Friday, November 20, 2009

Κλείνουν τους "λογαριασμούς" τους με το Δημόσιο οι τράπεζες


Κλείνουν τους "λογαριασμούς" τους με το Δημόσιο οι τράπεζες


Μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν αποσυρθεί από τους πυλώνες ΙΙ και ΙΙΙ του πακέτου στήριξης των 28 δισ. ευρώ, στο σύνολό τους οι τράπεζες, καθώς λήγουν τα ομόλογα που έχουν εκδοθεί με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητάς τους. Παράλληλα, οι τράπεζες επιδιώκουν να απεγκλωβιστούν από μέτρα ρευστότητας που τους κοστίζουν ακριβά, αλλά και να επανακτήσουν όσο το δυνατόν νωρίτερα τη δυνατότητα χορήγησης μπόνους στα υψηλόβαθμα στελέχη τους, αλλά και μερισμάτων στους μετόχους τους.

Ετσι, ασχέτως με τη ρευστότητα που επιστρέφουν στην ΕΚΤ περιορίζοντας τα ποσά άντλησης φθηνού χρήματος, οι τράπεζες θα «κλείσουν» μέχρι το τέλος του χρόνου τους «λογαριασμούς» που άνοιξαν με το Δημόσιο τον Ιανουάριο του 2009 στην κορύφωση της κρίσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι «λογαριασμοί» αυτοί αφορούν σε ποσό 3 δισ. ευρώ από το πακέτο ρευστότητας των 15 δισ. ευρώ (δεύτερος πυλώνας του πακέτου στήριξης) και σε περίπου 5 δισ. ευρώ από το σκέλος των 8 δισ. ευρώ (τρίτος πυλώνας του πακέτου στήριξης).

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα «χρωστούμενα» 3 δισ. ευρώ από τον 2ο πυλώνα μοιράζονται εξίσου σε Εθνική, Alpha Bank και Eurobank. Οσο για τα «χρωστούμενα» περίπου 5 δισ. ευρώ από τον 3ο πυλώνα, ποσά άνω των 500 εκατ. ευρώ και μέχρι 1 δισ. είχαν λάβει οι Eurobank, Alpha, Πειραιώς και Αγροτική, ενώ ποσά από 40 εκατ. ευρώ έως 200 εκατ. είχαν λάβει οι μικρές τράπεζες. Από τον πυλώνα αυτό, αποπλήρωσε πρόσφατα εγγυήσεις του Δημοσίου η Eurobank, ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι ο δεύτερος πυλώνας του πακέτου των 28 δισ. ευρώ αφορούσε παροχή εγγύησης του ελληνικού Δημοσίου προς όλα τα πιστωτικά ιδρύματα, για την αντιμετώπιση των αναγκών ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος μέχρι 15 δισ. ευρώ, ενώ ο τρίτος πυλώνας αφορούσε έκδοση ειδικών ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου με διάθεσή τους στα πιστωτικά ιδρύματα, ύψους μέχρι 8 δισ. ευρώ.

Η εγγύηση του Δημοσίου από τον 2ο πυλώνα, αφορά την έκδοση νέων μεσομακροπρόθεσμων δανείων που συνάφθηκαν και τίτλων που εκδόθηκαν ή θα αναχρηματοδοτηθούν μέχρι το τέλος του 2009 και για διάρκεια 3 έως 5 ετών. Η εγγύηση παρέχεται έναντι προμήθειας 100 – 150 μονάδων βάσης, με παράλληλη παροχή εξασφαλίσεων από τα πιστωτικά ιδρύματα που δέχτηκαν τις εγγυήσεις αυτές ή επιβάρυνση αναλόγως του πιστωτικού κινδύνου της τράπεζας, όπως αυτός εκτιμάται περιοδικά από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Οσο για την έκδοση των ειδικών ομολόγων του Δημοσίου με διάθεσή τους στις τράπεζες, ύψους μέχρι 8 δισ. ευρώ (3ος πυλώνας) για άμεση ενίσχυση της ρευστότητας στη διατραπεζική αγορά, δόθηκε η δυνατότητα ιδιωτικών τοποθετήσεων ομολόγων διάρκειας 2 - 3 - 5 ετών του ελληνικού Δημοσίου σε ελληνικές τράπεζες με κλιμακούμενη προμήθεια ανάλογα με τη διάρκεια 50 -100 μονάδες βάσης.

Σημειώνεται τέλος, ότι καθαρά πολιτική απόφαση είναι το χρονικό σημείο εξόδου των τραπεζών από τον πρώτο πυλώνα, αυτόν της ενίσχυσης της κεφαλαιακής βάσης των πιστωτικών ιδρυμάτων, ύψους μέχρι 5 δισ. ευρώ, με την έκδοση προνομιούχων μετοχών υπέρ του Δημοσίου. Από τις μετοχές αυτές το Δημόσιο λαμβάνει απόδοση έως 10%.

Από τον πυλώνα αυτό έχουν λάβει από 950 εκατ. ευρώ η Alpha Bank και η Eurobank, από 350 εκατ. ευρώ η Εθνική και η Τράπεζα Πειραιώς και 650 εκατ. ευρώ η Αγροτική. Μέχρι στιγμής, μόνο η Alpha Bank έχει ανακοινώσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που ολοκληρώνεται στις 26 Νοεμβρίου, με στόχο να εξαγοράσει τις προνομιούχες μετοχές που είχαν εκδοθεί υπέρ του Δημοσίου.

capital.gr

No comments:

Share |