Friday, July 2, 2010

Η Κίνα αναθεωρεί την ανάπτυξη του ΑΕΠ του 2009 στο 9,1%


Η Κίνα αναθεωρεί την ανάπτυξη του ΑΕΠ του 2009 στο 9,1%


Πεκίνο (Dow Jones)- Η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας επιβραδύνθηκε με χαμηλότερο ρυθμό κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης πέρυσι σε σχέση με ό,τι είχε αρχικά ανακοινωθεί, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας, η οποία αναθεώρησε το ΑΕΠ της Κίνας για το 2009, στο 9,1% από το 8,7%.

Η αναθεώρηση ήρθε εξαιτίας της μεγαλύτερης συνεισφοράς από τους δευτερογενείς κλάδους της βιομηχανίας, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της στην ιστοσελίδα της, η εθνική στατιστική υπηρεσία.

Ο δευτερογενής κλάδος της βιομηχανίας, στους οποίους περιλαμβάνονται αυτοί της εξόρυξης, της μεταποίησης, και της ενέργειας, ενώ ο τριτογενής καλύπτει τις υπηρεσίες.

Το 2008 η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε με ρυθμό 9,6%.

Η στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι το ονομαστικό ΑΕΠ, το οποίο προσδιορίζεται από τις τρέχουσες τιμές της αγοράς χωρίς την προσαρμογή για τον πληθωρισμό, ανήλθε σε 34 τρισ. Γουάν το 2009. Σύμφωνα με τον περσινό μέσο όρο, η Κίνα παρέμεινε η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, με το ΑΕΠ της να διαμορφώνεται ελαφρώς κάτω από τα 5 τρισ. δολάρια, πίσω από την Ιαπωνία, η οποία το 2009 είχε μόλις κάτι περισσότερο από 5 τρισ. δολάρια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας, η παραγωγή του τριτογενούς κλάδου της βιομηχανίας αυξήθηκε 9,3% πέρυσι, σημειώνοντας άνοδο από το αρχικώς ανακοινωθέν ποσοστό του 8,9%, ενώ ο δευτερογενής κλάδος παρουσίασε αύξηση παραγωγής 9,9% σε σχέση με το 9,5% Η ανάπτυξη του πρωτογενούς κλάδου της βιομηχανίας, παρέμεινε αμετάβλητη στο 4,2%.

Η Κίνα αναθεωρεί τα προκαταρκτικά στοιχεία για το ΑΕΠ τουλάχιστον δύο φορές, καθώς γίνονται γνωστές όλο και περισσότερες πληροφορίες.

Η συγκέντρωση στοιχείων της Κίνας από τον κλάδο των υπηρεσιών, υπήρξε σχετικά χαμηλή έναντι των άλλων κλάδων, γεγονός το οποίο εν μέρει εξηγεί γιατί τα στοιχεία από τον τριτογενή κλάδο, συνήθως αναθεωρούνται ανοδικά.

source: capital.gr

No comments:

Share |