Monday, March 16, 2009

ΚΟΤ: 20-30% μείωση κρατήσεων

ΚΟΤ: 20-30% μείωση κρατήσεων


Στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής εναποθέτει τις ελπίδες του ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού αναφορικά με το τουριστικό ρεύμα στην Κύπρο.

Οι ενδείξεις από τις μέχρι τώρα κρατήσεις, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΚΟΤ Πάνο Εγγλέζο, ο οποίος μιλούσε ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών στο πλαίσιο συζήτησης του προϋπολογισμού του οργανισμού, δεν είναι καθόλου αισιόδοξες. Εμφανίζονται, όπως είπε, μειωμένες από 20 μέχρι 30%. Ένα φαινόμενο, υποστήριξε, που είναι παγκόσμιο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Οι χειρότερες προβλέψεις αφορούν την αγορά της Βρετανίας, αφού οι μειώσεις στις κρατήσεις πλησιάζουν το 30% και ακολουθεί η Γερμανία με 20%. Αύξηση ωστόσο στις κρατήσεις παρουσιάζει η αγορά της Μόσχας σε ποσοστό 14%. Ο πρόεδρος του ΚΟΤ εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι αυξήσεις τουριστών από τη Ρωσία θα αγγίξουν το 30%.

Άσχημα ήταν τα πράγματα και για τους πρώτους δύο μήνες του χρόνου, Ιανουάριο και Φεβρουάριο, όπου σημειώθηκε μείωση στις αφίξεις της τάξης του 14%.

Σε σχέση με τη μείωση του ΦΠΑ από 8 σε 5% στη ξενοδοχειακή βιομηχανία, ο κ. Εγγλέζος ανέφερε ότι ο ΚΟΤ και η κυβέρνηση συμφωνούν ότι η μείωση πρέπει να αφορά όχι μόνο τα τέλη διανυκτέρευσης, όπως αρχικά ψήφισε η βουλή, αλλά και τα πακέτα διαμονής τα οποία περιλαμβάνουν διατροφή ή ημιδιατροφή.

Αυτό θα γίνει, είπε, με κατάθεση νέου νομοσχεδίου αφού ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναπέμψει πρώτα το ψηφισθέντα νόμο ο οποίος κρίνεται αντισυνταγματικός. Η τροποποίηση που έκανε η βουλή επιβαρύνει το κράτος κατά €20.000.000.

Μειώσεις αναμένονται και στα τέλη των αεροδρομίων που αφορούν στάθμευση αεροσκαφών, τέλη προσγείωσης και τέλη ανά επιβάτη.

Οι μειώσεις αυτές που ουσιαστικά θα επιβαρύνουν τη κυβέρνηση κατά €16.000.000, (ποσό το οποίο θα αναλογούσε στην κυβέρνηση βάση της συμφωνίας με την Hermes), θα εφαρμοστούν αρχές Απριλίου σύμφωνα με τη γενική διευθύντρια του ΚΟΤ, Φοιβη Κατσούρη.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο πρόεδρος του ΚΟΤ ανέφερε ότι 15 χιλ. τουρίστες επισκέφθηκαν την Κύπρο για να παρακολουθήσουν το διεθνές ράλι Κύπρου. Η προβολή που είχε η διοργάνωση αυτή ήταν πολύ μεγάλη αφού καλύφθηκε από 260 διεθνή μέσα ενημέρωσης και ξένους δημοσιογράφους.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του ΚΟΤ για το 2009 προβλέπει έσοδα και δαπάνες ύψους €102.011.722.

Το μεγαλύτερο μερίδιο της πίττας του προϋπολογισμού πηγαίνει στον τομέα της προβολής και δημοσιότητας του τουριστικού προϊόντος. Ποσό το οποίο ανέρχεται σε €67.880.240.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |