Thursday, July 2, 2009

Καλοκαιρινό κύμα ανέργων

Καλοκαιρινό κύμα ανέργων



Κόκκινο κτύπησε κατακαλόκαιρα η ανεργία τον Ιούνιο φθάνοντας το ψηλότερο επίπεδο από τότε που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που επικαλέστηκε σήμερα η υπουργός Εργασίας, Σωτηρούλλα Χαραλάμπους, ο αριθμός των ανέργων έφθασε τον Ιούνιο στις 16,740 σημειώνοντας δηλαδή αύξηση 6,231 χιλ. περίπου σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2008. Αρνητικά νέα ήρθαν και από την Eurostat που ανακοίνωσε σήμερα ότι η ανεργία Μαΐου αναρριχήθηκε στο 5,3% σε σύγκριση με 5,1% τον Απρίλιο και 3,5% τον περσινό Μάιο.

Η κα. Χαραλάμπους απέδωσε την αναρρίχηση της ανεργίας στις εγγραφές των ανέργων εκπαιδευτικών των οποίων κλείνουν τα σχολεία και νηπιαγωγεία που απασχολούνται για το καλοκαίρι. Ένα φαινόμενο, όπως είπε, που παρατηρείται κάθε χρόνο. Είναι η μεγαλύτερη όμως ετήσια αύξηση σε απόλυτο αριθμό ανέργων των τελευταίων ετών.

Ειδικότερα για τους τομείς που καταγράφηκε η ανεργία τον Ιούνιο, είπε ότι είναι στους ανειδίκευτους εργάτες, τους τεχνίτες παραγωγής και στους υπαλλήλους υπηρεσιών και γραφής, όπως στενογράφους.

Την έντονη ανησυχία τους για το ποσοστό αύξησης της ανεργίας εξέφρασαν από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των συντεχνιών, που παρευρέθηκαν σήμερα σε σύσκεψη του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος.

Ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ, Νίκος Μωυσέως, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του διότι, όπως σημείωσε, «σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2008 το ποσοστό των ανέργων είναι αυξημένο κατά 59%. Ο αριθμός των ανέργων τον αντίστοιχο μήνα του 2008 κυμαινόταν στις 10 χιλ. περίπου».

Το γεγονός αυτό, σημείωσε, «είναι μια ένδειξη η οποία θα πρέπει να τους ανησυχήσει όλους, γι’ αυτό θα πρέπει να εφαρμοσθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα μέτρα πάταξης της παράνομης και αδήλωτης εργασίας».

Ο εκπρόσωπος της ΠΕΟ. Νίκος Φελλάς. εκτίμησε ότι μπορεί να τύχει διαχείρισης το συγκεκριμένο ποσοστό της ανεργίας μέσω της προσπάθειας που καταβάλλει το υπουργείο Εργασίας για έλεγχο της παράνομης αγοράς εργασίας. «Θα πρέπει να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για μείωση του ξένου παράνομου εργατικού δυναμικού», είπε.

Την έντονη ανησυχία του εξέφρασε και ο γενικός γραμματέας της ΔΕΟΚ, Διομήδης Διομήδους, ο οποίος παραδέχθηκε ότι υπάρχει έντονο πρόβλημα ανεργίας και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με τρεις βασικούς παραμέτρους ενεργειών οι οποίοι τέθηκαν στη σημερινή συζήτηση. «Τη μείωση αδειών απασχόλησης από τρίτες χώρες, την έντονη εκστρατεία πάταξης της παράνομης απασχόλησης και μέσω της κατάρτισης και ένταξης ανέργων στο εργατικό δυναμικό».

Ο εκπρόσωπος της ΟΕΒ, Παναγιώτης Λοϊζίδης, από την πλευρά του τόνισε την ανάγκη συνεργασίας όλων των κοινωνικών εταίρων ώστε να συγκρατηθεί η ανεργία σε αυτά τα επίπεδα τα οποία είναι πολύ χαμηλότερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

stockwatch.com.cy

No comments:

Share |