Friday, February 13, 2009

Toyota: Πάγωμα μισθών και εθελουσία έξοδος

Toyota: Πάγωμα μισθών και εθελουσία έξοδος

Σε πάγωμα των μισθών και εθελουσία έξοδο σε εργαζόμενους στα εργοστάσια της Βόρειας Αμερικής θα προχωρήσει για πρώτη φορά η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο, Toyota Motor Corp. καθώς η μείωση της παραγωγής διευρύνεται εξ αιτίας της σημαντικής πτώσης της ζήτησης αυτοκινήτων.

Η εταιρεία θα μειώσει τους μισθούς στα στελέχη της βιομηχανίας και θα κόψε τα μπόνους για όλους τους εργαζομένους της, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Η Toyota προχωρά σε περαιτέρω μειώσεις συναρμολόγησης οχημάτων και δημιουργεί πρόγραμμα για μείωση των ωρών εργασίας σε κάποιες μονάδες της, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της, Μάικ Γκος.

Από πέρυσι που η Toyota ξεπέρασε την General Motors Corp. σε πωλήσεις παγκοσμίως, προβλέπει για πρώτη φορά λειτουργικές ζημίες σε 71 χρόνια καθώς η παγκόσμια ύφεση μειώνει τη ζήτηση για τα μοντέλα που παράγει. Η Toyota που εμφάνισε 32% χαμηλότερες πωλήσεις στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο ήδη έχει ανακοινώσει σχέδια για μείωση της παραγωγής στα εργοστάσιά της στις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Μεξικό.

Οι μετοχές της Toyota σημείωσαν άνοδο 10 γιέν, ποσοστό 0,3%, στις 11 π.μ. στο Χρηματιστήριο του Τόκιο.

Στις 6 Φεβρουαρίου η αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε ότι οι λειτουργικές της ζημίες τη χρήση που λήγει τον Μάρτιο ενδέχεται να διαμορφωθούν στα 450 δισ. γιέν [JPY=X] (4,94 δισ. δολ.) μετά την προηγούμενη πρόβλεψη για ζημίες 150 δισ. γιέν. Ο νέος πρόεδρος της αυτοκινητοβιομηχανίας, Ακιο Τογιόντα, θα αντικαταστήσει τους περισσότερους διευθυντές για να αντιμετωπίσει την κρίση στον κλάδο η οποία ανάγκασε την GM και την Chrysler LLC να ζητήσει την βοήθεια της κυβέρνησης.

Τους τέσσερις τελευταίους μήνες του 2008 η αυτοκινητοβιομηχανία αναθεώρησε προς τα κάτω τρεις φορές τις προβλέψεις της εξ αιτίας του ισχυρού γιέν. Το ιαπωνικό νόμισμα ισχυροποιήθηκε 17% έναντι του δολαρίου και 18% έναντι του ευρώ το τέταρτο τρίμηνο, μειώνοντας την αξία των κερδών της στο εξωτερικό και τα λειτουργικά της κέρδη κατά 250 δισ. γιέν.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |