Friday, February 13, 2009

Ευρωζώνη: Κατά 1,5% συρρικνώθηκε το ΑΕΠ το δ΄ τρίμηνο

Ευρωζώνη: Κατά 1,5% συρρικνώθηκε το ΑΕΠ το δ΄ τρίμηνο


Βαθύτερα στην ύφεση διολίσθησε η Ευρωζώνη στο δ΄ τρίμηνο του περασμένου έτους γνωρίζοντας την μεγαλύτερη συρρίκνωση του ΑΕΠ από την έναρξη καταγραφής στοιχείων το 1995, όπως δείχνουν τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 1,5% στο δ΄ τρίμηνο του 2008 και κατά 1,2% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Πρόκειται για την μεγαλύτερη πτώση τόσο σε τριμηνιαίο επίπεδο όσο και σε ετήσια βάση.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωζώνη εισήλθε και επίσημα σε ύφεση -για πρώτη φορά από την ίδρυση της το 1999- το γ΄ τρίμηνο του 2008, με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται κατά 0,2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο στο οποίο είχε ήδη καταγραφεί μείωση κατά 0,2% του ΑΕΠ.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 1,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 1,2% σε ετήσια βάση.

Υπενθυμίζεται ότι στο γ΄ τρίμηνο του 2008 η ζώνη του ευρώ εισήλθε σε ύφεση για πρώτη φορά από το 1999 καταγράφοντας δύο διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης του ΑΕΠ.

Η Eurostat ανακοίνωσε επίσης ότι η οικονομία στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης διολίσθησε σε ύφεση στο τελευταίο τρίμηνο του 2008. Το ΑΕΠ της Ε.Ε. συρρικνώθηκε κατά 1,5% στο δ΄ τρίμηνο, μετά από συρρίκνωση 0,2% στο προηγούμενο τρίμηνο – σημειώνοντας δύο διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης που αποτελεί τον ορισμό για ύφεση της οικονομίας.

Οι μεγαλύτερες οικονομίες της ζώνης του ευρώ κατέγραψαν απογοητευτικά στοιχεία για το δ΄ τρίμηνο.

Το γερμανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 2,1% στο δ΄ τρίμηνο του 2008 σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, όπως δείχνουν τα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη τριμηνιαία πτώση του ΑΕΠ από το πρώτο τρίμηνο του 1987, όταν το ΑΕΠ είχε μειωθεί κατά 2,5% και ήταν πολύ χειρότερη των εκτιμήσεων των αναλυτών που έκαναν λόγο για υποχώρηση της τάξης του 1,8%.

Σηματοδοτεί το τρίτο διαδοχικό τρίμηνο συρρίκνωσης του γερμανικού ΑΕΠ. Η ανάπτυξη υποχώρησε 0,5% στο β΄ και το γ΄ τρίμηνο του 2008 σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών παράλληλα ανακοίνωσε σήμερα ότι το ΑΕΠ της χώρας συρρικνώθηκε κατά 1,2% στο δ΄ τρίμηνο, ενώ υποχώρησε κατά τουλάχιστον 1% σε ετήσια βάση.

Σε ραδιοφωνική της συνέντευξη η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Christine Lagarde δήλωσε ότι η χώρα "είναι ξεκάθαρα σε ύφεση".

Παράλληλα, για την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου, το ΑΕΠ της Ιταλίας συρρικνώθηκε κατά 1,8% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, διαψεύδοντας και τις χειρότερες εκτιμήσεις των αναλυτών. Πρόκειται για την μεγαλύτερη πτώση από το 1980. Το γ΄ τρίμηνο του 2008 το ιταλικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,6% σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας.

Εξάλλου και η οικονομία της Αυστρίας συρρικνώθηκε στο δ΄ τρίμηνο του 2008, για πρώτη φορά από το 2001, κυρίως λόγω της μεγάλης επιβράδυνσης στις εξαγωγές που αποτέλεσαν τον βασικό οδηγό της ανάπτυξης τα προηγούμενα χρόνια, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Ινστιτούτο Οικονομικής Έρευνας (Wifo).

Αναλυτικά, η Wifo ανακοίνωσε ότι το αυστριακό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,2% έναντι του γ΄ τρίμηνο του 2008 και αναπτύχθηκε κατά 0,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

CAPITAL.GR

No comments:

Share |