Friday, July 2, 2010

«Το πάρτι στη Wall Street τελείωσε»


«Το πάρτι στη Wall Street τελείωσε»

Την τελική έγκριση στο νομοσχέδιο, μέσω του οποίου προωθείται η πλέον δραστική μεταρρύθμιση του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος από τη δεκαετία του '30, έδωσε τα ξημερώματα της Πέμπτης η Βουλή των Αντιπροσώπων.


Χάρη στο νέο νόμο οι ΗΠΑ δεν θα ξαναζήσουν χρηματοπιστωτική κρίση αντίστοιχη με αυτήν του 2007 διαβεβαίωσε τους Αμερικανούς ο Μπαράκ Ομπάμα.

Το νομοσχέδιο έλαβε το πράσινο φως με ψήφους 237 υπέρ, 192 κατά. Το υπερψήφισαν, όπως και αναμενόταν, η συντριπτική πλειονότητα των Δημοκρατικών βουλευτών (234 εκ των 253) και μόλις τρεις από τους 173 Ρεπουμπλικάνους.

Περιοδεύοντας στο Ουϊσκόνσιν, ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα βεβαίωσε τους Αμερικανούς ότι χάρη στο νέο νόμο -που είναι περίπου δύο χιλιάδες σελίδες- οι ΗΠΑ δεν θα ξαναζήσουν χρηματοπιστωτική κρίση, αντίστοιχη με αυτήν, που ξέσπασε στα τέλη του 2007 βυθίζοντας την οικονομία στην ύφεση, την οποία και απέδωσε στην «ανευθυνότητα» ορισμένων τραπεζιτών.

«Το πάρτι στη Wall Street τελείωσε» σχολίασε από την πλευρά της η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι. «Εάν δεν εγκρίναμε το νομοσχέδιο αυτό, θα διατηρούσαμε ένα status quo, το οποίο έφερε την οικονομία μας σε δεινή θέση» συμπλήρωσε.

Στο ιστορικό αυτό για τις ΗΠΑ νομοσχέδιο προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η ενίσχυση των εποπτικών εξουσιών της Φέντεραλ Ριζέρβ, η σύσταση ενός συμβουλίου πρόληψης συστημικών κινδύνων, με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομίας, καθώς και η ίδρυση αρχής χρηματοοικονομικής προστασίας του καταναλωτή.

Στη Γερουσία, όπου η ψηφοφορία αναμένεται να πραγματοποιηθεί μετά την αργία της 4ης Ιουλίου, οι Δημοκρατικοί θα χρειαστούν τη στήριξη και ορισμένων Ρεπουμπλικάνων Γερουσιαστών για να περάσει το νομοσχέδιο και να σταλεί προς επικύρωση στον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Κρις Μπράουν, εκ των Ρεπουμπλικάνων, που είχε στηρίξει την εκδοχή της Γερουσίας, έχει δηλώσει ότι θέλει να μελετήσει με προσοχή το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου, πριν αποφασίσει εάν θα το υπερψηφίσει ή όχι.

Την ίδια ώρα με ταχείς ρυθμούς συνεχίζονται και στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι διεργασίες για την ενίσχυση του ρυθμιστικού πλαισίου του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς και Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών, Μισέλ Μπαρνιέ, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι τα κράτη μέλη θα καταλήξουν σύντομα σε συμβιβασμό για την έκταση των αρμοδιοτήτων, που θα δοθούν στις τρεις νέες εποπτικές πανευρωπαϊκές αρχές. «Ελπίζω ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία μέσα στις επόμενες εβδομάδες» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαρνιέ.

source: naftemporiki.gr

No comments:

Share |