Friday, September 26, 2008

Οι εκτεθειμένοι στην Lehman - Καθαρή η Κύπρου - Μόλις 3,95 εκατ. η ΕΤΕ

Οι εκτεθειμένοι στην Lehman - Καθαρή η Κύπρου - Μόλις 3,95 εκατ. η ΕΤΕ

(upd) Τελικά ποια είναι η πραγματική έκθεση των ελληνικών τραπεζών στην Lehman Brothers έμμεσα ή άμεσα καθώς πέραν των όποιων ανακοινώσεων το τοπίο συνεχίζει να παραμένει θολό. Με βάση πληροφορίες διαφαίνεται ότι την μεγαλύτερη άμεση έκθεση σε ομόλογα της Lehman έχει η ΑΤΕ με 25 εκατ ευρώ αλλά διαθέτει εξασφαλίσεις και η Alpha bank όπου η έκθεση της προσδιορίζεται σε 10 εκατ ευρώ. Συνολικά η άμεση έκθεση των ελληνικών τραπεζών σε προϊόντα Lehman αγγίζει τα 55 εκατ ευρώ ή το 0,20% των ιδίων κεφαλαίων όπως τουλάχιστον και επισήμως ενημερώνει η ΤτΕ.


Πέραν της άμεσης έκθεσης που κατ΄ ουσία είναι μικρή και ελέγξιμη οι ελληνικές και ξένες τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα εμφανίζουν μεγάλη έμμεση έκθεση σε προϊόντα Lehman.

Η Citibank έχει διαθέσει συνολικά σε πελάτες της περί τα 70 με 80 εκατ ευρώ.

Η Eurobank 41 εκατ ευρώ και για την Alpha η πραγματική άμεση και έμμεση έκθεση δεν υπερβαίνει τα 30 εκατ ευρώ τα οποία είναι αποτιμημένα σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες.

Οι μόνες τράπεζες που έχουν ενημερώσει με σαφήνεια ποια είναι η άμεση και έμμεση έκθεση τους είναι η ΑΤΕ και η Eurobank ενώ αναμένεται από Citibank και Alpha Bank να προβούν σε αντίστοιχες κινήσεις ενημέρωσης.

Εθνική μόλις 3,95 εκατ ευρώ

Στα 3,95 εκατ ευρώ φθάνει η έκθεση της Εθνικής σε προϊόντα Lehman η οποία κατ΄ ουσία προέρχεται από κέρδος σε θέσεις της τράπεζας σε παράγωγα.

Η Εθνική κερδίζει αλλά το χειρότερο σενάριο θα ήταν απλά να μην πάρει το κέρδος της.

Μέσω της Finansbank έχουν περάσει 2,7 εκατ ευρώ από την Εθνική 700 χιλιάδες ευρώ και 750 χιλιάδες από την ΑΕΔΑΚ.

Η Πειραιώς έχει μηδενική έκθεση σε προϊόντα Lehman ενώ η Emporiki κατέχει μόλις θέση 2 εκατ ευρώ η οποία είναι καλυμμένη μέσω CDOs.

Μηδενική η έκθεση της Κύπρου

Παρά τις φήμες που κυκλοφορούν ότι η τράπεζα Κύπρου είναι εκτεθειμένη σε προϊόντα Lehman Brothers η πραγματικότητα είναι ότι δεν κατέχει ούτε ένα προϊόν στα χαρτοφυλάκια της ούτε έχει διαθέσει σε πελάτες της.

Σύμφωνα με κορυφαία πηγή στην τράπεζα Κύπρου τονίζεται με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι « η τράπεζα έχει μηδενική έκθεση σε προϊόντα της Lehman Brothers».

Ορισμένοι κύκλοι συνδέουν την πίεση που δέχεται η μετοχή στις φήμες ότι η Lehman Brothers έχει πουλήσει προιόντα στην Κύπρου ή ότι κατέχει μετοχές της τράπεζας.

Όσον αφορά την έκθεση σε ομόλογα ή προϊόντα της Lehman η διοίκηση είναι κατηγορηματική είναι στην κυριολεξία μηδενική.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο να κατέχει η Lehman Brothers μετοχές της Κύπρου με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από το μετοχολόγιο στους επενδυτές από 0,3% και υψηλότερα δεν περιλαμβάνεται η Lehman Brothers.

Μάλιστα όπως ανέφερε αξιόπιστη πηγή αν διαθέτει π.χ. 50 χιλιάδες μετοχές δεν θα έχει κανένα αντίκτυπο στην τράπεζα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι συνολικά οι ξένοι κατέχουν το 35% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας Κύπρου. Κατά βάση έχουν χτίσει επενδυτική θέση, ταμεία, τράπεζες από Αμερική, Βρετανία και Ολλανδία αλλά και επενδυτικά χαρτοφυλάκια.

Η τράπεζα Κύπρου διαθέτει αυτή την περίοδο μια πολύ καλή χρηματοοικονομική εικόνα.

Με συνολική ρευστότητα 3 δις ευρώ και πλεονάζουσα ρευστότητα 700 εκατ ευρώ η τράπεζα Κύπρου διαθέτει πολύ ισχυρούς δείκτες.

Επίσης συγκριτικό πλεονέκτημα για την τράπεζα είναι η σχέση δανείων προς καταθέσεις που αγγίζει το 88,9% και αποτελεί μια από τις καλύτερες σχέσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Στα 41 εκατ η Eurobank

Η Eurobank εμφανίζει μια έμμεση έκθεση σε προϊόντα της Lehman περί τα 41 εκατ ευρώ.

Στον τομέα του Private Banking, σε σύνολο υπό διαχείριση κεφαλαίων ιδιωτών πελατών ύψους 9 δισ. ευρώ, σε χρεόγραφα Lehman έχουν κατ’αρχήν επενδυθεί από ιδιώτες πελάτες συνολικά μόνο 18 εκ. ευρώ. Εξ αυτών ενδεχομένως ένα μέρος είχε ήδη πωληθεί δευτερογενώς ή έχει γίνει αντιστάθμιση κινδύνου.

Σε ατομικό επίπεδο, οι τοποθετήσεις αυτές καταλαμβάνουν πολύ περιορισμένο ποσοστό του κάθε ατομικού χαρτοφυλακίου στο πλαίσιο της στρατηγικής για μεγάλη διασπορά επενδύσεων που ακολουθεί η τράπεζα με στόχο τον περιορισμό των αναλαμβανόμενων δυνητικών κινδύνων.

Η EFG ΑΕΔΑΚ έχει επενδύσει σε ομόλογα Lehman μέσω αμοιβαίων κεφαλαίων, 30 εκ. ευρώ.

Εξ αυτών τα 7 εκ. ευρώ έχουν ασφαλιστεί προ της πτώχευσης της τράπεζας με αποτέλεσμα η τελική έκθεση να περιορίζεται σε 23 εκ. ευρώ.

Το ποσοστό έκθεσης των ΑΚ σε ομολογίες Lehman σε τρέχουσες τιμές είναι εξαιρετικά χαμηλό 0,20% επί των υπό διαχείριση κεφαλαίων. Η απομείωση της αξίας της επένδυσης αυτής έχει ήδη αποτυπωθεί στην αξία του μεριδίου των συγκεκριμένων ΑΚ που αποτιμώνται καθημερινά σε τιμές αγοράς οι οποίες δημοσιεύονται επίσημα.

Όπως επισημαίνουν και οι διεθνείς αναλυτές, οι επενδύσεις σε χρεόγραφα Lehman δεν έχουν μηδενική αξία καθώς η ρευστοποίηση των σημαντικών περιουσιακών στοιχείων της αμερικανικής τράπεζας εκτιμάται ότι θα αναπληρώσει περίπου το 50 – 60% του επενδεδυμένου κεφαλαίου, ποσοστό που θα αυξηθεί στην περίπτωση εγκρίσεως του σχεδίου Πόλσον.

Επίσης, η Eurobank βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους πελάτες της στους οποίους παρέχει εκτός από πλήρη ενημέρωση και υποστήριξη στις τυχόν διεκδικήσεις τους έναντι της Lehman Brothers.

REPORTER.GR

No comments:

Share |