη μεγάλος αριθμός κύριων ακινήτων, γιατί να μας απασχολεί;”.

capital.gr

Manhattan Apartment Prices Drop as Lehman Effect Hits Home

Manhattan Apartment Prices Drop as Lehman Effect Hits Home


July 2 (Bloomberg) -- Manhattan apartment prices dropped for the first time since 2002 in the second quarter as the collapse of Lehman Brothers Holdings Inc. and Bear Stearns Cos. caught up to property owners in the nation’s most expensive urban market.

The median price fell 18.5 percent from a year earlier to $835,700, New York appraiser Miller Samuel Inc. and broker Prudential Douglas Elliman Real Estate said today. The number of sales plunged by half, the most since Miller Samuel began keeping data in 1989.

“The standstill that existed after Lehman Brothers has been broken, and it was the sellers that cried ‘Uncle,’” Pamela Liebman, chief executive officer of New York-based property broker the Corcoran Group, said in an interview.

Values are falling broadly in Manhattan for the first time in the almost four-year U.S. housing recession, with declines now seen in co-operatives and condominiums of every size and price. Private-sector employment in the city dropped by 91,200 jobs, or 2.8 percent in the 12 months through May as Wall Street losses and asset writedowns topped $1.4 trillion.

The price of studio apartments declined 16 percent from a year ago to a median of $405,000, according to Miller Samuel. One-bedrooms dropped 17 percent to $650,000 and two-bedrooms fell 23 percent to $1.27 million. Three-bedroom units fell 37 percent to $2.35 million and four-bedrooms plummeted 47 percent to a median of $3.92 million.

The Miller Samuel-Prudential data reflect for the first time what sellers have known for at least six months: The way to lure a buyer in the current market is to cut your price.

Price Cuts

About 32 percent of second-quarter listings included discounts from the original asking price, according to StreetEasy.com, a Web site that gathers Manhattan property listings from brokers. The deepest concessions were on Central Park South and in the Financial District, where list prices were pared by an average of 10 percent.

“The sellers who want to sell are reducing their prices,” Liebman said. “The ones that aren’t, are either sitting on them overpriced or waiting for another day.”

James Rosenthal didn’t want to wait.

Rosenthal and his Upper West Side neighbor on Riverside Drive near 77th Street put their adjacent apartments up for sale in February 2008 for $6 million, hoping to lure a buyer that wanted to maximize the 3,800-square feet of combined space.

Then Bear Stearns collapsed and the neighbors cut their price to $5.75 million, then to $4.96 million. The properties sold for $3.6 million, a 40 percent discount from the original asking price, on April 20, said Rosenthal, who is a senior vice president at New York real estate brokerage Brown Harris Stevens as well as a recent seller.

Neighborhood Declines

“As the seller you don’t control the market,” Rosenthal said. “The buyers control the market.”

On the Upper East Side, the median price of existing co-ops fell 20 percent to $758,000, while condominiums in that neighborhood declined 4 percent to $1.22 million, according to Corcoran. On the Upper West Side, co-op re-sales slid 8.5 percent to a median of $700,000 and condos were down 22 percent to $893,000.

South of 34th Street median prices for condos and co-ops combined dropped 16 percent to a median price of $880,000, according to StreetEasy.

While home prices have been falling nationwide since 2007, Manhattan held up in part because of new luxury developments that sprouted up and were planned during the housing boom.

Luxury Condos

New condominiums in buildings including 15 Central Park West and the Plaza went into contract at record prices between 2006 and the beginning of 2008. Closings on those sales continued to appear in public records and in broker statistics through the beginning of this year, which kept median prices high, said Jonathan Miller, president of Miller Samuel.

The average price per square foot of condos on the Upper West Side fell 29 percent in the second quarter to $1,145 because only one apartment closed at 15 Central Park West compared with 57 closings in that building a year ago, said Gregory Heym, chief economist for Terra Holdings LLC, which owns brokers Brown Harris and Halstead Property LLC.

New developments comprised 27 percent of all sales in the second quarter, down from 35 percent a year ago, Miller said.

Property brokers and Web sites issued five separate market reports today. All showed price declines. The groups base their findings on closings culled from city records and their own data.

Brown Harris, Halstead and StreetEasy said in separate reports that median prices dropped 19 percent from a year earlier. The Corcoran Group, which conducts its survey with the property research Web site PropertyShark.com, put the decline at 13 percent.

Fewer $1 Million Sales

The fall stems in part from a shift to more sales for less than $1 million. Of 1,532 deals closed in the second quarter, 61 percent were for less than $1 million versus 49 percent a year ago, Miller said.

Buyers in higher price brackets are struggling to obtain mortgages for more than $729,750, the limit on home loans that federally controlled mortgage buyers Fannie Mae and Freddie Mac can purchase or guarantee.

So-called “jumbo” lending, which includes refinancing as well as home purchases, dropped to $98 billion last year from $348 billion in 2007, according to the Bethesda, Maryland-based newsletter Inside Mortgage Finance. Jumbo loans fell to $11 billion in the fourth quarter, or 4 percent of the mortgage market, the lowest quarterly amount since Inside Mortgage Finance started tracking that data in 1990.

“People can’t borrow as much,” said Prudential Douglas Elliman CEO Dottie Herman. “So they can’t spend as much.”

bloomberg

Lear Plans to File Bankruptcy After Lenders Agree to Terms

Lear Plans to File Bankruptcy After Lenders Agree to Terms


July 2 (Bloomberg) -- Lear Corp., the world’s second- largest maker of automotive seats, plans to file for Chapter 11 bankruptcy after reaching an agreement with representatives of secured lenders and bondholders.

Lear is seeking support from other bondholders and lenders and plans to “commence shortly” with a restructuring under court protection, the Southfield, Michigan-based supplier said in a statement today. The company said it has commitment for $500 million in financing for the bankruptcy and exit from a syndicate led by JPMorgan Chase & Co. and Citigroup Inc.

Lear will seek bankruptcy protection after low auto production globally by customers such as bankrupt General Motors Corp. cut into sales. More than 20 partsmakers have filed for bankruptcy this year, according to the Original Equipment Suppliers Association trade group.

“The dramatic fall-off in the market has impacted suppliers large and small,” said Mike Wall, supplier analyst at industry consultant at CSM Worldwide in Northville, Michigan.

The company’s shares fell 16 cents, or 33 percent, to 32 cents at 6:41 p.m. yesterday in aftermarket trading on the New York Stock Exchange. Shares have fallen 68 percent this year through yesterday.

Lear’s restructuring will protect customers and suppliers, and provide pay for the “vast majority of trade creditors in full,” the company said.

“We intend to complete the restructuring as quickly as possible, and emerge as an even stronger and more competitive partner to our customers,” Chief Executive Officer Bob Rossiter said in the statement.

Mel Stephens, a spokesman, declined to give further details on the bankruptcy.

Other Bankruptcies

Standard & Poor’s Ratings Services lowered its issue-level rating on Lear’s senior secured debt to ‘D’ from ‘CC,’ after the intended bankruptcy announcement, the New York-based ratings provider said in a statement today.

Lear, which said on May 14 it sought to restructure debt outside of Chapter 11, tried to renegotiate its borrowing after getting a waiver through June 30 on some conditions and a 30-day grace period for $38 million in interest payments. The supplier would join Visteon Corp. and Metaldyne Corp. among major suppliers filing for bankruptcy protection this year.

GM, based in Detroit, was Lear’s largest customer last year, accounting for 23 percent of the supplier’s $13.6 billion in sales, followed by Ford Motor Co. at 19 percent, according to an annual filing.

Low production by those companies contributed to a combined net loss of $1.05 billion in the past three quarters for Lear, which also makes electronic components.

The supplier’s ability to secure financing shows that lenders, who have been shunning auto-industry companies, may be easing credit in light of the U.S. government-backed bankruptcy restructurings of GM and Chrysler LLC, said analyst Wall.

“Some of the banks out there are starting to dip their toes in the financing waters,” Wall said.

bloomberg

ΔΝΤ: Εγκρίθηκε η έκδοση ομολόγων ύψους ως 150 δισ. δολ

ΔΝΤ: Εγκρίθηκε η έκδοση ομολόγων ύψους ως 150 δισ. δολ

Δόθηκε η έγκριση από το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ΔΝΤ για την έκδοση ομολόγων ύψους ως 150 δισ. δολαρίων, για πρώτη φορά στην ιστορία του, καθώς αναζητά νέες πηγές χρηματοδότησης. Τα ομόλογα είναι μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας του ΔΝΤ να αναζητήσει νέα κεφάλαια καθώς βοηθά χώρες, από την Ισλανδία ως το Πακιστάν, να αντιμετωπίσουν την παγκόσμια οικονομική κρίση. Το ΔΝΤ σκοπεύει να εκδώσει ομόλογα σε συνδυασμό με εκταμιεύσεις δανείων για τα μέλη που βρίσκονται σε ανάγκη. Τα ομόλογα θα μπορούν να αγοραστούν από τα μέλη του ΔΝΤ και τις κεντρικές τους τράπεζες.

Ακολούθως θα είναι εμπορεύσιμα μεταξύ των μελών του ΔΝΤ, τις κεντρικές τους τράπεζες και 15 πολυμερείς οργανισμούς που είναι κάτοχοι ειδικών τραβηχτικών δικαιωμάτων (Special Drawing Rights - SDR) του ΔΝΤ. Τα ομόλογα δεν θα είναι μεταβιβάσιμα στον ιδιωτικό τομέα.

Ανάμεσα στις χώρες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για αγορές ομολόγων του ΔΝΤ, είναι η Κίνα, η Ρωσία και η Βραζιλία.

reporter.gr

Μεταξύ 19 και 20 δισ. ευρώ τα επισφαλή δάνεια στο τέλος του 2009

Μεταξύ 19 και 20 δισ. ευρώ τα επισφαλή δάνεια στο τέλος του 2009

Με βάση ενδείξεις δεν αποκλείεται τα επισφαλή δάνεια να φθάσουν μεταξύ 19 και 20 δισ. ευρώ στο τέλος του 2009 στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα σε σχέση με τα 15 δισ. ευρώ στο τέλος του α' τριμήνου του 2009. Η επικρατούσα άποψη κάνει λόγω για επιδείνωση της ποιότητας των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών μάλλον στο τελευταίο τρίμηνο του 2009 και ίσως και στο α' τρίμηνο του 2010. Σε μια τέτοια περίπτωση αναμένεται να υπάρξει προφανώς αύξησης των προβλέψεων για επισφαλή δάνεια και στο τελευταίο τρίμηνο του 2009 και στο α΄ τρίμηνο του 2010 επηρεάζοντας αρνητικά την συνολική κερδοφορία και της τρέχουσας αλλά και της επόμενης χρονιάς.

Πάντως αν η εκτίμηση επιβεβαιωθεί για διαμόρφωση των επισφαλών δανείων στο 7,5% και λαμβάνοντας υπόψη ότι τα δάνεια στο τέλος του 2009 θα κινηθούν μεταξύ 260 και 263 δισ. ευρώ συνεπάγεται ότι τα προβληματικά δάνεια των τραπεζών θα ανέλθουν στα 20 δις ευρώ ρεκόρ ως απόλυτο μέγεθος συγκριτικά με τα 15 δισ. ευρώ που διαμορφώνονται τα επισφαλή δάνεια την τρέχουσα περίοδο ή ποσοστό επί των δανείων 6%.

Πρωτίστως οι επισφάλειες έως τώρα προέρχονται κατά βάση από τα δάνεια λιανικής σε ένα ποσοστό 55% ενώ τα επιχειρηματικά δάνεια αποτελούν το 45%. Οι τράπεζες έγκαιρα προέβησαν σε κινήσεις για να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο των επισφαλειών. Π.χ. μείωσαν στο 75% το ποσό χρηματοδότησης για αγορά στέγης ωστόσο επανήλθαν στο 100% μετά τις εγγυήσεις που παρείχε το ελληνικό δημόσιο. ʼρχισαν να μειώνουν σημαντικά τα δάνεια προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις προκαλώντας αντιδράσεις αλλά ουσιαστικά το έπραξαν για να διασφαλίσουν ότι δεν θα διογκωθούν τα προβλήματα.

Αξιολογώντας την αντίδραση του παρελθόντος των τραπεζών προκύπτει ότι δεν έγινε απερίσκεπτα ή σπασμωδικά. Οι ελληνικές τράπεζες διατηρούν χαρτοφυλάκια δανείων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις συγκριτικά με τα δάνεια που έχουν δώσει προς μεγάλες επιχειρήσεις μεγαλύτερα σε σχέση με τα ισχύοντα στην Ευρώπη. Η παράμετρος αυτή επισημαίνεται και από την ΤτΕ ως δυνητικός κίνδυνος για την ποιότητα των δανείων των τραπεζών. Πέραν αυτών οι τράπεζες έχουν μειώσει τα επιτόκια τους και το έπραξαν προσπαθώντας να ισορροπήσουν μεταξύ δύο αντικρουόμενων δυνάμεων. Από την μια η μείωση έπρεπε να είναι λελογισμένη για να αναπληρωθούν οι απώλειες εσόδων από την περιορισμένη πιστωτική επέκταση αλλά από την άλλη μια μείωση των επιτοκίων ήταν απαραίτητη ώστε να μειώσουν το κόστος δανεισμού και να διευκολύνουν τους καταναλωτές και τις εταιρίες.

Θετικά πάντως λειτουργεί το γεγονός ότι οι τράπεζες επιμήκυναν το χρόνο άντλησης ρευστότητας από την ΕΚΤ σε ένα χρόνο σηκώνοντας μέσα στην εβδομάδα πάνω από 20 δισ. ευρώ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι τράπεζες αποκτούν μεγαλύτερη ευελιξία. Οι επισφάλειες προφανώς και δεν θα αντιμετωπισθούν με την αυξημένη ρευστότητα αλλά είναι προφανές ότι αυτό το στάδιο οι τράπεζες θα το περάσουν. Το βασικό μέλημα των διοικήσεων είναι μέσα από τις αναχρηματοδοτήσεις σε επιχειρηματικά και δάνεια λιανικής που φθάνουν τα 28 με 30 δισ. ευρώ θα καταφέρουν να μετριάσουν το κίνδυνο της έξαρσης των επισφαλειών. Αν μάλιστα η κατάσταση στο τουρισμό παραμείνει ελέγξιμη τότε μάλλον και οι επισφάλειες θα ακολουθήσουν μια πιο λελογισμένη συμπεριφορά. Οι τράπεζες πάντως φαίνεται ότι ρίχνουν βάρος στην τουριστική βιομηχανία μέσω χρηματοδοτήσεων και πρωτοβουλιών στήριξης που λαμβάνουν.

Όσον αφορά το εξωτερικό ενισχύουν με ρευστότητα τις θυγατρικές τους , μειώνουν την έκθεση τους σε ξένο νόμισμα και στηρίζουν στον βαθμό που μπορούν τις οικονομίες που δραστηριοποιούνται όπως π.χ. η κίνηση των 9 τραπεζών στην Γενεύη που αποφάσισαν να στηρίξουν τις θυγατρικές τους και κατ΄ επέκταση τις χώρες όπου βρίσκονται και εν προκειμένω Ρουμανία και Σερβία. Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις παραμέτρους έως 7,5% αναμένεται να διαμορφωθεί ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο τέλος του 2009 σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις τραπεζιτών αλλά και ενδείξεων από την ΤτΕ.

reporter.gr

Κάπνισμα: Ποιος πληρώνει το "μάρμαρο" της απαγόρευσης

Κάπνισμα: Ποιος πληρώνει το "μάρμαρο" της απαγόρευσης



Ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών από εστιάτορες, ιδιοκτήτες μπαρ και άλλων χώρων παροχής υπηρεσιών. Οδήγησε τους θεριακλήδες Γάλλους να πίνουν το ποτό τους κυριολεκτικά στο... πεζοδρόμιο, προκειμένου να εξασφαλίσουν τον καπνό τον... επιούσιο. Σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, ακόμα και οι πλέον... αντιδραστικοί υποτάχθηκαν στα κελεύσματα του νόμου. Πέραν, όμως, από τα παράπονα και τις ενστάσεις, η απαγόρευση του καπνίσματος έχει και τις οικονομικές της διαστάσεις. Δεύτερη μέρα εφαρμογής του μέτρου στην Ελλάδα και στο Capital.gr κάναμε τη δική μας έρευνα για το ποιοι κλάδοι της οικονομίας επηρεάστηκαν πώς και πόσο στις χώρες, όπου ισχύει η απαγόρευση του καπνίσματος.

Et puis je fume...

Αρχίζουμε με το πλέον πρόσφατο παράδειγμα: Γαλλία. Η απαγόρευση άρχισε να ισχύει το 2007. Οι –φημισμένοι για την αγάπη τους προς το κάπνισμα– Γάλλοι αντέδρασαν στην αρχή, κινούμενοι στην κατεύθυνση ότι δεν αποχωρίζονται τη συνήθειά τους. Στη συνέχεια, όμως, οι αριθμοί δείχνουν πως άλλαξαν ρότα. Οι πωλήσεις τσιγάρων άρχισαν να υποχωρούν:

- Από τα 54 δισ. σιγαρέττα το 2004,

- Είχαν αυξηθεί στα 54,94 δισ. το 2007.

- Ένα χρόνο μετά την απαγόρευση υποχώρησαν κατά 3,2%, στα 53,3 δισ. τεμάχια.

Μάλιστα, συγκρίνοντας τις συνολικές πωλήσεις καπνού το Νοέμβριο του 2008 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2007, καταγράφηκε πτώση 2,7%.

Ο κέλτικος τίγρης...

Στην Ιρλανδία, το κάπνισμα απαγορεύτηκε το 2004. Ένα χρόνο μετά, στον κλάδο της εστίασης χάθηκαν 7.000 θέσεις εργασίας. Επιπλέον, οι ιδιοκτήτες εστιατορίων, μπαρ και κέντρων διασκέδασης είδαν τα κέρδη τους να υποχωρούν από 20 έως και 30%.

...και οι σκοτσέζικες pubs

Δύο χρόνια μετά την Ιρλανδία, τα τσιγάρα άρχισαν να σβήνουν στη Σκωτία. Εκεί, όπου η κατανάλωση μπίρας στις «πάμπες» είναι συνυφασμένη με το κάπνισμα ενός –τουλάχιστον– τσιγάρου. Μετά τις πρώτες –και μάλιστα πολύ έντονες αντιδράσεις– οι πωλήσεις τσιγάρων υποχώρησαν κατά 10% και οι ιδιοκτήτες bars και pubs είδαν την πελατεία τους να μειώνεται κατά 14% μέσα σε ένα χρόνο. Στο τέλος του 2006, η οποία ήταν και η χρονιά οπότε και εφαρμόστηκε για πρώτη φορά η απαγόρευση, έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα στοιχεία για την πορεία των κερδών στα καταστήματα εστίασης και τα υπόλοιπα κέντρα διασκέδασης:

- Το 61% των καταστημάτων του κλάδου διατήρησε σταθερή την κερδοφορία του
- Το 18% είδε τα κέρδη να αυξάνονται και
- Ένα στα πέντε (21%) κατέγραψε υποχώρηση των κερδών του.

Το κοινωνικό μοντέλο της Σουηδίας...

To 2005, η κυβέρνηση της Σουηδίας αποφάσισε να νομοθετήσει την πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους χώρους, δημόσιους και ιδιωτικούς. Σε μια χώρα, όπου οι κοινωνικές παροχές προσφέρονται από το κράτος ιδιαίτερα απλόχερα, οι αρμόδιες υπηρεσίες προχώρησαν σε αυτό το μέτρο, μετά από τα στοιχεία έρευνας των αρμόδιων υπηρεσιών, σχετικά με το χρονικά διάστημα, κατά το οποίο κάθε χρόνο ασθενούν συγκεκριμένες ομάδες, που έχουν σχέση με το κάπνισμα. Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι οι καπνιστές αρρωσταίνουν δύο εβδομάδες περισσότερο από αυτούς, που δεν καπνίζουν. Συγκεκριμένα,

- Οι ημέρες ασθένειας για τους μη καπνιστές έφταναν τις 20 το χρόνο,
- Για τους πρώην καπνιστές τις 25 ετησίως, ενώ
- Για τους καπνιστές τις... 34 το χρόνο, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την επιβάρυνση του ασφαλιστικού συστήματος και του συστήματος υγείας.

...και τα παράδοξα της Νέας Υόρκης

Στο «Μεγάλο Μήλο», οι κάτοικοι έδειχναν καλά προετοιμασμένοι για την απαγόρευση του καπνίσματος. Δεν πρέπει, άλλωστε, να ξεχνάμε ότι από την ανατολική ακτή άρχισε η μαζική εκστρατεία κατά του καπνού. Δείτε, όμως, τι συνέβη μετά την έναρξη ισχύος της... καπνοαπαγόρευσης.

Το Δεκέμβριο του 2003, κλείνοντας την πρώτη χρονιά, η αγορά κατέγραφε απώλειες:

- 2.650 θέσεων εργασίας,
- 70 εκατομμυρίων δολαρίων στην οικονομική δραστηριότητα και
- 50 εκατομμυρίων δολαρίων σε επίπεδο μισθών.

Ένα χρόνο αργότερα, στα τέλη του 2004, η εικόνα ήταν τελείως διαφορετική. Όπως φάνηκε, οι συνθήκες είχαν ήδη ωριμάσει κι έτσι,

- το αμερικανικό δημόσιο αύξησε τα φορολογικά του έσοδα κατά 8,7% από bar και εστιατόρια
- δημιουργήθηκαν επιπλέον 10.600 θέσεις εργασίας, ενώ
- οι παθητικοί καπνιστές μειώθηκαν κατά 150.000!

Πού αποδίδεται αυτό; Στο γεγονός ότι οι αντικαπνιστές επικράτησαν πλήρως, με αποτέλεσμα τα non-smoking κέντρα εστίασης και διασκέδασης να γνωρίσουν... πιένες!

Επιπλέον, μέσα σε ένα χρόνο, η κατανάλωση τσιγάρων, στις πολιτείες όπου το κάπνισμα δεν επιτρέπεται, μειώθηκε κατά 5 έως 20%!

Τα οφέλη στον εργασιακό τομέα

Οι υπέρμαχοι του αντικαπνιστικού κινήματος υποστηρίζουν ότι η απαγόρευση του καπνίσματος εξασφαλίζει:

- μειωμένα έξοδα ασφάλειας (για παράδειγμα δαπάνες για προστασία από πιθανή πυρκαγιά),
- αυξημένη παραγωγικότητα τόσο των καπνιστών, όσο και των μη καπνιστών στο χώρο εργασίας τους,
- λιγότερα έξοδα αποζημιώσεων σε καπνιστές-θύματα, και
- χαμηλότερες δαπάνες για προσλήψεις (λιγότερες ανάγκες αντικατάστασης εργαζομένων, λόγω της υψηλής θνησιμότητας των καπνιστών, όπως έξοδα για την εκπαίδευση των νεοπροσλαμβανόμενων στελεχών).


capital.gr

Gannett: Απολύει παραπάνω από 1.000 εργαζόμενους

Gannett: Απολύει παραπάνω από 1.000 εργαζόμενους


Περισσότερα από χίλια άτομα ετοιμάζεται να απολύσει η Gannett, ο μεγαλύτερος αμερικανικός εκδοτικός οίκος, του οποίου τα διαφημιστικά έσοδα έχουν πάρει την κατιούσα.


Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, που επικαλείται πηγή προσκείμενη στην εταιρεία εκτιμάται ότι 1.000 έως 2.000 άτομα θα οδηγηθούν στο ταμείο ανεργίας.


Ο γύρος όμως των απολύσεων δεν αποτελεί έκπληξη, αφού οι διαφημιστικοί πόροι του ομίλου που εκδίδει την γνωστή αμερικανική εφημερίδα USA Today έχουν συρρικνωθεί δραματικά, με τις διαφημίσεις των εφημερίδων της να έχουν υποχωρήσει κατά 34%, κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου.


Η Gannett απασχολεί 41.500 άτομα και εκδίδει περισσότερες από 80 καθημερινές εφημερίδες, πέραν της USA Today.

capital.gr

Today's Calendar (US)

8:30 AM
Employment Situation
Conference Board


8:30 AM
Jobless Claims
Dept of Labor


10:00 AM
Factory Orders
Dept of Commerce

Chrysler: Βουτιά 42% στις πωλήσεις Ιουνίου

Chrysler: Βουτιά 42% στις πωλήσεις Ιουνίου


Η Chrysler Group LLC ανακοίνωσε σήμερα πτώση των πωλήσεων κατά 42% στις ΗΠΑ τον Ιούνιο στα 68.297 οχήματα από 117.457 το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Αναλυτικά, οι πωλήσεις αυτοκινήτων υποχώρησαν κατά 48% στα 15.504, ενώ το φορτηγών κατά 40% στα 52.793.

capital.gr

Daimler: Κατά 26,5% υποχώρησαν οι πωλήσεις στις ΗΠΑ

Daimler: Κατά 26,5% υποχώρησαν οι πωλήσεις στις ΗΠΑ


Κατά 26,5% υποχώρησαν οι πωλήσεις της Daimler AG στις ΗΠΑ τον Ιούνιο στα 16.271 οχήματα.

Οι πωλήσεις οχημάτων Mercedes-Benz υποχώρησαν 22,6% στα 15.155 οχήματα, ενώ οι πωλήσεις των Smart σημείωσαν βουτιά 56,2% στα 1.116 οχήματα.

capital.gr

General Motors: Πτώση 33,6% των πωλήσεων στις ΗΠΑ

General Motors: Πτώση 33,6% των πωλήσεων στις ΗΠΑ


Η General Motors Corp. ανακοίνωσε σήμερα ότι οι πωλήσεις οχημάτων υποχώρησαν 33,6% στα 176.571 οχήματα τον Ιούνιο από 265.937 το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Η αυτοκινητοβιομηχανία επισήμανε ότι οι πωλήσεις του Ιουνίου είναι ενισχυμένες κατά 10% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

capital.gr
Share |