Monday, March 16, 2009

Τράπεζες: Παίρνουν "φθηνό" χρήμα 1 δισ. ευρώ από την Ευρώπη και δανείζουν

Τράπεζες: Παίρνουν "φθηνό" χρήμα 1 δισ. ευρώ από την Ευρώπη και δανείζουν

Στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων καταφεύγουν η Marfin και η Αγροτική Τράπεζα (μετά από την Alpha Βank και την Eurobank) για να βρουν φθηνό χρήμα και να το διοχετεύσουν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Μέσα σε μόλις τρεις μήνες η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων φαίνεται να καλύπτει τον ετήσιο στόχο που είχε θέσει για να δανείσει στις ελληνικές τράπεζες 650 εκατ. ευρώ με επιτόκιο πολύ κοντά στο 1%.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, μέχρι το τέλος του χρόνου, η ΕΤΕπ θα αυξήσει τις χορηγήσεις στο 1 δισ. ευρώ, καθώς καταφθάνουν και νέες αιτήσεις στο Λουξεμβούργο από πολλές ελληνικές τράπεζες.

Η ΕΤΕπ δανείζει τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα με επιτόκιο χαμηλότερο ακόμη και από το Euribor τρίμηνης διάρκειας (σήμερα περίπου 1,66%), με την προϋπόθεση στη συνέχεια να δανειοδοτηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις με το χαμηλότερο δυνατόν κόστος.

Από την αρχή του έτους έχουν ήδη δανειοδοτηθεί από την ΕΤΕπ, στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος, η Eurobank και η Alpha Bank με 250 εκατ. ευρώ η κάθε μια. Ποσό 80 εκατ. ευρώ έχει ζητήσει η Marfin και 100 εκατ. ευρώ η Αγροτική Τράπεζα. Η ΕΤΕπ αναμένει ανάλογα αιτήματα και από άλλες τράπεζες, μεταξύ των οποίων είναι η Πειραιώς, η Εμπορική και η Εθνική.

Τα δάνεια αυτά αφορούν και κεφάλαιο κίνησης και η ορθή εξέλιξη του προγράμματος θα παρακολουθείται από την ΕΤΕπ μέσω μηνιαίων αναφορών των τραπεζών. Το όφελος όσων δανειοδοτηθούν από ελληνικές εμπορικές τράπεζες μέσω χρημάτων που θα χορηγήσει η ΕΤΕπ αφορούν το χαμηλότερο επιτόκιο euribor στη μη εισφορά του ν128/75, στην αρχική περίοδο χάριτος και μακρά περίοδο αποπληρωμής.

Ενδιαφέρον για τα χαμηλότοκα δάνεια της ΕΤΕπ έχουν εκφράσει πολλά από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και αυτή την περίοδο γίνονται διαπραγματεύσεις με τράπεζες από τη Σερβία (δάνειο 40 εκατ. ευρώ), την Αυστρία 150 εκατ. ευρώ, τη Γαλλία 100 εκατ. ευρώ, τη Μεγάλη Βρετανία 100 εκατ. ευρώ, την Ισπανία κ.ά.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας και την ΤτΕ και με βάση το σχέδιο ενίσχυσης της ρευστότητας (των 28 δισ. ευρώ), η πιστωτική επέκταση προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά πρέπει να αυξηθεί εφέτος κατά 10%. Το ποσοστό αυτό, όμως, εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί δύσκολα, με δεδομένη και την ένταση της κρίσης. Οι προβλέψεις στελεχών της ΤτΕ θεωρούν περισσότερο πιθανή την αύξηση της πιστωτικής επέκτασης κατά 5% έως 8% φέτος, σενάριο που αν επαληθευθεί θα σημαίνει περίπου 16 δισ. ευρώ λιγότερα δάνεια (σε σχέση με το 2008) προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Τον Ιανουάριο πάντως και όπως προκύπτει από στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, η χρηματοδότηση προς τις επιχειρήσεις διαμορφώθηκε σε 262 εκατ. ευρώ και ο ετήσιος ρυθμός της πιστωτικής επέκτασης επιβραδύνθηκε σε 18,2% από 19,8% τον Δεκέμβριο 2008 και 20,6% τον Δεκέμβριο 2007.

CAPITAL.GR

No comments:

Share |