Thursday, July 2, 2009

ΕΚΤ και θέσεις εργασίας θα δώσουν τον τόνο στις αγορές

ΕΚΤ και θέσεις εργασίας θα δώσουν τον τόνο στις αγορές


Με τις βασικές ισοτιμίες να συνεχίζουν να κινούνται χωρίς συγκεκριμένη κατεύθυνση η διάθεση για ανάληψη ρίσκου συνέχισε και εχθές να αποτελεί την κινητήριο δύναμη στις αγορές.


Η ανάκαμψη των χρηματιστηρίων εχθές, που διέγραψαν εξολοκλήρου τις μεγάλες απώλειες της Τρίτης, βοήθησε και στην άνοδο των τιμών των εμπορευμάτων πιέζοντας το δολάριο έναντι όλων των υπολοίπων βασικών νομισμάτων.


Τα μάκρο από τις ΗΠΑ εχθές ήταν σε ένα βαθμό ανάμεικτα, καθώς η μεγαλύτερη της αναμενόμενης μείωση των θέσεων εργασίας εκτός του γεωργικού τομέα που ανακοίνωσε η ιδιωτική εταιρία ADPαντισταθμίστηκαν από την έκτη διαδοχική άνοδο του μεταποιητικού δείκτη ISM.


Το δολάριο διεύρυνε τις απώλειες του μετά την ανακοίνωση ότι η Κίνα σκοπεύει να θέσει το θέμα της δημιουργίας ενός εναλλακτικού αποθεματικού νομίσματος από το δολάριο στην επόμενη σύνοδο του G8 την επόμενη εβδομάδα. Οι απώλειές του παρόλα αυτά μετριάστηκαν αργότερα από τα σχόλια του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας, που τόνισε ότι δεν έχει γίνει κάποια τέτοια κίνηση και το δολάριο παραμένει το κυρίαρχο νόμισμα παγκοσμίως για όσο διάστημα παραμένει «σταθερό».


Τα καλύτερα μάκρο και από την Ευρώπη, με την άνοδο των λιανικών πωλήσεων στη Γερμανία και του δείκτη ΡΜΙ μεταποίησης τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην Αγγλία, έδωσαν εχθές περαιτέρω ώθηση στο ευρώ και τη στερλίνα, αλλά η κίνηση αυτή δεν φαίνεται να έχει συνέχεια σήμερα ενόψει των ανακοινώσεων της ΕΚΤ και των νέων θέσεων εργασίας από τις ΗΠΑ.


Από την αρχή της εβδομάδας οι επενδυτές περίμεναν την σημερινή μέρα για να δώσει μια κατεύθυνση στις αγορές. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη σημερινή της συνεδρίαση αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα στο 1.00% και κατά συνέπεια όλο το ενδιαφέρον θα εστιαστεί στην συνέντευξη Τύπου του προέδρου Trichet, όπου οι επενδυτές θα περιμένουν να δουν τον τόνο που θα κρατήσει σχετικά με τις μελλοντικές κινήσεις.


Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον ίσως να παρουσιάζουν και οι νέες θέσεις εργασίας για τον Ιούνιο, που θα ανακοινώσει σήμερα το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Η ανεργία αναμένεται να σκαρφαλώσει στο 9.6% από το 9.4% του Μαΐου, ενώ η οικονομία εκτιμάται ότι θα χάσει 375.000 θέσεις εργασίας σε σχέση με τις 345.000 τον προηγούμενο μήνα. Μετά την ανοδική απόκλιση στην ανακοίνωση της ADP, αν και πολλές φορές δεν είναι ενδεικτική, παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον το νούμερο που θα ανακοινώσει σήμερα το Υπουργείο.

capital.gr

No comments:

Share |