Tuesday, August 9, 2011

ΗΠΑ: Υποβαθμίζει τον κλάδο καταναλωτικών και διαρκών αγαθών η Moody΄s


ΗΠΑ: Υποβαθμίζει τον κλάδο καταναλωτικών και διαρκών αγαθών η Moody΄s

Στην υποβάθμιση του outlook του κλάδου καταναλωτικών και διαρκών αγαθών σε σταθερό των ΗΠΑ από θετικό προέβη η Moody΄s Investors Services καθώς αναμένει πτώση των δαπανώ των νοικοκυριών λόγω της ενίσχυσης της αβεβαιότητας παγκοσμίως και της πρόσφατης πτώση των χρηματιστηριακών αγορών.

Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, η Moody΄s αναφέρει πως οι ανησυχίες για τα χρέη των ΗΠΑ και της Ευρωζώνης, η υψηλή ανεργία και η επιβράδυνση των καταναλωτικών δαπανών επηρεάζουν περισσότερο τα χαμηλότερα και μεσαία εισοδηματικά στρώματα τα οποία με τη σειρά τους μειώνουν τις δαπάνες.

Εταιρείες που αναμένει ο οίκος να επηρεαστούν είναι αυτές που πραγματοποιούν πωλήσεις σε όλες τις δημογραφικές κατηγορίες, σημειώνοντας ενδεικτικά τα ονόματα των Whirlpool και Newell Rubbermaid.


source: capital.gr

Ζημίες 7,4 δισ. δολ. για την Tepco


Ζημίες 7,4 δισ. δολ. για την Tepco

Η ιαπωνική εταιρεία δεν έδωσε στη δημοσιότητα προβλέψεις για τα οικονομικά της αποτελέσματα στο σύνολο της χρονιάς.

Τριμηνιαίες ζημίες ύψους 571,8 δισ. γεν (7,4 δισ. δολ.) εμφάνισε η Tokyo Electric Power (Tepco), ιδιοκτήτρια εταιρεία των πυρηνικών σταθμών της Φουκουσίμα που επλήγησαν από το σεισμό και το τσουνάμι του περασμένου Μαρτίου.

Στις ανωτέρω ζημίες συμπεριλαμβάνεται ποσό ύψους 400 δισ. γεν, το οποίο διέθεσε η Tepco για αποζημιώσεις προς τα θύματα της πυρηνικής καταστροφής, που ανάγκασε 80.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν την περιοχή γύρω από το εργοστάσιο.

Η ιαπωνική εταιρεία δεν έδωσε στη δημοσιότητα προβλέψεις για τα οικονομικά της αποτελέσματα στο σύνολο της χρονιάς.

source: naftemporiki.gr

Κατώτερα των προσδοκιών η βιομ. παραγωγή Κίνας


Κατώτερα των προσδοκιών η βιομ. παραγωγή Κίνας

Πεκίνο (Dow Jones) – Η κινεζική βιομηχανική παραγωγή τον Ιούλιο αυξήθηκε 14% σε σχέση με το περασμένο έτος, σημειώνοντας σημαντική επιβράδυνση από την αύξηση κατά 15,1% τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία από το γραφείο εθνικής στατιστικής.

Η άνοδος του Ιουλίου ήταν κατώτερη των μέσων προσδοκιών, που περίμεναν άνοδο 14,8%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires σε 12 οικονομολόγους.





source: capital.gr

Βρετανία: Δεν επιβεβαίωσε τις προσδοκίες η βιομηχανική παραγωγή


Βρετανία: Δεν επιβεβαίωσε τις προσδοκίες η βιομηχανική παραγωγή

ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones) – Στάσιμος παρέμεινε ο βρετανικός βιομηχανικός τομέας τον Ιούνιο, ενώ σε τριμηνιαία βάση γνώρισε τη μεγαλύτερη πτώση σε διάστημα άνω των δύο ετών, αναζωπυρώνοντας τις ανησυχίες για την ισχύ της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας.

Τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η βρετανική στατιστική υπηρεσία έδειξαν ότι η βιομηχανική παραγωγή παρέμεινε αμετάβλητη τον Ιούνιο από το Μάιο, επιβραδύνοντας από την άνοδο του προηγούμενου μήνα κατά 0,8% και χάνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για αύξηση της παραγωγής κατά 0,4% σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Σε ετήσια βάση, η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε 0,3%, συμπληρώνοντας την τρίτη διαδοχική πτώση σε ετήσια βάση και χάνοντας τις εκτιμήσεις για άνοδο 0,2%.

Η παραγωγή υποχώρησε 1,6% το β΄ τρίμηνο σε σύγκριση με το α΄ τρίμηνο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από το πρώτο τρίμηνο του 2009. Η πτώση ήταν μεγαλύτερη από τις εκτιμήσεις που είχαν ενσωματωθεί στην πρώτη εκτίμηση για την οικονομική ανάπτυξη της Βρετανίας και είδαν το φως της δημοσιότητας τον περασμένο μήνα. Ωστόσο, η στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι η καθοδική αναθεώρηση θα έχει μικρό αντίκτυπο στο ΑΕΠ – μικρότερο από 0,05 της εκατοστιαίας μονάδας- κάτι που σημαίνει ότι η υφιστάμενη εκτίμηση για ανάπτυξη 0,2% το β΄ τρίμηνο δεν αναμένεται να αλλάξει προς το παρόν.

Η βιομηχανική παραγωγή του Ιουνίου επιβαρύνθηκε από τον κλάδο της μεταποίησης, που καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας. Η παραγωγή του κλάδου υποχώρησε κατά 0,4% σε μηνιαία βάση, ενώ στο έτος σημείωσε άνοδο 2,1%.

Τα στοιχεία ήταν χειρότερα των εκτιμήσεων που έκαναν λόγο για αύξηση 0,2% σε μηνιαία βάση και 2,9% στο έτος.




source: capital.gr

Κίνα: Σε υψηλό τριών ετών ο πληθωρισμός


Κίνα: Σε υψηλό τριών ετών ο πληθωρισμός

Την μεγαλύτερη άνοδο των τριών τελευταίων ετών σημείωσε ο πληθωρισμός στην Κίνα τον Ιούλιο, περιορίζοντας τη δυνατότητα της κεντρικής Τράπεζας για νομισματική χαλάρωση και συνεπακόλουθη τόνωση της ανάπτυξης..



Κατακόρυφη αύξηση του πληθωρισμού στην Κίνα τον Ιούλιο, καθώς οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 7,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ποσοστό είναι ακόμη μεγαλύτερο από το 6,4% των εκτιμήσεων. Παράλληλα κατακόρυφη ήταν η αύξηση του κόστους τροφίμων στο 14,6% , σύμφωνα με τα στοιχεία της κινεζικής στατιστικής υπηρεσίας.

source: reporter.gr

Bloomberg: Σε ρεκόρ η αξία της παγκόσμιας αγοράς ομολόγων


Bloomberg: Σε ρεκόρ η αξία της παγκόσμιας αγοράς ομολόγων


Η έξοδος των επενδυτών από τις μετοχές και τα εμπορεύματα παγκοσμίως μετά από την υποβάθμιση των ΗΠΑ από την S&P, έχει οδηγήσει την αξία της παγκόσμιας αγοράς ομολόγων σε υψηλό-ρεκόρ.

Η χρηματιστηριακή αξία του Global Broad Market Index της Bank of America Merrill Lynch, έχει αυξηθεί 132,4 δισ. δολάρια από το τέλος Ιουλίου, στα 42,1 τρισ. δολάρια, που είναι το μεγαλύτερο ποσό από το 1996.

Ο δείκτης, που περιλαμβάνει περισσότερα από 19.000 ομόλογα που πωλούνται από κυβερνήσεις, τράπεζες και τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως, είχαν απόδοση 1,09% αυτό το μήνα, καθώς η χθεσινή «έξοδος» των επενδυτών, εξανέμισε περίπου 2,5 τρισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίηση των χρηματιστηρίων παγκοσμίως, διευρύνοντας το συνολικό ποσό από τις 26 Ιουλίου, στα 7,8 τρισ. δολάρια.

Ενώ η S&P ανακοίνωνε ότι υποβαθμίζει την πιστοληπτική αξιολόγηση των ΗΠΑ, τα αμερικανικά ομόλογα εκτινάχθηκαν. Η απόδοση για τα δεκαετή ομόλογα υποχώρησε σήμερα στο 2,27%, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2009.

Οι επενδυτές αναζητούν ασφαλέστερα καταφύγια εν τω μέσω αυξημένων ανησυχιών ότι οι κρίσεις χρέους σε ΗΠΑ και Ευρώπη και η επιβράδυνση της μεταποιητικής δραστηριότητας στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες παγκοσμίως, μπορεί να οδηγήσει την παγκόσμια οικονομία να παραπαίει.

«Η υποβάθμιση των ΗΠΑ έχει σοκάρει τις αγορές, ιδιαίτερα τα χρηματιστήρια, όπου έχουμε δει το απόλυτο λουτρό αίματος. Η υποβάθμιση ωστόσο είχε το αντίθετο αποτέλεσμα στα αμερικανικά ομόλογα, όπου είχαμε ράλι», σχολίασε ο Jarrod Kerr, αναλυτής στην Credit Suisse Group.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του δείκτη της Merrill Lynch, τα αμερικανικά ομόλογα έχουν σημειώσει άνοδο 2% από τις 31 Ιουλίου, και οι 30ετείς αποδόσεις υποχώρησαν στο χαμηλό του 3,64%, που είναι το χαμηλότερο των 11 τελευταίων μηνών.

Εξάλλου, οι δείκτες της Merrill Lynch αποδεικνύουν ότι παγκοσμίως τα κρατικά ομόλογα έχουν αποδόσεις 1,4% τον Αύγουστο, ενώ η μέση απόδοση του Global Sovereign Broad Market Plus index των 1.236 τίτλων, έχει υποχωρήσει στο 1,9%, που είναι το χαμηλότερο από τον περασμένο Νοέμβριο.



source: capital.gr

Στο έλεος της βίας και των λεηλασιών η Βρετανία


Στο έλεος της βίας και των λεηλασιών η Βρετανία

Μετά το Λονδίνο, ομάδες εξαγριωμένων, κατά κύριο λόγο νέων, ταράζουν τη ζωή των κατοίκων του Λίβερπουλ, του Μπέρμινχαμ και του Μπρίστολ, καθώς από χθες Δευτέρα, κυκλοφορούν στους δρόμους, κάνοντας πλιάτσικο, βάζοντας φωτιά σε κτήρια, οχήματα, κάδους απορριμμάτων και σπάνε βιτρίνες μαγαζιών, ή, πετάνε πέτρες και σπασμένα μπουκάλια στους αστυνομικούς που επιχειρούν να τους αποτρέψουν από το να καταστρέφουν ξένες περιουσίες και να διαταράσσουν την καθημερινότητα των κατοίκων.

Τηλεοπτικές εικόνες, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς, έδειξαν ομάδες ανδρών να τρέχουν στους δρόμους, να σπάνε βιτρίνες, να βάζουν φωτιά σε κτήρια στο Κρόιντον, προάστιο του νότιου Λονδίνου, να αρπάζουν ό,τι βρουν στα μαγαζιά που υπάρχουν στο διάβα τους, να σπάνε ΑΤΜ και να βάζουν φωτιά σε τουλάχιστον ένα κατάστημα, στο Κλάμχαμ.

Η επιθετική δράση των κουκουλοφόρων και των εξαγριωμένων ανθρώπων που συμμετέχουν, έχει μέχρι στιγμής, οδηγήσει στη σύλληψη από την αστυνομία περισσοτέρων των 550 ατόμων - ανάμεσα στα οποία είναι και ένα αγόρι έντεκα μόλις χρόνων.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον που επέστρεψε εσπευσμένα από τις διακοπές του στο Λονδίνο για να προεδρεύσει σε επείγουσα συνεδρίαση της κυβερνητικής ομάδας διαχείρισης κρίσεων Cobra έπειτα από την τρίτη νύκτα βίαιων επεισοδίων.



Το γαλλικό πρακτορείο, μετέδωσε τα ξημερώματα, ότι πέραν των αστυνομικών των πόλεων που πλήττονται από τις αναταραχές - του Λονδίνου συμπεριλαμβανομένου - η Σκότλαντ Γιάρντ ανακοίνωσε ότι έχει διαθέσει 1.700 αστυνομικούς, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η, αν όχι έκρυθμη, έντονα ενοχλητική αλλά και επικίνδυνη κατάσταση.

Τα οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας δεν επαρκούσαν για να αντιμετωπίσουν το σύνολο των πυρκαγιών που ξέσπασαν από εμπρησμούς στην περιοχή του Λονδίνου.

Ο αρχηγός της αστυνομίας Τιμ Γκόντουιν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ισχυρή αστυνομική δύναμη έχει αναπτυχθεί για την αντιμετώπιση του κύματος βίας και κάλεσε τους γονείς να έλθουν σε επαφή με τα παιδιά τους για να πληροφορηθούν πού βρίσκονται.

Σχολιαστές αποδίδουν την έκρηξη του κύματος βίας στις περικοπές των κοινωνικών παροχών που επιβλήθηκαν στο πλαίσιο της σκληρής πολιτικής λιτότητας της κυβέρνησης για τον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Πολλοί από τους συμμετέχοντες στα βίαια επεισόδια προέρχονται από φτωχές περιοχές με μεγάλα ποσοστά ανεργίας.

"Είναι πολύ θλιβερό να το παρακολουθεί κανείς...αλλά τα παιδιά δεν έχουν δουλειά, δεν έχουν μέλλον και οι περικοπές έχουν επιδεινώσει την κατάσταση. Αυτά τα παιδιά ανήκουν σε διαφορετική γενιά από μας και απλώς δεν τους νοιάζει", δήλωσε ένας 39χρονος ηλεκτρολόγος κάτοικος του Χάκνεϊ.

"Πρόκειται για ανούσια, τυχοδιωκτική βία, τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο, Είναι απολύτως απαράδεκτο", δήλωσε ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης Νικ Κλεγκ τονίζοντας ότι το κύμα βίας "δεν έχει απολύτως καμία σχέση με τον θάνατο του Μάρκ Ντάγκαν", του 29χρονου που σκοτώθηκε την περασμένη Πέμπτη κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με την αστυνομία στο Τότεναμ, γεγονός που πυροδότησε την ένταση.

source: protothema.gr

Kάτω από τις 1.000 μονάδες το Χ.Α., για πρώτη φορά από την 7/1/1997


Kάτω από τις 1.000 μονάδες το Χ.Α., για πρώτη φορά από την 7/1/1997

Το είδαμε κι αυτό! Στις 8/8/2011 ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε κάτω από τις 1.000 μονάδες και συγκεκριμένα στις 998,05 μονάδες, επίπεδα τα οποία έχουν να δουν οι επενδυτές από τις 7/1/1997. Η κατάσταση στην αγορά έχει ξεφύγει. Sell off παντού. Η Wall άνοιξε με πτώση 2% για τον Dow Jones, ο Dax στη Φραγκφούρτη είχε φτάσει να υποχωρεί πάνω από 3,6%, ακόμα και το Χρηματιστήριο της Κων/λης, σημειώνει απώλειες άνω του 7%. Οι αγορές απειλούν τους πολιτικούς που διαχειρίζονται τις οικονομίες της Δύσης να βρουν λύσεις άμεσα. Τέρμα στα μισόλογα, αλλά οριστικές λύσεις αντιμετώπισης της κατάστασης. Δεν είναι και λίγοι εκείνοι, Έλληνες και ξένοι αναλυτές, που θεωρούν ότι η πολιτική φλυαρία θα πρέπει να σταματήσει.

Οι επαφές του περασμένου Σαββατοκύριακου στην Ευρώπη για να φτάσουμε στο χθεσινό ανακοινωθέν της ΕΚΤ, μάλλον δεν πείθει κανέναν, αναφέρουν οι ίδιοι. Η κατάσταση έχει ξεφύγει, η εμπιστοσύνης στις οικονομίες και τις τράπεζες έχει χαθεί, αφού πλέον είναι εφικτό το ενδεχόμενο κρατικοποίησής τους. Οι ίδιες ανησυχίες υπάρχουν και για την Ελλάδα, τη στιγμή που φήμες στην Ευρώπη κάνουν λόγο για κατάρρευση της ιταλικής Unicredit και της Γαλλικής Societe. Πρόκειται για πληροφορίες τις οποίες επικαλούνται βρετανικές εφημερίδες. Για αύριο πρόκειται να γίνει η συνεδρίαση ενός ακόμα Eurogroup, στο οποίο αναμένεται να εκτιμηθεί η κατάσταση και χωρίς τη δυνατότητα λήψης κάποιας απόφασης. Δηλαδή, μία από τα ίδια όπως εκτιμούν αναλυτές, ενώ οι αγορές θα περίμεναν να ακούσουν λύσεις, όπως το ευρω/ομόλογο ή ο διπλασιασμός, ακόμα και τριπλασιασμός των κεφαλαίων από την EFSF.

Το θέμα στο Χ.Α. δεν είναι οι τράπεζες, αναφέρουν χρηματιστές, αλλά μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά. Οι ξένοι, είτε σορτάρουν, είτε ρευστοποιούν παραδοσιακές θέσεις τους. Ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ και ο ΟΠΑΠ βρέθηκαν σε ιστορικά χαμηλά, στα 4,19 ευρώ, στα 6,25 και 9,22 ευρώ αντίστοιχα. Στα όρια των 4 ευρώ έκλεισε η μετοχή της Εθνικής, στα 2,30 υποχώρησε η Eurobank, στα 0,70 ευρώ η Πειραιώς και στα 2,62 ευρώ η μετοχή της Alpha.

Μεγάλες απώλειες και κλείσιμο στα 15,30 ευρώ για τη μετοχή της Coca Cola, στα 4,06 ευρώ ο Μυτιληναίος, στα 0,64 η Αγροτική, στα 5,74 ευρώ τα ΕΛΠΕ, στα 4,44 η Jumbo, στο 1,93 ο Ελλάκτωρας, στα 13,55 ο Τιτάνας και στα 7,10 ευρώ η Motor Oil. Από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση ξεχώρισαν τα Folli Follie και η ΕΛΒΑΛ. Η σημερινή πτώση κατεγράφη με τζίρο 84 εκατ. ευρώ, ιδιαίτερα αυξημένος σε σχέση με τις συνεδριάσεις της περασμένης εβδομάδας και μάλιστα χωρίς κανένα πακέτο. Από τη στιγμή που διασπάστηκαν και οι χίλιες μονάδες, η πορεία της αγοράς βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, σχολιάζουν παράγοντες του Χ.Α.

source: reporter.gr

Κέρδη 61 δολαρίων για το χρυσό - Νέο ιστορικό υψηλό


Κέρδη 61 δολαρίων για το χρυσό - Νέο ιστορικό υψηλό

Την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη ένα παγκόσμιο sell off, ο χρυσός, το αγαπημένο καταφύγιο των επενδυτών σε καιρό κρίσης, “τσίμπησε” 61 δολ. σκαρφαλώνοντας στα 1713 δολ. /ουγγιά.
Συνεχίστηκε το ράλι του χρυσού στον απόηχο των διεθνών ανησυχιών για την παγκόσμια οικονομία κατά τη διάρκεια των συναλλαγών στα αμερικανικά χρηματιστήρια.

Αναλυτές μάλιστα μιλούν για την πιθανότητα ενός ράλι που πιθανόν να φέρει την αξία του ακόμα και στα 2000 δολ. / ουγγία, σε συνέχεια του limit – up 13% που έχει κερδίσει το μέταλλο τους τελευταίους τρεις μήνες.

source: reporter.gr

Dow Plunges More Than 600 in Sell-Off


Dow Plunges More Than 600 in Sell-Off

Wall Street stocks plummeted on Monday as skittish investors, already concerned about the economy, struggled to work out the implications of an unprecedented downgrade of the United States government’s credit rating, and sought safer places to put their money.

The declines, coming in the first opportunity for investors to sell since Standard & Poor’s cut its rating on the nation’s long-term debt late Friday, followed losses in global markets and set United States equities on track to extend losses that for some recalled the days of the 2008 financial crisis. They also reflected anxiety over the United States economy and Europe’s debt woes.

At the close of trading, the Standard & Poor’s 500-stock index was off more than 6 percent, coming after a 7 percent loss over the course of last week. The Dow Jones industrial average showed a one-day decline of more than 600 points, its steepest point loss in a single day since December 2008. The Nasdaq dropped nearly 7 percent.

The benchmark 10-year Treasury yield fell to 2.35 percent, the lowest since January 2009. The yield was 2.56 percent on Friday.

Following a dismal opening in the wake of lower European and Asian markets, stocks took a sharper turn downward as Standard & Poor’s announced additional downgrades, including cuts to the debt ratings of the housing giants Fannie Mae and Freddie Mac.

S.& P. had warned investors earlier this year that it would act if Congress did not agree to increase the government’s debt ceiling, basically a borrowing limit, and adopt a long-term plan for reducing its debts by at least $4 trillion over the next decade. So analysts were asking why the market was acting surprised on Monday. They suggested that a rash of bad economic news, coupled with the debt ceiling talks over the past weeks and then the nation’s first-ever downgrade, had ganged up and bullied the markets.

“Fear is rampant in the market right now, the fear that we will have a double dip recession,” said Brian M. Youngberg, the energy analyst for Edward Jones. “It is too early to call that, but once the fear bubbles up it can treat the market very harshly.”

Tom Porcelli, chief United States economist for RBC Capital Markets, called the actual downgrade a “non-event,” adding: “For the most part we have been working under the assumption that S.&P. was going to do this.”

Investors were “trying to get their head around what it means from a macro perspective,” Mr. Porcelli said. “It is less profound than some people think.”

Financial stocks in particular were hammered, falling as much as 10 percent in afternoon trading.

Those stocks were reacting to the European debt problems as well as the downgrade news, said Jason Arnold, an analyst with RBC Capital Markets. But there were also underlying economic problems weighing on the sector, including those related to mortgage repurchase issues.

“For those that have sizeable mortgage repurchase liability exposure, the market is concerned about that as well,” said Mr. Arnold.

Mr. Arnold specifically mentioned American International Group’s lawsuit against Bank of America over hundreds of mortgage-backed securities in what could be the largest such action by a single investor.

Bank of America was down about 18 percent, and Citigroup was down more than 16 percent.

Another analyst noted that the market performance in recent weeks was bringing back echoes of the last financial crisis. “The rapidity of the decline and its force now rivals almost anything we’ve seen in the post-war era,” said Dan Greenhaus, the chief global strategist for BTIG, a financial services firm. “We have fallen so far and so quickly that we are up there with the most vicious sell-offs.”

Fears of a slowdown in the economy also hit energy stocks.

The downgrade of the United States long-term debt to AA+ from AAA has global implications, said Alessandro Giansanti, a credit market strategist at ING in Amsterdam.

“We can see that this may force the U.S. to move more aggressively to cut spending,” he said, something that could drive the already weak economy into recession and weigh on the economies of all of its trading partners. “That’s the main driver” of the stock market declines, he said.

Since two ratings companies merged in 1941 to form Standard & Poor’s, the agency had always given the United States an AAA rating, until Friday. But other agencies, including Moody’s and Fitch, have stuck with their ratings. On Monday, Moody’s released a report discussing the decision, saying the United States has “unmatched access to financing, meaning that the U.S. government can support higher debt levels than other governments.”

President Obama said on Monday that the country needs a long-term approach to deficit reduction, but that the markets “continue to believe our credit status is triple-A.”

“That doesn’t mean we don’t have a problem,” he added in a televised speech.

The tension in the markets was palpable on Monday. Doreen Mogavero, a trader at the New York Stock Exchange, said traders had canceled vacations, and the exchange operator brought in extra staff to make sure the systems were working properly, as it anticipated a surge in volumes.

Ms. Mogavero said traders were closely watching the VIX index, a measure of volatility. As she spoke, it was up more than 3 points, to around 36 — double the level it was just a few weeks ago. By 2 p.m., it was around 40.

Investors were moving into bonds and gold, which topped $1,700 an ounce for the first time. The dollar continued to weaken against most major currencies.

Guy LeBas, chief fixed-income strategist for Janney Montgomery Scott, said higher prices for bonds were “a testament to the fact that global investors view U.S. bonds as the safe-haven asset choice.”

Some investors are turning their attention to a meeting of the Federal Reserve this week and whether there will be any new measures to stimulate the economy.

Kevin H. Giddis, the executive managing director and president for fixed-income capital markets at Morgan Keegan & Company, said the Federal Open Markets Committee was not likely to take action on interest rates, but would most likely discuss what policies would give support to the market.

“The rest of the conversations should happen in Washington,” Mr. Giddis said in a research note. “This country has an economic problem, which can only be fixed with jobs, not governmental liquidity, and that is the one that worries me the most.”

The interest rates on Spanish and Italian bonds plummeted after the European Central Bank expanded its purchases of government debt to support those countries for the first time. The yield on 10-year Spanish bonds dropped by 88 basis points, while comparable Italian yields fell 80 basis points. News agencies cited traders saying the central bank was intervening in the secondary market to buy the securities.

The European Central Bank declined to comment Monday. But in a statement issued late Sunday after an emergency conference call, the bank said it would “actively implement” its bond-buying program to address “dysfunctional market segments.” It did not specify which bonds it would buy, but hinted it would be Spain and Italy by welcoming their efforts to restructure their economies and cut spending.

Previously the bond buying had been limited to bonds from Greece, Portugal and Ireland — the three euro-zone countries that have already received international bailouts. Fears that the bloc’s sovereign debt crisis would spread to the much bigger economies of Italy and Spain had contributed greatly to recent market losses.

European equities opened higher, but the rally fizzled, dashing hopes that the E.C.B.’s actions would be enough to soothe broader market jitters.

The Euro Stoxx 50 index, a barometer of euro zone blue chips, fell 3.72 percent, while the FTSE 100 index in London fell 3.39 percent.

In Asia, the Tokyo benchmark Nikkei 225 stock average fell 2.2 percent. In Hong Kong, the Hang Seng index fell 2.2 percent, and in Shanghai the composite index closed 3.8 percent lower.

United States crude oil futures for September delivery fell 4.2 percent to $83.21 a barrel.


source: nytimes.com

Κάτω από τα 82 δολάρια το αργό


Κάτω από τα 82 δολάρια το αργό

Βουτιά πάνω από 5 δολαρίων κατέγραψε σήμερα το αργό φτάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου, παρασυρόμενο στο παγκόσμιο sell off που ξεκίνησε από την Ασία και επεκτείνεται και στην άλλη όχθη του Ατλαντικού.
Πιο αναλυτικά, στο -6,4% βούτηξε το αργό πετρέλαιο, υποχωρώντας μόλις στα 81,31 δολάρια το βαρέλι.

"Δίνονται μεγάλα χτυπήματα στα χρηματιστήρια, το ίδιο γίνεται στην πετρελαϊκή αγορά", επισήμανε ο αναλυτής Ματ Σμιθ του οίκου Summit energy. "Ρευστοποιούν θέσεις οι επενδυτές, καθώς υπάρχει άμεσα τόση αβεβαιότητα". "Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ επέφερε επιπτώσεις ψυχολογικές", συνόψισε ο ίδιος.

Σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές στη Νέα Υόρκη, αναζητούν πλέον 'αξίες-καταφύγιο' οι επενδυτές, στο συνάλλαγμα όπως το ελβετικό φράγκο, στα πολύτιμα μέταλλα είναι ο χρυσός. Στην αγορά ομολόγων, τέλος, είναι το 10ετές αμερικανικό ομόλογο.

source: reporter.gr

Ο Ομπάμα έριξε λάδι στη Wall


Ο Ομπάμα έριξε λάδι στη Wall

Τους ασκούς του Αιόλου άνοιξε η υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης S&P, δίνοντας τροφή στο παγκόσμιο sell off που πραγματοποιείται εδώ και έντεκα περίπου ημέρες. Η προσπάθεια ανατροπής του κλίματος στις ευρωαγορές από την απόφαση της ΕΚΤ να επανενεργοποιήσει το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων έπεσε στο κενό μετά το sell off της Wall. Οι αγορές αντεπιτέθηκαν αγνοώντας επιδεικτικά τις ομοβροντίες καθησυχασμού των επενδυτών από την G8 και την G20 και ως εκ τούτου η ψυχολογία των επενδυτών κατρακύλησε στο ναδίρ και το ξεπούλημα εντάθηκε καθώς εκφράζονται φόβοι πως η αναταραχή θα οδηγήσει αρκετούς επενδυτές σε έστω και προσωρινή στρατηγική "no risk at all", γεγονός που ενδεχομένως ασκήσει πιέσεις και στο χρυσό που τις τελευταίες ημέρες αποτέλεσε καταφύγιο.
Την πιο κρίσιμη συνεδρίαση της διεξάγει σήμερα η Wall Street μετά την ιστορική και πρωτοφανή απόφαση της S&P να υποβαθμίσει την αμερικανική οικονομία και την απειλή να ακολουθήσουν Fitch και Moody’s στο πλαίσιο του ανηλεούς πολέμου για το ποιος έχει το πάνω χέρι. Μετά την ομιλία του Αμερικανού προέδρου, ο Dow Jones έχασε 5,35% στις 10.833 μονάδες, o S&P 500 υποχώρησε κατά 6,66% στις 1.119 και ο Nasdaq κατά 6,71% στις 2.358 μονάδες.

Αξιοσημείωτη είναι η πτώση στις αμερικανικές τράπεζες, αφού στο -19% βρέθηκε η μετοχή της Citigroup και στο -22% της Bank of America

Στην Ευρώπη ο FTSE υποχώρησε κατά 3,39% στις 5.069 μονάδες, ο DAX έχασε 5,02% στις 5.923 μονάδες και ο CAC βρέθηκε στις 3.125 μονάδες με απώλειες 4,68%. Πτωτικά κατά 2,35% και 2,44% αντίστοιχα τα χρηματιστήρια του Μιλάνου και της Μαδρίτης, παρά τα αρχικά τους κέρδη που στήριξαν το μίνι ράλι των τραπεζών.

Το "γάντι" πέταξε στους οίκους αξιολόγησης ο Αμερικανός πρόεδρος Μ. Ομπάμα, κατά το έκτακτο σημερινό διάγγελμα του, αναφέροντας πως ότι αξιολόγηση ανακοινωθεί για την αμερικανική οικονομία αυτή θα έχει πάντα την άριστη. Έχουμε την καλύτερη οικονομία, τους καλύτερους επιχειρηματίες και την καλύτερη παιδεία στον κόσμο. Τα προβλήματα της αμερικανικής οικονομίας είναι διαχειρίσιμα, και γι' αυτά θα ληφθούν αποφάσεις μέσα στο επόμενο διάστημα.

Ο Ομπάμα έδωσε και μία γεύση για το τι προωθείται από την κυβέρνηση καλώντας τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας να συγκλίνουν και να λάβουν αποφάσεις που θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο την οικονομία. Ανάμεσα στις αποφάσεις που επρόκειτο να ληφθούν είναι η φορολογική μεταρρύθμιση, η μείωση των εργασιακών αμοιβών, αλλαγές στις δαπάνες περίθαλψης, οι οποίες θα έχουν στόχο τη δημοσιονομική ισορροπία.

Πέρα από την κρίση του χρέους, το ήδη βαρύτατο κλίμα έρχονται να δυναμιτίσουν φόβοι για επερχόμενη ύφεση της αμερικανικής οικονομίας και επιβράδυνση της παγκόσμιας.

Λάδι στη φωτιά έριξε πρόβλεψη της Bank of America που φοβάται πως θα υπάρξει νέα υποβάθμιση από την S&P τον Νοέμβριο, ενώ σε σημείωμα της η HSBC επισημαίνει πως η κατάσταση στις ΗΠΑ είναι άσχημη και συνεχώς επιδεινώνεται. Το θέμα του ύψους του χρέους δεν αποτυπώνει την πραγματικότητα σημειώνει, τονίζοντας πως τα άσχημα μακροοικονομικά στοιχεία φέρνουν την αμερικανική οικονομική ηγεσία σε ολοένα και πιο δύσκολη θέση

Σύμφωνα με σημερινές εκτιμήσεις της S&P πάνω από τρεις στις δέκα πιθανότητες υπάρχουν για χρεοκοπία των Ηνωμένων Πολιτειών το επόμενο διάστημα και συγκεκριμένα μέσα στους επόμενους 6 – 24 μήνες,

Ένα από τα προβλήματα που θα ανακύψουν στην Ασία είναι πως οι ασιατικές τράπεζες έχουν το 15 με 10% των δανείων τους σε δολάρια, σύμφωνα με την Maquire και ως εκ τούτου η οποιαδήποτε αναταραχή με το δολάριο θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην πιστωτική επέκταση, ενώ σύμφωνα με την Deutsche Bank πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν και όσες τράπεζες έχουν εκδώσει ομολογιακά σε δολάρια.

Τα εμπορεύματα συνεχίζουν να διευρύνουν τις απώλειες τους με τους επενδυτές να φοβούνται νέα επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.

Εν τω μεταξύ ο δείκτης επενδυτικού κλίματος της ευρωζώνης κατρακύλησε τον Αύγουστο στo χαμηλότερo επίπεδό του από τον Σεπτέμβριο του 2009, εξαιτίας των ανησυχιών ότι κυβερνήσεις και διεθνείς θεσμοί αδυνατούν να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση, σύμφωνα με νεώτερη έρευνα.Το ερευνητικό ινστιτούτο αγοράς Sentix είπε τη Δευτέρα ότι ο βασικός του δείκτης υποχώρησε με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί, στο -13,5 τον Αύγουστο από 5,3 τον Ιούλιο, ένδειξη χειρότερη ακόμη και από την χαμηλότερη εκτίμηση οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters. Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει πτώση στο 1,9.

source: reporter.gr
Share |