Friday, February 13, 2009

Στο +10,4% το αργό- Στα 37,51 δολάρια

Στο +10,4% το αργό- Στα 37,51 δολάρια

Σε υψηλά τριών εβδομάδων βρέθηκε το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, «ψαλιδίζοντας» τις απώλειες των προηγούμενων ημερών που το οδηγούσαν στην καταγραφή της χειρότερης εβδομάδας των τελευταίων 2 μηνών, υπό το πρίσμα των εκτιμήσεων ότι οι κυβερνήσεις θα εντείνουν τις προσπάθειες τους για την ενίσχυση των καταναλωτών. Σημαντική ώθηση στην τιμή του αργού έδωσε και η εκτίμηση ότι τα επίπεδα της τιμής του είναι πάρα πολύ χαμηλά, αρα και πολύ ελκυστικά για την τοποθέτηση κεφαλαίων. Συγκεκριμένα, τα συμβόλαια Μαρτίου του αργού κατέγραψαν αλμα 10,4%, κλείνοντας στα 37,51 δολάρια το βαρέλι, ενώ χθες, μετά από πτώση που ξεπέρασε το 5%, είχε κλείσει κάτω από τα 34 δολάρια. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι το αργό σημείωσε εβδομαδιαίες απώλειες της τάξεως του 6,6%, ενώ από την αρχή του έτους έχει απωλέσει το 26% της αξίας του.

Αντίθετα, το πετρέλαιο τύπου brent, διαμορφώθηκε στα 45,01 δολάρια το βαρέλι, με πτώση 2,2%.

Σημειώνεται ότι την Δευτέρα οι αγορές θα παραμείνουν κλειστές λόγω της ημέρας του Προέδρου.

ΟΠΕΚ: ''Ψαλιδίζει'' εκ νέου τις εκτιμήσεις για την πετρελαϊκή ζήτηση

Μεγαλύτερη της αναμενόμενης θα είναι η μείωση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2009, εκτιμά ο ΟΠΕΚ, καθώς η οικονομική κρίση συνεχώς επιδεινώνεται. Ο διεθνής οργανισμός σημειώνει ότι η μείωση της ζήτησης θα είναι «απότομη και μαζική» και απευθύνει παράλληλα, έκκληση για ανάληψη δράσης εκ μέρους του καρτέλ με στόχο τη σταθεροποίηση της αγοράς πετρελαίου.

Ειδικότερα, στην έκθεση του Φεβρουαρίου ο ΟΠΕΚ κάνει λόγο για μείωση 0,67%, έναντι 0,22% που ήταν η προηγούμενη εκτίμησή του οργανισμού. Η μεγαλύτερη κάμψη αναμένεται να παρατηρηθεί στις χώρες της Βορείου Αμερικής και της Ευρώπης, όπου εκτιμάται ότι θα σημειωθεί κάμψη 2,4%, η οποία όμως θα αντισταθμιστεί εν μέρει από άνοδο 350.000 βαρελιών, ή 1,4% ημερησίως στις αναπτυσσόμενες χώρες.

REPORTER.GR

GLOBAL INDEXES

XAK

FTSE/CySE 20
316.99 ( -0.09%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
916.23 ( -0.06%)

Όγκος: € 3,664,749

====================

Γενικός Δείκτης
1727.98 ( -0.08%)

FTSE®/Χ.Α. 20
873.97 ( -0.36%)

====================

FTSE 100 INDEX 4,189.59 -12.65 -0.30% 02/13
CAC 40 INDEX 2,997.86 33.52 1.13% 02/13
DAX INDEX 4,413.39 5.83 0.13%

====================

US

DOW JONES INDUS. AVG 7,850.41 -82.35 -1.04%
S&P 500 INDEX 826.84 -8.35 -1.00%
NASDAQ COMPOSITE INDEX 1,534.36 -7.35 -0.48%

ΗΠΑ: Δικαστήριο αρνήθηκε αίτημα του Dow κατά της Rohm

ΗΠΑ: Δικαστήριο αρνήθηκε αίτημα του Dow κατά της Rohm


Δικαστής από το Delaware απέρριψε το αίτημα των δικηγόρων της Dow Chemical Co. (DOW) να αποκλείσει την δικηγορική εταιρεία Wachtell, Lipton, Rosen And Katz που έχει προσλάβει η Rohm & Haas Co.(ROW) από την διενέργεια έρευνας κατά της Dow, ανέφερε δημοσίευμα του Associated Press.

Η Rohm έχει υποβάλλει μήνυση κατά της Dow σε δικαστήριο του Delaware με στόχο να εξαναγκάσει τη χημική βιομηχανία να αναγκάσει την Dow να ολοκληρώσει την εξαγορά ύψους $15,3 δισ. της Rohm.

Οι δικηγόροι της Dow υποστηρίζουν πως η Wachtell είχε σύγκρουση συμφέροντος για να εκπροσωπήσει την Rohm & Haas στην αγωγή της κατά της Dow, καθώς η εν λόγω δικηγορική είχε αναλάβει στο παρελθόν την υπερασπιστική γραμμή της χημικής βιομηχανίας. Το δικαστήριο του Delaware δεν πείστηκε πως η Wachtell θα έχει προκατάληψη στη δίκη που ξεκίνησε στις 9 Μαρτίου.

CAPITAL.GR

Lloyds : Ζημιές £8,5 δισ. για την HBOS το 2008

Lloyds : Ζημιές £8,5 δισ. για την HBOS το 2008


Ζημιές προ φόρων ύψους 8,5 δισ. λιρών (12,3 δισ. δολάρια) αναμένει η Lloyds Banking Group για την HBOS για το σύνολο του 2008.

Όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι ζημιές οφείλονται κυρίως στο εταιρικό τμήμα, το οποίο είχε ζημιές 7 δισ. λίρες και σε απώλειες 4 δισ. λιρών από την πτώση των κεφαλαιαγορών με τις εκτιμήσεις της HBOS στις 12 Δεκεμβρίου να τις τοποθετούν στις 3,3 δισ. λίρες και 2,2 δισ. λίρες αντίστοιχα.

Ο CEO της Loyds Eric Daniels σε ανακοίνωση του ομίλου σημείωσε πως “η απορρύθμιση των αγορών οφείλεται στη χειροτέρευση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων και στην πτώση των αποτιμήσεων στις αγορές. Οι ζημιές κυρίως οφείλονται στην εφαρμογή της συντηρητικότερης μεθοδολογίας που χρησιμοποιεί ο όμιλος.”

Ωστόσο για τον όμιλο η Loyds ανακοίνωσε κέρδη προ φόρων για το 2008 ύψους 1,3 δισ. λιρών.

CAPITAL.GR

Ευρωζώνη: Κατά 1,5% συρρικνώθηκε το ΑΕΠ το δ΄ τρίμηνο

Ευρωζώνη: Κατά 1,5% συρρικνώθηκε το ΑΕΠ το δ΄ τρίμηνο


Βαθύτερα στην ύφεση διολίσθησε η Ευρωζώνη στο δ΄ τρίμηνο του περασμένου έτους γνωρίζοντας την μεγαλύτερη συρρίκνωση του ΑΕΠ από την έναρξη καταγραφής στοιχείων το 1995, όπως δείχνουν τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 1,5% στο δ΄ τρίμηνο του 2008 και κατά 1,2% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Πρόκειται για την μεγαλύτερη πτώση τόσο σε τριμηνιαίο επίπεδο όσο και σε ετήσια βάση.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωζώνη εισήλθε και επίσημα σε ύφεση -για πρώτη φορά από την ίδρυση της το 1999- το γ΄ τρίμηνο του 2008, με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται κατά 0,2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο στο οποίο είχε ήδη καταγραφεί μείωση κατά 0,2% του ΑΕΠ.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 1,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 1,2% σε ετήσια βάση.

Υπενθυμίζεται ότι στο γ΄ τρίμηνο του 2008 η ζώνη του ευρώ εισήλθε σε ύφεση για πρώτη φορά από το 1999 καταγράφοντας δύο διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης του ΑΕΠ.

Η Eurostat ανακοίνωσε επίσης ότι η οικονομία στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης διολίσθησε σε ύφεση στο τελευταίο τρίμηνο του 2008. Το ΑΕΠ της Ε.Ε. συρρικνώθηκε κατά 1,5% στο δ΄ τρίμηνο, μετά από συρρίκνωση 0,2% στο προηγούμενο τρίμηνο – σημειώνοντας δύο διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης που αποτελεί τον ορισμό για ύφεση της οικονομίας.

Οι μεγαλύτερες οικονομίες της ζώνης του ευρώ κατέγραψαν απογοητευτικά στοιχεία για το δ΄ τρίμηνο.

Το γερμανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 2,1% στο δ΄ τρίμηνο του 2008 σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, όπως δείχνουν τα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη τριμηνιαία πτώση του ΑΕΠ από το πρώτο τρίμηνο του 1987, όταν το ΑΕΠ είχε μειωθεί κατά 2,5% και ήταν πολύ χειρότερη των εκτιμήσεων των αναλυτών που έκαναν λόγο για υποχώρηση της τάξης του 1,8%.

Σηματοδοτεί το τρίτο διαδοχικό τρίμηνο συρρίκνωσης του γερμανικού ΑΕΠ. Η ανάπτυξη υποχώρησε 0,5% στο β΄ και το γ΄ τρίμηνο του 2008 σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών παράλληλα ανακοίνωσε σήμερα ότι το ΑΕΠ της χώρας συρρικνώθηκε κατά 1,2% στο δ΄ τρίμηνο, ενώ υποχώρησε κατά τουλάχιστον 1% σε ετήσια βάση.

Σε ραδιοφωνική της συνέντευξη η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Christine Lagarde δήλωσε ότι η χώρα "είναι ξεκάθαρα σε ύφεση".

Παράλληλα, για την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου, το ΑΕΠ της Ιταλίας συρρικνώθηκε κατά 1,8% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, διαψεύδοντας και τις χειρότερες εκτιμήσεις των αναλυτών. Πρόκειται για την μεγαλύτερη πτώση από το 1980. Το γ΄ τρίμηνο του 2008 το ιταλικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,6% σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας.

Εξάλλου και η οικονομία της Αυστρίας συρρικνώθηκε στο δ΄ τρίμηνο του 2008, για πρώτη φορά από το 2001, κυρίως λόγω της μεγάλης επιβράδυνσης στις εξαγωγές που αποτέλεσαν τον βασικό οδηγό της ανάπτυξης τα προηγούμενα χρόνια, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Ινστιτούτο Οικονομικής Έρευνας (Wifo).

Αναλυτικά, η Wifo ανακοίνωσε ότι το αυστριακό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,2% έναντι του γ΄ τρίμηνο του 2008 και αναπτύχθηκε κατά 0,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

CAPITAL.GR

Κύπρος: Επιβράδυνση του ΑΕΠ στο δ΄ τρίμηνο στο 3%

Κύπρος: Επιβράδυνση του ΑΕΠ στο δ΄ τρίμηνο στο 3%


ΑΘΗΝΑ (Dow Jones) - Στο 3% επιβράδυνε ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ της Κύπρου κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2008 σε ετήσια βάση, από 3,5% στο τρίτο τρίμηνο του 2008 σε ετήσια βάση, σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας του νησιού.

Η συνεχής επιβράδυνση της οικονομίας αποδίδεται κυρίως στην επιβράδυνση των τομέων των χρηματοπιστωτικών δραστηριοτήτων και της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας, όπως αναφέρει στις προκαταρκτικές της εκτιμήσεις για το ΑΕΠ η στατιστική υπηρεσία.

"Σχετική επιβράδυνση παρατηρείται και και στον τομέα των ξενοδοχείων-εστιατορίων καθώς και στο λιανικό εμπόριο. Αντίθετα, ο κατασκευαστικός τομέας και ο ευρύτερος τομέας των υπηρεσιών παρέμειναν σε ικανοποιητικά επίπεδα", συμπλήρωσε η υπηρεσία.

Για ολόκληρο το έτος 2008, ο ρυθμός ανάπτυξης υπολογίζεται στο 3,7%.

Τα αναθεωρημένα στοιχεία για το ΑΕΠ του τέταρτου τριμήνου θα δοθούν στην δημοσιότητα στις 12 Μαρτίου.

CAPITAL.GR

Nestle: "Άδικο" το πρόστιμο της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Nestle: "Άδικο" το πρόστιμο της Επιτροπής Ανταγωνισμού

ΑΘΗΝΑ (AFP) - Ο ελβετικός όμιλος διατροφής Nestle δεσμεύτηκε να "προσβάλλει" το πρόστιμο συνολικού ύψους άνω των 29 εκατ. ευρώ που του επιβλήθηκε από τις ελληνικές αρχές λόγω παραβίασης των κανόνων της αγοράς και χαρακτήρισε την απόφαση "άδικη" και "αβάσιμη".

"Θεωρούμε την απόφαση άδικη και απορρίπτουμε τις κατηγορίες", αναφέρει σε σημερινή της ανακοίνωση η Nestle Hellas.

"Σεβόμαστε πλήρως τους εθνικούς και διεθνείς κανόνες δικαίου και ενεργούμε πάντα έχοντας ως γνώμονα το συμφέρον των καταναλωτών μας".

"Η Nestle Hellas θα λάβει αμέσως νομικά μέτρα για να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της και να απαλαγεί από τις εν λόγω αβάσιμες κατηγορίες", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού ανακοίνωσε χτες την επιβολή προστίμου ύψους 29,95 εκατ. ευρώ στη Nestle Hellas με την κατηγορία της κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης στην αγορά στιγμιαίου καφέ.

Πιο συγκεκριμένα, κατήγγειλε την εταιρεία ότι προέβη σε ενέργειες που είχαν ως σκοπό να πλήξουν τις συμφωνίες άλλων προμηθευτών στιγμιαίου καφέ με super market, εστιατόρια και διανομείς.

Το πρόστιμο είναι από τα υψηλότερα που έχουν ποτέ επιβληθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Στην ανακοίνωση της η Νestle επισημαίνει τέλος ότι διατηρεί παρουσία στην Ελλάδα για πάνω από έναν αιώνα και έχει τέσσερα εργοστάσια στη χώρα με πάνω από 1.000 υπαλλήλους.

CAPITAL.GR

Κύπρος: Επιβράδυνση του ΑΕΠ στο δ΄ τρίμηνο στο 3%

Κύπρος: Επιβράδυνση του ΑΕΠ στο δ΄ τρίμηνο στο 3%


ΑΘΗΝΑ (Dow Jones) - Στο 3% επιβράδυνε ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ της Κύπρου κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2008 σε ετήσια βάση, από 3,5% στο τρίτο τρίμηνο του 2008 σε ετήσια βάση, σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας του νησιού.

Η συνεχής επιβράδυνση της οικονομίας αποδίδεται κυρίως στην επιβράδυνση των τομέων των χρηματοπιστωτικών δραστηριοτήτων και της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας, όπως αναφέρει στις προκαταρκτικές της εκτιμήσεις για το ΑΕΠ η στατιστική υπηρεσία.

“Σχετική επιβράδυνση παρατηρείται και και στον τομέα των ξενοδοχείων-εστιατορίων καθώς και στο λιανικό εμπόριο. Αντίθετα, ο κατασκευαστικός τομέας και ο ευρύτερος τομέας των υπηρεσιών παρέμειναν σε ικανοποιητικά επίπεδα”, συμπλήρωσε η υπηρεσία.

Για ολόκληρο το έτος 2008, ο ρυθμός ανάπτυξης υπολογίζεται στο 3,7%.

Τα αναθεωρημένα στοιχεία για το ΑΕΠ του τέταρτου τριμήνου θα δοθούν στην δημοσιότητα στις 12 Μαρτίου.

CAPITAL.GR

Γερμανία: "Πράσινο φως" από την Κάτω Βουλή στο πακέτο των 50 δισ. ευρώ

Γερμανία: "Πράσινο φως" από την Κάτω Βουλή στο πακέτο των 50 δισ. ευρώ


Η γερμανική Κάτω Βουλή ενέκρινε σήμερα το δεύτερο "πακέτο" μέτρων για την ενίσχυση της οικονομίας συνολικού ύψους 50 δισ. δολ., όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Dow Jones Newswires.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο είχε εγκριθεί πακέτο ύψους 31 δισ. δολ. για την ενίσχυση της οικονομίας. Τα συνδυασμένα πακέτα ανέρχονται στο 1,5% του ΑΕΠ της χώρας. Η Άνω Βουλή, η οποία πρέπει επίσης να εγκρίνει το νομοσχέδιο, αναμένεται να διεξάγει την ψηφοφορία έως τις 20 Φεβρουαρίου.

Μεταξύ άλλων, το νέο σχέδιο προβλέπει την ενίσχυση των επενδύσεων στις δημόσιες υποδομές κατά 16,9 δισ. ευρώ, ενώ προβλέπει επιπλέον φορολογικές ελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, καθώς και κίνητρα για τις επιχειρήσεις προκειμένου να διατηρήσουν το προσωπικό τους.

CAPITAL.GR

Γερμανία: Προς κρατικοποίηση οδεύει η Hypo Real Estate Holding

Γερμανία: Προς κρατικοποίηση οδεύει η Hypo Real Estate Holding

Η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel ενδεχομένως να χρειαστεί να προχωρήσει στην κρατικοποίηση της Hypo Real Estate Holding AG καθώς ο πρώτος γύρος των διερευνητικών συνομιλιών με την αμερικανική J.C. Flowers & Co. LLC δεν φαίνεται να καταλήγει σε συμφωνία για την πώληση της γερμανικής τράπεζας, όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Μια δεύτερη συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί αργότερα σήμερα μετά το αδιέξοδο στις χθεσινές διαπραγματεύσεις.

Εκπρόσωπος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος δήλωσε ότι η Flowers αντιδρά στην τιμή των 10 ευρώ ανά μετοχή για την εξαγορά της τράπεζας καθώς την θεωρεί ιδιαίτερα υψηλή.

"Φοβάμαι ότι βρισκόμαστε κοντά στο ενδεχόμενο της κρατικοποίησης", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, Otto Bernhardt. "Δεν είναι κάτι που επιθυμούμε, αλλά δεν βλέπω άλλη εναλλακτική".

CAPITAL.GR

ΜIG: Κατάθεση προσφοράς για Ολυμπιακή

ΜIG: Κατάθεση προσφοράς για Ολυμπιακή

Η Marfin Investment Group (MIG) υπέβαλε σήμερα προσφορά για την εξαγορά των Ολυμπιακών Αερογραμμών και την εταιρείας τεχνικής βάσης, δήλωσε στο Reuters πηγή από την εταιρεία.

«Η MIG κατέθεσε σήμερα το πρωί προσφορά για τις Ολυμπιακές Αερογραμμές και την τεχνική βάση», δήλωσε η πηγή στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο. «Αναμένουμε απάντηση από το Δημόσιο».

NAFTEMPORIKI

Αλυσίδα καταστημάτων από τη Microsoft

Αλυσίδα καταστημάτων από τη Microsoft

Απάντηση στην Apple ετοιμάζεται να δώσει η Microsoft με την πρόσληψη του Ντέιβιντ Πόρτερ, πρώην κορυφαίου στελέχους της Wal-Mart ο οποίος θα αναλάβει την οργάνωση δικτύου καταστημάτων με την επωνυμία Microsoft.

Με αυτή της την κίνηση, η Microsoft ακολουθεί το παράδειγμα της ανταγωνίστριας Apple που κατέγραψε αύξηση του κύκλου εργασιών την τελευταία δεκαετία, παρά τις προειδοποιήσεις των αναλυτών ότι η δραστηριοποίησή της στο λιανικό τομέα εμπεριέχει υψηλό ρίσκο.

Μολονότι το άνοιγμα προς τη λιανική συνήθως συνοδεύεται από μεγάλους κινδύνους λόγω της περιορισμένης εμπειρίας των κατασκευαστριών εταιρειών στις λιανικές πωλήσεις, η απόφαση της Microsoft να στρατολογήσει έναν βετεράνο ειδικό της λιανικής ελαχιστοποιεί τους εν λόγω κινδύνους, υποστηρίζει ο Βαν Μπέικερ, αναλυτής της Gartner Efforts.

Τόσο ο αριθμός των καταστημάτων που θα ανοίξουν όσο και η γκάμα των προϊόντων που θα διαθέτουν δεν έχει αποφασιστεί ακόμη, σύμφωνα με δήλωση της εταιρείας.

Σκοπός της διοίκησης είναι να «προσφέρει καλύτερους Η/Υ και αναβαθμισμένες υπηρεσίες στους καταναλωτές μέσω της ανάπτυξης και λειτουργίας δικτύου καταστημάτων με την επωνυμία της Microsoft», αναφέρουν οι Financial Times.

ΝΑFTEMPORIKI

Λονδίνο: Συνελήφθη χρηματιστής για απάτη 45 εκατ. €

Λονδίνο: Συνελήφθη χρηματιστής για απάτη 45 εκατ. €

Συνελήφθη χθες το βράδυ στο Σίτι από την αστυνομία χρηματιστής για ξέπλυμα χρήματος, στο πλαίσιο έρευνας για επενδυτιή απάτη 45 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο.

Ο άνδρας, ηλικίας 60 ετών, συνελήφθη την Πέμπτη στο σπίτι του στο Έσσεξ, από αστυνομικούς που ερευνούσαν την υπόθεση της GFX Capital Markets Ltd., μίας χρηματιστηριακής εταιρείας, η οποία ανέστειλε πρόσφατα τις δραστηριότητές της.

Ο χρηματιστής είναι ύποπτος για «ξέπλυμα χρήματος» και αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους, ανέφερε εκπρόσωπος της αστυνομίας του Σίτι, ο οποίος αρνήθηκε να αποκαλύψει το εύρος της απάτης, περιοριζόμενος να πει ότι είναι «σημαντική».

Σύμφωνα με την εφημερίδα The Times, η οποία δεν κατονομάζει τις πηγές της, πρόκειται για απάτη τύπου «πυραμίδας» ύψους 40 εκατομμυρίων λιρών (45 εκατομμυρίων ευρώ), τη μεγαλύτερη στη Μεγάλη Βρετανία από την αρχή της τρέχουσας οικονομικής κρίσης.

Η αστυνομία του Σίτι, η οποία δρα αποκλειστικά στην χρηματοοικονομική καρδιά του Λονδίνου και ειδικεύεται στη δίωξη του οικονομικού εγκλήματος, κάλεσε τους πελάτες-επενδυτές της GFX να επικοινωνήσουν μαζί της.


NAFTEMPORIKI

ΗΠΑ: Γερουσία και Βουλή ψηφίζουν για το «πακέτο Ομπάμα»

ΗΠΑ: Γερουσία και Βουλή ψηφίζουν για το «πακέτο Ομπάμα»

Για την έγκριση του πακέτου στήριξης της οικονομίας, ύψους 789 δισ. δολαρίων ψηφίζουν σήμερα η αμερικανική Γερουσία και η Βουλή των Αντιπροσώπων.Εφόσον το πακέτο εγκριθεί και από τα δύο Σώματα της βουλής -όπως αναμένεται-, θα προωθηθεί για υπογραφή στο γραφείο του Αμερικανού προέδρου.

Ο Μπαράκ Ομπάμα επιθυμεί να αρχίσει άμεσα η υλοποίηση των μέτρων που προβλέπονται για το πακέτο, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στην Γερουσία, Χάρι Ρέιντ.

REPORTER.GR

Σε ύφεση η Γερμανία το δ' τρίμηνο

Σε ύφεση η Γερμανία το δ' τρίμηνο

Στην ύφεση «βυθίστηκε» η Γερμανία το τέταρτο τρίμηνο του 2008, καθώς το ΑΕΠ της χώρας συρρικνώθηκε κατά 2,1% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, λόγω της μεγάλης πτώσης των εξαγωγών, ανακοίνωσε σήμερα η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία (Destatis).

NAFTEMPORIKI

Τον Αύγουστο θα αποκτήσουν ορατότητα οι τραπεζίτες

Τον Αύγουστο θα αποκτήσουν ορατότητα οι τραπεζίτες

Οχι νωρίτερα από τα τέλη του καλοκαιριού οι διοικήσεις των τραπεζών θα αρχίζουν να αποκτούν ορατότητα για τα αποτελέσματα του 2009 , τις επισφάλειες , το βάθος και τις παρενέργειες της κρίσης. Σύμφωνα με κορυφαία τραπεζικά στελέχη για τους επόμενους 6 μήνες τραπεζίτες , επιχειρηματίες , επενδυτές θα κινούνται εν μέσω θολού τοπίου καθώς οι πρώτες σαφείς ενδείξεις για το μέγεθος των παρενεργειών στην αγορά και στις λογιστικές καταστάσεις δεν θα εμφανισθούν νωρίτερα από τον Αύγουστο οπότε και θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα α' 6μήνου του 2009. Τον Μάιο με τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων α' τριμήνου δεν θα μπορεί να διαμορφωθεί σαφής εικόνα της κατάστασης και των δυνητικών παρενεργειών της κρίσης στους ισολογισμούς. Σε αυτή την χρονική φάση προβλέπεται ότι τα κέρδη των τραπεζών θα υποχωρήσουν 25% το 2009 και τα κέρδη προ φόρων τόκων αποσβέσεων και προβλέψεων των εταιριών θα μειωθούν κατά 30% έως 40%.

Η εκτίμηση αυτή θα διαφανεί αν επιβεβαιωθεί ή όχι τον Αύγουστο με τα αποτελέσματα α΄ 6μήνου και ως τότε οι τράπεζες θα προσπαθούν να προσαρμόσουν τους προϋπολογισμένους στόχους τους στην πραγματικότητα όπως θα διαμορφώνεται από την εξέλιξη της κρίσης. Με τα κέρδη του 2008 που θα ανακοινωθούν Φεβρουάριο ή Μάρτιο μάλλον οι τράπεζες θα κρατήσουν κλειστά τα χαρτιά τους.

Τον Μάιο ίσως επιχειρήσουν να δώσουν μια γενική πρόβλεψη και σίγουρα τον Αύγουστο θα πρέπει να ενημερώσουν τους επενδυτές για το 2009 συνολικά. Για τις διεθνείς αγορές οι κρίσιμοι μήνες θα είναι ο Απρίλιος και ο Ιούλιος καθώς τότε θα ανακοινωθούν αποτελέσματα α' τριμήνου και α' 6μηνου αντίστοιχα. Έως τότε λοιπόν οι διοικήσεις των τραπεζών θα τηρήσουν στάση αναμονής και πρωταρχικό τους μέλημα θα είναι η διασφάλιση των ισολογισμών τους.

REPORTER.GR

Αυτοκίνητα: Νέα κάμψη των πωλήσεων τον Ιανουάριο

Αυτοκίνητα: Νέα κάμψη των πωλήσεων τον Ιανουάριο

Υπό ισχυρή πίεση βρέθηκε τον Ιανουάριο η ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου. Σύμφωνα με τη γερμανική ένωση αυτοκινητοβιομηχανιών VDA οι πωλήσεις το συγκεκριμένο μήνα υποχώρησαν 27% στα 958.000 οχήματα, με την κάμψη να είναι μεγαλύτερη στα νέα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε χώρες μάλιστα όπως η Ρουμανία οι πωλήσεις υποχώρησαν τον περασμένο μήνα έως και 50%.

Οι νέες ταξινομήσεις στις αγορές της Δυτικής Ευρώπης διαμορφώθηκαν στα 891.500 οχήματα, μειωμένες επίσης κατά 27%. Τα πιο αδύναμα αποτελέσματα καταγράφηκαν σε Ισπανία, Ιταλία και Βρετανία. Στην ανακοίνωσή της η VDA αναφέρει ότι η εικόνα αυτή θα διατηρηθεί πιθανότητα και τους επόμενους μήνες, τονίζοντας ωστόσο ότι η κρατική βοήθεια και οι επιδοτήσεις μπορούν να οδηγήσουν σε ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο.

Σημειώνεται ότι το Βερολίνο υιοθέτησε νόμο, βάσει του οποίου όσοι ιδιοκτήτες παλαιών αυτοκινήτων (τουλάχιστον εννέα ετών) αποσύρουν το όχημά τους λαμβάνουν επιδότηση 2.500 ευρώ για την αγορά νέου, φιλικού προς το περιβάλλον.


NAFTEMPORIKI

Toyota: Πάγωμα μισθών και εθελουσία έξοδος

Toyota: Πάγωμα μισθών και εθελουσία έξοδος

Σε πάγωμα των μισθών και εθελουσία έξοδο σε εργαζόμενους στα εργοστάσια της Βόρειας Αμερικής θα προχωρήσει για πρώτη φορά η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο, Toyota Motor Corp. καθώς η μείωση της παραγωγής διευρύνεται εξ αιτίας της σημαντικής πτώσης της ζήτησης αυτοκινήτων.

Η εταιρεία θα μειώσει τους μισθούς στα στελέχη της βιομηχανίας και θα κόψε τα μπόνους για όλους τους εργαζομένους της, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Η Toyota προχωρά σε περαιτέρω μειώσεις συναρμολόγησης οχημάτων και δημιουργεί πρόγραμμα για μείωση των ωρών εργασίας σε κάποιες μονάδες της, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της, Μάικ Γκος.

Από πέρυσι που η Toyota ξεπέρασε την General Motors Corp. σε πωλήσεις παγκοσμίως, προβλέπει για πρώτη φορά λειτουργικές ζημίες σε 71 χρόνια καθώς η παγκόσμια ύφεση μειώνει τη ζήτηση για τα μοντέλα που παράγει. Η Toyota που εμφάνισε 32% χαμηλότερες πωλήσεις στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο ήδη έχει ανακοινώσει σχέδια για μείωση της παραγωγής στα εργοστάσιά της στις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Μεξικό.

Οι μετοχές της Toyota σημείωσαν άνοδο 10 γιέν, ποσοστό 0,3%, στις 11 π.μ. στο Χρηματιστήριο του Τόκιο.

Στις 6 Φεβρουαρίου η αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε ότι οι λειτουργικές της ζημίες τη χρήση που λήγει τον Μάρτιο ενδέχεται να διαμορφωθούν στα 450 δισ. γιέν [JPY=X] (4,94 δισ. δολ.) μετά την προηγούμενη πρόβλεψη για ζημίες 150 δισ. γιέν. Ο νέος πρόεδρος της αυτοκινητοβιομηχανίας, Ακιο Τογιόντα, θα αντικαταστήσει τους περισσότερους διευθυντές για να αντιμετωπίσει την κρίση στον κλάδο η οποία ανάγκασε την GM και την Chrysler LLC να ζητήσει την βοήθεια της κυβέρνησης.

Τους τέσσερις τελευταίους μήνες του 2008 η αυτοκινητοβιομηχανία αναθεώρησε προς τα κάτω τρεις φορές τις προβλέψεις της εξ αιτίας του ισχυρού γιέν. Το ιαπωνικό νόμισμα ισχυροποιήθηκε 17% έναντι του δολαρίου και 18% έναντι του ευρώ το τέταρτο τρίμηνο, μειώνοντας την αξία των κερδών της στο εξωτερικό και τα λειτουργικά της κέρδη κατά 250 δισ. γιέν.


NAFTEMPORIKI

Με άνοδο 0,96% έκλεισε στο Τόκιο ο Nikkei

Με άνοδο 0,96% έκλεισε στο Τόκιο ο Nikkei

Με άνοδο 74,04 μονάδων, ποσοστό 0,96%, έκλεισε πριν από λίγο στο Χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei [.N225] 225, φθάνοντας στις 7.779,40 μονάδες.

NAFTEMPORIKI
Share |