Friday, November 20, 2009

Επιπλέον € 3 δισ.


Επιπλέον € 3 δισ.


Η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι θα χρειαστεί να ενισχύσει την ABN Amro Bank με 3 δισ. ευρώ επιπλέον, σε μια κίνηση που συμβάλλει στη διόγκωση του εθνικού χρέους της χώρας.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι η συμφωνία για την πώληση στοιχείων ενεργητικού της ΑΒΝ στην Deutsche Bank υπολογίζεται στα 700 εκατ. ευρώ, εγκυμονεί όμως ο κίνδυνος κατάρρευσής της σε περίπτωση που δεν επικυρωθεί από το κοινοβούλιο μέχρι τα τέλη του Δεκεμβρίου.

Η κυβέρνηση προχώρησε τον Οκτώβριο του 2008 στην εθνικοποίηση των ολλανδικών δραστηριοτήτων της Fortis -συμπεριλαμβανομένης και της ΑΒΝ Amro- έναντι ποσού 16,8 δισ. ευρώ και ένα χρόνο αφότου κοινοπραξία στην οποία συμμετείχαν οι Fortis και Royal Bank of Scotland είχαν εξαγοράσει την ΑΒΝ.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η νέα «ένεση» 3 δισ. ευρώ στην ΑΒΝ ενδεχομένως να μην αποτελεί και την τελευταία. Η κυβέρνηση χορήγησε το καλοκαίρι οικονομική ενίσχυση 2,5 δισ. ευρώ στην ΑΒΝ, ώστε να συμβάλει στη χρηματοδότηση του διαχωρισμού των υπό κρατικό έλεγχο στοιχείων ενεργητικού από δραστηριότητες που ανήκαν στην RBS. Η οικονομική βοήθεια προς την ΑΒΝ συντελεί στην αύξηση του εθνικού χρέους της Ολλανδίας κατά μισή ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ, ενώ προϋποθέτει και αλλαγές στον προϋπολογισμό.

Η κυβέρνηση θα πωλήσει ομόλογα για να χρηματοδοτήσει την «ένεση» ρευστότητας προς την ολλανδική τράπεζα, έχοντας ως τελικό σχέδιο τη συγχώνευση της ABN Amro με τη Fortis Bank Nederland.

naftemporiki

No comments:

Share |