Saturday, February 14, 2009

Έκδοση ομολόγου €1 δις

Έκδοση ομολόγου €1 δις



Εντός του πρώτου εξαμήνου του 2009 η κυβέρνηση σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει στην έκδοση ομολόγων ύψους €1 δις από το εξωτερικό.
Ο υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης μετά από συνάντηση που είχε με τον διοικητή της ΚΤ Αθανάσιο Ορφανίδη δήλωσε ότι «βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο της προετοιμασίας ενός ομολόγου από το εξωτερικό ύψους €1 δις το οποίο θα απευθυνθεί σε ξένους επενδυτές και θα βοηθήσει στον καλύτερο προγραμματισμό των δανειοδοτικών αναγκών της κυβέρνησης τα επόμενα 5 χρόνια».

Από το 2004 είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνησης προχωρεί σε ένα τέτοιο εγχείρημα, σημείωσε. «Το συγκεκριμένο ομόλογο μπορεί να βοηθήσει στις μελλοντικές επιδιώξεις της κυβέρνησης για δανεισμό από το εξωτερικό», είπε. «Θα αντληθεί από τα Ταμεία Προνοίας, Ταμεία Συντάξεως, ασφαλιστικές εταιρείες, Τράπεζες και άλλους θεσμικούς επενδυτές».

Αναγνώρισε ότι γενικά είναι η χειρότερη περίοδος για άντληση κεφαλαίων από ένα κράτος σε αυτό το αβέβαιο κλίμα. Για να συμπληρώσει αμέσως, όμως, ότι η Κύπρος διαθέτει εξαιρετικό ρυθμό ανάπτυξης, οικονομικούς δείκτες και υγιές τραπεζικό σύστημα εκφράζοντα την εκτίμηση ότι είναι η πιο κατάλληλη στιγμή για αυτό το εγχείρημα.

Επιπλέον ανέφερε ότι οι αξιωματούχοι της ΚΤ και του Υπουργείου Οικονομικών εξετάζουν εναλλακτικές προτάσεις για φθηνή ρευστότητα από το εξωτερικό και κυρίως από την ΕΚΤ, αποφεύγοντας να κατονομάσει τα εναλλακτικά σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι.

Όσον αφορά τη συνάντηση είπε ότι έγινε μια ανασκόπηση της οικονομίας με το διοικητή της ΚΤ και ότι διαπιστώθηκε για ακόμη μια φορά ότι οι τράπεζες διαθέτουν ικανοποιητική ρευστότητα και ότι ξεκίνησε μια καθοδική πορεία των επιτοκίων η οποία θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |