Friday, September 26, 2008

Περιόρισε τα εβδομαδιαία κέρδη του αργού η σημερινή πτώση

Περιόρισε τα εβδομαδιαία κέρδη του αργού η σημερινή πτώση

Μικρή πτώση σημείωσε το αργό στη σημερινή συνεδρίαση, μειώνοντας τις απώλειες που κατέγραφε κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης οι οποίες έφτασαν ακόμα και το 3,5%, καθώς εντάθηκαν οι ανησυχίες ότι η επιβράδυνση της οικονομίας θα μειώσει και τη ζήτηση για καύσιμα.
Το συμβόλαιο του αμερικανικού αργού για το Νοέμβριο υποχώρησε κατά 1,1% στα 106,89 δολάρια το βαρέλι και σε επίπεδο εβδομάδες διαμορφώθηκε με κέρδη της τάξεως του 4%.

Το αντίστοιχο συμβόλαιο του μπρεντ κατέγραψε απώλειες 0,75% στην αγορά του Λονδίνου και η τιμή του διαμορφώθηκε στα 102,08 δολάρια το βαρέλι.

Οι 14 από τους 29 αναλυτές του Bloomberg, ή το 48%, εκτιμούν ότι οι τιμές θα πέσουν μέχρι τις 3 Οκτωβρίου. Οκτώ αναλυτές «βλέπουν» άνοδο ενώ επτά αναμένουν σταθεροποίηση στα τρέχοντα επίπεδα.

Η ζήτηση καυσίμων διαμορφώθηκε στα 19,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα κατά τις προηγούμενες δύο εβδομάδες. Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2003.

«Βαρίδι» στο αργό αποτέλεσε η αρνητική αναθεώρηση του ΑΕΠ στις ΗΠΑ στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, αφού εμφανίστηκε αυξημένο κατά 2,8%, αρχικά είχε εμφανίσει άνοδο κατά 3,3%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το υπουργείο Εμπορίου, η εν λόγω αρνητική «τροπή» αποδίδεται στην πτώση των καταναλωτικών δαπανών αλλά και των επενδύσεων από τις επιχειρήσεις.

REPORTER.GR

J.P. Morgan: Εκτιμήσεις για περαιτέρω μείωση των τιμών των κατοικιών

J.P. Morgan: Εκτιμήσεις για περαιτέρω μείωση των τιμών των κατοικιών


Περαιτέρω μείωση των τιμών των κατοικιών εκτιμά ότι θα υπάρξει στις ΗΠΑ η J.P. Morgan, σε περίπτωση διατηρηθεί το αρνητικό κλίμα στην αμερικανική οικονομία. Συγκεκριμένα, η J.P. Morgan εκτιμά ότι στη μεγαλύτερη αγορά κατοικιών των ΗΠΑ, στη Καλιφόρνια, η πτώση μπορεί να αγγίξει το 58%. Αν η ύφεση ξεπεραστεί η πτώση θα είναι της τάξεως μεταξύ 44% και 48%.

REPORTER.GR

Moody΄s: Δυσοίωνες οι εκτιμήσεις για το μέλλον των ρωσικών τραπεζών

Moody΄s: Δυσοίωνες οι εκτιμήσεις για το μέλλον των ρωσικών τραπεζών

Αρνητική είναι η έκθεση του διεθνούς οίκου Moody΄s για τον τραπεζικό κλάδο των ρωσικών χρηματιστηρίων, μετά και τη νέα πτώση που σημείωσε σήμερα, η οποία αγγιξε το 2,8%.
Η έκθεση του Moody΄s στηρίζεται στο γεγονός ότι οι ρωσικές τράπεζες έχουν μεγάλες δομικές αδυναμίες, οι οποίες φάνηκαν ανοιχτά και στην αδυναμία τους να συγκρατήσουν την πτωτική πορεία όχι μόνο του κλάδου τους, αλλά και όλου του χρηματιστηρίου, η οποία έχει ξεκινήσει από την αρχή του έτους, και κορυφώθηκε κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου.

Σημαντικός παράγοντας στην αρνητική έκθεση ήταν και η μικρή αύξηση κεφαλαίων που παρατηρείται στις τράπεζες, σε συνδυασμό με τα υψηλά επίπεδα πληθωρισμού, γεγονός που οδηγεί σε αυξημένες εκροές κεφαλαίων, δήλωσε ο αντιπρόεδρος και κορυφαίος αναλυτής του οίκου Moody΄s, Andrey Artyukhin. Επιπλέον, πρόσθεσε ο Andrey Artyukhin, είναι πολύ πιθανό να δούμε περεταίρω «φθορά» του τραπεζικού κλάδου, λόγω μείωσης της ρευστότητας, χειροτέρευσης της ποιότητας των κεφαλαίων και πτώση της κερδοφορίας.

REPORTER.GR

Μπους: Το Κογκρέσο θα ψηφίσει το σχέδιο διάσωσης

Μπους: Το Κογκρέσο θα ψηφίσει το σχέδιο διάσωσης


Αισιόδοξος ότι το Κογκρέσο θα εγκρίνει σύντομα το σχέδιο διάσωσης του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, εμφανίστηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζώρτζ Μπους, δηλώνοντας ότι η οικονομία της χώρας διατρέχει σε μεγάλο κίνδυνο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ασκεί πιέσεις για να εγκριθεί το σχέδιο του υπουργού οικονομικών, Χενρι Πολσον, ύψους 700 δις δολαρίων, μετά και την αντίδραση μελών του κόμματός των Ρεπουμπλικανών, γεγονός που προκάλεσε μεγάλη νευρικότητα στις αγορές.

REPORTER.GR

Οι εκτεθειμένοι στην Lehman - Καθαρή η Κύπρου - Μόλις 3,95 εκατ. η ΕΤΕ

Οι εκτεθειμένοι στην Lehman - Καθαρή η Κύπρου - Μόλις 3,95 εκατ. η ΕΤΕ

(upd) Τελικά ποια είναι η πραγματική έκθεση των ελληνικών τραπεζών στην Lehman Brothers έμμεσα ή άμεσα καθώς πέραν των όποιων ανακοινώσεων το τοπίο συνεχίζει να παραμένει θολό. Με βάση πληροφορίες διαφαίνεται ότι την μεγαλύτερη άμεση έκθεση σε ομόλογα της Lehman έχει η ΑΤΕ με 25 εκατ ευρώ αλλά διαθέτει εξασφαλίσεις και η Alpha bank όπου η έκθεση της προσδιορίζεται σε 10 εκατ ευρώ. Συνολικά η άμεση έκθεση των ελληνικών τραπεζών σε προϊόντα Lehman αγγίζει τα 55 εκατ ευρώ ή το 0,20% των ιδίων κεφαλαίων όπως τουλάχιστον και επισήμως ενημερώνει η ΤτΕ.


Πέραν της άμεσης έκθεσης που κατ΄ ουσία είναι μικρή και ελέγξιμη οι ελληνικές και ξένες τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα εμφανίζουν μεγάλη έμμεση έκθεση σε προϊόντα Lehman.

Η Citibank έχει διαθέσει συνολικά σε πελάτες της περί τα 70 με 80 εκατ ευρώ.

Η Eurobank 41 εκατ ευρώ και για την Alpha η πραγματική άμεση και έμμεση έκθεση δεν υπερβαίνει τα 30 εκατ ευρώ τα οποία είναι αποτιμημένα σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες.

Οι μόνες τράπεζες που έχουν ενημερώσει με σαφήνεια ποια είναι η άμεση και έμμεση έκθεση τους είναι η ΑΤΕ και η Eurobank ενώ αναμένεται από Citibank και Alpha Bank να προβούν σε αντίστοιχες κινήσεις ενημέρωσης.

Εθνική μόλις 3,95 εκατ ευρώ

Στα 3,95 εκατ ευρώ φθάνει η έκθεση της Εθνικής σε προϊόντα Lehman η οποία κατ΄ ουσία προέρχεται από κέρδος σε θέσεις της τράπεζας σε παράγωγα.

Η Εθνική κερδίζει αλλά το χειρότερο σενάριο θα ήταν απλά να μην πάρει το κέρδος της.

Μέσω της Finansbank έχουν περάσει 2,7 εκατ ευρώ από την Εθνική 700 χιλιάδες ευρώ και 750 χιλιάδες από την ΑΕΔΑΚ.

Η Πειραιώς έχει μηδενική έκθεση σε προϊόντα Lehman ενώ η Emporiki κατέχει μόλις θέση 2 εκατ ευρώ η οποία είναι καλυμμένη μέσω CDOs.

Μηδενική η έκθεση της Κύπρου

Παρά τις φήμες που κυκλοφορούν ότι η τράπεζα Κύπρου είναι εκτεθειμένη σε προϊόντα Lehman Brothers η πραγματικότητα είναι ότι δεν κατέχει ούτε ένα προϊόν στα χαρτοφυλάκια της ούτε έχει διαθέσει σε πελάτες της.

Σύμφωνα με κορυφαία πηγή στην τράπεζα Κύπρου τονίζεται με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι « η τράπεζα έχει μηδενική έκθεση σε προϊόντα της Lehman Brothers».

Ορισμένοι κύκλοι συνδέουν την πίεση που δέχεται η μετοχή στις φήμες ότι η Lehman Brothers έχει πουλήσει προιόντα στην Κύπρου ή ότι κατέχει μετοχές της τράπεζας.

Όσον αφορά την έκθεση σε ομόλογα ή προϊόντα της Lehman η διοίκηση είναι κατηγορηματική είναι στην κυριολεξία μηδενική.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο να κατέχει η Lehman Brothers μετοχές της Κύπρου με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από το μετοχολόγιο στους επενδυτές από 0,3% και υψηλότερα δεν περιλαμβάνεται η Lehman Brothers.

Μάλιστα όπως ανέφερε αξιόπιστη πηγή αν διαθέτει π.χ. 50 χιλιάδες μετοχές δεν θα έχει κανένα αντίκτυπο στην τράπεζα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι συνολικά οι ξένοι κατέχουν το 35% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας Κύπρου. Κατά βάση έχουν χτίσει επενδυτική θέση, ταμεία, τράπεζες από Αμερική, Βρετανία και Ολλανδία αλλά και επενδυτικά χαρτοφυλάκια.

Η τράπεζα Κύπρου διαθέτει αυτή την περίοδο μια πολύ καλή χρηματοοικονομική εικόνα.

Με συνολική ρευστότητα 3 δις ευρώ και πλεονάζουσα ρευστότητα 700 εκατ ευρώ η τράπεζα Κύπρου διαθέτει πολύ ισχυρούς δείκτες.

Επίσης συγκριτικό πλεονέκτημα για την τράπεζα είναι η σχέση δανείων προς καταθέσεις που αγγίζει το 88,9% και αποτελεί μια από τις καλύτερες σχέσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Στα 41 εκατ η Eurobank

Η Eurobank εμφανίζει μια έμμεση έκθεση σε προϊόντα της Lehman περί τα 41 εκατ ευρώ.

Στον τομέα του Private Banking, σε σύνολο υπό διαχείριση κεφαλαίων ιδιωτών πελατών ύψους 9 δισ. ευρώ, σε χρεόγραφα Lehman έχουν κατ’αρχήν επενδυθεί από ιδιώτες πελάτες συνολικά μόνο 18 εκ. ευρώ. Εξ αυτών ενδεχομένως ένα μέρος είχε ήδη πωληθεί δευτερογενώς ή έχει γίνει αντιστάθμιση κινδύνου.

Σε ατομικό επίπεδο, οι τοποθετήσεις αυτές καταλαμβάνουν πολύ περιορισμένο ποσοστό του κάθε ατομικού χαρτοφυλακίου στο πλαίσιο της στρατηγικής για μεγάλη διασπορά επενδύσεων που ακολουθεί η τράπεζα με στόχο τον περιορισμό των αναλαμβανόμενων δυνητικών κινδύνων.

Η EFG ΑΕΔΑΚ έχει επενδύσει σε ομόλογα Lehman μέσω αμοιβαίων κεφαλαίων, 30 εκ. ευρώ.

Εξ αυτών τα 7 εκ. ευρώ έχουν ασφαλιστεί προ της πτώχευσης της τράπεζας με αποτέλεσμα η τελική έκθεση να περιορίζεται σε 23 εκ. ευρώ.

Το ποσοστό έκθεσης των ΑΚ σε ομολογίες Lehman σε τρέχουσες τιμές είναι εξαιρετικά χαμηλό 0,20% επί των υπό διαχείριση κεφαλαίων. Η απομείωση της αξίας της επένδυσης αυτής έχει ήδη αποτυπωθεί στην αξία του μεριδίου των συγκεκριμένων ΑΚ που αποτιμώνται καθημερινά σε τιμές αγοράς οι οποίες δημοσιεύονται επίσημα.

Όπως επισημαίνουν και οι διεθνείς αναλυτές, οι επενδύσεις σε χρεόγραφα Lehman δεν έχουν μηδενική αξία καθώς η ρευστοποίηση των σημαντικών περιουσιακών στοιχείων της αμερικανικής τράπεζας εκτιμάται ότι θα αναπληρώσει περίπου το 50 – 60% του επενδεδυμένου κεφαλαίου, ποσοστό που θα αυξηθεί στην περίπτωση εγκρίσεως του σχεδίου Πόλσον.

Επίσης, η Eurobank βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους πελάτες της στους οποίους παρέχει εκτός από πλήρη ενημέρωση και υποστήριξη στις τυχόν διεκδικήσεις τους έναντι της Lehman Brothers.

REPORTER.GR

Διαλύει τις φήμες η Fortis

Διαλύει τις φήμες η Fortis

Στην προσπάθεια ανακοπής του sell-off της μετοχής της βρίσκεται η Βελγική Fortis, η οποία αυτήν την εβδομάδα έχασε το 30% της αξίας της, λέγοντας ότι η τράπεζα διανύει περίοδο σταθερότητας.
Ο CEO της εταιρείας, Herman Verwilst, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη τύπου ότι έχει εκπλαγεί από τη μεγάλη πτώση της μετοχής της Τράπεζας, αφού η τρέχουσα τιμή δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική αξία της μετοχής.

Σήμερα η Fortis πραγματοποίησε βουτιά 20% στις Βρυξέλλες καθώς φουντώνουν» οι φήμες ότι η τράπεζα αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας. Το χειρότερο σενάριο αναφέρει ότι η Fortis αναγκάστηκε να στραφεί στην ανταγωνίστριά της Rabobank για ρευστότητα. Τόσο η Rabobank όσο και η ολλανδική κεντρική τράπεζα αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Η οικονομική θέση της Fortis επιδεινώθηκε μετά και την εξαγορά του 1/3 της ABN Amro, περίοδος που συνέπεσε με την έναρξη της κρίσης στην πιστωτική αγορά.

«Η Fortis δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας», ξεκαθάρισε σήμερα η τράπεζα και επεσήμανε ότι διαθέτει χρηματοδοτική βάση ύψους 300 δισ. ευρώ και ισχυρούς δείκτες φερεγγυότητας.

Ωστόσο ανέφερε ότι εξετάζει την πώληση περισσότερων μη βασικών δραστηριοτήτων της από ό,τι αναμενόταν αρχικά.

REPORTER.GR

Σταυράκης: Διόρθωση στα ακίνητα

Σταυράκης: Διόρθωση στα ακίνητα


Την εκτίμηση ότι οι τιμές των ακινήτων θα περάσουν από φάση διόρθωσης εκφράζει ο υπουργός Οικονομικών, Χαρίλαος Σταυράκης, ενισχύοντας την πεποίθηση αρκετών παραγόντων του κλάδου ότι η αγορά αντιμετωπίζει κρίση. Είναι φυσιολογικό, ανέφερε στη StockWatch ο κ. Σταυράκης, «οι τιμές των ακινήτων να διορθωθούν κάπως και να βρουν την πραγματική τους τιμή». Αν και η κάμψη στην αγορά αναμένεται να επηρεάσει τα δημόσια έσοδα, σημειώνει ο υπουργός, η κυβέρνηση έχει λάβει υπόψη της αυτή την παράμετρο στην κατάρτιση του προϋπολογισμού. Σε περίπτωση παράτασης της ύφεσης στον κλάδο, τονίζει, θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα.

Επικαλούμενος στοιχεία του κτηματολογίου, σύμφωνα με τα οποία η μείωση στις πωλήσεις των ακινήτων είναι της τάξης του 40%, ο κ. Σταυράκης υποδεικνύει ότι «όντως παρατηρείται σημαντική μείωση στις πωλήσεις των ακινήτων, ειδικά σε κάποιες περιοχές όπως η Πάφος και η Ελεύθερη Αμμόχωστος, οι δύο επαρχίες που έχουν επηρεαστεί περισσότερο».

Σύμφωνα με στοιχεία από τις εισπράξεις φόρου κεφαλαιουχικών κερδών, που πληρώνεται επί της υπεραξίας των ακινήτων, παρατηρείται μείωση της τάξης του 18% το πρώτο οκτάμηνο στην ευρύτερη δραστηριότητα στον κλάδο. Πέρσι, όμως, ήταν χρονιά ρεκόρ, λόγω της προσδοκώμενης αύξησης του ΦΠΑ στα οικόπεδα, που τελικά αναβλήθηκε για ένα τουλάχιστον χρόνο.

Ο υπουργός εντοπίζει κυρίως το πρόβλημα στις παραθεριστικές κατοικίες και στη δεύτερη κατοικία σε τουριστικές περιοχές από ντόπιους και ξένους. Εξηγεί ότι «ήταν αναμενόμενη μια τέτοια εξέλιξη λόγω της μεγάλης εξάρτησης της κτηματαγοράς από τη βρετανική αγορά, η οποία βιώνει έντονα τους κραδασμούς της οικονομικής κρίσης και λόγω της πτώσης της στερλίνας».

Ο κ. Σταυράκης εκτιμά ότι η ενισχυμένη στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης, που αναμένεται να κοστίσει €25 εκ. περισσότερα από όσα είχαν προϋπολογιστεί για το 2008, θα μετριάσει την κάμψη που υπάρχει στο συγκεκριμένο τομέα.

Τα πρόσφατα κονδύλια αφορούν κυρίως στην επιχορήγηση των νεαρών ζευγαριών και τις προσφυγικές οικογένειες, για αγορά πρώτης κατοικίας.

«Νιώθουμε ότι αυτό το μέτρο είναι και κοινωνικά σωστό και σε κάποιο βαθμό θα καλύψει τη χαμηλή ζήτηση από ξένους», είπε. «Εν πάση περιπτώσει παρακολουθούμε την πορεία της βιομηχανίας των ακινήτων η οποία είναι σημαντική για την οικονομία και τα δημόσια οικονομικά αφού οποιαδήποτε επιβράδυνση της δραστηριότητας της, θα επηρεάζει γενικότερα την οικονομία και τα δημόσια έσοδα. Για την ώρα έχουν ληφθεί τα συγκεκριμένα μέτρα. Στόχος είναι, όμως, σε περίπτωση που η οικονομική ύφεση παραταθεί να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα», είπε, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Το σενάριο «ομαλής προσγείωσης» ενισχύει, σύμφωνα με τον υπουργό και η πολιτική προσέλκυσης ξένων επενδύσεων. «Η γενική οικονομική πολιτική που ακολουθούμε, για να φέρουμε ξένες επενδύσεις στην Κύπρο και ξένους επιχειρηματίες, οπωσδήποτε αποτελεί ένα έμμεσο σημαντικό στοιχείο το οποίο πιθανώς να καλύψει το κενό των παραδοσιακών αγορών. Η Ρωσία και η Ουγγαρία αποτελούν δύο πολύ σημαντικές αγορές για την Κύπρο. Οι προσπάθειες μας όμως στρέφονται και προς άλλες κατευθύνσεις όπως η Κίνα, η Βουλγαρία, η Ρουμανία και άλλες χώρες», κατέληξε ο κ. Σταυράκης.

Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, το ενδιαφέρον από Ρώσους για αγορά ακινήτων έχει μετριάσει την κάμψη της ζήτησης στη Λεμεσό, όπου δραστηριοποιούνται πολλές εταιρείες ρωσικών συμφερόντων.

Παρά τα μέτρα αυτά, η κυβέρνηση εκτιμά ότι η δραστηριότητα στον ευρύτερο κλάδο ακινήτων θα συνεχίζει να συρρικνώνεται το 2009. Το υπουργείο εκτιμά ότι τα έσοδα του από το φόρο κεφαλαιουχικών κερδών θα μειωθούν κατά 6.8% το 2009, έναντι μείωσης 20% που αναμένεται φέτος.

STOCKWATCH.COM.CY

GLOBAL INDEXES

ΧΑΚ

FTSE/CySE 20
776.03 ( -5.05%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
2259.50 ( -5.19%)

Όγκος: € 7,999,901

===================

ΧΑΑ

Γενικός Δείκτης
3017.89 ( -1.71%)

FTSE®/Χ.Α. 20
1655.67 ( -1.97%)

===================

FTSE 100 INDEX 5,088.47 -108.55 -2.09%
CAC 40 INDEX 4,163.38 -63.43 -1.50%
DAX INDEX 6,063.50 -109.53 -1.77%

===================

US

DOW JONES INDUS. AVG 11,143.13 121.07 1.10%
S&P 500 INDEX 1,213.27 4.09 0.34%
NASDAQ COMPOSITE INDEX 2,183.34 -3.23 -0.15%

ΠΤΩΤΙΚΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΧΡΗΜΑΤΑΓΟΡΕΣ

ΑΚΡΩΣ ΠΤΩΤΙΚΑ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΧΡΗΜΑΤΑΓΟΡΕΣ ΕΦΟΣΟΝ ΤΑ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΤΟΥ ΔΕΙΚΤΗ DOW JONES ΣΗΜΕΙΩΝΟΥΝ ΜΕΓΑΛΗ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΤΩΝ 160 ΜΟΝΑΔΩΝ.

ΗΠΑ: Στον ''αέρα'' οι διαπραγματεύσεις για το σχέδιο διάσωσης

ΗΠΑ: Στον ''αέρα'' οι διαπραγματεύσεις για το σχέδιο διάσωσης

«Ανέκρουσαν πρύμναν» οι προσπάθειες του Λευκού Οίκου να προχωρήσει η εφαρμογή του σχεδίου διάσωσης του χρηματοπιστωτικού κλάδου των ΗΠΑ. Η χθεσινή συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου Τζόρτζ Μπους με τους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικανούς δεν απέδωσε καρπούς, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει η διακομματική κατ' αρχήν συμφωνία.
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας κυκλοφόρησαν έντονες φήμες, συνοδευόμενες από σχετικές θετικές δηλώσεις μελών του Κογκρέσου, ότι είναι θέμα χρόνου η πολυπόθητη έγκριση του σχεδίου του υπουργού Οικονομίας Χένρι Πόλσον.

Όμως η συνάντηση που έγινε χθες στον Λευκό Οίκο, «τίναξε στον αέρα» τις συζητήσεις καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι εξέφρασαν ενστάσεις για το σχέδιο, κατέθεσαν νέα πρόταση και τελικά αποσύρθηκαν από την ευρεία σύσκεψη προκαλώντας πανικό στους Δημοκρατικούς.



Όπως προκύπτει από την επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου δεν υπάρχει συμφωνία, αλλά πρόοδος αναφορικά με το σχέδιο διάσωσης. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και σήμερα με στόχο την οριστική επίτευξη συμφωνίας.

REPORTER.GR

Απώλειες 3% για το πετρέλαιο - Κάτω από τα 105 δολ.

Απώλειες 3% για το πετρέλαιο - Κάτω από τα 105 δολ.

Απώλειες άνω των τριών δολαρίων σημειώνει το πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες ότι η επιβράδυνση της οικονομίας θα μειώσει και τη ζήτηση για καύσιμα.
Οι 14 από τους 29 αναλυτές του Bloomberg, ή το 48%, εκτιμά ότι οι τιμές θα πέσουν μέχρι τις 3 Οκτωβρίου. Οκτώ αναλυτές «βλέπουν» άνοδο ενώ επτά αναμένουν σταθεροποίηση στα τρέχοντα επίπεδα.

Η ζήτηση καυσίμων διαμορφώθηκε στα 19,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα κατά τις προηγούμενες δύο εβδομάδες. Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2003.

Το συμβόλαιο του αμερικανικού αργού για το Νοέμβριο υποχωρεί κατά 3,05% στα 104,73 δολάρια το βαρέλι και οι απώλειές του σε επίπεδο εβδομάδες διαμορφώνονται στο 5,1%.

Το αντίστοιχο συμβόλαιο του μπρεντ καταγράφει απώλειες 2,28% στην αγορά του Λονδίνου και η τιμή του διαμορφώνεται στα 100,50 δολάρια το βαρέλι.

REPORTER.GR

''Φουντώνουν'' οι φήμες για κατάρρευση της Fortis

''Φουντώνουν'' οι φήμες για κατάρρευση της Fortis

«Βουτιά» 12% σημειώνει η μετοχή της Fortis στις Βρυξέλλες καθώς φουντώνουν» οι φήμες ότι η τράπεζα αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας.
Ξένα πρακτορεία αναφέρουν ότι η εταιρεία σε μια ιδιότυπη διάψευση της φημολογίας, χωρίς να επισημαίνει επακριβώς…τι διαψεύδει. Ωστόσο, το χειρότερο σενάριο αναφέρει ότι η Fortis αναγκάστηκε να στραφεί στην ανταγωνίστριά της Rabobank για ρευστότητα.

Τόσο η Rabobank όσο και η ολλανδική κεντρική τράπεζα αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Η οικονομική θέση της Fortis επιδεινώθηκε μετά και την εξαγορά του 1/3 της ABN Amro, περίοδος που συνέπεσε με την έναρξη της κρίσης στην πιστωτική αγορά.

REPORTER.GR

Νέα συντονισμένη παρέμβαση από Fed, ΕΚΤ, ΒοΕ, SNB

Νέα συντονισμένη παρέμβαση από Fed, ΕΚΤ, ΒοΕ, SNB


Νέα, συντονισμένη παρέμβαση για την εκτόνωση των εντάσεων στις χρηματαγορές ανακοίνωσαν σήμερα η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) και η Τράπεζα της Ελβετίας (SNB).

Πιο συγκεκριμένα, η Fed επέκτεινε το όριο στις συμφωνίες ανταλλαγής νομισμάτων (swap lines) με τις άλλες κεντρικές τράπεζες κατά 13 δισ. δολάρια, από 227 δισ. δολάρια που είναι αυτή τη στιγμή.

Οι ανωτέρω τράπεζες θα χρησιμοποιήσουν τα swap lines προκειμένου να παράσχουν επιπλέον ρευστότητα σε δολάρια, μέσω δανείων διάρκειας μιας εβδομάδας, στο πλαίσιο των προσπαθειών τους να «ανακουφίσουν» τις χρηματαγορές.

Στο μεταξύ, η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει σε δημοπρασία δανείων, τα οποία θα ωριμάσουν στις 15 Ιανουαρίου 2009, αξίας 40 δισ. στερλινών.


NAFTEMPORIKI

Αυστραλία: Επενδύει 3,32 δισ. δολάρια σε ενυπόθηκα χρεόγραφα

Αυστραλία: Επενδύει 3,32 δισ. δολάρια σε ενυπόθηκα χρεόγραφα


Ποσό ύψους τεσσάρων δισ. δολαρίων Αυστραλίας (3,32 δισ. δολάρια) σχεδιάζει να επενδύσει η Αυστραλία στην εγχώρια αγορά χρεογράφων συνδεδεμένων με στεγαστικά δάνεια (RMBS), όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία, επικαλούμενα δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της χώρας, Wayne Swan.

Στόχος της αυστραλιανής κυβέρνησης φέρεται να είναι η ενίσχυση του ανταγωνισμού στον τομέα της χορήγησης στεγαστικών δανείων.

«Οι τράπεζες της Αυστραλίας δεν έχουν εκτεθεί σημαντικά σε προβληματικό ενεργητικό σχετιζόμενο με την αγορά ενυπόθηκων δανείων», δήλωσε ο Swan στο Reuters.

NAFTEMPORIKI

Περικοπές 1.100 θέσεων εργασίας στην HSBC

Περικοπές 1.100 θέσεων εργασίας στην HSBC


Περικοπές 1.100 θέσεων εργασίας στο τμήμα διεθνής τραπεζικής και αγορών ανακοίνωσε η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή τράπεζα βάσει χρηματιστηριακής αξίας HSBC Holdings καθώς η χρηματοοικονομική κρίση απειλεί να πλήξει περαιτέρω τα κέρδη της.

Οι ανωτέρω περικοπές αντιστοιχούν περίπου στο 4% του συνολικού προσωπικού της τράπεζας, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της HSBC στο Χονγκ Κονγκ Γκάρεθ Χιούετ. Σημειώνεται ότι στη συγκεκριμένη μονάδα συμπεριλαμβάνονται οι δραστηριότητες εταιρικής και επενδυτικής τραπεζικής και αυτές στον τομέα των αγορών.

Από τότε που ξεκίνησε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, δηλαδή πριν από περίπου ένα χρόνο, έχουν χαθεί συνολικά 120.000 θέσεις εργασίας στον χρηματοοικονομικό κλάδο. Οι διαγραφές και πιστωτικές απώλειες των επιχειρήσεων έχουν διαμορφωθεί μέχρι στιγμής σε περισσότερα από 520 δισ. δολάρια.


NAFTEMPORIKI

ASIA TODAY

NIKKEI 225 11,893.16 -113.37 -0.94%
HANG SENG INDEX 18,682.09 -252.34 -1.33%
CSI 300 INDEX 2,243.66 20.12 0.91%

Γερμανία: Πτώση 0,8% στις τιμές εισαγωγών τον Αύγουστο

Γερμανία: Πτώση 0,8% στις τιμές εισαγωγών τον Αύγουστο


Μειωμένες κατά 0,8% εμφανίστηκαν οι τιμές εισαγωγών στη Γερμανία, σε μηνιαία βάση, τον Αύγουστο, έναντι πτώσης 1% που ανέμεναν οι αναλυτές, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Σε ετήσια βάση, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 9,3%, έναντι ανόδου 9% που προέβλεπαν κατά μέσο όρο οι αναλυτές.

NAFTEMPORIKI

Ρουμανία: Επιφυλάξεις για την οικονομική ανάπτυξη

Ρουμανία: Επιφυλάξεις για την οικονομική ανάπτυξη


Η διεθνής οικονομική κρίση δεν περιφέρεται γύρω από τη ρουμανική οικονομία και πρόκειται να επηρεάσει άμεσα τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, οι οποίοι χαρακτηρίζονται από υψηλό βαθμό εξάρτησης, υποστηρίζουν εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας της Ρουμανίας.

«Στο πλαίσιο της διεθνούς κρίσης θα πρέπει να ξεκινήσουμε ένα δημόσιο διάλογο σχετικά με τους κλάδους που θα επηρεαστούν, όπως η διαχείριση ακινήτων, οι κατασκευές και όλοι οι υπόλοιποι κλάδοι με υψηλό βαθμό εξάρτησης, καθώς και τα μέτρα προστασίας τους» δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Επιχειρηματιών της Ρουμανίας (Businessmen Association of Romania), κ. Florin Pogonaru.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να αναζητήσει λύσεις προκειμένου να υποστηρίξει τους παραπάνω κλάδους και όχι να εφαρμόζει μέτρα για τη στήριξη της χρηματιστηριακής αγοράς, τόνισε ο κ. Pogonaru, προσθέτοντας πως οι επενδυτές στον κλάδο των ακινήτων αντιμετωπίζουν ήδη μία σειρά προβλήματα, εκ των οποίων τα πλέον σοβαρά είναι η αύξηση των τιμών των οικοδομικών υλικών και του εργατικού κόστους καθώς και η αύξηση του κόστους της δανειακής χρηματοδότησης. Επίσης, ένας άλλος κλάδος που δέχεται αρνητικές επιδράσεις από τον παγκόσμιο περιορισμό της ρευστότητας είναι αυτός της κλωστοϋφαντουργίας, ο οποίος ήδη λειτουργεί με περιορισμένα περιθώρια κερδοφορίας.

«Δεν μπορούμε να καθησυχάζουμε τους εαυτούς μας με αισιόδοξες διαπιστώσεις σχετικά με την οικονομική ανάπτυξη, η οποία ενδέχεται να προσεγγίσει το 9% στα τέλη του έτους. Η ανάπτυξη αυτή κρύβει κινδύνους που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα εάν δεν τους ανακαλύψουμε έγκαιρα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Pogonaru.

NAFTEMPORIKI

TO ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (ΑΜΕΡΙΚΗ)

8:30 AM
GDP
Dept of Commerce

China Allows Short Sales, Margin Loans to Help Market

China Allows Short Sales, Margin Loans to Help Market

Sept. 26 (Bloomberg) -- China's cabinet agreed to let investors buy shares on credit and sell borrowed stock to help develop Asia's second-largest market after prices and trading volumes slumped, an official familiar with the plan said.

The State Council signed off on a China Securities Regulatory Commission plan submitted this month to allow margin lending and short selling, said the official, who declined to be identified as he isn't authorized to speak on the issue.

China's action contrasts with regulators in the U.S., Europe and Australia that have banned short selling in the past week to shore up financial shares battered by the global credit squeeze. China's government is betting the changes will boost trading without spurring further declines after state share buybacks helped the CSI 300 Index rebound from a two-year low.

``It's quite positive for the market and will help attract fresh capital into equities,'' said Wu Kan, a fund manager in Shanghai at Dazhong Insurance Co., which oversees the equivalent of $285 million. ``Given the current level the index is standing at now, I do think some investors will buy low through margin trading so as not to miss the boat.''

In short sales, investors sell stock they don't own, betting they will be able to buy it back at a lower price and profit from the difference. They borrow money to buy stocks in margin trading if they expect share prices will rise.

The Chinese government carefully timed the move to limit the impact on the market's stability, said the official.

China has scrapped the tax on stock purchases and relaxed company buyback rules to help support the world's second-worst performing stock market this year.

Higher Returns

China Investment Corp., the nation's $200 billion sovereign wealth fund, bought shares in Industrial & Commercial Bank of China Ltd., Bank of China Ltd. and China Construction Bank Corp., the nation's three largest state-owned banks, in the past week, after a 58 percent slide in the CSI 300 this year. The index is headed for its first weekly gain in nine weeks.

Shang Fulin, chairman of the Beijing-based securities regulator, is trying to introduce more financial tools to allow investors to earn higher returns and hedge against investment risks at a time of turmoil in global financial markets.

The U.S. government plans to use $700 billion to buy troubled assets from financial firms after $524 billion of losses worldwide from subprime that led to the collapse of Lehman Brothers Holdings Inc., the U.S. government's rescue of American International Group Inc., and the sale of Merrill Lynch & Co. to Bank of America Corp.

Index Futures

Short selling may accelerate the introduction of stock- index futures that will allow investors to short contracts on the CSI 300 to hedge risk. The China Financial Futures Exchange published rules in June 2007 that said investors would be required to put up 10 percent of a contract's value to buy, sell or short sell CSI 300-based futures. No date was given at the time for when the products will start trading.

``If you can sell borrowed stocks, it'll enhance the possibility of making a profit by shorting index futures contracts,'' said Fan Dizhao, an investment manager at Guotai Asset Management Co. in Shanghai, which manages the equivalent of $5.l billion.

Shares worth an average 118 billion yuan ($17 billion) changed hands every day on the Shanghai and Shenzhen stock exchanges this year, 38 percent less than the 191 billion yuan in 2007, according to Bloomberg data.

About 8.7 million new trading accounts have been opened in China this year, compared with 38 million last year, bringing the total to 101.5 million, according to statistics from China Securities Depository & Clearing Corp.

Key Task

Short selling and margin lending ``will attract inflow of some capital into the stock market, but won't help reverse the market trend unless expectations about corporate earnings growth improve,'' said Wu Youhui, a strategist at GF Securities Co. in Guangzhou. ``Brokerages will benefit most as they'll have a new source of income.''

It will take several days for the paperwork to go through, and the plan will be announced before the week-long National Day holiday next week or right after it, said the official.

Pushing out margin trading and short selling is China's securities regulator's key task this year, as set out at the 2008 annual working meeting, said another official familiar with the CSRC's work.

China published rules in 2006 allowing individuals and institutional investors to make margin trades and short sell an unlimited amount of stocks, however a proposal wasn't submitted to the State Council until this month.

Brokerages

According to the rules, only selected brokerages are allowed to handle margin trades as part of a pilot program. They must have three years trading history and net assets of no less than 1.2 billion yuan for the past six months.

The regulator stated that only companies with market values greater than 800 million yuan and with stable share prices are eligible to be sold short.

China clamped down on unauthorized margin trading in 1997 and 2001, when banks were found to have illegally channeled money into the stock market.

The CSI 300 has tumbled this year on concern that the central bank's efforts to tame inflation, which reached a 12- year high in February, and weakening economic growth will hurt earnings. China's economy grew 10.1 percent in the three months through June, slowing for a fourth quarter.

The index rose more than sevenfold between July 2005 and October to become the world's most expensive market relative to earnings.

BLOOMBERG

Χονγκ Κονγκ: Προσπάθεια στήριξης της Bank of East Asia

Χονγκ Κονγκ: Προσπάθεια στήριξης της Bank of East Asia


«Χείρα βοηθείας» στην Bank of East Asia αποφάσισαν να προσφέρουν η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ, οι ρυθμιστικές αρχές και ο πλουσιότερος άνθρωπος της περιοχής, εν μέσω έντονων φημολογιών σχετικά με την οικονομική σταθερότητα της τράπεζας, οι οποίες οδήγησαν τους πελάτες της σε μαζικές αναλήψεις.

Ο υπουργός Οικονομικών Τζον Τσανγκ χαρακτήρισε τις φήμες «αβάσιμες», ενώ επισήμανε ότι η τράπεζα διαθέτει αρκετά κεφάλαια ώστε να μπορέσει να εξυπηρετήσει τους πελάτες της.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας του Χονγκ Κονγκ, Τζόζεφ Γιαμ, απηύθυνε έκκληση προς τους καταθέτες να παραμείνουν ψύχραιμοι και διοχέτευσε 500 εκατομμύρια δολάρια στο τραπεζικό σύστημα. Σε αγορές μετοχών προέβη, παράλληλα, ο πρόεδρος της Cheung Kong (Holdings), Λι Κα-σινγκ.

Οι εν λόγω εξελίξεις υπογραμμίζουν το βαθμό στον οποίον έχει επηρεαστεί η εμπιστοσύνη για το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα από τις αναταραχές, που πλήττουν κατά κύριο λόγο τις Ηνωμένες Πολιτείες.


NAFTEMPORIKI

JPMorgan: 1,9 δισ. δολ. για την WaMu

JPMorgan: 1,9 δισ. δολ. για την WaMu


ΣΥΜΦΩΝΙΑ για την απόκτηση των καταθέσεων και των καταστημάτων της Washington Mutual Inc. αντί ποσού 1,9 δισ. δολ. έκλεισε η τρίτη σε μέγεθος μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ, από πλευράς περιουσιακών στοιχείων, JPMorgan Chase & Co. μετά την απόφαση των ομοσπονδιακών αρχών να προχωρήσουν στο κλείσιμό της.

Από τις 16 Σεπτεμβρίου οι πελάτες της WaMu έκαναν αναλήψεις συνολικά 16,7 δισ. δολ. καθιστώντας την επισφαλή, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. Τα καταστήματα της WaMu θα ανοίξουν σήμερα και οι πελάτες θα έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλους τους λογαριασμούς τους, δήλωσε η Sheila Bair, πρόεδρος της Federal Deposit Insurance Corp.

Η WaMu κατέρρευσε καθώς ο δείκτης της πιστοληπτικής της ικανότητας υποχώρησε στα κατώτατα επίπεδα και η μετοχή της κατρακύλησε. Με ζημίες 19 δισ. δολ. από τα ενυπόθηκα δάνεια η τράπεζα έθεσε εαυτώ προς πώληση την εβδομάδα που πέρασε μετά την απόλυση του ανώτατου εκτελεστικού της διευθυντή, Kerry Killinger αυτόν τον μήνα. Η τράπεζα διόρισε αντικαταστάτη του τον Alan Fishman στις 8 Σεπτεμβρίου και συμφώνησε να του καταβάλει 7,5 δισ. δολ. μπόνους και 1 εκατ. δολ. μισθό.

Στις περισσότερες περιπτώσεις σαν και αυτήν ελάχιστα μένουν για τους μετόχους. Οι μετοχές της WaMu, που υποχώρησαν πέρυσι κατά 95%, υποχώρησαν 45 σεντς και τη διευρυμένη διαπραγμάτευσή τους μετά την ανακοίνωση που έγινε μετά το κλείσιμο της αγοράς.

Την πιστοληπτική ικανότητα της JPMorgan, που ανακοίνωσε τα σχέδια της για άντληση 8 δισ. δολ. με την πώληση κοινών μετοχών, έχει υποβαθμίσει η Moody's Investors Service στο Aa2.

Η JPMorgan δεν θα αναλάβει τις υποχρεώσεις της WaMu, συμπεριλαμβανομένων και των απαιτήσεων των μετόχων, σύμφωνα με την FDIC. Τον Μάρτιο η τράπεζα κατέβαλε 10 δολ. για κάθε μία μετοχή της χρηματιστηριακής Bear Stearns, που κινδύνευσε με πτώχευση.

Μετά από αυτήν την εξαγορά η JPMorgan θα αποκτήσει καταστήματα στην Καλιφόρνια, την Ουάσινγκτον και τη Φλόριντα, μεταξύ των άλλων πολιτειών και θα έχει 5.400 γραφεία και περίπου 900 δισ. δολ. καταθέσεις, τις περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη αμερικανική τράπεζα. Τα καταστήματα και οι πιστωτικές κάρτες θα έχουν το σήμα της Chase και θα απορροφηθούν έως το 2010, σύμφωνα με την JPMorgan.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τράπεζας η εξαγορά θα προσθέσει 50 σεντς στα κέρδη ανά μετοχή το 2009, σύμφωνα με ανακοίνωσή της.

Οι μετοχές της JPMorgan σημείωσαν άνοδο 2,96 δολ., ποσοστό 7,3%, φθάνοντας στα 43,46 δολ. η μία στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης πριν από την ανακοίνωση της εξαγοράς της WaMu. Φέτος οι μετοχές της σημείωσαν ελαφρά διαφοροποίηση.

Τα τρία τελευταία τρίμηνα οι μετοχές της WaMu έχουν χάσει συνολικά 6,3 δισ. δολάρια.

NAFTEMPORIKI
Share |