Friday, July 2, 2010

Σηκώνει κεφάλι το ευρώ- Ανακτά σταδιακά το χαμένο έδαφος


Σηκώνει κεφάλι το ευρώ- Ανακτά σταδιακά το χαμένο έδαφος


Μια «ανάσα» από τα 1,26 δολάρια βρίσκεται το ευρώ σήμερα, σε μία προσπάθεια αλλαγής της τάσης που επικρατούσε το πρώτο εξάμηνο του έτους. Οι επενδυτές φαίνεται να αποτιμούν με πιο νηφάλια ματιά τα προβλήματα στην ευρωζώνη, ενώ η οικονομική επιβράδυνση σε ΗΠΑ και Κίνα φαίνεται να αντισταθμίζουν τη ζήτηση στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος. από τη μεριά τους οι αναλυτές έχουν αρχίσει να «βάζουν νερό στο κρασί» τους απέναντι στο ευρώ, κάμπτοντας τις αρνητικές εκτιμήσεις που ανακοίνωναν μετά την έγκριση του πακέτου στήριξης των ευρωπαϊκών οικονομιών.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος Α. Μέρκελ, ερωτηθείσα αν η κρίση στην ευρωζώνη έχει περιοριστεί, απάντησε ότι το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας και το δίχτυ προστασίας για το ευρώ έχουν μετριάσει την άμεση πίεση, ενώ οι νέες εκτιμήσεις των αναλυτών αναφέρουν ότι πλέον υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες διάσπασης της ευρωζώνης, δίνοντας έτσι έμμεσα «ψήφο εμπιστοσύνης» στο ευρωπαϊκό νόμισμα. Οι αντιστάσεις που επέδειξε το ευρωπαϊκό νόμισμα στα επίπεδα του 1,20 αποδείχθηκαν ισχυρές, ανατρέποντας έτσι όχι μόνο τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών, αλλά και ωθώντας τους αναλυτές να «αποκηρύξουν» τα σενάρια της απόλυτης ισοτιμίας.
Οι αγορές έχουν υπερβάλει αναφορικά με τα προβλήματα της ευρωζώνης, ενώ «ξόδεψαν πολλές εβδομάδες ξεφορτώνοντας επικίνδυνα κεφάλαια», επισημαίνει ο αναλυτής της FOREX.com, Brian Dolan. Τώρα παρατηρείται ένα ρεύμα επιστροφής και τοποθέτησης σε επικίνδυνα κεφάλαια με την απαισιοδοξία να εξανεμίζεται. Η υποχώρηση των φόβων για την κατάσταση στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα έχουν τη δυναμική να ενδυναμώσουν την ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου βραχυπρόθεσμα, παρατηρεί και η Royal Bank of Scotland.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Goldman Sachs, που επισήμανε ότι ο μεγάλος «εχθρός» του ευρώ είναι «η πιθανότητα συνέχισης των ατυχών πολιτικών» βραχυπρόθεσμα, ενώ από τη μεριά της η Credit Suisse ανέφερε το ευρώ θα παραμείνει κοντά στα τρέχοντα επίπεδα το 1,24-1,25 έναντι του δολαρίου για το ερχόμενο, τουλάχιστον, διάστημα.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος φαίνεται περισσότερο σκεπτικίστρια απέναντι στο ευρωπαϊκό νόμισμα, επισημαίνοντας ότι οι χώρες της ευρωζώνης αγόρασαν χρόνο για να διαχειριστούν την κρίση του ευρώ και πρέπει τώρα να προχωρήσουν στην εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών τους προκειμένου να διασφαλίσουν το μέλλον του κοινού τους νομίσματος.

«Αυτή η δουλειά πρέπει τώρα να γίνει για αρκετά χρόνια έτσι ώστε να μπορούμε να πούμε ότι το ευρώ είναι ασφαλές για μεγάλο διάστημα» πρόσθεσε.

source: reporter.gr

No comments:

Share |