Friday, December 10, 2010

Μεγαλύτερο των εκτιμήσεων το πλεόνασμα της Κίνας


Μεγαλύτερο των εκτιμήσεων το πλεόνασμα της Κίνας

Μεγαλύτερο από ό,τι αναμενόταν ήταν το πλεόνασμα του εμπορικού ισοζυγίου της Κίνας το Νοέμβριο, καθώς οι εξαγωγές διαμορφώθηκαν σε επίπεδο-ρεκόρ.

Τα στοιχεία αυτά υπογραμμίζουν άλλωστε την ανάγκη για υψηλότερα επιτόκια προκειμένου να περιοριστεί η άνοδος του πληθωρισμού.

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν 35% σε σχέση με το Νοέμβριο του 2009 και διαμορφώθηκαν στα 153,3 δισ. δολάρια ενώ οι εισαγωγές ενισχύθηκαν 38% στο ποσό-ρεκόρ των 130,4 δισ. δολαρίων. Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για πλεόνασμα 21,2 δισ. δολαρίων.

Τα σημερινά στοιχεία εμφανίζουν μια διατηρήσιμη ανάκαμψη της ζήτησης μεταξύ των Κινέζων καταναλωτών και των διεθνών πελατών, στηρίζοντας τη θέση της κυβέρνησης του Wen Jiabao να αποσύρει τα μέτρα στήριξης που υιοθετήθηκαν στη διάρκεια της κρίσης.

Η αδυναμία να επιτρέψει την ταχύτερη ανατίμηση του γουάν έναντι του δολαρίου, ρισκάρει να δώσει νέο «πάτημα» στους Αμερικανούς βουλευτές προκειμένου να εγκρίνουν προστατευτικούς νόμους για το εμπόριό τους.

Αναλυτές σχολιάζουν πως η Κίνα δεν έχει δικαιολογία για να μην επιτρέψει την ταχύτερη ανατίμηση του γουάν, καθώς το διεθνές εμπόριο έχει ανακάμψει πλήρως και έχει υπερβεί τα προ κρίσεως επίπεδα.



source: capital.gr

No comments:

Share |