Friday, November 20, 2009

Ιαπωνία: Αμετάβλητα στο 0,1% τα επιτόκια


Ιαπωνία: Αμετάβλητα στο 0,1% τα επιτόκια


Κοντά στο μηδέν διατήρησε τα επιτόκια η Bank of Japan (BΟJ) εν μέσω της εντεινόμενης πίεσης στην κυβέρνηση να καταπολεμήσει τον αντιπληθωρισμό που ενδέχεται να ανακόψει την ανάκαμψη από τη χειρότερη μεταπολεμική ύφεση που γνώρισε η Ιαπωνία.

Ο διοικητής της BΟJ, Μασαάκι Σιρακάουα και τα λοιπά μέλη του διοικητικού συμβουλίου διατήρησαν αμετάβλητα τα επιτόκια στο 0,1%, όπως ανακοινώθηκε σήμερα στο Τόκιο. Επίσης οι ίδιοι προχώρησαν στην προς τα πάνω αναθεώρηση της εκτίμησης για την οικονομία λέγοντας ότι αυτή αναπτύσσεται, λίγες ώρες μετά την προειδοποίηση του αναπληρωτή πρωθυπουργού, Ναότο Καν, για την επικίνδυνη αύξηση του αντιπληθωρισμού.

Το γιέν [JPY=X] διαπραγματεύθηκε στα 88,91 ανά δολάριο στις 2:01 μ.μ. στο Τόκιο, σημειώνοντας ελαφρά διαφοροποίηση από τα 88,88 που ήταν πριν από την ανακοίνωση για τα επιτόκια. Η απόδοση των ομολόγων δεκαετούς διάρκειας υποχώρησε μισή μονάδα βάσης στο 1,295%, μετά την υποχώρησή της στο 1,285%, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 9 Οκτωβρίου. Και οι 22 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg είχαν προβλέψει την απόφαση της BΟJ για τα επιτόκια.

Το ΑΕΠ αυξήθηκε ετησίως 4,8% το τελευταίο τρίμηνο, με τον ταχύτερο ρυθμό σε χρονικό διάστημα πλέον των δύο ετών, ενώ ο δείκτης των τιμών, εξαιρουμένων των εισαγωγών, υποχώρησε τα μέγιστα σε 51 χρόνια, σύμφωνα με κυβερνητική έκθεση αυτήν την εβδομάδα.

Σύμφωνα με 15 από 17 οικονομικούς αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg αυτόν τον μήνα η BOJ θα διατηρήσει στο 0,1% τα επιτόκια και το 2010.

naftemporiki

No comments:

Share |