Monday, March 16, 2009

Πάνω από 47 δολ. το αργό- Κέρδη 2,4%

Πάνω από 47 δολ. το αργό- Κέρδη 2,4%

Αν και δέχτηκαν ισχυρές πιέσεις σήμερα οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων μετά και την απόφαση του ΟΠΕΚ να διατηρήσει αμετάβλητο το επίπεδο παραγωγής του αργού πετρελαίου έως τον Μάιο, τελικά έκλεισαν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δυόμιση μηνών.Το συμβόλαιο του αμερικανικού αργού για παράδοση Απριλίου ενισχύθηκε 2,4% στα 47,35 δολάρια το βαρέλι, ενώ νωρίτερα σημείωνε πτώση που έφτασε ακόμα και 5%. Το αντίστοιχο συμβόλαιο του μπρεντ, το οποίο έληξε σήμερα, κινήθηκε ανοδικά κατά 1,83% στα 45,17 δολάρια το βαρέλι.

Κατά τη χθεσινή σύνοδο του ο ΟΠΕΚ αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητη της παραγωγή και να προσπαθήσει να πείσει ορισμένα από τα μέλη του συμμορφωθούν με τις προηγούμενες αποφάσεις, αφού κράτη όπως το Ιράκ δεν είχε ακολουθήσει τις προηγούμενες μειώσεις.

Στα 60 με 75 δολάρια το βαρέλι τοποθετεί την «ιδανική» τιμή για το πετρέλαιο ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Αλι αλ Ναΐμι. «Η ιδανική τιμή του πετρελαίου που θα επιτρέψει στους περιθωριακούς παραγωγούς εναλλακτικών ενεργειακών πόρων να διαθέσουν περισσότερους πόρους στην αγορά είναι μεταξύ 60 και 75 δολαρίων το βαρέλι», σημείωσε χαρακτηριστικά ο αλ Ναΐμι, την επομένη της απόφασης του ΟΠΕΚ να μην προχωρήσει σε νέα μείωση της παραγωγής του. «Αν και οι ημέρες του «εύκολου» πετρελαίου έχουν παρέλθει, οι ημέρες του πετρελαίου ως πρωταρχική πηγή καυσίμων για τους κατοίκους του πλανήτη απέχουν πολύ από το να αποτελούν παρελθόν»,σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα πλαίσια ενεργειακού και περιβαλλοντικού συνεδρίου στη Γενεύη, επισημαίνοντας ότι ο κόσμος θα βασίζεται για δεκαετίες στα ορυκτά καύσιμα για την κάλυψη των τεσσάρων πέμπτων των ενεργειακών αναγκών του.

«Ο μεγαλύτερος παγκοσμίως εξαγωγέας πετρελαίου ελπίζει να καταστεί, επίσης, ο μεγαλύτερος προμηθευτής ηλιακής ενέργειας στον πλανήτη, κάποια στιγμή», υπογράμμισε ο Σαουδάραβας υπουργός Πετρελαίου.

Διαβεβαίωσε, τέλος, ότι τα αποθέματα πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, τα μεγαλύτερα στον πλανήτη, επαρκούν για τουλάχιστον 80 χρόνια με τους σημερινούς ρυθμούς άντλησης.

ΟΠΕΚ: Αμετάβλητη η παραγωγή - Κάτω από τα 45 δολ. το αργό

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Ιρακινός υπουργός Πετρελαίου Χουσείν Αλ Χαχριστάνι μετά το τέλος της συνόδου του Οργανισμού στη Βιέννη, ο ΟΠΕΚ θα προσπαθήσει επίσης να περιορίσει τα υψηλά επίπεδα παραγωγής ορισμένων μελών. Συγκεκριμένα, 11 χώρες παράγουν συνολικά περίπου 800.000 βαρέλια περισσότερα από τα καθορισμένα επίπεδα.

«Πιστεύω ότι είναι μια υπεύθυνη απόφαση, η οποία επίσης επιτρέπει να δοθεί στην G20 η ευκαιρία να κάνει τη δουλειά της στις 2 Απριλίου», δήλωσε ο Αλγερινός υπουργός Πετρελαίου.

Νωρίτερα η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα περιορίσει τις εξαγωγές της αν και ήδη τις έχει μειώσει κατά 1,9% από τις αρχές του έτους. Παράλληλα, ο αρμόδιος Ρώσος υπουργός ανέφερε ότι η χώρα συζητά το ενδεχόμενο αποστολής μόνιμου παρατηρητή στον ΟΠΕΚ.

REPORTER.GR

AIG: «Εξωφρενικά» μπόνους 1 δισ. δολαρίων

AIG: «Εξωφρενικά» μπόνους 1 δισ. δολαρίων


«Εξωφρενικό» χαρακτηρίζει ο Lawrence Summers, οικονομικός σύμβουλος του Προέδρου των ΗΠΑ B.Obama, το γεγονός ότι η AIG αποφάσισε να δώσει 1 δισ. δολάρια για μπόνους στα στελέχη της. Σε συνέντευξή του στην εκπομπή «This Week» του τηλεοπτικού δικτύου ABC ο Summers, εξαπέλυσε επίθεση κατά της διασωθείσας από την αμερικανική κυβέρνηση AIG και σημείωσε: «Εχουν γίνει διάφορά τρομερά περιστατικά τους τελευταίους 18 μήνες, αλλά αυτό που έγινε με την AIG είναι το πιο εξοργιστικό».

Ο Summers πρόσθεσε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης Obama είναι η προστασία του Αμερικανού φορολογούμενου. «Κανείς δε νοιάζεται για τους μετόχους της AIG. Κανείς δεν αισθάνεται υποχρέωση απέναντι στους ανθρώπους που μας οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση».

Τη δυσαρέσκειά του εξέφρασε και ο Γερουσιαστής των Δημοκρατικών Barney Frank δηλώνοντας στο «Fox News Sunday» ότι η εταιρεία «εξαπατά το σύστημα». Ο ίδιος δήλωσε: «Οποια τράπεζα εκτιμά ότι δεν αντέχει τους κανόνες, τότε ας επιστρέψει τα κεφάλαια που έχει λάβει».

Σημειώνεται ότι η AIG έχει λάβει ενίσχυση ύψους 170 δισ. δολαρίων, από τα χρήματα των Αμερικανών φορολογούμενων και έχει συμφωνήσει με το υπουργείο Οικονομίας να μειώσει τις αποδοχές των στελεχών της.

Παράλληλα, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι 105 δισ. δολάρια που έλαβε από το κράτος διατέθηκαν σε αμερικανικές πολιτείες καθώς και σε τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των Goldman Sachs Societe Generale και Deutsche Bank. Oι τράπεζες που αγόρασαν συμβάσεις ανταλλαγής πιστωτικού κινδύνου (CDSs) έλαβαν 22,4 δισ. δολάρια εγγυήσεων, 27,1 δισ. δολάρια πληρωμών από αμερικανικό φορέα για την απόσυρση των παραγώγων και άλλα 43,7 δισ. δολάρια, τα οποία συνδέονται με το πρόγραμμα εγγυήσεων χρέους. Επίσης, η Καλιφόρνια και η Βιρτζίνια, έλαβαν 12,1 δισ. δολάρια συνδεδεμένα με συμβόλαια εγγυημένων επενδύσεων.

REPORTER.GR

ΚΟΤ: 20-30% μείωση κρατήσεων

ΚΟΤ: 20-30% μείωση κρατήσεων


Στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής εναποθέτει τις ελπίδες του ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού αναφορικά με το τουριστικό ρεύμα στην Κύπρο.

Οι ενδείξεις από τις μέχρι τώρα κρατήσεις, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΚΟΤ Πάνο Εγγλέζο, ο οποίος μιλούσε ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών στο πλαίσιο συζήτησης του προϋπολογισμού του οργανισμού, δεν είναι καθόλου αισιόδοξες. Εμφανίζονται, όπως είπε, μειωμένες από 20 μέχρι 30%. Ένα φαινόμενο, υποστήριξε, που είναι παγκόσμιο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Οι χειρότερες προβλέψεις αφορούν την αγορά της Βρετανίας, αφού οι μειώσεις στις κρατήσεις πλησιάζουν το 30% και ακολουθεί η Γερμανία με 20%. Αύξηση ωστόσο στις κρατήσεις παρουσιάζει η αγορά της Μόσχας σε ποσοστό 14%. Ο πρόεδρος του ΚΟΤ εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι αυξήσεις τουριστών από τη Ρωσία θα αγγίξουν το 30%.

Άσχημα ήταν τα πράγματα και για τους πρώτους δύο μήνες του χρόνου, Ιανουάριο και Φεβρουάριο, όπου σημειώθηκε μείωση στις αφίξεις της τάξης του 14%.

Σε σχέση με τη μείωση του ΦΠΑ από 8 σε 5% στη ξενοδοχειακή βιομηχανία, ο κ. Εγγλέζος ανέφερε ότι ο ΚΟΤ και η κυβέρνηση συμφωνούν ότι η μείωση πρέπει να αφορά όχι μόνο τα τέλη διανυκτέρευσης, όπως αρχικά ψήφισε η βουλή, αλλά και τα πακέτα διαμονής τα οποία περιλαμβάνουν διατροφή ή ημιδιατροφή.

Αυτό θα γίνει, είπε, με κατάθεση νέου νομοσχεδίου αφού ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναπέμψει πρώτα το ψηφισθέντα νόμο ο οποίος κρίνεται αντισυνταγματικός. Η τροποποίηση που έκανε η βουλή επιβαρύνει το κράτος κατά €20.000.000.

Μειώσεις αναμένονται και στα τέλη των αεροδρομίων που αφορούν στάθμευση αεροσκαφών, τέλη προσγείωσης και τέλη ανά επιβάτη.

Οι μειώσεις αυτές που ουσιαστικά θα επιβαρύνουν τη κυβέρνηση κατά €16.000.000, (ποσό το οποίο θα αναλογούσε στην κυβέρνηση βάση της συμφωνίας με την Hermes), θα εφαρμοστούν αρχές Απριλίου σύμφωνα με τη γενική διευθύντρια του ΚΟΤ, Φοιβη Κατσούρη.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο πρόεδρος του ΚΟΤ ανέφερε ότι 15 χιλ. τουρίστες επισκέφθηκαν την Κύπρο για να παρακολουθήσουν το διεθνές ράλι Κύπρου. Η προβολή που είχε η διοργάνωση αυτή ήταν πολύ μεγάλη αφού καλύφθηκε από 260 διεθνή μέσα ενημέρωσης και ξένους δημοσιογράφους.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του ΚΟΤ για το 2009 προβλέπει έσοδα και δαπάνες ύψους €102.011.722.

Το μεγαλύτερο μερίδιο της πίττας του προϋπολογισμού πηγαίνει στον τομέα της προβολής και δημοσιότητας του τουριστικού προϊόντος. Ποσό το οποίο ανέρχεται σε €67.880.240.

STOCKWATCH.COM.CY

Cyprus Stock Exchange (CSE) & Athens Stock Exchange (ASE)

XAK

FTSE/CySE 20
274.27 ( 4.76%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
794.59 ( 5.09%)

Όγκος: € 3,524,990

====================

XAA

Γενικός Δείκτης
1584.16 ( 1.69%)

FTSE®/Χ.Α. 20
783.30 ( 2.19%)

BoJ: Εξετάζει την κάλυψη χρεογράφων μειωμένης εξασφάλισης εμπορικών τραπεζών

BoJ: Εξετάζει την κάλυψη χρεογράφων μειωμένης εξασφάλισης εμπορικών τραπεζών


Dow Jones – Η Bank of Japan εξετάζει τη λήψη των νέων μέτρων για την καταπολέμηση της οικονομικής κρίσης βοηθώντας τις εμπορικές τράπεζες να ενισχύσουν τις κεφαλαιακές τους βάσεις, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην υπόθεση. Η κεντρική τράπεζα μελετά την κάλυψη των δανείων και ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης που έχουν εκδοθεί από τις εμπορικές τράπεζες.

CAPITAL.GR

GM: Σταθερός ο ρυθμός των πωλήσεων στις ΗΠΑ το Μάρτιο

GM: Σταθερός ο ρυθμός των πωλήσεων στις ΗΠΑ το Μάρτιο

Dow Jones - Οι πωλήσεις οχημάτων της General Motors Corp. (GM) μέχρι τώρα το Μάρτιο ακολουθούν τις διψήφιες μειώσεις που είχαν καταγραφεί τους δύο προηγούμενους μήνες, δήλωσε σήμερα Δευτέρα ο πρόεδρος του εταιρείας στο τμήμα της Βόρειας Αμερικής.

Ο κ. Troy Clarke δήλωσε επίσης στο CNBC πως η GM “θα αφήσει ανοιχτές τις πόρτες σε πρόσθετες ευκαιρίες” για να ζητήσει δάνεια από την κυβέρνηση των ΗΠΑ εάν οι πωλήσεις οχημάτων είναι χαμηλότερες από τα 11 εκατ. που αναφέρει στο λεπτομερές σχέδιο που κατέθεσε στο Κονγκρέσο. Η GM παρουσίασε πτώση στις πωλήσεις στις ΗΠΑ 49% τον Ιανουάριο και 53% το Φεβρουάριο σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μήνες του 2008. Το στέλεχος της εταιρείας επανέλαβε τον ισχυρισμό της GM πως το δεύτερο εξάμηνο του 2009 θα υπάρξει ενδεχομένως άνοδος των πωλήσεων. Εάν ο ρυθμός παραμείνει σταθερός η εταιρεία θα πουλήσει μόνο 9,2 εκατ. οχήματα, παραδέχθηκε ο κ. Clarke.

“Είμαστε πεπεισμένοι πως η αγορά θα συνέλθει στη διάρκεια του έτους. Ελπίζουμε πως θα γίνει το συντομότερο,” πρόσθεσε. Ο κ. Clarke σημείωσε πως η αποκάλυψη που έγινε στις 5 Μαρτίου, σύμφωνα με την οποία ελεγκτές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η εταιρεία θα χρειαστεί να καταθέσει αίτηση προστασίας για ενδεχόμενη πτώχευση, “μείωσε σημαντικά την κίνηση στις αντιπροσωπείες μας περίπου για μια εβδομάδα”. Ωστόσο, πρόσθεσε, οι ενδιαφερόμενοι έχουν επιστρέψει “και οι πωλήσεις έχουν επίσης αρχίσει να αυξάνονται στο φυσιολογικό ρυθμό της αγοράς.

CAPITAL.GR

Citigroup: Στα $10,8 εκατ. οι απολαβές του CEO

Citigroup: Στα $10,8 εκατ. οι απολαβές του CEO

Συνολικά 10,8 εκατ. δολ. κέρδισε το περασμένο έτος ο διευθύνων σύμβουλος της Citigroup, Vikram Pandit το 2008 στο πλαίσιο των αμοιβών και της αποζημίωσης του, όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της τράπεζας στην αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) το πακέτο αποδοχών του Pandit περιλαμβάνει 958.333 δολ. σε μισθολογικές αποδοχές, ενώ ο επικεφαλής της αμερικανικής τράπεζας δεν έλαβε μπόνους για το περασμένο έτος.

Επιπλέον, έλαβε 8,2 εκατ. δολ. σε μετοχές και 1,6 εκατ. δολ. σε δικαιώματα καθώς και 16.193 δολ. σε άλλες αποζημιώσεις, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της τράπεζας.

Νωρίτερα σήμερα η Citigroup Inc. ανακοίνωσε ότι το διοικητικό της συμβούλιο πρότεινε τέσσερις νέους υποψηφίους για τις θέσεις των ανεξάρτητων μελών.

Η πρόταση θα τεθεί σε ψηφοφορία στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της Citigroup στις 21 Απριλίου.

Πρόκειται για τους Jerry Grundhofer, επίτιμος πρόεδρος και πρώην διευθύνων σύμβουλος της U.S. Bancorp, Michael O΄Neill, πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Bank of Hawaii, Anthony Santomero, πρώην ανώτερο στέλεχος της McKinsey & Co. που έχει διατελέσει πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Φιλαδέλφειας και ο William Thompson, πρώην διευθύνων σύμβουλος της PIMCO.

CAPITAL.GR

Γερμανία : Συρρίκνωση του εμπορικού πλεονάσματος το 2008

Γερμανία : Συρρίκνωση του εμπορικού πλεονάσματος το 2008

Οι εξαγωγές γερμανικών προϊόντων αυξήθηκαν πέρυσι κατά 3,1% στα 994,9 δισ. ευρώ, λόγω των ισχυρών επιδόσεων στο πρώτο εξάμηνο του 2008, προτού η χρηματοπιστωτική κρίση στις ΗΠΑ εξελιχθεί σε πιο γενικευμένη πτωτική στροφή του παγκόσμιου εμπορίου.

Στα 176,2 δισ. ευρώ συρρικνώθηκε το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας το 2008, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Οι εξαγωγές γερμανικών προϊόντων αυξήθηκαν πέρυσι κατά 3,1% στα 994,9 δισ. ευρώ, λόγω των ισχυρών επιδόσεων στο πρώτο εξάμηνο του 2008, προτού η χρηματοπιστωτική κρίση στις ΗΠΑ εξελιχθεί σε πιο γενικευμένη πτωτική στροφή του παγκόσμιου εμπορίου.

Παρόλα αυτά, οι εισαγωγές σημείωσαν αύξηση 6,3% στα 818,6 δισ. ευρώ, οδηγώντας σε συρρίκνωση του εμπορικού πλεονάσματος από τα 195,3 δισ. ευρώ του 2007.

Η συρρίκνωση αυτή ήταν η πρώτη σε ετήσια βάση από το 2003.

NAFTEMPORIKI

ΗΠΑ: Στο ναδίρ ο βιομηχανικός δείκτης Empire Μαρτίου

ΗΠΑ: Στο ναδίρ ο βιομηχανικός δείκτης Empire Μαρτίου

Στο νέο ιστορικό χαμηλό των -38,2 μονάδων υποχώρησε ο βιομηχανικός δείκτης Empire State Μαρτίου, μειωμένος κατά τέσσερις μονάδες, σύμφωνα με την Φέντεραλ Ριζέρβ Νέας Υόρκης.

Ειδικότερα, μόλις το 10% των συμμετεχόντων στην έρευνα απάντησε πως οι συνθήκες βελτιώθηκαν κατά τη διάρκεια του μήνα, έναντι 48% που εκτίμησε ότι οι συνθήκες επιδεινώθηκαν.

Ο επιμέρους δείκτης νέων παραγγελιών μειώθηκε κατά 14 μονάδες στις -44,8 μονάδες.


NAFTEMPORIKI

ΗΠΑ: Πτώση 1,4% στη βιομηχανική παραγωγή Φεβρουαρίου

ΗΠΑ: Πτώση 1,4% στη βιομηχανική παραγωγή Φεβρουαρίου

Πρόκειται για τον τέταρτο διαδοχικό μήνα κατά τον οποίο υποχωρεί η βιομηχανική παραγωγή της χώρας.

Μειωμένη κατά 1,4% εμφανίστηκε η παραγωγή στα εργοστάσια, τα ορυχεία και τις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο, όπως ανακοίνωσε η Φέντεραλ Ριζέρβ.

Πρόκειται για τον τέταρτο διαδοχικό μήνα κατά τον οποίο υποχωρεί η βιομηχανική παραγωγή της χώρας. Οι αναλυτές την ανέμεναν μειωμένη κατά 0,9%.

NAFTEMPORIKI

Τη δήμευση της περιουσίας του Μάντοφ θα ζητήσει η αμερικανική κυβέρνηση

Τη δήμευση της περιουσίας του Μάντοφ θα ζητήσει η αμερικανική κυβέρνηση



Τη δήμευση της περιουσίας του Μπέρναντ Μάντοφ, ο οποίος από την Πέμπτη έχει φυλακιστεί για απάτη, θα ζητήσει η αμερικανική κυβέρνηση, σύμφωνα με εισαγγελικό έγγραφο. Στη σχετική λίστα περιλαμβάνονται και περιουσιακά στοιχεία της συζύγου του Ρουθ Μάντοφ.

NAFTEMPORIKI

Barclays: "Ισχυρό ξεκίνημα το 2009"

Barclays: "Ισχυρό ξεκίνημα το 2009"


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)-- Σε συζητήσεις με ενδιαφερόμενα μέρη για πιθανή πώληση της μονάδας iShares βρίσκεται ο βρετανικός τραπεζικός όμιλος, Barclays, στο πλαίσιο της τακτικής ενεργού αναθεώρησης του χαρτοφυλακίου του.

Δεν έχει ληφθεί απόφαση από το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας για τυχόν πώληση δραστηριοτήτων, ανέφερε η διοίκηση.

Επίσης, απαντώντας σε σχόλιο του Τύπου, ο όμιλος υπογράμμισε ότι οι δραστηριότητες του συνεχίζουν να έχουν καλή απόδοση, ενώ η τράπεζα έχει κάνει ισχυρό ξεκίνημα το 2009.

Εξάλλου, η Barclays ανέφερε ότι έχει ανοίξει διάλογο με το βρετανικό υπουργείο Οικονομίας και την Αρχή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (FSA), με αντικείμενο την πιθανή συμμετοχή της στο κυβερνητικό πρόγραμμα προστασίας παγίων (Government΄s Asset Protection Scheme).

Η απόφαση για το εάν και σε ποιο βαθμό θα συμμετάσχει στο εν λόγω πρόγραμμα, θα ληφθεί με βάση τα οικονομικά οφέλη για τους μετόχους που απορρέουν από τη συμμετοχή.


CAPITAL.GR

OPEC: "Όχι" σε νέα μείωση της παραγωγής

OPEC: "Όχι" σε νέα μείωση της παραγωγής


Την απόφαση να μην προχωρήσει σε νέα μείωση της παραγωγής έλαβε η σύνοδος του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών (OPEC) σήμερα Κυριακή στη Βιέννη. Όπως αναφέρει το Dow Jones Newswires, επικαλούμενο δηλώσεις αξιωματούχου που συμμετέχει στη σύνοδο, o OPEC έκανε παράλληλα έκκληση για την πλήρη εφαρμογή των μειώσεων που είχαν αποφασιστεί στα τέλη του 2008, το οποίο σημαίνει πως σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού η ημερήσια παραγωγή πρέπει να μειωθεί κατά 800.000 βαρέλια.

O OPEC προέβη σε αυτή την απόφαση καθώς τα παγκόσμια αποθέματα έχουν αρχίσει να μειώνονται, γεγονός που σημαίνει πως η μέχρι τώρα πολιτική έχει αρχίσει να έχει αποτελέσματα. Μία νέα μείωση ενδεχομένως θα προκαλούσε αύξηση των τιμών που θα μπορούσε να βλάψι την οικονομία, σημείωσε ο υπουργός πετρελαίου της Σ. Αραβίας, Ali al-Naimi.

Κύριος υπέρμαχος στη μη επιβολή νέων μειώσεων ήταν η Σαουδική Αραβία. Υπέρ της περαιτέρω μείωσης ήταν το Ιράν και το Κουβέιτ, των οποίων τελικά οι αντιρρήσεις κάμφθηκαν.Τέλος προγραμματίστηκαν δύο ακόμα συναντήσεις, στη Βιέννη πάλι, για τις 28 Μαΐου και τις 9 Σεπτεμβρίου.

CAPITAL.GR

Hitachi: Σχέδιο αναδιάρθρωσης για εξοικονόμηση $5,1 δισ.

Hitachi: Σχέδιο αναδιάρθρωσης για εξοικονόμηση $5,1 δισ.


Σχέδιο αναδιάρθρωσης ανακοίνωσε η Hitachi, με στόχο την εξοικονόμηση κεφαλαίων πάνω από 5 δισ. δολαρίων, καθώς και αλλαγές στην ανώτερη διοίκηση. Παράλληλα, δεν θα διανείμει μέρισμα λόγω της επιδείνωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, το σχέδιο θα αφορά στην απόσχιση του κλάδου για συστήματα αυτοκίνησης και των καταναλωτικών αγαθών, ενώ θα γίνει αναθεώρηση όλων των μη κερδοφόρων δραστηριοτήτων και κλείσιμο ορισμένων εργοστασίων. Ως ημερομηνία μετασχηματισμού έχει τεθεί η 1η Ιουλίου.

Η Hitachi ανέφερε πως στοχεύει στη μείωση του κόστους κατά 500 δισ. γεν, ήτοι κατά 5,1 δισ. δολ., συμπεριλαμβανομένων 200 δισ. γεν σε πάγια κόστη και 300 δισ. γεν σε κόστος προμηθειών. Παράλληλα, η Hitachi θα αναβάλλει τις κεφαλαιακές δαπάνες σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων της.

Επιπροσθέτως, μετά την απόσχιση των δραστηριοτήτων σε συστήματα αυτοκίνησης, η Hitachi θα βάλει “λουκέτο” σε ορισμένα εργοστάσια.

CAPITAL.GR

HSBC: Δεν είναι απαραίτητη η κυβερνητική ενίσχυση λέει ο CFO

HSBC: Δεν είναι απαραίτητη η κυβερνητική ενίσχυση λέει ο CFO


Δεν θα χρειαστεί περαιτέρω οικονομική ενίσχυση από τη βρετανική κυβέρνηση η HSBC, ακόμα και επιδεινωθεί περαιτέρω το οικονομικό περιβάλλον, δήλωσε σήμερα ο γενικός οικονομικός διευθυντής της HSBC Holdings.

Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο τραπεζικός κολοσσός δεν προτίθεται να ζητήσει επιπλέον κεφάλαια από τους μετόχους μιας και ήδη έλαβε 17,7 δισ. δολάρια στις αρχές του μήνα, φαίνεται να σχολίασε ο Douglas Flint.

Τα κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν από την HSBC και την Bank of America Corp. αρκούν για να "μας διασφαλίσουν έναντι οποιονδήποτε συνθηκών που μπορούν να προκύψουν", δήλωσε ο Flint.

CAPITAL.GR

AIG: Διευκρινίσεις για τη διάθεση των κρατικών δανείων

AIG: Διευκρινίσεις για τη διάθεση των κρατικών δανείων

Σε αμερικανικές πολιτείες καθώς και σε τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των Goldman Sachs Societe Generale και Deutsche Bank διατέθηκαν τα 105 δισ. δολάρια που έλαβε η American International Group από το κράτος, από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η εταιρεία σε χθεσινή ανακοίνωσή της, οι τράπεζες που αγόρασαν συμβάσεις ανταλλαγής πιστωτικού κινδύνου (CDSs) έλαβαν 22,4 δισ. δολάρια εγγυήσεων, 27,1 δισ. δολάρια πληρωμών από αμερικανικό φορέα για την απόσυρση των παραγώγων και άλλα 43,7 δισ. δολάρια, τα οποία συνδέονται με το πρόγραμμα εγγυήσεων χρέους.

Επίσης, αμερικανικές πολιτείες, όπως η Καλιφόρνια και η Βιρτζίνια, έλαβαν 12,1 δισ. δολάρια συνδεδεμένα με συμβόλαια εγγυημένων επενδύσεων.

Η αποκάλυψη των ανωτέρω στοιχείων από την AIG ενδεχομένως να πυροδοτήσει αντιδράσεις σχετικά με τη διάσωση της εταιρείας, ύψους περίπου 160 δισ. δολαρίων μέχρι τις 2 Μαρτίου, η οποία έχει ήδη προκαλέσει την οργή του Κογκρέσου, αξιωματούχων του υπουργείου Οικονομικών και του προέδρου της Fed Μπεν Μπερνάνκι.

Η αμερικανική εταιρεία επιπλήχθηκε χθες για την απόφασή της να χορηγήσει 165 εκατ. δολάρια σε υπαλλήλους της μονάδας που πούλησε τα CDSs, τις συμφωνίες δηλαδή που πυροδότησαν την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

NAFTEMPORIKI

AIG Says $105 Billion Flowed to Goldman, SocGen, U.S. States

AIG Says $105 Billion Flowed to Goldman, SocGen, U.S. States


March 16 (Bloomberg) -- American International Group Inc., under pressure to reveal how it spent billions of dollars in taxpayer funds since its September bailout, said $105 billion flowed to U.S. states and banks including Goldman Sachs Group Inc., Societe Generale SA and Deutsche Bank AG.

Banks that bought credit-default swaps or traded securities with AIG got $22.4 billion in collateral, $27.1 billion in payments from a U.S. entity to retire the derivatives, and $43.7 billion tied to the securities-lending program, AIG said yesterday in a statement. States led by California and Virginia got $12.1 billion tied to guaranteed investment contracts.

“It puts a sour taste in the American taxpayer’s mouth, but you have to look at that in terms of the bigger picture,” said Donald Powell, chairman of the Federal Deposit Insurance Corp. from 2001 until 2005. “If you’re going to have any chance of recovery you probably have to stay with it.”

The disclosure may fuel a backlash over AIG’s bailout, valued at about $160 billion as of March 2, which has already drawn expressions of anger and frustration from Congress, Treasury officials and Federal Reserve Chairman Ben S. Bernanke. AIG was lambasted yesterday for awarding $165 million in retention pay to employees of the unit that sold the swaps, deals that helped trigger the global credit crisis. AIG has said it plans to spend as much as $1 billion to keep people from leaving as it sells units.

AIG Reversal

Goldman Sachs led beneficiaries, with $12.9 billion, followed by SocGen, France’s No. 3 bank, with $11.9 billion, and Deutsche Bank, Germany’s biggest lender, with $11.8 billion. New York-based AIG and the Fed had previously refused to reveal the counterparties, saying the contracts were confidential and that the information could damage AIG’s business prospects.

“I was happy to see that AIG finally handed over the counterparty information we’ve been requesting for months,” said Representative Elijah Cummings, a Maryland Democrat on the House Oversight Committee. “However, I am deeply concerned that Goldman Sachs received so much money from AIG considering the relationships between the two companies. We will certainly be investigating this further to ensure that this is merely a coincidence.”

Henry Paulson, former CEO of New York-based Goldman Sachs, made the decision to save AIG while he was Treasury Secretary. He appointed AIG CEO Edward Liddy, formerly CEO of Allstate Corp., whom he knew from the executive’s service on the board of Goldman Sachs.

AIG’s Near-Collapse

Goldman Sachs spokesman Michael Duvally declined to comment on the statement from Cummings. On AIG, he said, “Goldman Sachs’s exposure to AIG has always been collateralized and hedged.” Spokespeople for the other U.S. and European banks named by AIG either declined to comment or couldn’t be reached for comment.

The collateral payments were made from the government’s initial $85 billion emergency loan to AIG. The company almost collapsed in September after credit-rating downgrades triggered payments to banks that had bought swaps. AIG got another $37.8 billion in October when its securities lending program, which invested in subprime securities, had a cash shortfall.

AIG’s third bailout, in November, totaled $150 billion and included the government-created Maiden Lane facilities to wind down contracts tied to some of the insurer’s swaps and securities lending program. The company needed its rescue revised again this month, easing previous loans, swapping units to pay down debt and providing a new $30 billion credit line after AIG posted a $61.7 billion fourth-quarter loss, the biggest in U.S. history.

‘Public Interest’

AIG’s disclosure came after consultation with the Fed and is intended to provide transparency for the use of government funds, the company said in its statement. In a prepared statement, the Fed thanked AIG “for finding a balance between its concerns with confidentiality and the concerns of the public interest that may be served through the release of this information.”

The Fed’s stance was at odds with the view earlier this month of Fed Vice Chairman Donald Kohn. He told senators at a March 5 hearing that the counterparties should be kept secret, saying that releasing the names would drive business away from AIG and worsen turmoil in financial markets.

“We need AIG to be stable and to continue in a stable condition,” Kohn told the senators. “I would be very concerned that if we gave out the names of counterparties here, people wouldn’t want to be doing business with AIG.”

‘Absolutely Unfair’

Bernanke yesterday elaborated on comments earlier this month that the AIG bailout made him angrier than any other incident during the financial crisis, saying he “slammed the phone more than a few times” when discussing the company.

“It’s absolutely unfair that taxpayer dollars are going to prop up a company that made these terrible bets,” Bernanke said in an interview on CBS Corp.’s “60 Minutes” program. Yet failing to rescue the company would “risk enormous impact, not just in the financial system, but on the whole U.S. economy,” he said.

AIG released the counterparty information in the aftermath of a scolding from Treasury Secretary Timothy Geithner and lawmakers over its bonus plans. Public anger has been stoked by revelations of bonuses paid by firms at the center of the financial-market meltdown that has plunged the U.S. into what may become the deepest recession since World War II. New York Attorney General Andrew Cuomo is investigating $3.6 billion in bonuses paid by Merrill Lynch & Co. shortly before it was acquired Jan. 1 by Bank of America Corp.

‘Distasteful’ Arrangements

After an inquiry by Geithner, AIG agreed to reduce some retention payments in 2009 by 30 percent and tie bonuses to the company’s recovery, according to a person briefed on the matter and a letter from Liddy. AIG still planned to distribute about $165 million yesterday because of legally binding contracts, said the person, who declined to be identified because the talks weren’t public.

“I do not like these arrangements and find it distasteful and difficult to recommend to you that we must proceed with them,” Liddy wrote to Geithner in a March 14 letter, which said the contracts predated his arrival.

Geithner telephoned Liddy on March 11 to demand changes to AIG’s plan, an administration official said. The Treasury didn’t try to halt yesterday’s payments after determining that AIG was legally bound to make them.

‘Outrageous’ Payments

Lawrence Summers, director of the White House National Economic Council, called the AIG bonus payments “outrageous” in an interview yesterday on ABC’s “This Week” program. AIG is “abusing the system,” Barney Frank, the Massachusetts Democrat who heads the House Financial Services Committee, told “Fox News Sunday.”

Retention payments for employees in the unit will be cut by at least 30 percent for 2009, Liddy wrote. The top award in the unit was about $6.5 million, and six other employees got more than $3 million, Liddy wrote.

About $165 million tied to 2008 must be paid by March 15, on top of $55 million already handed out in December, according to an AIG summary. Another $230 million for 2009 retention may be reduced as parts of the business are sold and employees are laid off.

The Treasury may try to recoup some of the payments to financial products unit employees, according to the person familiar with the talks.

“Every legal step possible to limit those bonuses is being taken by Secretary Geithner and by the Federal Reserve system,” Summers said. Even so, “The government cannot just abrogate contracts.”

Liddy’s letter didn’t mention any cuts in retention payments at other business units. In addition to the financial products unit, AIG planned to award $148 million to top executives, and about $470 million for three other subsidiaries, according to a person familiar with the plans and company documents. An AIG filing on March 2 confirmed a Bloomberg report that all the insurer’s employee retention plans might cost $1 billion.

BLOOMBERG

UBS: Περικοπές έως 5.000 διοικητικών θέσεων

UBS: Περικοπές έως 5.000 διοικητικών θέσεων


Περικοπές διοικητικών θέσεων σχεδιάζει η ελβετική τράπεζα UBS AG (UBS) όπως αναφέρει το Dow Jones Newswires το οποίο επικαλείται δημοσίευμα της εβδομαδιαίας εφημερίδας Sonntagszeitung.

Σύμφωνα με δύο στελέχη της τράπεζας, οι οποίοι θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, ο νέος διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Oswald Gruebel, εξετάζει τη μείωση των διοικητικών θέσεων κατά 3.000 έως 5.000. Η UBS σε επικοινωνία που είχε μαζί της η Sonntagszeitung αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

CAPITAL.GR

Τράπεζες: Παίρνουν "φθηνό" χρήμα 1 δισ. ευρώ από την Ευρώπη και δανείζουν

Τράπεζες: Παίρνουν "φθηνό" χρήμα 1 δισ. ευρώ από την Ευρώπη και δανείζουν

Στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων καταφεύγουν η Marfin και η Αγροτική Τράπεζα (μετά από την Alpha Βank και την Eurobank) για να βρουν φθηνό χρήμα και να το διοχετεύσουν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Μέσα σε μόλις τρεις μήνες η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων φαίνεται να καλύπτει τον ετήσιο στόχο που είχε θέσει για να δανείσει στις ελληνικές τράπεζες 650 εκατ. ευρώ με επιτόκιο πολύ κοντά στο 1%.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, μέχρι το τέλος του χρόνου, η ΕΤΕπ θα αυξήσει τις χορηγήσεις στο 1 δισ. ευρώ, καθώς καταφθάνουν και νέες αιτήσεις στο Λουξεμβούργο από πολλές ελληνικές τράπεζες.

Η ΕΤΕπ δανείζει τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα με επιτόκιο χαμηλότερο ακόμη και από το Euribor τρίμηνης διάρκειας (σήμερα περίπου 1,66%), με την προϋπόθεση στη συνέχεια να δανειοδοτηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις με το χαμηλότερο δυνατόν κόστος.

Από την αρχή του έτους έχουν ήδη δανειοδοτηθεί από την ΕΤΕπ, στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος, η Eurobank και η Alpha Bank με 250 εκατ. ευρώ η κάθε μια. Ποσό 80 εκατ. ευρώ έχει ζητήσει η Marfin και 100 εκατ. ευρώ η Αγροτική Τράπεζα. Η ΕΤΕπ αναμένει ανάλογα αιτήματα και από άλλες τράπεζες, μεταξύ των οποίων είναι η Πειραιώς, η Εμπορική και η Εθνική.

Τα δάνεια αυτά αφορούν και κεφάλαιο κίνησης και η ορθή εξέλιξη του προγράμματος θα παρακολουθείται από την ΕΤΕπ μέσω μηνιαίων αναφορών των τραπεζών. Το όφελος όσων δανειοδοτηθούν από ελληνικές εμπορικές τράπεζες μέσω χρημάτων που θα χορηγήσει η ΕΤΕπ αφορούν το χαμηλότερο επιτόκιο euribor στη μη εισφορά του ν128/75, στην αρχική περίοδο χάριτος και μακρά περίοδο αποπληρωμής.

Ενδιαφέρον για τα χαμηλότοκα δάνεια της ΕΤΕπ έχουν εκφράσει πολλά από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και αυτή την περίοδο γίνονται διαπραγματεύσεις με τράπεζες από τη Σερβία (δάνειο 40 εκατ. ευρώ), την Αυστρία 150 εκατ. ευρώ, τη Γαλλία 100 εκατ. ευρώ, τη Μεγάλη Βρετανία 100 εκατ. ευρώ, την Ισπανία κ.ά.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας και την ΤτΕ και με βάση το σχέδιο ενίσχυσης της ρευστότητας (των 28 δισ. ευρώ), η πιστωτική επέκταση προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά πρέπει να αυξηθεί εφέτος κατά 10%. Το ποσοστό αυτό, όμως, εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί δύσκολα, με δεδομένη και την ένταση της κρίσης. Οι προβλέψεις στελεχών της ΤτΕ θεωρούν περισσότερο πιθανή την αύξηση της πιστωτικής επέκτασης κατά 5% έως 8% φέτος, σενάριο που αν επαληθευθεί θα σημαίνει περίπου 16 δισ. ευρώ λιγότερα δάνεια (σε σχέση με το 2008) προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Τον Ιανουάριο πάντως και όπως προκύπτει από στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, η χρηματοδότηση προς τις επιχειρήσεις διαμορφώθηκε σε 262 εκατ. ευρώ και ο ετήσιος ρυθμός της πιστωτικής επέκτασης επιβραδύνθηκε σε 18,2% από 19,8% τον Δεκέμβριο 2008 και 20,6% τον Δεκέμβριο 2007.

CAPITAL.GR

Ελβετία: Αναστάτωση για τη «μαύρη λίστα» του ΟΟΣΑ

Ελβετία: Αναστάτωση για τη «μαύρη λίστα» του ΟΟΣΑ

Μεγάλη αναστάτωση έχει προκαλέσει στην Ελβετία η κίνηση του ΟΟΣΑ να τη συμπεριλάβει στη «μαύρη λίστα» των φορολογικών παραδείσων. Ο Ελβετός υπουργός Οικονομίας Χανς Ρούντολφ Μερτζ εξέφρασε τις ανησυχίες της ελβετικής κυβέρνησης για την ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων από την Ε.Ε., ως συνέπεια της ένταξής της στη συγκεκριμένη λίστα.

Με τις καταθέσεις των ξένων ιδιωτικών επενδυτών στις ελβετικές τράπεζες να αγγίζουν τα 2 τρισ. ελβετικά φράγκα, υπάρχουν έντονοι φόβοι ότι οι επενδυτές αυτοί θα αποφασίσουν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους μετά την ένταξη της Ελβετίας στη «μαύρη λίστα» του ΟΟΣΑ. Η Ελβετία έχει συμφωνήσει να χαλαρώσει τους νόμους που αφορούν στο τραπεζικό απόρρητο.

NAFTEMPORIKI

Οίκος Fitch: Υποβάθμιση ελληνικών τραπεζων

Οίκος Fitch: Υποβάθμιση ελληνικών τραπεζων

Στην υποβάθμιση της προοπτικής των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών Alpha Bank [ACBr.AT] , Εθνικής, Eurobank [EFGr.AT] , Πειραιώς) προχώρησε ο οίκος Fitch, αξιολογώντας ως «negative» το «outlook» των τραπεζών αυτών σε σχετικές εκθέσεις που εξέδωσε πρόσφατα.

Βασική αιτία των αρνητικών εκθέσεων είναι η πίεση που διαπιστώνεται στην χρηματοπιστωτική τους λειτουργία από το οικονομικό περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιούνται, διαβλέποντας όμως και κάποιες καλές αντοχές και ευελιξία εν όψει των σημαντικών προβλημάτων.

Alpha Bank

Ειδικότερα, για την Alpha Bank, η Fitch Ratings, αναθεώρησε το outlook σε «αρνητικό» από «σταθερό», κίνηση που αντανακλά τις προκλήσεις σε ένα ολοένα αυξανόμενων δυσκολιών περιβάλλον, ενώ επιβεβαιώνει, την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Alpha σε «A-» και της βραχυπρόθεσμης σε «F2». Σύμφωνα με τον οίκο η αρνητική προοπτική που εκτιμά για την Alpha, απεικονίζει τις αυξημένες πιέσεις που ασκούνται στη χρηματοπιστωτική της απόδοσης και στην ποιότητα των στοιχείων του ενεργητικού της, εν μέσω του ραγδαίως επιδεινούμενου περιβάλλοντος στις βασικές αγορές της τράπεζας, ήτοι την Ελλάδα και την Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ο οίκος εκτιμά πως τα έσοδα θα δεχθούν ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις, με τον έλεγχο του κόστους να αποκτά ρόλο - κλειδί.

Τα αρνητικά στοιχεία πάντως για την τράπεζα αντισταθμίζονται από το καλό εγχώριο δίκτυό της, τη βελτιωμένη καταθετική βάση και την ισχυρή κεφαλαιακή της διάρθρωση.

Εθνική

Για την Εθνική, η Fitch αναθεώρησε επίσης το outlook σε «αρνητικό» από «σταθερό» και επίσης επιβεβαιώνει τις αξιολογήσεις της για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα σε «A-» και σε «F2» για τη βραχυπρόθεσμη. Ο οίκος αναθεώρησε αντίστοιχα και το οutlook για την θυγατρική της ΕΤΕ, United Bulgarian Bank. Ουσιαστικά ο οίκος επαναλαμβάνει κι εδώ του ίδιους λόγους για το σκεπτικό της υποβάθμισης, με την Εθνική βέβαια να έχει μεγαλύτερη έκταση σε δραστηριότητες στο εξωτερικό (25% επί του συνολικού ενεργητικού της στην Τουρκία και 13% στη Νοτιοανατολική Ευρώπη).

Σημαντικός παράγοντας θεωρείται ο περιορισμός του κόστους, με την τράπεζα να έχει μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά στις εργασιακές σχέσεις στο εξωτερικό κι όχι στην εγχώρια αγορά. Πάντως οι αρνητικές τάσεις, ισορροπούνται από την κυρίαρχη θέση του ομίλου στην Ελλάδα.

Eurobank

Η Fitch υποβάθμισε επίσης το outlook σε «αρνητικό» από «σταθερό» της Eurobank, ενώ υποβάθμισε την αξιολόγησή της για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα σε «A-» από «Α» και για τη βραχυπρόθεσμη σε «F2» από «F1». Ο οίκος αναθεώρησε και το «outlook» της Τράπεζας Πειραιώς σε «αρνητικό» από «σταθερό» και επιβεβαίωσε την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της σε «Α-» και της βραχυπρόθεσμης σε «F2».

Και στις δύο αυτές περιπτώσεις η άποψη της Fitch αντανακλά τις δυσκολίες που προέρχονται από το λειτουργικό περιβάλλον, τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό, δημιουργώντας σημαντικές προκλήσεις για το άμεσο μέλλον και ασκώντας έτσι πίεση στην χρηματοοικονομική απόδοση και την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού.

Για την Eurobank θετικό εκλαμβάνεται το γεγονός του διευρυμένου δικτύου, το καλό management, τα υγιή κέρδη και η ελαστικότητά της να προσαρμοστεί, ενώ φαίνεται να διαθέτει ευελιξία και στις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Πειραιώς

Όσον αφορά στην Πειραιώς, ο οίκος αναφέρει ότι η τράπεζα ωφελείται από την καλή διασπορά των δανείων της προς ΜΜΕ (47% των συνολικών δανείων στα τέλη του 2008) και από τα εταιρικά δάνεια (22%). Επίσης σημειώνει ότι εμφανίζει ελαφρώς χαμηλότερη κεφαλαιακή επάρκεια έναντι των ανταγωνιστών της στην Ελλάδα.


NAFTEMPORIKI

TODAY'S CALENDAR (US)

10:00 AM
Industrial Production
Federal Reserve Bank
Share |