Friday, December 10, 2010

Κίνα: Αύξηση των ορίων υποχρεωτικών αποθεματικών κατά 0,5%


Κίνα: Αύξηση των ορίων υποχρεωτικών αποθεματικών κατά 0,5%

ΠΕΚΙΝΟ (Dow Jones)-- Στην αύξηση των αποθεματικών που διατηρούν οι τράπεζες στην κεντρική τράπεζα κατά 0,5% προχωρά η People’s Bank of China, στην έκτη αντίστοιχη κίνηση μέσα στο έτος, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις ενισχύονται.

Η αύξηση, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από τις 20 Δεκεμβρίου, είναι η πιο πρόσφατη κίνηση της Κίνας για τον περιορισμό του πληθωρισμού καθώς ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε σε υψηλό δύο ετών στο 4,4% τον Οκτώβριο, έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

Πραγματοποιείται λίγο μετά την απόφαση της People’s Bank of China να αυξήσει δύο φορές το ποσοστό των απαιτούμενων αποθεματικών το Νοέμβριο και την αύξηση των επιτοκίων τον Οκτώβριο, που ήταν η πρώτη φορά που αύξησε τα επιτόκια σε διάστημα τριών ετών. Η PBOC έχει πλέον αυξήσει το ποσοστό των αποθεματικών τρεις φορές τις τελευταίες τριάντα ημέρες.

Η PBOC δεν εξήγησε την απόφαση αυτή, ωστόσο οι πληθωριστικές ανησυχίες βρίσκονται στο επίκεντρο από την ανακοίνωση των στοιχείων για τον δείκτη τιμών καταναλωτή Οκτωβρίου.

Το Σάββατο, η Κίνα θα ανακοινώσει τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Νοεμβρίου. Οι αναλυτές αναμένουν ο δείκτης τιμών καταναλωτή να ενισχυθεί στο 4,7% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, επιταχύνοντας την αύξηση του 4,4% τον Οκτώβριο, ενώ κάποια κινεζικά μέσα κάνουν σενάρια για ακόμη μεγαλύτερο πληθωρισμό.

Σήμερα, στοιχεία έδειξαν ότι οι εξαγωγές και οι εισαγωγές ενισχύθηκαν σε επίπεδα-ρεκόρ το Νοέμβριο, ενώ οι τιμές κατοικιών αυξήθηκαν για τρίτο διαδοχικό μήνα, με αναπάντεχα ισχυρές επιδόσεις και για τους δύο δείκτες, κάτι που υποδηλώνει ότι το Πεκίνο έχει περιθώρια περαιτέρω σύσφιξης σύσφιξης της πολιτικής.

Την περασμένη εβδομάδα, το Πολιτικό Γραφείο του Κομμουνιστικού Κόμματος, το υψηλότερο όργανο λήψης αποφάσεων στην Κίνα, επικύρωσε επίσης την μετάβαση σε μία αυστηρότερη νομισματική πολιτική που έχει εφαρμοστεί εδώ και μήνες, αλλάζοντας την πολιτική του στάση σε «συνετή» από «ήπια χαλαρή».




source: capital.gr

No comments:

Share |