Monday, March 16, 2009

Οίκος Fitch: Υποβάθμιση ελληνικών τραπεζων

Οίκος Fitch: Υποβάθμιση ελληνικών τραπεζων

Στην υποβάθμιση της προοπτικής των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών Alpha Bank [ACBr.AT] , Εθνικής, Eurobank [EFGr.AT] , Πειραιώς) προχώρησε ο οίκος Fitch, αξιολογώντας ως «negative» το «outlook» των τραπεζών αυτών σε σχετικές εκθέσεις που εξέδωσε πρόσφατα.

Βασική αιτία των αρνητικών εκθέσεων είναι η πίεση που διαπιστώνεται στην χρηματοπιστωτική τους λειτουργία από το οικονομικό περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιούνται, διαβλέποντας όμως και κάποιες καλές αντοχές και ευελιξία εν όψει των σημαντικών προβλημάτων.

Alpha Bank

Ειδικότερα, για την Alpha Bank, η Fitch Ratings, αναθεώρησε το outlook σε «αρνητικό» από «σταθερό», κίνηση που αντανακλά τις προκλήσεις σε ένα ολοένα αυξανόμενων δυσκολιών περιβάλλον, ενώ επιβεβαιώνει, την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Alpha σε «A-» και της βραχυπρόθεσμης σε «F2». Σύμφωνα με τον οίκο η αρνητική προοπτική που εκτιμά για την Alpha, απεικονίζει τις αυξημένες πιέσεις που ασκούνται στη χρηματοπιστωτική της απόδοσης και στην ποιότητα των στοιχείων του ενεργητικού της, εν μέσω του ραγδαίως επιδεινούμενου περιβάλλοντος στις βασικές αγορές της τράπεζας, ήτοι την Ελλάδα και την Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ο οίκος εκτιμά πως τα έσοδα θα δεχθούν ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις, με τον έλεγχο του κόστους να αποκτά ρόλο - κλειδί.

Τα αρνητικά στοιχεία πάντως για την τράπεζα αντισταθμίζονται από το καλό εγχώριο δίκτυό της, τη βελτιωμένη καταθετική βάση και την ισχυρή κεφαλαιακή της διάρθρωση.

Εθνική

Για την Εθνική, η Fitch αναθεώρησε επίσης το outlook σε «αρνητικό» από «σταθερό» και επίσης επιβεβαιώνει τις αξιολογήσεις της για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα σε «A-» και σε «F2» για τη βραχυπρόθεσμη. Ο οίκος αναθεώρησε αντίστοιχα και το οutlook για την θυγατρική της ΕΤΕ, United Bulgarian Bank. Ουσιαστικά ο οίκος επαναλαμβάνει κι εδώ του ίδιους λόγους για το σκεπτικό της υποβάθμισης, με την Εθνική βέβαια να έχει μεγαλύτερη έκταση σε δραστηριότητες στο εξωτερικό (25% επί του συνολικού ενεργητικού της στην Τουρκία και 13% στη Νοτιοανατολική Ευρώπη).

Σημαντικός παράγοντας θεωρείται ο περιορισμός του κόστους, με την τράπεζα να έχει μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά στις εργασιακές σχέσεις στο εξωτερικό κι όχι στην εγχώρια αγορά. Πάντως οι αρνητικές τάσεις, ισορροπούνται από την κυρίαρχη θέση του ομίλου στην Ελλάδα.

Eurobank

Η Fitch υποβάθμισε επίσης το outlook σε «αρνητικό» από «σταθερό» της Eurobank, ενώ υποβάθμισε την αξιολόγησή της για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα σε «A-» από «Α» και για τη βραχυπρόθεσμη σε «F2» από «F1». Ο οίκος αναθεώρησε και το «outlook» της Τράπεζας Πειραιώς σε «αρνητικό» από «σταθερό» και επιβεβαίωσε την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της σε «Α-» και της βραχυπρόθεσμης σε «F2».

Και στις δύο αυτές περιπτώσεις η άποψη της Fitch αντανακλά τις δυσκολίες που προέρχονται από το λειτουργικό περιβάλλον, τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό, δημιουργώντας σημαντικές προκλήσεις για το άμεσο μέλλον και ασκώντας έτσι πίεση στην χρηματοοικονομική απόδοση και την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού.

Για την Eurobank θετικό εκλαμβάνεται το γεγονός του διευρυμένου δικτύου, το καλό management, τα υγιή κέρδη και η ελαστικότητά της να προσαρμοστεί, ενώ φαίνεται να διαθέτει ευελιξία και στις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Πειραιώς

Όσον αφορά στην Πειραιώς, ο οίκος αναφέρει ότι η τράπεζα ωφελείται από την καλή διασπορά των δανείων της προς ΜΜΕ (47% των συνολικών δανείων στα τέλη του 2008) και από τα εταιρικά δάνεια (22%). Επίσης σημειώνει ότι εμφανίζει ελαφρώς χαμηλότερη κεφαλαιακή επάρκεια έναντι των ανταγωνιστών της στην Ελλάδα.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |