Friday, November 20, 2009

Δικηγόροι, ασφαλιστείτε

Δικηγόροι, ασφαλιστείτε


Νομοσχέδιο που καθιστά υποχρεωτική την ασφάλιση των δικηγόρων ψήφισε χθες η ολομέλεια της βουλής, ανοίγοντας το δρόμο για την ενίσχυση των εργασιών ασφαλιστικών εταιρειών, που με βάση τον τροποποιητικό νόμο, θα ασφαλίζουν δικηγόρους έναντι επαγγελματικής αμέλειας.

Η τροποποίηση κρίθηκε αναγκαία μετά από απόφαση του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Συλλόγων Δικηγόρων, που καθορίζει τα ελάχιστα επίπεδα επαγγελματικής ασφάλισης των Ευρωπαίων δικηγόρων και η οποία έπρεπε να είχε εφαρμοστεί από όλα τα μέλη του Συμβουλίου, περιλαμβανομένου και του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2008.

Όπως γράφει το ΚΥΠΕ, η τροποποίηση αυτή έγινε και λόγω της Οδηγίας 2006/123/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, που αφορά τις υπηρεσίες στην εσωτερική αγορά και η οποία πρέπει να ενσωματωθεί στο κυπριακό Δίκαιο πριν τις 28 Δεκεμβρίου 2009.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Οδηγία αυτή, τα κράτη - μέλη υποχρεώνονται να μεριμνούν, ώστε οι παροχείς υπηρεσιών, οι οποίες ενέχουν άμεσο και συγκεκριμένο κίνδυνο για την υγεία ή την ασφάλεια του αποδέκτη, ή τρίτου, ή τη χρηματοοικονομική ασφάλεια του αποδέκτη, να συνάπτουν κατάλληλη ασφάλιση επαγγελματικής ευθύνης σε σχέση με τη φύση και την έκταση του κινδύνου, ή να προβλέπουν οποιαδήποτε άλλη ισοδύναμη, ή ουσιαστική, συγκρίσιμη ως προς το σκοπό της εγγύηση ή ανάλογη διευθέτηση.

Επίσης, ο Κανονισμός 32 των περί Δεοντολογίας των Δικηγόρων Κανονισμών του 2002 προβλέπει ότι ο δικηγόρος δύναται να είναι διαρκώς και μέσα σε λογικά όρια ασφαλισμένος για την επαγγελματική του ευθύνη, λαμβάνοντας υπόψη τη φύση και την έκταση των κινδύνων που αναλαμβάνει με την άσκηση της δραστηριότητάς του.

Το σχετικό νομοσχέδιο ετοιμάστηκε από τη Νομική Υπηρεσία σε συνεννόηση με τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο και τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως.

Η νέα νομοθεσία προβλέπει την υποχρέωση των δικηγόρων κατά την έκδοση ή ανανέωση επαγγελματικής άδειας να είναι ασφαλισμένοι από αδειούχο ασφαλιστική εταιρεία έναντι επαγγελματικής αμέλειας.

Προβλέπεται, επίσης, η δυνατότητα του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου να προβαίνει σε συλλογική ασφάλιση των μελών του, έτσι ώστε οι δικηγόροι που καλύπτονται από αυτή να απαλλάσσονται της υποχρέωσης χωριστής ασφάλισης.

Στο νομοσχέδιο προστέθηκε πριν την ψήφισή του πρόνοια, σύμφωνα με την οποία το ελάχιστο ποσό ασφάλισης και οι όροι του ασφαλιστήριου εγγράφου θα καθορίζονται με απόφαση του συμβουλίου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου. Η έναρξη της ισχύος του νόμου αυτού ορίστηκε να είναι η 1η Ιανουαρίου 2010.

Η ασφάλιση θα καλύπτει ολόκληρη την περίοδο που ισχύει η άδεια άσκησης επαγγέλματος, δηλαδή από την 1η Ιανουαρίου έως την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους, και θα συνεχίζει να ισχύει για περαιτέρω περίοδο δύο ετών από το χρόνο παύσης της άσκησης της δικηγορίας.

Επίσης, η ασφάλιση θα καλύπτει τον ίδιο το δικηγόρο, όλους τους νυν και πρώην συνεταίρους, τους μετόχους της Δικηγορικής Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης, στην οποία τυχόν είναι μέτοχος, τους ασκούμενους στο γραφείο του δικηγόρους, τους υπαλλήλους και τους εκπροσώπους του ιδίου και της εταιρείας.

Ο πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου ενημέρωσε την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών ότι, στο πλαίσιο της προσπάθειας να διευκολυνθεί η συμμόρφωση των μελών του Συλλόγου με το νόμο αυτόν και ύστερα από διαβούλευση που είχε για το σκοπό αυτό με ασφαλιστικές εταιρείες, διαφάνηκε ότι οι τελευταίες διατηρούν επιφυλάξεις σε σχέση με τους όρους του ασφαλιστήριου εγγράφου.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, διαφάνηκε ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες για την παροχή ασφαλιστικής κάλυψης σε δικηγόρο έναντι επαγγελματικής αμέλειας θέτουν ως όρο την ύπαρξη ενιαίας και συνεχούς ασφάλισης, όρος που δεν διασφαλίζεται σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος δικηγόρος, μετά τη διάπραξη αμέλειας, ασφαλίζεται σε άλλη ασφαλιστική εταιρεία.

Επιπρόσθετα, φαίνεται ότι δεν ικανοποιούν τους δικηγόρους οι απόψεις των ασφαλιστικών εταιρειών ως προς το ελάχιστο ποσό της ζημιάς, για το οποίο αυτές δεν θα καταβάλλουν αποζημίωση.

Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα καταστεί πρακτικά δυνατή η ασφάλιση των δικηγόρων έναντι επαγγελματικής αμέλειας για συμμόρφωσή τους με την υπό θεσμοθέτηση υποχρέωσή τους, η Επιτροπή Νομικών της Βουλής κάλεσε τον Πρόεδρο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου να διαβουλευθεί με τις ασφαλιστικές εταιρείες επί των θεμάτων για τα οποία διατυπώθηκαν επιφυλάξεις και να την ενημερώσει σχετικά.

Ανταποκρινόμενος στην παράκληση της Επιτροπής, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου την ενημέρωσε ότι, έπειτα από περαιτέρω διαβούλευση μεταξύ των μελών του Συλλόγου και ασφαλιστικών εταιρειών, έχουν αρθεί οι κυριότερες επιφυλάξεις των δύο πλευρών σε σχέση με τα πιο πάνω ζητήματα και, ως αποτέλεσμα της εξέλιξης αυτής, έχει ήδη επιδειχθεί ενδιαφέρον από ασφαλιστικές εταιρείες, για να προχωρήσουν στην παροχή της ζητούμενης ασφάλισης.

stockwatch.com.cy

No comments:

Share |