Saturday, February 14, 2009

Κομισιόν: «Δε γλιτώνετε την επιτήρηση»!- Τι απαντά το ΥΠΟΙΟ

Κομισιόν: «Δε γλιτώνετε την επιτήρηση»!- Τι απαντά το ΥΠΟΙΟ

Αμεσα μέτρα σε τέσσερις τομείς ζητά η Κομισιόν από την Ελλάδα. Παράλληλα απορρίπτει τις προβλέψεις για έλλειμμα, χρέος και ανάπτυξη που κάνει τόσο για φέτος όσο και για τα επόμενα δύο χρόνια η ελληνική κυβέρνηση με το αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που κατέθεσε πρόσφατα στις Βρυξέλλες. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι τομείς από τους οποίους ζητά μέτρα εδώ και τώρα η Κομισιόν είναι οι εξής:

Το ασφαλιστικό
Το φορολογικό
Οι κρατικές δαπάνες
Τους μισθούς στο δημόσιο
Παράλληλα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές πληροφόρησης, η Κομισιόν εμμένει στην αρχική της απόφαση για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ έως το 2010 και όχι έως το 2011 που αιτείται η κυβέρνηση.

Ουσιαστικά απαντά «όχι» στην τριετή περίοδο μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος που ζήτησε ο Γιάννης Παπαθανασίου στις αρχές της εβδομάδας στο περιθώριο του Eurogroup και του Ecofin.

Στο Πρόγραμμα, η κυβέρνηση προβλέπει ότι το έλλειμμα θα μειωθεί στο 3,2% το 2010, ενώ εντός κοινοτικής τροχιάς θα έρθει από το 2011. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «απαντά» ότι για να μειωθεί το έλλειμμα κάτω από το 3% - και όχι αργότερα από το 2010 - πρέπει να ληφθούν νέα οικονομικά μέτρα, ύψους 500 εκατ. ευρώ από τους προηγούμενους τέσσερις τομείς.

Πάντως, το χρονοδιάγραμμα προς την επιτήρηση έχει ως εξής:

* Στις 18 Φεβρουαρίου η Κομισιόν θα αξιολογήσει τα Προγράμματα Σταθερότητας των χωρών-μελών της ΕΕ. Η Επιτροπή θα επιβεβαιώσει την υπέρβαση του ελλείμματος άνω του 3% για τρίτο συνεχόμενο έτος (2007: 3,5%, 2008: 3,7%, 2009: 3,7%) και θα εισηγηθεί προς το Συμβούλιο Ecofin την έναρξη της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος («επιτήρηση»).

* Στις 10 Μαρτίου το Ecofin θα εγκρίνει την εισήγηση της Κομισιόν και στις 24 Μαρτίου η Επιτροπή θα εισηγηθεί προς το Συμβούλιο να ζητήσει από την Ελλάδα τη μείωση του ελλείμματος έως το 2010.

Αφού εγκριθούν οι αξιολογήσεις, θα γραφούν οι συστάσεις στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, στο οποίο θα υπαχθεί η χώρα για δεύτερη φορά. Η προηγούμενη ήταν στα μέσα του 2004 και η Ελλάδα είχε βγει από την κοινοτική επιτήρηση το 2007.


Από το γραφείο Τύπου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, ανακοινώθηκαν τα εξής:

«Είμαστε σε μια φάση διαπραγματεύσεων. Η έκθεση της Επιτροπής σε αυτή τη φάση συζητείται σε επίπεδο τεχνοκρατών. Στις 18 Φεβρουαρίου θα συζητηθεί στο Κολέγιο Επιτρόπων. Στο Ecofin στις 10 Μαρτίου θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις σε επίπεδο Υπουργών. Δεν υπάρχει θέμα απόρριψης του επικαιροποιημένου Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Υπάρχει διαφορά εκτίμησης ως προς τον ρυθμό ανάπτυξης που θα πετύχει η χώρα μας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει για το 2009 ρυθμό ανάπτυξης 0,2% ενώ εμείς 1,1%. Ενισχυτικό των προβλέψεών μας είναι το γεγονός ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας διαμορφώθηκε στο 3% για το 2008 με βάση τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα από τη Eurostat, όπως ακριβώς προβλέπουμε στο επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Και ότι ο ρυθμός ανάπτυξης το τελευταίο τρίμηνο (που ήταν το δυσμενέστερο τρίμηνο του 2008 λόγω της διεθνούς κρίσης, της μειωμένης ρευστότητας, κ.λπ.) ήταν 2,6% σε αντίθεση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης που ήταν -1,2% και της Ε.Ε. που ήταν -1,1%».

REPORTER.GR

No comments:

Share |