Saturday, February 14, 2009

ΗΠΑ: Εγκρίθηκε το σχέδιο Ομπάμα από τη Βουλή

ΗΠΑ: Εγκρίθηκε το σχέδιο Ομπάμα από τη Βουλή

Με 246 ψήφους υπέρ και 183 κατά ψηφίστηκε στην Βουλή των Αντιπροσώπων το σχέδιο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας ύψους 787 δισ. δολαρίων. Το επόμενο βήμα είναι η έγκριση από τη Γερουσία. Το σχέδιο περιλαμβάνει τρία σημεία με στόχο την «αναθέρμανση των πιστώσεων» την «κάθαρση και ενίσχυση των τραπεζών», καθώς και την «παροχή ζωτικής βοήθειας για τους ιδιοκτήτες ακινήτων και μικρών επιχειρήσεων».

Επιπλέον προβλέπει τη δημιουργία ενός μηχανισμού με μεικτά, δημόσια και ιδιωτικά, κεφάλαια, που σε αρχική φάση θα διαθέτει 500 δισ. δολάρια, για την επανεξαγορά των κλυδωνιζόμενων ενεργητικών που βαρύνουν τους προϋπολογισμούς των τραπεζών. Επίσης περιλαμβάνει νέες ενισχύσεις προς τις αμερικανικές τράπεζες που έχουν ανάγκη. Το αμερικανικό κράτος θα διαθέσει 50 δισ. δολάρια για να διευκολύνει την επαναδιαπραγμάτευση των στεγαστικών δανείων που οι δικαιούχοι τους αδυνατούν να αποπληρώσουν, προκειμένου να τους επιτραπεί να διατηρήσουν το ακίνητό τους.

Το πακέτο διάσωσης του χρηματοπιστωτικού κλάδου αναμένεται να στοιχίσει 1,5 τρις δολάρια. Το κυβερνητικό σχέδιο είναι σχεδιασμένο για την υποστήριξη περίπου 1,5 δις. δολαρίων σε νέα δάνεια και στη διαχείριση προβληματικών κεφαλαίων. Το χρηματοπιστωτικό σύστημα έχει δεχθεί σοβαρό πλήγμα και χρειάζεται ακόμη περισσότερα κεφάλαια για να αποτραπεί η κατάρρευσή του, τόνισε ο Υπουργός Οικονομίας

REPORTER.GR

No comments:

Share |