Thursday, June 3, 2010

Ράλι ανακούφισης στην Ασία, στο +3,2% ο Nikkei


Ράλι ανακούφισης στην Ασία, στο +3,2% ο Nikkei

Τα ενθαρρυντικά μάκρο των ΗΠΑ έδωσαν «ενέργεια» στους επενδυτές και οδήγησαν τον πανασιατικό MSCI Asia Pacific στη μεγαλύτερη άνοδο σε διάστημα έξι μηνών. Συνεχίζει να υποχωρεί το γεν έναντι του δολαρίου, ενώ σκληρή είναι η μάχη για τη διαδοχή του Χατογιάμα στην Ιαπωνία.

Πιο αναλυτικά, τα ασιατικά χρηματιστήρια ακολούθησαν κατά πόδας τους δείκτες της Wall Street, όπου ο Dow σημείωσε κέρδη 2,25%, στη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο για φέτος, μετά τα εκπληκτικά στοιχεία για τις πωλήσεις κατοικιών και αυτοκινήτων στις ΗΠΑ, τα οποία υποδηλώνουν ότι η ανάκαμψη της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου «ανεβάζει ταχύτητα».

Οι ασιατικές μετοχές δείχνουν να ανακάμπτουν εν μέρει, μετά τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση σε διάστημα 19 μηνών το Μάιο, καθώς τα στοιχεία για τη βιομηχανία των ΗΠΑ υποδεικνύουν ενίσχυση της καταναλωτικής ζήτησης, ενώ σήμερα τα στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ αναμένεται να δείξουν βελτίωση. Εξάλλου, στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών της Ιαπωνίας έδειξαν ότι οι Ιάπωνες επενδυτές αγόρασαν 1,17 τρισ. γεν (12,7 δισ. δολ.) ξένων ομολόγων την εβδομάδα που έληξε στις 28 Μαΐου και 276 δισ. γεν σε μετοχές του εξωτερικού.

«Είναι σαφές ότι όταν οι αγορές εστιάζουν στις ΗΠΑ, είναι σπάνιες οι φορές που απογοητεύονται αλλά και που βρίσκουν αφορμή για ράλι. Αυτό είναι εκ διαμέτρου αντίθετο με την εικόνα πριν από 12 μήνες. Η οικονομία συνεχίζει να εμφανίζει σημάδια ζωής, και υπό την απουσία οικονομικών ‘δραμάτων’ στην Ευρώπη, οι αγορές βρίσκουν την ενέργεια να κινηθούν ανοδικά», σχολιάζει στο MarketWatch ο David Taylor της CMC Markets.


Ο πανασιατικός MSCI Asia Pacific, ενισχύθηκε 2.8% στο Τόκιο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τις 30 Νοεμβρίου.

Στο Τόκιο ο Nikkei σημειώνει άνοδο 3,2% ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές στις 9.914,2 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος Topix ενισχύεται σε ποσοστό 2,26%.

Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng ενισχύεται 1,84%, ενώ θετικά πρόσημα εμφανίζουν οι χρηματιστηριακοί δείκτες της ηπειρωτικής Κίνας.

Ο Shanghai Composite ενισχύεται κατά 0,24% και ο Shenzhen Composite κατά 0,63%. Ο ευρύτερος CSI 300 καταγράφει κέρδη 0,37%.

Ο δείκτης Kospi, στη Νότια Κορέα σημειώνει άνοδο 2,04%, ενώ ο δείκτης Taiex στην Ταϊβάν ενισχύεται κατά 2,29%.

Στην Αυστραλία ο δείκτης ASX200 καταγράφει κέρδη 2,27%, ενώ στη νέα Ζηλανδία ο NZX 50 κερδίζει 0,17%.

Στην Ινδία ο δείκτης Sensex κινήθηκε ανοδικά σε ποσοστό 1,81%, ενώ ο Strait Times στη Σιγκαπούρη σημείωσε κέρδη 2,08%.

source: capital.gr

No comments:

Share |