Thursday, June 3, 2010

Σε ύψος ρεκόρ οι καταθέσεις των τραπεζών στην ΕΚΤ την Τετάρτη


Σε ύψος ρεκόρ οι καταθέσεις των τραπεζών στην ΕΚΤ την Τετάρτη


ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ (Dow Jones) - Το ποσό των χρημάτων που καταθέτουν οι τράπεζες της Ευρωζώνης στην ΕΚΤ σημείωσε νέα αύξηση την Τετάρτη, φανερώνοντας πως οι πιέσεις στις χρηματαγορές συνεχίζονται.

Ειδικότερα, οι τράπεζες κατέθεσαν 320,367 δισ. ευρώ για μία ημέρα στην ΕΚΤ, σύμφωνα με τα στοιχεία της τελυταίας, ποσό το οποίο αποτελεί ρεκόρ, ενώ το προηγούμενο είχε σημειωθεί την Τρίτη, όταν είχε ανέλθει στα 316,41 δισ. ευρώ.

“Αυτή είναι μία ξεκάθαρη ένδειξη πως η πιστωτική κρίση στην Ευρώπη συνεχίζεται,” αναφέρει ο γενικός διευθυντής της Southwest Securities, Mark Grant. Το επιτόκιο με το οποίο κατέθεσαν οι τράπεζες τα χρήματα είναι 0,25%, ενώ για σήμερα Πέμπτη οι traders αναμένουν να φτάσει έως το 0,3%


source: capital.gr

Απώλειες για τα μέταλλα

Απώλειες για τα μέταλλα

Σε αρνητικό έδαφος ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Πέμπτης η τιμή του χρυσού με το πολύτιμο μέταλλο ωστόσο να κρατά τα επίπεδα των 1.200 δολ. ανά ουγγιά.

Αναλυτικά, το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Αυγούστου υποχώρησε 12,60 δολ. ή 1% για να ολοκληρώσει τις συναλλαγές στα 1.210 δολ. ανά ουγγιά στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, ενώ νωρίτερα διολίσθησε έως τα 1.202,40 δολ.

Με απώλειες ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές και τα υπόλοιπα μέταλλα, με το ασήμι Ιουλίου να χάνει 38,4 cents ή 2,1% στα 17,931 δολ. ανά ουγγιά.

Η πλατίνα Ιουλίου υποχώρησε 7,50 δολ. ή 0,5% στα 1.542,90 δολ. ανά ουγγιά, ενώ το παλλάδιο Σεπτεμβρίου με πτώση 0,6% έκλεισε στα 450,80.

source: capital.gr

Κέρδη άνω του 2% για το αργό μετά τα αποθέματα


Κέρδη άνω του 2% για το αργό μετά τα αποθέματα


Με άλμα άνω του 2% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Πέμπτης η τιμή του αργού στον απόηχο των κυβερνητικών στοιχείων που είδαν νωρίτερα σήμερα το φως της δημοσιότητας και έδειξαν απροσδόκητη πτώση των εμπορικών αποθεμάτων στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Ιουλίου κέρδισε 1,75 δολ. για να ολοκληρώσει τις συναλλαγές στα 74,61 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η αμερικανική Υπηρεσία Ενέργεια τα αποθέματα αργού υποχώρησαν κατά 1,9 εκατ. βαρέλια στα 363,2 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 28 Μαΐου, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires που έκαναν λόγο για αύξηση κατά 0,2 εκατ. βαρέλια.

Τα αποθέματα βενζίνης υποχώρησαν κατά 2,6 εκατ. βαρέλια στα 219,0 εκατ. βαρέλια, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για μικρότερη πτώση κατά 0,7 εκατ. βαρέλια.

Τέλος, τα διυλισμένα αποθέματα ενισχύθηκαν κατά 0,5 εκατ. βαρέλια στα 153,0 εκατ. βαρέλια, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για μικρή πτώση κατά 0,1 εκατ. βαρέλια.

Η παραγωγική δυναμικότητα των αμερικανικών διυλιστηρίων διαμορφώθηκε στο 87,5% από 87,8% την προηγούμενη εβδομάδα.

source: capital.gr

ΕΚΤ: Στα €55,332 δισ. οι αγορές καλυμμένων ομολόγων


ΕΚΤ: Στα €55,332 δισ. οι αγορές καλυμμένων ομολόγων

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι κεντρικές τράπεζες των 16 κρατών της ζώνης του ευρώ αύξησαν τις αγορές καλυμμένων ομολόγων την Τετάρτη, διαμορφώνοντας τον συνολικό όγκο που έχει διακανονιστεί έως σήμερα στα 55,332 δισ. ευρώ όπως έδειξαν τα στοιχεία της ΕΚΤ, μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

Τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι η ΕΚΤ διακανόνισε περίπου 237 εκατ. ευρώ σε αγορές την Τετάρτη.

source: capital.gr

Bernanke: Παραμένουν οι αμφιβολίες για την οικονομία


Bernanke: Παραμένουν οι αμφιβολίες για την οικονομία

Η αμερικανική οικονομία έχει συμπληρώσει σχεδόν ένα χρόνο ανάπτυξης, ωστόσο τα υψηλά ποσοστά ανεργίας συνεχίζουν να αποτελούν αφορμή για ανησυχία, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Federal Reserve, Ben Bernanke, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

Μιλώντας στο Ντιτρόιτ σε εκδήλωση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ο πρόεδρος της Fed σημείωσε ότι η κεντρική τράπεζα συνεχίζει να προτρέπει τις τράπεζες της χώρας να χορηγούν δάνεια στις αξιόπιστες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που παίζουν σημαντικό ρόλο στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας .

"Ένα ιδιαίτερα δύσκολο θέμα είναι το ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό ανεργίας", δήλωσε ο Bernanke." Η υψηλή ανεργία επιβάλλει βαρύ κόστος στους εργαζομένους και τις οικογένειές τους, καθώς και στην κοινωνία μας συνολικά".

Ο Bernanke εξέφρασε την ανησυχία του για την υποχώρηση του δανεισμού προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σημειώνοντας ότι τα δάνεια έχουν μειωθεί από σχεδόν 700 δισ. δολ. το δεύτερο τρίμηνο του 2008 σε περίπου 660 δισ. δολ. το πρώτο τρίμηνο του 2010.

Ο επικεφαλής της Fed σημείωσε ότι είναι δύσκολο να εξακριβωθεί αν η μείωση αυτή οφείλεται στην αδύναμη ζήτηση για δάνεια από τις μικρές επιχειρήσεις ή στις σφικτές συνθήκες δανεισμού.

Υπογράμμισε ωστόσο ότι η Fed συνεχίζει τις προσπάθειες προκειμένου να διευκολύνει την πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση.

Hoenig της Fed: Πλησιάζει η ώρα για αύξηση των επιτοκίων

Η Federal Reserve θα πρέπει να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων της αν δεν θέλει να επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος, προειδοποίησε σήμερα ο Thomas Hoenig, πρόεδρος της Federal Reserve Bank of Kansas City.

"Αν δεν μάθουμε από τα λάθη που κάναμε στο παρελθόν, θα βρεθούμε να τα επαναλαμβάνουμε", υπογράμμισε ο Hoenig, ενώ υπογράμμισε ότι η πολιτική της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ στα μέσα της περασμένης δεκαετίας να διατηρήσει χαμηλά τα επιτόκια για μεγάλο διάστημα οδήγησε στην καταστροφική κατάρρευση των αγορών και σε ύφεση την οικονομία των ΗΠΑ.

Επανέλαβε παράλληλα την εκτίμηση του ότι "η αμερικανική οικονομία βρίσκεται στο μονοπάτι της ανάκαμψης ".

"Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η ανάκαμψη είναι αυτοτροφοδοτούμενη και ενδεχομένως λίγο πιο ισχυρή απ’ ό,τι περιμέναμε". Σημείωσε ταυτόχρονα ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα προς το παρόν, ωστόσο προειδοποίησε ότι "καθώς η οικονομική ανάκαμψη θα συνεχίσει να αποκτά ορμή, περιμένω ο πληθωρισμός να αρχίσει να κινείται ανοδικά".

Στο περιβάλλον αυτό, πρόσθεσε, η Fed θα πρέπει να αναλάβει την "προκλητική" προσπάθεια για την αύξηση των επιτοκίων της "σε πιο φυσιολογικά επίπεδα" κοντά στο 1%, όπως σημείωσε.

source: capital.gr

ΗΠΑ: Χαμηλότερα των εκτιμήσεων τα στοιχεία της ADP


ΗΠΑ: Χαμηλότερα των εκτιμήσεων τα στοιχεία της ADP

Μικρότερη των εκτιμήσεων αύξηση σημείωσαν οι θέσεις απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ το Μάιο, τον τέταρτο διαδοχικό μήνα ανόδου, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώνει η ADP.


Αναλυτικότερα, οι αμερικανικές επιχειρήσεις προσέλαβαν 55.000 επιπλέον εργαζόμενους με τους οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires να αναμένουν αύξηση των θέσεων κατά 75.000. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία του Απριλίου αναθεωρήθηκαν κι εμφανίζουν αύξηση κατά 32.000 των θέσεων απασχόλησης από 65.000 προηγουμένως.

Η έκθεση της ADP δείχνει ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις με δυναμικό 500 εργαζομένων και άνω, πρόσθεσαν μόνο 3.000 εργαζόμενους, ενώ οι μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις δημιούργησαν 39.000 θέσεις το Μάιο. Επιχειρήσεις με λιγότερους από 50 υπαλλήλους αύξησαν τις θέσεις εργασίας κατά 13.000.

source: capital.gr

ΗΠΑ: Αύξηση κατά 2,8% της παραγωγικότητας στο α’ τρίμηνο


ΗΠΑ: Αύξηση κατά 2,8% της παραγωγικότητας στο α’ τρίμηνο


Η παραγωγικότητα στις ΗΠΑ για το πρώτο τρίμηνο του 2010 αυξήθηκε λιγότερο σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, καθώς οι εταιρείες μείωσαν το εργατικό κόστος κατά μικρότερο ποσοστό από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Η παραγωγικότητα του επιχειρηματικού κλάδου, εξαιρουμένου του γεωργικού τομέα, ενισχύθηκε κατά 2,8% στο πρώτο τρίμηνο σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Απασχόλησης των ΗΠΑ.

Οι οικονομολόγοι, σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, ανέμεναν ότι η παραγωγικότητα θα είχε αυξηθεί κατά 3,2%. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της 6ης Μαΐου η παραγωγικότητα είχε αρχικά εκτιμηθεί σε άνοδο κατά 3,6%.

Το κόστος εργασίας ανά μονάδα εργασίας υποχώρησε κατά 1,3% το περασμένο τρίμηνο, έναντι των προηγούμενων εκτιμήσεων για μείωση κατά 1,6%. Σημειώνεται πως η πτώση ήταν στο πλαίσιο των εκτιμήσεων των οικονομολόγων.


source: capital.gr

ΗΠΑ: Πτώση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων στις αιτήσεις ανεργίας το Μάιο


ΗΠΑ: Πτώση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων στις αιτήσεις ανεργίας το Μάιο


Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων πτώση σημείωσε ο αριθμός των εργαζομέων στις ΗΠΑ που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας, ωστόσο τα στοιχεία δείχνουν ότι η αγορά εργασίας παραμένει αδύναμη.

Το υπουργείο εργασίας ανακοίνωσε στην εβδομαδιαία έκθεση ότι οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας μειώθηκαν κατά 10.000 στις 453.000 την εβδομάδα που έληξε στις 29 Μαΐου. Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για μείωση κατά 5.000 σύμφωνα με το Dow Jones Newswires.

Το ύψος των αιτήσεων της περασμένης εβδομάδας αναθεωρήθηκε ελαφρώς στις 463.000 από 460.000. Παρά την πτώση, ο κινητός μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων- που έχει σκοπό τον περιορισμό της μεταβλητότητας – ενισχύθηκε ελαφρώς την εβδομάδα έως τις 29 Μαΐου.

source: capital.gr

Υποβάθμιση και πώληση παγίων το νέο σκηνικό για την BP


Υποβάθμιση και πώληση παγίων το νέο σκηνικό για την BP


Σε υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης της BP, σε «ΑΑ» από «ΑΑ+» προηγουμένως προχώρησε η Fitch Ratings, θέτοντας παράλληλα την αξιολόγηση σε «Rating Watch Negative».


Η υποβάθμιση αντανακλά την άποψη της Fitch πως οι κίνδυνοι για το επιχειρηματικό και χρηματοοικονομικό προφίλ της BP πληθαίνουν μετά το ατύχημα στην εξέδρα πετρελαίου Deepwater Horizon στον Κόλπο του Μεξικού, σημειώνεται στην έκθεση.

«Η εταιρεία έχει αποτύχει επανειλημμένως να σταματήσει τη διαρροή και χρησιμοποιεί εναλλακτικά μεθόδους περιορισμού της καταστροφής που δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί πλήρως και υπόκεινται σε πιθανές επιπλοκές από αντίξοες καιρικές συνθήκες», αναφέρει η Fitch.

Παράγοντα που οδήγησε στην υποβάθμιση αποτελεί επίσης η διαταγή ποινικής και αστικής έρευνας από τον υπουργό Δικαιοσύνης Eric Holder για τη διαρροή, γεγονός με πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στο χρηματοοικονομικό προφίλ της εταιρείας, σύμφωνα με τον οίκο.

H εταιρεία θα πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη με αναλυτές την Παρασκευή, αναφέρει το Reuters.


Ζοφερές εκτιμήσεις για διαρροή του πετρελαίου έως τα Χριστούγεννα

Οι αποτυχημένες προσπάθειες της BP από τον Απρίλιο, να σταματήσει τη διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού έχει ωθήσει σε προβλέψεις ότι το αργό είναι πιθανό να διαρρέει έως το Δεκέμβριο, στην όπως την αποκάλεσε ο Μπάρακ Ομπάμα, χειρότερη οικολογική καταστραφή στην ιστορία των ΗΠΑ.

Η BP έχει προσπαθήσει χωρίς αποτέλεσμα να καλύψει την πηγή και να σταματήσει τη διαρροή στο βυθό, ένα μίλι κάτω από την επιφάνεια της θάλλασας, ενώ την ίδια στιγμή η έναρξη της περιόδου των τυφώνων στον Ατλαντικό, αυτή την εβδομάδα, υποδηλώνει ότι οι δυνατοί άνεμοι και τα ακραία καιρικά φαινόμενα μπορεί να δυσκολέψουν σε σημαντικό βαθμό τις όποιες νέες προσπάθειες.

«Το χειρότερο σενάριο είναι να συνεχιστεί η διαρροή μέχρι τα Χριστούγεννα», σχολιάζει ο Dan Pickering, επικεφαλής ανάλυσης της Tudor Pickering Holt & Co. «Η διαδικασία αυτή μας κάνει να είμαστε επιφυλακτικοί με τις χρονικές εκτιμήσεις».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, ότι διαρρέουν στον Κόλπο 12-19 χιλ. βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, στην περίπτωση που η κατάσταση συνεχιστεί έως τα Χριστούγεννα σημαίνει ότι η διαρροή θα διαμορφωθεί στα 4 εκατ. βαρέλια. Αν συμβεί αυτό, θα αφανιστεί η θαλάσσια ζωή κοντά στη διαρροή και ίσως σε ολόκληρο τον Κόλπο του Μεξικού, ενώ θα καταστραφούν εκατοντάδες μίλια ακτών, εκτιμά ο Harry Roberts, του πανεπιστημίου της Louisiana.

BP: Ενδέχεται να αναγκαστεί να πουλήσει πολύτιμα πάγια

Στην πώληση ορισμένων από τα πιο πολύτιμα της πάγια, όπως η συμμετοχή στη μεγαλύτερη πετρελαιοπηγή των ΗΠΑ, ενδέχεται να προβεί η BP προκειμένου να εξοφλήσει κόστη καθαρισμού, πρόστιμα και νομικές απαιτήσεις που σχετίζονται με την μεγαλύτερη διαρροή πετρελαίου στην ιστορία των ΗΠΑ.

Το μερίδιο 26% στο Prudhoe Bay στη Βόρεια Περιοχή της Αλάσκα και άλλα πάγια της BP θα μπορούσαν να προσελκύσουν επενδυτές όπως οι China National Petroleum Corp., Occidental Petroleum Corp. και Hess Corp., σχολιάζει ο Douglas Ober, επικεφαλής της Petroleum & Resources Corp. του παλαιότερου αμερικανικού fund πετρελαίου.

«Η BP θα πρέπει τώρα να στραφεί σε άλλα πάγια για να πληρώσει για το χαμό που δημιουργησε», είπε ο Ober σύμφωνα με το Bloomberg. «Η εταιρεία δεν θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει τα ρευστά διαθέσιμα για επέκταση παραγωγής ή ενίσχυση των αποθεμάτων και αυτό θα τη φέρει σίγουρα σε πολύ δύσκολη θέση».

Σημειώνεται ότι η BP έχει χάσει 31% της χρηματιστηριακής της αξίας από τις 20 Απριλίου, όταν δηλαδή έγινε η έκρηξη της εξέδρας στον Κόλπο του Μεξικού, που στοίχισε τη ζωή 11 εργαζομένων και δημιούργησε υποθαλάσσιες διαρροές που σκόρπισαν εκατ. γαλόνια πετρελαίου στον Κόλπο.


source: capital.gr

ΗΠΑ: Αύξηση μικρότερη των εκτιμήσεων των εργοστασιακών παραγγελιών τον Απρίλιο


ΗΠΑ: Αύξηση μικρότερη των εκτιμήσεων των εργοστασιακών παραγγελιών τον Απρίλιο

Αύξηση μικρότερη των εκτιμήσεων σημείωσαν οι εργοστασιακές παραγγελίες τον Απρίλιο στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου οι παραγγελίες ενισχύθηκαν κατά 1,2% με την αξία τους να διαμορφώνεται στα 420,08 δισ. δολ. ενώ αξίζει να σημειωθεί πως ήταν η δωδέκατη αύξηση τους τελευταίους 13 μήνες.

Το Μάρτιο οι παραγγελίες είχαν αυξηθεί 1,7%, ποσοστό το οποίο αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν να διατηρηθεί και τον Απρίλιο.

Όσον αφορά τα επιμέρους στοιχεία, οι παραγγελίες για τα διαρκή αγαθά αυξήθηκαν 2,8% ενώ για τα μη διαρκή αγαθάυποχώρησαν 0,1%.

source: capital.gr

ΗΠΑ: Αμετάβλητος ο δείκτης υπηρεσιών του ISM


ΗΠΑ: Αμετάβλητος ο δείκτης υπηρεσιών του ISM


Συνέχισε να αναπτύσσεται το Μάιο ο κλάδος των υπηρεσιών στις ΗΠΑ, για πέμπτο διαδοχικό μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Institute for Supply Management.

Ειδικότερα, ο σχετικός δείκτης του ISM παρέμεινε αμετάβλητος το Μάιο στις 55,4 μονάδες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τοποθετούσαν τον δείκτη στις 56 μονάδες. Μετρήσεις πάνω από το 50 υποδεικνύουν ανάπτυξη του κλάδου.

Στα επιμέρους στοιχεία, ο δείκτης των νέων παραγγελιών υποχώρησε στις 57,1 μονάδες από 58,2 μονάδες τον Απρίλιο, ενώ ο δείκτης της απασχόλησης ξεπέρασε τις 50 μονάδες για πρώτη φορά σε διάστημα 29 μηνών φτάνοντας τις 50,4 μονάδες από 49,5 τον Απρίλιο.

source: capital.gr

Πανικός με τα χρυσά νομίσματα και στις ΗΠΑ!


Πανικός με τα χρυσά νομίσματα και στις ΗΠΑ!

Ναι, η κρίση είναι επισήμως πλέον και παγκόσμια! Η απόδειξη; Το ρεκόρ ζήτησης για χρυσά νομίσματα που ζουν οι ΗΠΑ. Το νομισματοκοπείο των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι τον Μάιο πούλησε περισσότερα χρυσά νομίσματα από ότι έχει πουλήσει οποοινδήποτε άλλο μήνα από τον Ιανουάριο του 1999! Ο πανικός όπως φαίνεται έχει εξαπλωθεί όχι απλά εκτός των συνόρων της Ελλάδας, και εκτός των συνόρων της Ευρωζώνης, αλλά στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού!
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, το αμερικάνικο νομισματοκοπείο, πούλησε 190.000 χρυσά νομίσματα μίας ουγκιάς, του διάσημου νομίσματος Αmerican Εagle, τον Μαίο μόνο και αυτό αποτελεί μηνιαίο ρεκόρ, από τον Ιανουάριο του 1999.

Οπως ανακοινώθηκε επίσης, το αμερικάνικο νομισματοκοπείο έχει ακόμη αρκετά χρυσά νομίσματα στα αποθέματά του, για να ικανοποιήσει τη ζήτηση ρεκόρ. Αξίζει να σημειώσουμε πως τον Ιανουάριο του 1999, από το νομισματοκοπείο των ΗΠΑ πωλήθηκαν 208.500 χρυσά νομίσματα ενώ ο μήνας ρεκόε όλων των εποχών είναι ο Οκτώβριος του 1986, όπου είχαν πουληθει 609.500 χρυσά νομίσματα American Eagle.

source: reporter.gr

Βρετανία: Πρόστιμο ρεκόρ £33,32 εκατ. στην JP Morgan από την FSA


Βρετανία: Πρόστιμο ρεκόρ £33,32 εκατ. στην JP Morgan από την FSA


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones) – Η βρετανική Financial Services Authority επέβαλε σήμερα 3 Ιουνίου, πρόστιμο ρεκόρ 33,32 εκατ. λιρών στην J.P. Morgan Chase Co. (JPM) καθώς η τελευταία δεν διατηρούσε τα χρήματα των πελατών της ξεχωριστά από τα δικά της.

Συγκεκριμένα, η FSA ανακοίνωσε πως η J.P. Morgan Securities δεν ακολούθησε τους κανονισμούς σύμφωνα με τους οποίους έπρεπε να διατηρεί τα χρήματα των πελατών της στον τομέα των προθεσμιακών συμβολαίων και των options σε ξεχωριστούς λογαριασμούς από τους δικούς της την περίοδο μεταξύ Νοεμβρίου 2002 και Ιουλίου 2009.

Σύμφωνα με την FSA, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα χρήματα των πελατών κυμαινόντουσαν μεταξύ 1,9 δισ. δολ. και 23 δισ. δολ.

“Εάν η εταιρεία χρεοκοπούσε υπήρχε κίνδυνος τα χρήματα να χαθούν,” αναφέρει σε ανακοίνωσή της η FSA.

Η εταιρεία προέβη σε “σοβαρή παραβίαση των κανονισμών αποτυγχάνοντας να διαχωρίσει τα χρήματα των πελατών της σχεδόν για 7 χρόνια. Η ποινή αντανακλά το ποσό των χρημάτων που αφορά στην παραβίαση,” προσθέτει στην ανακοίνωση η FSA.

Η J.P. Morgan έλαβε έκπτωση 30% στο πρόστιμο καθώς συμφώνησε να έρθει σε διακανονισμό άμεσα. Χωρίς το διακανομισμό το πρόστιμο θα ανερχόταν στις 47,6 εκατ. λίρες. Το προηγούμενο πρόστιμο ρεκόρ που είχε επιβάλει η FSA ήταν 17 εκατ. λίρες στην Royal Dutch Shell PLC το 2004 για χειραγώγηση της αγοράς.

source: capital.gr

Ευρωζώνη: Η μεγαλύτερη πτώση σε διάστημα 18 μηνών για τις λιανικές πωλήσεις


Ευρωζώνη: Η μεγαλύτερη πτώση σε διάστημα 18 μηνών για τις λιανικές πωλήσεις


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)—Τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση σε διάστημα 18 μηνών σημείωσαν τον Απρίλιο οι λιανικές πωλήσεις στις 16 χώρες του ευρώ, σε μία ένδειξη ότι η οικονομική ανάκαμψη της νομισματικής ένωσης παραμένει αδύναμη, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Eurostat.

Οι όγκοι των πωλήσεων στην Ευρωζώνη μειώθηκαν 1,2% το Μάρτιο, που είναι η μεγαλύτερη πτώση από τον Οκτώβριο του 2008. Σε ετήσια βάση, οι πωλήσεις εμφανίστηκαν μειωμένες κατά 1,5% έναντι του Απριλίου του περασμένου έτους, ανέφερε η Eurostat.

Τα στοιχεία είναι πολύ πιο αδύναμα από τις μέσες εκτιμήσεις της αγοράς που έκαναν λόγο για αύξηση των λιανικών πωλήσεων 0,1% σε μηνιαία βάση και πτώση 0,2% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε την περασμένη εβδομάδα το Dow Jones Newswires.

Παρ’ όλα αυτά, τα στοιχεία του Μαρτίου αναθεωρήθηκαν ανοδικά εμφανίζοντας αύξηση των πωλήσεων κατά 0,5% σε μηνιαία βάση και 1,3% σε επίπεδο έτους. Τον περασμένο μήνα η Eurostat ανακοίνωσε ότι οι λιανικές πωλήσεις διατηρήθηκαν αμετάβλητες σε μηνιαία βάση το Μάρτιο, ενώ μειώθηκαν 0,1% στο χρόνο.

Οι λιανικές πωλήσεις είναι η αχίλλειος πτέρνα της οικονομίας της Ευρωζώνης και η ανάκαμψη της από την ύφεση έχει σε μεγάλο βαθμό εξαρτηθεί από τις εξαγωγές και στη συσσώρευση αποθεμάτων. Η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε με ρυθμό μόλις 0,2% στο πρώτο τρίμηνο του έτους μετά την στατική της κατάσταση στο τελευταίο τρίμηνο του 2009.

Η ανάλυση των στοιχείων της Eurostat έδειξε ότι οι όγκοι των πωλήσεων τροφίμων, ποτών και προϊόντων καπνού μειώθηκαν 1,1% από το Μάρτιο, στη μεγαλύτερη πτώση από τον Αύγουστο του 2006. Σε ετήσια βάση, οι πωλήσεις τροφίμων, ποτών και καπνού εμφανίστηκαν μειωμένες κατά 1,8%.

Οι όγκοι των λιανικών πωλήσεων προϊόντων εκτός των τροφίμων, από ρούχα και βιβλία έως και έπιπλα, μειώθηκαν 1,1% στο μήνα, στη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση σε διάστημα 18 μηνών. Σε ετήσια βάση οι εν λόγω πωλήσεις περιορίστηκαν κατά 1,1%.


source: capital.gr

Βρετανία: Μικρότερος των εκτιμήσεων ο PMI υπηρεσιών το Μάιο


Βρετανία: Μικρότερος των εκτιμήσεων ο PMI υπηρεσιών το Μάιο

ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones) – Οριακή αύξηση σημείωσε ο ρυθμός επέκτασης του τομέα υπηρεσιών στη Βρετανία το Μάιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα αν και οι νέες επιχειρήσεις αυξήθηκαν με μικρότερο ρυθμό γεγονός που αναδεικνύει τις ανησυχίες για τη βιωσιμότητα της ανάπτυξης.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη Markit and the Chartered Institute of Purchasing & Supply, ο δείκτης PMI αυξήθηκε στις 55,4 μονάδες από τις 55,3 τον Απρίλιο, ενώ οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν αύξηση στις 55,6 μονάδες.
Σημειώνεται πως τα μεγέθη άνω των 50 μονάδων αποτελούν ένδειξη επέκτασης του κλάδου.
“Είναι ξεκάθαρο πως η πολιτική αβεβαιότητα έπειτα από τις εκλογές και οι φόβοι για την εγχώρια οικονομίαεπηρέασαν τον κλάδο των υπηρεσιών,” αναφέρει ο CEO της CIPS, David Noble.

source: capital.gr

Ράλι ανακούφισης στην Ασία, στο +3,2% ο Nikkei


Ράλι ανακούφισης στην Ασία, στο +3,2% ο Nikkei

Τα ενθαρρυντικά μάκρο των ΗΠΑ έδωσαν «ενέργεια» στους επενδυτές και οδήγησαν τον πανασιατικό MSCI Asia Pacific στη μεγαλύτερη άνοδο σε διάστημα έξι μηνών. Συνεχίζει να υποχωρεί το γεν έναντι του δολαρίου, ενώ σκληρή είναι η μάχη για τη διαδοχή του Χατογιάμα στην Ιαπωνία.

Πιο αναλυτικά, τα ασιατικά χρηματιστήρια ακολούθησαν κατά πόδας τους δείκτες της Wall Street, όπου ο Dow σημείωσε κέρδη 2,25%, στη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο για φέτος, μετά τα εκπληκτικά στοιχεία για τις πωλήσεις κατοικιών και αυτοκινήτων στις ΗΠΑ, τα οποία υποδηλώνουν ότι η ανάκαμψη της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου «ανεβάζει ταχύτητα».

Οι ασιατικές μετοχές δείχνουν να ανακάμπτουν εν μέρει, μετά τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση σε διάστημα 19 μηνών το Μάιο, καθώς τα στοιχεία για τη βιομηχανία των ΗΠΑ υποδεικνύουν ενίσχυση της καταναλωτικής ζήτησης, ενώ σήμερα τα στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ αναμένεται να δείξουν βελτίωση. Εξάλλου, στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών της Ιαπωνίας έδειξαν ότι οι Ιάπωνες επενδυτές αγόρασαν 1,17 τρισ. γεν (12,7 δισ. δολ.) ξένων ομολόγων την εβδομάδα που έληξε στις 28 Μαΐου και 276 δισ. γεν σε μετοχές του εξωτερικού.

«Είναι σαφές ότι όταν οι αγορές εστιάζουν στις ΗΠΑ, είναι σπάνιες οι φορές που απογοητεύονται αλλά και που βρίσκουν αφορμή για ράλι. Αυτό είναι εκ διαμέτρου αντίθετο με την εικόνα πριν από 12 μήνες. Η οικονομία συνεχίζει να εμφανίζει σημάδια ζωής, και υπό την απουσία οικονομικών ‘δραμάτων’ στην Ευρώπη, οι αγορές βρίσκουν την ενέργεια να κινηθούν ανοδικά», σχολιάζει στο MarketWatch ο David Taylor της CMC Markets.


Ο πανασιατικός MSCI Asia Pacific, ενισχύθηκε 2.8% στο Τόκιο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τις 30 Νοεμβρίου.

Στο Τόκιο ο Nikkei σημειώνει άνοδο 3,2% ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές στις 9.914,2 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος Topix ενισχύεται σε ποσοστό 2,26%.

Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng ενισχύεται 1,84%, ενώ θετικά πρόσημα εμφανίζουν οι χρηματιστηριακοί δείκτες της ηπειρωτικής Κίνας.

Ο Shanghai Composite ενισχύεται κατά 0,24% και ο Shenzhen Composite κατά 0,63%. Ο ευρύτερος CSI 300 καταγράφει κέρδη 0,37%.

Ο δείκτης Kospi, στη Νότια Κορέα σημειώνει άνοδο 2,04%, ενώ ο δείκτης Taiex στην Ταϊβάν ενισχύεται κατά 2,29%.

Στην Αυστραλία ο δείκτης ASX200 καταγράφει κέρδη 2,27%, ενώ στη νέα Ζηλανδία ο NZX 50 κερδίζει 0,17%.

Στην Ινδία ο δείκτης Sensex κινήθηκε ανοδικά σε ποσοστό 1,81%, ενώ ο Strait Times στη Σιγκαπούρη σημείωσε κέρδη 2,08%.

source: capital.gr

Καλπάζει η ανεργία


Καλπάζει η ανεργία


Αυξητική πορεία ακολούθησε και το Μάιο η ανεργία στην Κύπρο εντείνοντας τις ανησυχίες για νέο κύμα απολύσεων των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας που δημοσιεύτηκαν σήμερα, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στο τέλος Μαΐου 2010 ανερχόταν στα 20,583 πρόσωπα, έναντι 21,633 τον Απρίλιο του 2010 και 15,158 το Μάιο του 2009.

Με βάση τα διορθωμένα στοιχεία για εποχικές διακυμάνσεις, όμως, που είναι πιο αντιπροσωπευτικά των πραγματικών τάσεων, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων το Μάιο του 2010 αυξήθηκε κατά 3,2% στα 23,464 άτομα από 22,727 πρόσωπα τον Απρίλιο του 2010 και 17,380 το Μάιο του 2009.

Σε σύγκριση με το Μάιο του 2009 σημειώθηκε αύξηση 5.425 προσώπων ή 35,8% που αποδίδεται κυρίως στους τομείς των κατασκευών (αύξηση 976 ανέργων), του εμπορίου (αύξηση 944), της δημόσιας διοίκησης (αύξηση 858), της μεταποίησης (αύξηση 545), των ξενοδοχείων και εστιατορίων (αύξηση 495), της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (αύξηση 443), καθώς επίσης και στους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας όπου σημειώθηκε αύξηση 451 ανέργων.

Σε μηνιαία βάση, οι άνεργοι από τον κλάδο των ξενοδοχείων μειώθηκαν στους 2,220 το Μάιο από 3,060 τον Απρίλιο, ενώ οι άνεργοι από τον τομέα των κατασκευών στους 3,550 από 3,664. Οι άνεργοι από το χονδρικό και λιανικό εμπόριο έφθασαν τους 3,753 από 3,877. Οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά άνεργοι έφθασαν τους 2.175 από 1.944.

Όσον αφορά την ηλικία, οι περισσότεροι άνεργοι που καταγράφηκαν ήταν 30 - 39 ετών (4,600), 40 - 49 ετών (4,286) και 50-59 ετών (4,043).

Αναφορικά με το μορφωτικό επίπεδο των ανέργων, οι περισσότεροι έχουν μέση γενική εκπαίδευση (8,710) και ακολουθούν αυτοί με στοιχειώδη εκπαίδευση (5,153). Αξίζει να σημειωθεί ότι 4,604 άτομα με ανώτερη εκπαίδευση ήταν άνεργοι το Μάιο.

Όσον αφορά τη χρονική διάρκεια της ανεργίας, αυτοί που έψαχναν για δουλειά για 15 μέρες μέχρι 3 μήνες ανήλθαν στα 7,411 άτομα, από 3 μήνες μέχρι 6 μήνες στα 4,692 άτομα, από 6 μήνες μέχρι 12 μήνες στα 4,181 και μέχρι 15 μέρες 3,131 άτομα. Για πάνω από δώδεκα μήνες δουλειά έψαχναν 1168 άτομα.


source: stockwatch.com.cy

Η πτώση του ευρώ προσελκύει κινέζους τουρίστες


Η πτώση του ευρώ προσελκύει κινέζους τουρίστες


Η οικονομική κρίση της ΕΕ δεν έχει μόνο αρνητικά αποτελέσματα αλλά και θετικά, καθώς το φθηνότερο ευρώ καθιστά πλέον τις χώρες της Ευρώπης ως ιδιαίτερα ελκυστικούς προορισμούς για τους Κινέζους τουρίστες, αναφέρει δημοσίευμα της κινεζικής ημερησίας "Τσάινα Ντείλι".

Πολλοί τουρίστες από την Κίνα εκμεταλλεύονται την πρόσφατη υποβάθμιση του ευρωπαϊκού νομίσματος εν συγκρίσει με το κινεζικό για να πραγματοποιήσουν αυτήν την περίοδο επίσκεψη στην Ευρώπη. "Τουλάχιστον τρεις ομάδες Κινέζων τουριστών έχουν κλείσει μέχρι στιγμής τουριστικά πακέτα για να ταξιδέψουν τον Ιούνιο για Ευρώπη, όταν πέρυσι είχαμε μόνο μια ομάδα", αναφέρει στην "China Daily" η Ζανγκ Ουέι, τουριστική πράκτορας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα οκταήμερο ταξίδι στην Ευρώπη το 2009 κόστιζε 18.000 γιουάν (περίπου 2.000 ευρώ) ενώ τώρα τιμάται κατά 2.000 γιουάν (250 ευρώ) λιγότερο. "Η υποβάθμιση του ευρώ είναι καθοριστική για την κινεζική τουριστική βιομηχανία", επισημαίνει η τουριστική πράκτορας, προσθέτοντας ότι ακόμη και τα ευρωπαϊκά προϊόντα πολυτελείας είναι πλέον πολύ πιο προσεγγίσιμα για έναν Κινέζο τουρίστα.

Τα προηγούμενα χρόνια, οι προσφορές στα ταξιδιωτικά πρακτορεία συνήθως άρχιζαν στα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου, αλλά φέτος για πρώτη φορά ξεκίνησαν ένα μήνα νωρίτερα. Η αύξηση του ρεύματος Κινέζων τουριστών προς την Ευρώπη είναι πιθανόν να φτάσει και το 20%, γεγονός που έχει δημιουργήσει αυξημένο φόρτο εργασίας στα ευρωπαϊκά προξενεία στην Κίνα από τον Απρίλιο, καταλήγει το κινεζικό δημοσίευμα.

source: financialmirror.com
Share |