Tuesday, August 9, 2011

Kάτω από τις 1.000 μονάδες το Χ.Α., για πρώτη φορά από την 7/1/1997


Kάτω από τις 1.000 μονάδες το Χ.Α., για πρώτη φορά από την 7/1/1997

Το είδαμε κι αυτό! Στις 8/8/2011 ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε κάτω από τις 1.000 μονάδες και συγκεκριμένα στις 998,05 μονάδες, επίπεδα τα οποία έχουν να δουν οι επενδυτές από τις 7/1/1997. Η κατάσταση στην αγορά έχει ξεφύγει. Sell off παντού. Η Wall άνοιξε με πτώση 2% για τον Dow Jones, ο Dax στη Φραγκφούρτη είχε φτάσει να υποχωρεί πάνω από 3,6%, ακόμα και το Χρηματιστήριο της Κων/λης, σημειώνει απώλειες άνω του 7%. Οι αγορές απειλούν τους πολιτικούς που διαχειρίζονται τις οικονομίες της Δύσης να βρουν λύσεις άμεσα. Τέρμα στα μισόλογα, αλλά οριστικές λύσεις αντιμετώπισης της κατάστασης. Δεν είναι και λίγοι εκείνοι, Έλληνες και ξένοι αναλυτές, που θεωρούν ότι η πολιτική φλυαρία θα πρέπει να σταματήσει.

Οι επαφές του περασμένου Σαββατοκύριακου στην Ευρώπη για να φτάσουμε στο χθεσινό ανακοινωθέν της ΕΚΤ, μάλλον δεν πείθει κανέναν, αναφέρουν οι ίδιοι. Η κατάσταση έχει ξεφύγει, η εμπιστοσύνης στις οικονομίες και τις τράπεζες έχει χαθεί, αφού πλέον είναι εφικτό το ενδεχόμενο κρατικοποίησής τους. Οι ίδιες ανησυχίες υπάρχουν και για την Ελλάδα, τη στιγμή που φήμες στην Ευρώπη κάνουν λόγο για κατάρρευση της ιταλικής Unicredit και της Γαλλικής Societe. Πρόκειται για πληροφορίες τις οποίες επικαλούνται βρετανικές εφημερίδες. Για αύριο πρόκειται να γίνει η συνεδρίαση ενός ακόμα Eurogroup, στο οποίο αναμένεται να εκτιμηθεί η κατάσταση και χωρίς τη δυνατότητα λήψης κάποιας απόφασης. Δηλαδή, μία από τα ίδια όπως εκτιμούν αναλυτές, ενώ οι αγορές θα περίμεναν να ακούσουν λύσεις, όπως το ευρω/ομόλογο ή ο διπλασιασμός, ακόμα και τριπλασιασμός των κεφαλαίων από την EFSF.

Το θέμα στο Χ.Α. δεν είναι οι τράπεζες, αναφέρουν χρηματιστές, αλλά μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά. Οι ξένοι, είτε σορτάρουν, είτε ρευστοποιούν παραδοσιακές θέσεις τους. Ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ και ο ΟΠΑΠ βρέθηκαν σε ιστορικά χαμηλά, στα 4,19 ευρώ, στα 6,25 και 9,22 ευρώ αντίστοιχα. Στα όρια των 4 ευρώ έκλεισε η μετοχή της Εθνικής, στα 2,30 υποχώρησε η Eurobank, στα 0,70 ευρώ η Πειραιώς και στα 2,62 ευρώ η μετοχή της Alpha.

Μεγάλες απώλειες και κλείσιμο στα 15,30 ευρώ για τη μετοχή της Coca Cola, στα 4,06 ευρώ ο Μυτιληναίος, στα 0,64 η Αγροτική, στα 5,74 ευρώ τα ΕΛΠΕ, στα 4,44 η Jumbo, στο 1,93 ο Ελλάκτωρας, στα 13,55 ο Τιτάνας και στα 7,10 ευρώ η Motor Oil. Από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση ξεχώρισαν τα Folli Follie και η ΕΛΒΑΛ. Η σημερινή πτώση κατεγράφη με τζίρο 84 εκατ. ευρώ, ιδιαίτερα αυξημένος σε σχέση με τις συνεδριάσεις της περασμένης εβδομάδας και μάλιστα χωρίς κανένα πακέτο. Από τη στιγμή που διασπάστηκαν και οι χίλιες μονάδες, η πορεία της αγοράς βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, σχολιάζουν παράγοντες του Χ.Α.

source: reporter.gr

No comments:

Share |