Friday, July 2, 2010

Εβδομαδιαίες απώλειες 4% για το χρυσό


Εβδομαδιαίες απώλειες 4% για το χρυσό


Σχεδόν σταθεροποιητικά έκλεισε ο χρυσός σήμερα στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, καθώς το χθεσινό sell off οδήγησε τους επενδυτές να απέχουν σήμερα από τα μέταλλα τηρώντας στάση αναμονής. Μάλιστα, η συμπεριφορά αυτή του χρυσού εξέπληξε τους αναλυτές, καθώς τα αρνητικά μακροοικονομικά μεγέθη στις ΗΠΑ που ανακοινώθηκαν σήμερα δεν βοήθησαν ιδιαίτερα την τιμή του χρυσού, που παραδοσιακά προτιμάται ως ασφαλές καταφύγιο έναντι της αβεβαιότητας.
Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Αυγούστου έκλεισαν στα 1.207,70 δολάρια, σημειώνοντας κέρδη μόλις 0,1% ή 1 δολάριο. Σε επίπεδο εβδομάδας το μέταλλο έχασε 4%, με το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών να σημειώνεται κατά τη χθεσινή ημέρα.
Αν και η μεταβλητότητα στους αμερικανικούς δείκτες ενίσχυσε τη ζήτηση του χρυσού, βαρίδι στο μέταλλο αποτέλεσε η εξέλιξη του προγράμματος των πωλήσεων χρυσού από το ΔΝΤ, καθώς το Μάιο πωλήθηκαν συνολικά 15,2 μετρικούς τόνους χρυσού. Οι πωλήσεις είναι μέρος του προγράμματος του ΔΝΤ για την πώληση συνολικά 403,3 μετρικών τόνων ώστε να δημιουργηθεί ένα περισσότερο σταθερό μοντέλο εσόδων και να ενισχυθεί η στήριξη στις χώρες με χαμηλό εισόδημα.

source: reporter.gr

Βουτιά 7,5% για το αργό την εβδομάδα


Βουτιά 7,5% για το αργό την εβδομάδα

Με σημαντικές απώλειες έκλεισε το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων και σήμερα μετά τα θολά μακροοικονομικά στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας από την αμερικανική κυβέρνηση, εντείνοντας τις ανησυχίες για την πορεία της οικονομικής ανάκαμψης και τη ζήτηση του «μαύρου χρυσού».
Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης τα συμβόλαια παράδοσης Αυγούστου υποχώρησαν κατά 1,1% στα 72,14 δολάρια το βαρέλι, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας έκλεισε με βουτιά 7,5%.
Επιβαρυντικά στο αργό, εκτός της πτώσης της Wall, λειτούργησε η ανώτερη των αναμενόμενων ήταν πτώση στις εργοστασιακές παραγγελίες το Μάιο στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, οι παραγγελίες υποχώρησαν κατά 1,4%, ενώ οι αναλυτές έκαναν λόγο για κάμψη ύψους 0,5%. Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο, οι εργοστασιακές παραγγελίες ανήλθαν 1%.

source: reporter.gr

Σηκώνει κεφάλι το ευρώ- Ανακτά σταδιακά το χαμένο έδαφος


Σηκώνει κεφάλι το ευρώ- Ανακτά σταδιακά το χαμένο έδαφος


Μια «ανάσα» από τα 1,26 δολάρια βρίσκεται το ευρώ σήμερα, σε μία προσπάθεια αλλαγής της τάσης που επικρατούσε το πρώτο εξάμηνο του έτους. Οι επενδυτές φαίνεται να αποτιμούν με πιο νηφάλια ματιά τα προβλήματα στην ευρωζώνη, ενώ η οικονομική επιβράδυνση σε ΗΠΑ και Κίνα φαίνεται να αντισταθμίζουν τη ζήτηση στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος. από τη μεριά τους οι αναλυτές έχουν αρχίσει να «βάζουν νερό στο κρασί» τους απέναντι στο ευρώ, κάμπτοντας τις αρνητικές εκτιμήσεις που ανακοίνωναν μετά την έγκριση του πακέτου στήριξης των ευρωπαϊκών οικονομιών.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος Α. Μέρκελ, ερωτηθείσα αν η κρίση στην ευρωζώνη έχει περιοριστεί, απάντησε ότι το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας και το δίχτυ προστασίας για το ευρώ έχουν μετριάσει την άμεση πίεση, ενώ οι νέες εκτιμήσεις των αναλυτών αναφέρουν ότι πλέον υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες διάσπασης της ευρωζώνης, δίνοντας έτσι έμμεσα «ψήφο εμπιστοσύνης» στο ευρωπαϊκό νόμισμα. Οι αντιστάσεις που επέδειξε το ευρωπαϊκό νόμισμα στα επίπεδα του 1,20 αποδείχθηκαν ισχυρές, ανατρέποντας έτσι όχι μόνο τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών, αλλά και ωθώντας τους αναλυτές να «αποκηρύξουν» τα σενάρια της απόλυτης ισοτιμίας.
Οι αγορές έχουν υπερβάλει αναφορικά με τα προβλήματα της ευρωζώνης, ενώ «ξόδεψαν πολλές εβδομάδες ξεφορτώνοντας επικίνδυνα κεφάλαια», επισημαίνει ο αναλυτής της FOREX.com, Brian Dolan. Τώρα παρατηρείται ένα ρεύμα επιστροφής και τοποθέτησης σε επικίνδυνα κεφάλαια με την απαισιοδοξία να εξανεμίζεται. Η υποχώρηση των φόβων για την κατάσταση στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα έχουν τη δυναμική να ενδυναμώσουν την ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου βραχυπρόθεσμα, παρατηρεί και η Royal Bank of Scotland.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Goldman Sachs, που επισήμανε ότι ο μεγάλος «εχθρός» του ευρώ είναι «η πιθανότητα συνέχισης των ατυχών πολιτικών» βραχυπρόθεσμα, ενώ από τη μεριά της η Credit Suisse ανέφερε το ευρώ θα παραμείνει κοντά στα τρέχοντα επίπεδα το 1,24-1,25 έναντι του δολαρίου για το ερχόμενο, τουλάχιστον, διάστημα.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος φαίνεται περισσότερο σκεπτικίστρια απέναντι στο ευρωπαϊκό νόμισμα, επισημαίνοντας ότι οι χώρες της ευρωζώνης αγόρασαν χρόνο για να διαχειριστούν την κρίση του ευρώ και πρέπει τώρα να προχωρήσουν στην εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών τους προκειμένου να διασφαλίσουν το μέλλον του κοινού τους νομίσματος.

«Αυτή η δουλειά πρέπει τώρα να γίνει για αρκετά χρόνια έτσι ώστε να μπορούμε να πούμε ότι το ευρώ είναι ασφαλές για μεγάλο διάστημα» πρόσθεσε.

source: reporter.gr

ΗΠΑ: Πτώση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων των εργοστασιακών παραγγελιών το Μάιο


ΗΠΑ: Πτώση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων των εργοστασιακών παραγγελιών το Μάιο


Πτώση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων σημείωσαν στις ΗΠΑ οι εργοστασιακές παραγγελίες το Μάιο. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία πού έδωσε σήμερα Παρασκευή το υπουργείο Εμπορίου, οι παραγγελίες των εργοστασίων υποχώρησαν 1,4% στα 413,25 δισ. δολ. ενώ οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν πτώση κατά 0,8%.


Σημειώνεται πως η κάμψη των παραγγελιών το Μάιο ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων 14 μηνών. Όσον αφορά τα επιμέρους στοιχεία, οι παραγγελίες για διαρκή προϊόντα μειώθηκαν 0,6% ενώ για τα μη διαρκή εμφάνισαν πτώση 2,1%. Τέλος, οι παραγγελίες για εξοπλισμό μεταφορών υποχώρησαν σε ποσοστό 6,9% ενώ οι παραγγελίες για ηλεκτρολογικό εξοπλισμό και ηλεκτρολογικές εφαρμογές μειώθηκαν κατά 0,4%.

source: capital.gr

Moody’s: "Ασφαλής η αξιολόγηση της Βρετανίας"


Moody’s: "Ασφαλής η αξιολόγηση της Βρετανίας"

Ασφαλής φαίνεται να είναι η «Aaa» πιστοληπτική αξιολόγηση της Βρετανίας από τον οίκο Moody’s, ο οποίος ανακοίνωσε πως δεν πρόκειται να επηρεαστεί, εάν η κυβέρνηση αποφασίσει να διατηρήσει το συγκεκριμένο σχέδιο προϋπολογισμού. «Η πολιτική οικονομία της Βρετανίας έχει ως στόχο τη μείωση του ελλείμματος, και συγκεκριμένα προσπαθεί να «ψαλιδίσει» τις δαπάνες, μεγάλο μέρος των οποίων προορίζεται για τον τομέα της υγείας», αναφέρει η Moody’s. «Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, ακόμα και στα πιο ακραία σενάρια αύξησης των επιτοκίων, η αξιολόγηση της Βρετανίας παραμένει με «Aaa» αξιολόγηση», προσθέτει.

source: reporter.gr

HSBC: Εξαγοράζει δραστηριότητες της RBS στην Ινδία


HSBC: Εξαγοράζει δραστηριότητες της RBS στην Ινδία


ΛΟΝΔΙΝΟ (DowJones) - Στην εξαγορά των λιανικών και εμπορικών δραστηριοτήτων της Royal Bank of Scotland Group PLC (RBS) στην Ινδία θα προχωρήσει η HSBC Holdings PLC (HBC).

Η HSBC ανακοίνωσε ότι θα πληρώσει premium 95 εκατ. δολαρίων επί των ενσώματων πάγιων περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας όταν κλείσει η συμφωνία, κατά το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους, μείον προσαρμογής 90% σε ενδεχόμενη πιστωτική ζημιά η οποία μπορεί να προκύψει στο χαρτοφυλάκιο μη – εξασφαλισμένων δανείων της τράπεζας εντός των επόμενων δύο χρόνων από την υπογραφή της συμφωνίας.

Οι δραστηριότητες που πουλά η RBS, οι οποίες αποτελούνται από 31 υποκαταστήματα και πάνω από 1.800 υπαλλήλους, περιλαμβάνουν χαρτοφυλάκια που η ακαθάριστη αξία του ενεργητικού τους ανερχόταν σε 1,8 δισ. στις 31 Μαρτίου.

Οι εν λόγω δραστηριότητες, οι οποίες περιήλθαν στην κατοχή της RBS μετά την εξαγορά μέρους της Dutch bank ABN AmroHolding NV στο τέλος του 2007, έχουν ανακηρυχθεί ως μη βασικές δραστηριότητες της τράπεζας μετά την εκδήλωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Η βρετανική τράπεζα, η οποία ανήκει κατά ποσοστό 83% στην κυβέρνηση, θα διατηρήσει την παρουσία της στην Ινδία ως επενδυτική τράπεζα.

Η RBS προσπαθεί να ολοκληρώσει τις εκποιήσεις αρκετών δραστηριοτήτων εντός του έτους για το οποίο συνεχίζει να αναμένει πως θα είναι ζημιογόνο.

Η τράπεζα βρίσκεται από το 2009 σε διαπραγματεύσεις με την HSBC σχετικά με τις δραστηριότητές της στην Ινδία, αλλά οι συζητήσεις με τις ρυθμιστικές αρχές είχαν καθυστερήσει τη συμφωνία μέχρι τώρα.

source: capital.gr

ΗΠΑ: Πτώση της ανεργίας τον Ιούνιο στο 9,5%


ΗΠΑ: Πτώση της ανεργίας τον Ιούνιο στο 9,5%

Απροσδόκητη πτώση σημείωσε το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ τον Ιούνιο με τις καταστάσεις μισθοδοσίας ωστόσο να υποχωρούν για πρώτη φορά μέσα στο 2010.


Συγκεκριμένα, το ποσοστό υποχώρησε στο 9,5% από 9,7% το Μάιο ενώ οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν να αυξηθεί στο 9,8%.


Οι καταστάσεις μισθοδοσίας μειώθηκαν κατά 125.000 καθώς οι 225.000 προσωρινοί υπάλληλοι που είχαν προσληφθεί από την κυβέρνηση για τη διενέργεια της απογραφής του πληθυσμού απολύθηκαν. Στον ιδιωτικό τομέα οι καταστάσεις μισθοδοσίας αυξήθηκαν κατά 83.000 ενώ στο δημόσιο υποχώρησαν κατά 208.000.


Στη δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires οι οικονομολόγοι ανέμεναν πτώση των συνολικών καταστάσεων μισθοδοσίας κατά 110.000 ενώ στον ιδιωτικό ανέμεναν αύξηση κατά 110.000. Τέλος, οι μέσες ωριαίες αποδοχές μειώθηκαν κατά 0,02 δολ. στα 22,53 δολ.

source: capital.gr

Νέο ρεκόρ ανεργίας το Μάιο


Νέο ρεκόρ ανεργίας το Μάιο


Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι απολύσεις στις επιχειρήσεις σπρώχνοντας την ανεργία σε νέο ρεκόρ και ενισχύοντας τις εκτιμήσεις ότι τα χείριστα στην αγορά εργασίας έπονται. Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat, το ποσοστό των ανέργων στην Κύπρο αναρριχήθηκε στο 7,2% το Μάιο από 6,9% τον Απρίλιο και 5,2% το Μάιο του 2009.

Η αυξητική τάση της ανεργίας ξεπερνά μέχρι στιγμής της προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών ότι η ανεργία θα κυμανθεί κοντά στο 6,5% το 2010 και επιβεβαιώνει τους φόβους ότι οι μαζικές απολύσεις από επιχειρήσεις συνεχίζονται.

Την ίδια στιγμή που οι απολύσεις στην Κύπρο αυξάνονται, στην ΕΕ και στην ευρωζώνη το ποσοστό της ανεργίας σταθεροποιείται.

Στην ΕΕ το Μάιο το ποσοστό της ανεργίας παρέμεινε στο ιστορικό ψηλό του 9,6%, ποσοστό που δεν παρουσιάζει μεταβολή τους τελευταίους τέσσερις μήνες.

Στην ευρωζώνη το ποσοστό της ανεργίας παρέμεινε στο 10% όσο ήταν τον Απρίλιο και το Μάρτιο του 2010.

Μπουμ ανεργίας παρατηρείται στην Ισπανία (19,9%) και στην Εσθονία (19% - το τρίμηνο του 2010), ενώ αντίθετα μικρά ποσοστά ανεργίας έχουν η Αυστρία (4%) και η Ολλανδία (4,3%).

Η Eurostat εκτιμά ότι 23,1 εκ. άνθρωποι στην ΕΕ ήταν άνεργοι το Μάιο εκ των οποίων οι 15,8 εκ. ήταν στην ευρωζώνη.

Σε ετήσια βάση, το ποσοστό ανεργίας των αντρών στην ευρωζώνη ανήλθε στο 9,9% από 9,2% το Μάιο του 2009 και στην ΕΕ στο 9,7% από 8,9%.

Το ποσοστό ανεργίας των γυναικών αυξήθηκε από 9,5% σε 10,2% στην ευρωζώνη και στο 9,5% από 8,8% στην ΕΕ.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα ανεργίας αντιμετωπίζουν οι νέοι. Το ποσοστό ανεργίας των νέων ηλικίας μέχρι 25 ετών ανήλθε το Μάιο του 2010 στο 19,9% στην ευρωζώνη και στο 20,5% στην ΕΕ.

Το ποσοστό ανεργίας των αντρών στην Κύπρο ανήλθε στο 7,2% από 7% τον Απρίλιο και 5,1% το Μάιο του 2009. Όσον αφορά τις γυναίκες, το ποσοστό ανεργίας έφθασε το 7,1% από 6,9% τον Απρίλιο και 5,3% τον περσινό Μάιο.

Το ποσοστό ανεργίας των νέων ηλικίας μέχρι 25 ετών στην Κύπρο ανέρχεται στο 18,4% (Μάρτιος 2010) έναντι 12,9 που ανερχόταν το Μάιο του περασμένου έτους.

source: stockwatch.com.cy

Ευρωζώνη: Αμετάβλητη στο 10% η ανεργία τον Μάιο


Ευρωζώνη: Αμετάβλητη στο 10% η ανεργία τον Μάιο


Αμετάβλητο για τρίτο διαδοχικό μήνα στο 10% διατηρήθηκε το ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη το Μάιο, καθώς η βελτίωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας της Γερμανίας αντιστάθμισε την επιδείνωση στις χώρες της περιφέρειας που βίωσαν βαθειά ύφεση, σύμφωνα με στοιχεία είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθεί η ανεργία στο 10,1%, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε την περασμένη εβδομάδα το Dow Jones Newswires. Ωστόσο, το ποσοστό του Απριλίου αναθεωρήθηκε καθοδικά στο 10% από 10,1% που ήταν το υψηλότερο ποσοστό σε διάστημα 12 ετών.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη ίσως σταθεροποιείται, μετά την ώθησή του σε υψηλά επίπεδα εξαιτίας της πιστωτικής κρίσης και της επακόλουθης ύφεσης. Η Eurostat ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των ανέργων στην Ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 35.000 το Μάιο.

source: capital.gr

Η Κίνα αναθεωρεί την ανάπτυξη του ΑΕΠ του 2009 στο 9,1%


Η Κίνα αναθεωρεί την ανάπτυξη του ΑΕΠ του 2009 στο 9,1%


Πεκίνο (Dow Jones)- Η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας επιβραδύνθηκε με χαμηλότερο ρυθμό κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης πέρυσι σε σχέση με ό,τι είχε αρχικά ανακοινωθεί, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας, η οποία αναθεώρησε το ΑΕΠ της Κίνας για το 2009, στο 9,1% από το 8,7%.

Η αναθεώρηση ήρθε εξαιτίας της μεγαλύτερης συνεισφοράς από τους δευτερογενείς κλάδους της βιομηχανίας, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της στην ιστοσελίδα της, η εθνική στατιστική υπηρεσία.

Ο δευτερογενής κλάδος της βιομηχανίας, στους οποίους περιλαμβάνονται αυτοί της εξόρυξης, της μεταποίησης, και της ενέργειας, ενώ ο τριτογενής καλύπτει τις υπηρεσίες.

Το 2008 η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε με ρυθμό 9,6%.

Η στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι το ονομαστικό ΑΕΠ, το οποίο προσδιορίζεται από τις τρέχουσες τιμές της αγοράς χωρίς την προσαρμογή για τον πληθωρισμό, ανήλθε σε 34 τρισ. Γουάν το 2009. Σύμφωνα με τον περσινό μέσο όρο, η Κίνα παρέμεινε η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, με το ΑΕΠ της να διαμορφώνεται ελαφρώς κάτω από τα 5 τρισ. δολάρια, πίσω από την Ιαπωνία, η οποία το 2009 είχε μόλις κάτι περισσότερο από 5 τρισ. δολάρια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας, η παραγωγή του τριτογενούς κλάδου της βιομηχανίας αυξήθηκε 9,3% πέρυσι, σημειώνοντας άνοδο από το αρχικώς ανακοινωθέν ποσοστό του 8,9%, ενώ ο δευτερογενής κλάδος παρουσίασε αύξηση παραγωγής 9,9% σε σχέση με το 9,5% Η ανάπτυξη του πρωτογενούς κλάδου της βιομηχανίας, παρέμεινε αμετάβλητη στο 4,2%.

Η Κίνα αναθεωρεί τα προκαταρκτικά στοιχεία για το ΑΕΠ τουλάχιστον δύο φορές, καθώς γίνονται γνωστές όλο και περισσότερες πληροφορίες.

Η συγκέντρωση στοιχείων της Κίνας από τον κλάδο των υπηρεσιών, υπήρξε σχετικά χαμηλή έναντι των άλλων κλάδων, γεγονός το οποίο εν μέρει εξηγεί γιατί τα στοιχεία από τον τριτογενή κλάδο, συνήθως αναθεωρούνται ανοδικά.

source: capital.gr

LVMH: Εξαγόρασε εταιρεία καλλυντικών μέσω Web στη Βραζιλία


LVMH: Εξαγόρασε εταιρεία καλλυντικών μέσω Web στη Βραζιλία

Το 70% της εταιρείας πώλησης καλλυντικών μέσω διαδικτύου, Sack’s συμφώνησε να εξαγοράσει η μεγαλύτερη εταιρεία πολυτελών ειδών παγκοσμίως, LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton.

Η τωρινή διοίκηση της Sack’s, η οποία ιδρύθηκε από τους Carlos Andre Montenegro και Marcelo Franco, θα παραμείνει στη θέση της, όπως ανακοίνωσε η LVMH, χωρίς ωστόσο να αποκαλύπτει το ποσό της εξαγοράς.

Η εταιρεία, με έδρα στο Ρίο της Βραζιλίας, διαθέτει 270 brands και εξυπηρετεί περισσότερους από 830.000 πελάτες. Ακόμη, η ιστοσελίδα της δέχεται 4 εκατ. μεμονωμένους επισκέπτες κάθε μήνα, όπως ανακοίνωσε η LVMH.

source: capital.gr

Google to buy travel data giant ITA for $700 million


Google to buy travel data giant ITA for $700 million


NEW YORK (CNNMoney.com) -- Google on Thursday announced it will buy online travel software company ITA Software for $700 million cash, a move the search giant hopes will boost its visibility in the highly competitive airfare market.

Boston-based ITA specializes in organizing airline data, including flight times, availability and prices. Its data is used on a host of websites like Kayak, Orbitz, Expedia.com, TripAdvisor and Microsoft's (MSFT, Fortune 500) Bing, as well as a number of airlines' websites. Nearly half of airline tickets are now bought online, according to Google.

But Google CEO Eric Schmidt painted a picture of the online travel landscape as one of mass confusion, with thousands of options and unclear ticket pricing and availability. With Google's purchase of ITA, Schmidt said he hopes his company can provide a more innovative and streamlined approach to online travel.

"We believe we can help solve the online travel problem and help improve the online travel ecosystem," Schmidt said on a conference call with analysts and reporters. "We think we can drive even more business to airlines and do something quite different than what's out there."

Schmidt noted that his company has no plans to sell airline tickets, but it would likely direct consumers to sites on which they can buy tickets. Google's users already come to the site for travel searches, but find it difficult to express flight queries through the current search tools, Schmidt added.

Marissa Mayer, Google's user experience head, said she envisions using ITA's software to field more advanced searches, like "Where can I travel for $700?"


Airfares will climb
"We think there's a lot we can do to improve online travel," said Jeremy Wertheimer, CEO of ITA, on the call. "With Google, we can have access to scale to take this to the next level."

Google's purchase of ITA has been the subject of rumors for months, and the companies that rely on ITA's services have reportedly tried to co-opt the buyout. Kayak, with backing from Expedia.com, offered to buy ITA to prevent Google from purchasing it, according to Reuters.

Google rival Bing has advertised flight information as a point of differentiation between it and the search leader. On Bing, users can enter domestic flight queries, and the engine will predict when it is best for users to buy a ticket.

Schmidt said Google's intention is to continue to honor all of ITA's current contracts. Still, he said the deal will likely face "significant" regulatory scrutiny -- even though the companies are not competitors, Google is by far the largest search site, and ITA is the biggest airline search software company.

Shares of Google (GOOG, Fortune 500), which were down 1% on Thursday, were flat in after-hours trading.

source: cnn.com

Αγορές: Ανεργία ΕΕ & ΗΠΑ στο επίκεντρο


Αγορές: Ανεργία ΕΕ & ΗΠΑ στο επίκεντρο


Η πορεία της ανεργίας τόσο σε ευρωζώνη όσο και σε ΗΠΑ προσελκύουν το μεγαλύτερο μερίδιο της προσοχής των επενδυτών, καθώς αποτελούν έναν από τους πλέον σημαντικούς δείκτες για την κατάστασης των οικονομιών των δύο περιοχών.

Τα στοιχεία για την ανεργία σε ευρωζώνη και Ε.Ε. τον Μάιο ανακοινώνονται στις 12.00 ώρα Ελλάδος, με εκτίμηση ότι παρέμεινε αμετάβλητη στο 10,1%.

Στις 15.30 ώρα Ελλάδος δίνονται στη δημοσιότητα τα στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ τον Ιούνιο. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ενισχύθηκε οριακά στο 9,8% από 9,7% που ήταν τον Μάιο.

source: euro2day.gr

Toyota: Ανάκληση 270.000 μοντέλων ανά την υφήλιο


Toyota: Ανάκληση 270.000 μοντέλων ανά την υφήλιο


Σε ανάκληση 270.000 μοντέλων Lexus και Crown διεθνώς, λόγω προβλημάτων στον κινητήρα τους προχωρά η Toyota, δεχόμενη ένα ακόμη ισχυρό πλήγμα στην αξιοπιστία της.

Όπως διευκρίνισε κορυφαίο στέλεχος της εταιρίας «η ανάκληση αυτή οφείλεται σε ελάττωμα του ελατηρίου της βαλβίδας, που μπορεί να προκαλέσει θόρυβο ή μια επιβράδυνση. Στη χείριστη των περιπτώσεων μπορεί να σταματήσει ο κινητήρας».

Τα οχήματα που φέρουν αυτόν τον ελαττωματικό κινητήρα ανήκουν στις σειρές Lexus GS350, GS450h, GS460, IS350, LS460, LS600h, LS600hL και στη σειρά των Crown.

Εκ των 270.000 οχημάτων τα 90.000 θα ανακληθούν από την ιαπωνική αγορά, ενώ τα υπόλοιπα από τις υπόλοιπες χώρες της υφηλίου, όπως διευκρινίζει στην ανακοίνωσή της η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία.

source: euro2day.gr

Αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της Bank of China


Αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της Bank of China

Ανεστάλη η διαπραγμάτευση των μετοχών της Bank of China στις αγορές του Χονγκ Κονγκ και της Σαγκάης, με αφορμή δημοσίευμα που ανέφερε ότι η κινεζική τράπεζα εξετάζει το ενδεχόμενο διάθεσης μετοχών έως 60 δισ. γουάν (8,9 δισ. δολάρια). Σύμφωνα με την Caixin Online, η Bank of China θα πουλήσει τις μετοχές στα χρηματιστήρια του Χονγκ Κονγκ και της Σαγκάης. Το διοικητικό συμβούλιο της Bank of China φέρεται να έχει εγκρίνει την πώληση των μετοχών στους παλαιούς μετόχους στις 30 Ιουνίου. Επίσημη ανακοίνωση αναμένεται σήμερα.

source: reporter.gr

«Το πάρτι στη Wall Street τελείωσε»


«Το πάρτι στη Wall Street τελείωσε»

Την τελική έγκριση στο νομοσχέδιο, μέσω του οποίου προωθείται η πλέον δραστική μεταρρύθμιση του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος από τη δεκαετία του '30, έδωσε τα ξημερώματα της Πέμπτης η Βουλή των Αντιπροσώπων.


Χάρη στο νέο νόμο οι ΗΠΑ δεν θα ξαναζήσουν χρηματοπιστωτική κρίση αντίστοιχη με αυτήν του 2007 διαβεβαίωσε τους Αμερικανούς ο Μπαράκ Ομπάμα.

Το νομοσχέδιο έλαβε το πράσινο φως με ψήφους 237 υπέρ, 192 κατά. Το υπερψήφισαν, όπως και αναμενόταν, η συντριπτική πλειονότητα των Δημοκρατικών βουλευτών (234 εκ των 253) και μόλις τρεις από τους 173 Ρεπουμπλικάνους.

Περιοδεύοντας στο Ουϊσκόνσιν, ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα βεβαίωσε τους Αμερικανούς ότι χάρη στο νέο νόμο -που είναι περίπου δύο χιλιάδες σελίδες- οι ΗΠΑ δεν θα ξαναζήσουν χρηματοπιστωτική κρίση, αντίστοιχη με αυτήν, που ξέσπασε στα τέλη του 2007 βυθίζοντας την οικονομία στην ύφεση, την οποία και απέδωσε στην «ανευθυνότητα» ορισμένων τραπεζιτών.

«Το πάρτι στη Wall Street τελείωσε» σχολίασε από την πλευρά της η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι. «Εάν δεν εγκρίναμε το νομοσχέδιο αυτό, θα διατηρούσαμε ένα status quo, το οποίο έφερε την οικονομία μας σε δεινή θέση» συμπλήρωσε.

Στο ιστορικό αυτό για τις ΗΠΑ νομοσχέδιο προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η ενίσχυση των εποπτικών εξουσιών της Φέντεραλ Ριζέρβ, η σύσταση ενός συμβουλίου πρόληψης συστημικών κινδύνων, με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομίας, καθώς και η ίδρυση αρχής χρηματοοικονομικής προστασίας του καταναλωτή.

Στη Γερουσία, όπου η ψηφοφορία αναμένεται να πραγματοποιηθεί μετά την αργία της 4ης Ιουλίου, οι Δημοκρατικοί θα χρειαστούν τη στήριξη και ορισμένων Ρεπουμπλικάνων Γερουσιαστών για να περάσει το νομοσχέδιο και να σταλεί προς επικύρωση στον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Κρις Μπράουν, εκ των Ρεπουμπλικάνων, που είχε στηρίξει την εκδοχή της Γερουσίας, έχει δηλώσει ότι θέλει να μελετήσει με προσοχή το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου, πριν αποφασίσει εάν θα το υπερψηφίσει ή όχι.

Την ίδια ώρα με ταχείς ρυθμούς συνεχίζονται και στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι διεργασίες για την ενίσχυση του ρυθμιστικού πλαισίου του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς και Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών, Μισέλ Μπαρνιέ, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι τα κράτη μέλη θα καταλήξουν σύντομα σε συμβιβασμό για την έκταση των αρμοδιοτήτων, που θα δοθούν στις τρεις νέες εποπτικές πανευρωπαϊκές αρχές. «Ελπίζω ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία μέσα στις επόμενες εβδομάδες» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαρνιέ.

source: naftemporiki.gr

Wind: Το story των αγοραπωλησιών


Wind: Το story των αγοραπωλησιών


Είναι μόλις 18 ετών και έχει αλλάξει μέχρι σήμερα… τρεις κηδεμόνες και ισάριθμες ταυτότητες. Η Wind Ελλάς, η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που έλαβε άδεια κινητής τηλεφωνίας το 1992, ίσως να ετοιμάζεται για ακόμη μία, αφού μέχρι το φθινόπωρο θα έχουν δρομολογηθεί οι πιθανές εξελίξεις στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της.

Η οικονομική αναδιάταξη για την Wind δείχνει να έχει αίσια έκβαση με την -δεύτερη μέσα σε διάστημα περίπου ενός έτους- αναδιάρθρωση του δανεισμού της, ο οποίος από το 1,8 δισ. ευρώ που βρίσκεται σήμερα θα υποχωρήσει στα επίπεδα των 700 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις. Παράλληλα, δρομολογούνται ήδη οι διαδικασίες ώστε ενδιαφερόμενοι επενδυτές να υποβάλλουν τις προτάσεις τους για την εξαγορά ή την απόκτηση συμμετοχής στον όμιλο.

Από το 1992 και τα 30 δισ. δραχμές που έδωσε η εταιρεία για να αποκτήσει την πρώτη άδεια κινητής τηλεφωνίας, πολλά έχουν αλλάξει στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών και ακόμη περισσότερα στην Wind. Μια εταιρεία που οι σημερινοί… συνομήλικοι της καταναλωτές πιθανόν δεν γνωρίζουν πως ξεκίνησε την δραστηριότητά της με την εμπορική ονομασία Telestet στις 29 Ιουνίου 1993 και μητρική την Telecom Italia, αλλά ούτε και ότι μετοχικά της δικαιώματα διαπραγματεύονταν στο Nasdaq.

Το εναρκτήριο λάκτισμα αυτών των αλλαγών ξεκίνησε δώδεκα χρόνια μετά την ίδρυση της εταιρείας, όταν το 2004 μετονομάστηκε σε TIM, λαμβάνοντας ουσιαστικά την συντομευμένη έκδοση της επωνυμίας της μητρικής της Telecom Italia Mobile.

Έκτοτε, σχεδόν κάθε χρόνο κάποια σημαντική εξέλιξη λάμβανε χώρα στην εταιρεία…

Άλλωστε μόλις ένα χρόνο μετά το «βάπτισμα» σε ΤΙΜ ξεκίνησε και «γαϊτανάκι» των μετοχικών αλλαγών, αλλά παράλληλα και η μετεξέλιξη της εταιρείας σε έναν ολοκληρωμένο τηλεπικοινωνιακό όμιλο, που εκτός από την κινητή προσφέρει και υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας και ADSL Internet.

Τα δύο funds

Ήταν το καλοκαίρι του 2005 όταν το 80% του μετοχικού κεφαλαίου της ΤΙΜ πουλήθηκε σε δύο ξένους επενδυτικούς οίκους, στα funds Apax Partners και Texas Pacific Group έναντι 1,6 δισ. ευρώ. Τα δύο fund τότε διέθεσαν 300 εκατ. ευρώ από ίδια κεφάλαια και δανείστηκαν τα υπόλοιπα. Πολλά έχουν λεχθεί για την διαχείριση της εταιρείας από τα δύο funds και δεν είναι λίγοι εκείνοι που τους καταλογίζουν το «φόρτωμα» της εταιρείας με δάνεια. Ενδεικτικά, τρεις μήνες μετά την εξαγορά της TIM ως βασικός μέτοχος της εταιρείας έχει οριστεί η Troy GAC Telecommunications, ελεγχόμενη από τις Apax και TPG. Η μητρική εταιρεία της Troy εκείνη την περίοδο (Hellas Telecommunications II) προχωρά σε έκδοση δύο ομολογιακών δανείων 925 εκατ. και 355 εκατ. ευρώ, με τα οποία αποπληρώνονται τα βραχυπρόθεσμα δάνεια των μετόχων και επιστρέφεται το ποσό των 300 εκατ. ευρώ που είχε τοποθετηθεί από τις Apax και TPG. Το επόμενο βήμα είναι η απόκτηση και του μειοψηφικού πακέτου της TIM Hellas, με παράλληλη αποχώρηση από το αμερικανικό χρηματιστήριο, ενώ τα χρέη έχουν ανέλθει στο ύψος των περίπου 1,3 δισ. ευρώ.

Τον Ιανουάριο του 2006 η κοινοπραξία των funds ολοκλήρωσε και την εξαγορά της Q Telecom, της τότε τέταρτης εταιρείας κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, από την Info-Quest με τίμημα 360 εκατ. ευρώ, ενώ έχει ήδη αρχίσει η… κουβέντα για την πώληση της ΤΙΜ. Τα δύο funds ζητούσαν περίπου 3,5-4 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα τότε οι επαφές, ακόμη και με τον σημερινό ιδιοκτήτη της εταιρείας, να μην τελεσφορήσουν.

Ναγκίμπ Σαουίρις και Wind

Τον Φεβρουάριο του 2007 μπαίνει στην αγορά κινητής τηλεφωνίας ένας κροίσος, ο Ναγκιμπ Σαουίρις. Είναι ο νέος αγοραστής της TIM ο οποίος μέσω του επενδυτικού του βραχίονα Weather Investments καταβάλλει 500 εκατ. ευρώ σε μετρητά συν 2,9 δισ. ευρώ για τα καθαρά χρέη της εταιρείας. Λίγους μήνες μετά ακολουθεί μια ακόμη αλλαγή επωνυμίας, αυτή τη φορά σε Wind Ελλάς.

Η Weather Investments είχε ήδη υπό τον έλεγχό της το 50% της Tellas, οπότε η επόμενη φυσιολογική κίνηση ήταν να αποκτήσει και το υπόλοιπο από την ΔΕΗ, διαθέτοντας 175 εκατ. ευρώ.

Η περσινή χρονιά είχε ουσιαστικά δύο εξελίξεις για την Wind, με αυτές του φθινοπώρου να είναι και οι καθοριστικές. Αρχικά ήρθε η συγχώνευσή της με την Tellas, ενώ από το καλοκαίρι ξεκίνησε η συζήτηση για την αναδιάρθρωση των οφειλών, οι οποίες είχαν ανέλθει στα 3,3 δισ. ευρώ.

Τον Οκτώβριο η εταιρεία έλαβε το «πράσινο φως» για να προχωρήσει στην αναδιοργάνωση των δανείων της από το βρετανικό Πρωτοδικείο, γεγονός που ουσιαστικά της επέτρεψε την διαγραφή οφειλών της τάξης του 1,45 δισ. ευρώ που αντιστοιχούσαν στα ομόλογα χαμηλής εξασφάλισης.

Από κει πέρα η διοίκηση της Wind έδωσε όλη την προσοχή της στον εξορθολογισμό των λειτουργιών και του κόστους, που ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη. Την ίδια στιγμή, οι αρνητικές συνθήκες στην αγορά, λόγω της ένταξης του ανταγωνισμού στις τιμές, σε συνδυασμό με την αύξηση των φόρων και την μείωση της κατανάλωσης, έπληξαν τα έσοδα και άλλαξαν τα δεδομένα.

Σήμερα η Wind είναι στη φάση νέας αναδιάρθρωσης του υφιστάμενου δανεισμού της ο οποίος ανέρχεται σε περίπου 1,8 δισ. ευρώ. Οι συζητήσεις με τους πιστωτές ξεκίνησαν πριν από περίπου 2 εβδομάδες, όπως ανακοίνωσε η διοίκηση της εταιρίας προς την επενδυτική κοινότητα στις 14 Ιουνίου, μαζί με τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου.

Τα δάνεια της περιλαμβάνουν ομόλογα εξασφαλισμένου κεφαλαίου, κυμαινόμενου επιτοκίου ύψους 1,125 δισ. ευρώ με ωρίμανση τον Οκτώβριο του 2012, αναχρηματοδοτούμενη πίστωση ύψους 250 εκατ. ευρώ με λήξη τον Ιούνιο του 2012 και ομόλογα εξασφαλισμένης απόδοσης, μη εξασφαλισμένου κεφαλαίου ύψους 355 εκατ. ευρώ με ωρίμανση τον Οκτώβριο του 2013.


source: capital.gr

Πόρτα εξόδου ψάχνει η Paribas


Πόρτα εξόδου ψάχνει η Paribas


Πόρτα εξόδου ψάχνει η γαλλική τράπεζα BNP Paribas που βρίσκεται στην Κύπρο από το 1986. Η μητρική τράπεζα, που έχει παρουσία σε 84 χώρες, φέρεται να αναζητεί τρόπους πώλησης του ενεργητικού της στην Κύπρο μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Η απόφαση της γαλλικής μητρικής για έξοδο από την Κύπρο συνδέεται με την ευρύτερη αναδιάρθρωση της γεωγραφικής διασποράς των εργασιών της Paribas.

Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Pierre-Marie Fourier, δεν θέλησε χθες να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις πληροφορίες που υπάρχουν στην αγορά για αναστολή των εγχώριων εργασιών της.

Ανέφερε στη StockWatch ότι η τράπεζα έχει παρουσία στο νησί τα τελευταία 24 χρόνια και ότι είναι κερδοφόρα.

«Έχουμε σε μεγάλη υπόληψη την Κύπρο ως διεθνές χρηματοοικονομικό κέντρο. Εκτιμούμε το ότι είναι μια χώρα που βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ακολουθεί ευρωπαϊκούς νόμους. Είμαστε απόλυτα ευχαριστημένοι που είμαστε σε αυτή τη χώρα», είπε, αποφεύγοντας να εισέλθει στην ουσία του θέματος.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει στρατηγική απόφαση της γαλλικής μητρικής για αναδιάρθρωση της γεωγραφικής διασποράς των εργασιών, ο κ. Fourier επίσης είπε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει. Σημείωσε όμως ότι η τράπεζα είναι «ζωντανός οργανισμός».

source: stockwatch.com.cy
Share |