Friday, February 13, 2009

Στο +10,4% το αργό- Στα 37,51 δολάρια

Στο +10,4% το αργό- Στα 37,51 δολάρια

Σε υψηλά τριών εβδομάδων βρέθηκε το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, «ψαλιδίζοντας» τις απώλειες των προηγούμενων ημερών που το οδηγούσαν στην καταγραφή της χειρότερης εβδομάδας των τελευταίων 2 μηνών, υπό το πρίσμα των εκτιμήσεων ότι οι κυβερνήσεις θα εντείνουν τις προσπάθειες τους για την ενίσχυση των καταναλωτών. Σημαντική ώθηση στην τιμή του αργού έδωσε και η εκτίμηση ότι τα επίπεδα της τιμής του είναι πάρα πολύ χαμηλά, αρα και πολύ ελκυστικά για την τοποθέτηση κεφαλαίων. Συγκεκριμένα, τα συμβόλαια Μαρτίου του αργού κατέγραψαν αλμα 10,4%, κλείνοντας στα 37,51 δολάρια το βαρέλι, ενώ χθες, μετά από πτώση που ξεπέρασε το 5%, είχε κλείσει κάτω από τα 34 δολάρια. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι το αργό σημείωσε εβδομαδιαίες απώλειες της τάξεως του 6,6%, ενώ από την αρχή του έτους έχει απωλέσει το 26% της αξίας του.

Αντίθετα, το πετρέλαιο τύπου brent, διαμορφώθηκε στα 45,01 δολάρια το βαρέλι, με πτώση 2,2%.

Σημειώνεται ότι την Δευτέρα οι αγορές θα παραμείνουν κλειστές λόγω της ημέρας του Προέδρου.

ΟΠΕΚ: ''Ψαλιδίζει'' εκ νέου τις εκτιμήσεις για την πετρελαϊκή ζήτηση

Μεγαλύτερη της αναμενόμενης θα είναι η μείωση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2009, εκτιμά ο ΟΠΕΚ, καθώς η οικονομική κρίση συνεχώς επιδεινώνεται. Ο διεθνής οργανισμός σημειώνει ότι η μείωση της ζήτησης θα είναι «απότομη και μαζική» και απευθύνει παράλληλα, έκκληση για ανάληψη δράσης εκ μέρους του καρτέλ με στόχο τη σταθεροποίηση της αγοράς πετρελαίου.

Ειδικότερα, στην έκθεση του Φεβρουαρίου ο ΟΠΕΚ κάνει λόγο για μείωση 0,67%, έναντι 0,22% που ήταν η προηγούμενη εκτίμησή του οργανισμού. Η μεγαλύτερη κάμψη αναμένεται να παρατηρηθεί στις χώρες της Βορείου Αμερικής και της Ευρώπης, όπου εκτιμάται ότι θα σημειωθεί κάμψη 2,4%, η οποία όμως θα αντισταθμιστεί εν μέρει από άνοδο 350.000 βαρελιών, ή 1,4% ημερησίως στις αναπτυσσόμενες χώρες.

REPORTER.GR

No comments:

Share |