Monday, March 16, 2009

OPEC: "Όχι" σε νέα μείωση της παραγωγής

OPEC: "Όχι" σε νέα μείωση της παραγωγής


Την απόφαση να μην προχωρήσει σε νέα μείωση της παραγωγής έλαβε η σύνοδος του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών (OPEC) σήμερα Κυριακή στη Βιέννη. Όπως αναφέρει το Dow Jones Newswires, επικαλούμενο δηλώσεις αξιωματούχου που συμμετέχει στη σύνοδο, o OPEC έκανε παράλληλα έκκληση για την πλήρη εφαρμογή των μειώσεων που είχαν αποφασιστεί στα τέλη του 2008, το οποίο σημαίνει πως σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού η ημερήσια παραγωγή πρέπει να μειωθεί κατά 800.000 βαρέλια.

O OPEC προέβη σε αυτή την απόφαση καθώς τα παγκόσμια αποθέματα έχουν αρχίσει να μειώνονται, γεγονός που σημαίνει πως η μέχρι τώρα πολιτική έχει αρχίσει να έχει αποτελέσματα. Μία νέα μείωση ενδεχομένως θα προκαλούσε αύξηση των τιμών που θα μπορούσε να βλάψι την οικονομία, σημείωσε ο υπουργός πετρελαίου της Σ. Αραβίας, Ali al-Naimi.

Κύριος υπέρμαχος στη μη επιβολή νέων μειώσεων ήταν η Σαουδική Αραβία. Υπέρ της περαιτέρω μείωσης ήταν το Ιράν και το Κουβέιτ, των οποίων τελικά οι αντιρρήσεις κάμφθηκαν.Τέλος προγραμματίστηκαν δύο ακόμα συναντήσεις, στη Βιέννη πάλι, για τις 28 Μαΐου και τις 9 Σεπτεμβρίου.

CAPITAL.GR

No comments:

Share |