Friday, December 10, 2010

ΗΠΑ: Στη Γερουσία η πρόταση για επέκταση των φοροαπαλλαγών


ΗΠΑ: Στη Γερουσία η πρόταση για επέκταση των φοροαπαλλαγών

Οι Δημοκρατικοί της Γερουσίας παρουσίασαν το βράδυ της Πέμπτης την πρόταση για επέκταση των φορολογικών περικοπών της περιόδου Μπους για περίοδο δύο ετών και την επέκταση των επιδομάτων ανεργίας για ένα χρόνο, με το κόστος της πρότασης να διαμορφώνεται σε περίπου 858 δισ. δολ.

Το σχέδιο νόμου υιοθετεί τις προτάσεις στον συμβιβασμό του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα με τους Ρεπουμπλικανούς με ελάχιστες αλλαγές. Ο ηγέτης των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Harry Reid έχει θέσει το νομοσχέδιο για διαδικαστική ψηφοφορία το απόγευμα της Δευτέρας, ενώ το νομοσχέδιο θα μπορούσε να εξασφαλίσει το πράσινο φως από το βράδυ της Τρίτης.

Στη συνέχεια το νομοσχέδιο θα πρέπει να εγκριθεί και στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Οι Δημοκρατικοί βουλευτές έχουν ωστόσο εκφράσει έντονες αντιρρήσεις και έχουν ήδη κινηθεί για να μπλοκάρουν το νομοσχέδιο, ενώ ζητούν να ακυρωθεί η απόφαση για την επέκταση των φορολογικών περικοπών για τα πλούσια νοικοκυριά.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου έχουν αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Το νομοσχέδιο επεκτείνει τις φορολογικές περικοπές για όλα τα επίπεδα εισοδημάτων, περιλαμβανόμενου του συντελεστή 15% επί των υπεραξιών και των μερισμάτων, μέχρι το τέλος του 2012.

Για την ακίνητη περιουσία, το νομοσχέδιο επιβάλει συντελεστή 35% σε ακίνητα αξίας άνω των 5 εκατ. δολ. ή 10 εκατ. δολ. για ζευγάρια το 2011 και το 2012.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναγκάστηκε να συμβιβαστεί στο πακέτο των φοροαπαλλαγών με τους Ρεπουμπλικανούς παρά την αρχική αντίθεση του στην επέκταση των περικοπών. Σε αντάλλαγμα ο Λευκός Οίκος εξασφάλισε παράταση στις επιστροφές φόρου για τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος και την επέκταση κατά ένα έτος των παροχών προς τους ανέργους μεταξύ άλλων.

Το κόστος από τις φορολογικές περικοπές αναμένεται να φτάσει τα 801 δισ. δολ. σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της μικτής επιτροπής του Κογκρέσου για τη φορολογία. Η επέκταση των επιδομάτων για τους ανέργους αναμένεται να κοστίσει επιπλέον 57 δισ. δολ.

source: capital.gr

No comments:

Share |