Monday, May 10, 2010

Στα 1.200 δολάρια υποχώρησε ο χρυσός


Στα 1.200 δολάρια υποχώρησε ο χρυσός

Με σημαντικές απώλειες έκλεισε ο χρυσός σήμερα στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, διακόπτοντας το τριήμερο ράλι που σημείωνε. Η έγκριση ενός πρωτοφανούς μηχανισμού ενίσχυσης της ευρωπαϊκής οικονομίας από τους ηγέτες της ζώνης, οδήγησε το ευρώ σε άνοδο περιορίζοντας την ελκυστικότητα των μετάλλων.
Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου υποχώρησε κατά 0,8%, χάνοντας 9,60 δολάρια, κλείνοντας στα 1.200,80 δολάρια η ουγγιά.
Ανοδικά κινήθηκε σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου μετά την χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διαθέσει περισσότερα από 750 δισ. ευρώ προκειμένου ν΄αντιμετωπίσει την κρίση χρέους που ξεκίνησε από την Ελλάδα και απειλούσε να επεκταθεί σε Πορτογαλία και Ισπανία.

Το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν το απόγευμα στα 1,2837 δολάρια από το επίπεδο των 1,2755 δολαρίων που έκλεισε αργά το βράδυ της Παρασκευής στην αγορά της Νέας Υόρκης. Ωστόσο στη διάρκεια της ημέρας το ευρώ είχε φθάσει έως και τα 1,3094 δολάρια για να υποχωρήσει στη συνέχεια υπό την πίεση ρευστοποιήσεων για αποκόμιση βραχυχρόνιων κερδών. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,2969 δολάρια.

Η ενίσχυση του ευρώ συνδέεται με την χθεσινή απόφαση του Εκοφίν αλλά και την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να διαθέσει στο ευρωσύστημα όση ρευστότητα απαιτείται (είτε αγοράζοντας απευθείας από τη δευτερογενή αγορά κρατικά και εταιρικά ομόλογα, είτε παρέχοντας στις τράπεζες δάνεια μεσοπρόθεσμης διάρκειας με σταθερό επιτόκιο) προκειμένου να εξομαλυνθεί η κατάσταση στις αγορές ομολόγων.

source: reporter.gr

Ανοδος 2,3% για το αργό


Ανοδος 2,3% για το αργό

Με κέρδη που ξεπέρασαν ακόμα και το 4% διαμορφώθηκε ενδοσυνεδριακά το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων επτά μηνών, στον απόηχο του πακέτου στήριξης των αδύναμων χωρών που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Την Παρασκευή το αργό βρέθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 μηνών, ενώ σήμερα βρέθηκε στα 76,80 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο της τάξεως του 2,3% ή 1,69 δολάρια. Τα συμβόλαια του πετρελαίου τύπου brent ενισχύθηκε κατά 3,94 δολάρια στα 81,21 δολάρια το βαρέλι.
Το ευρωπαϊκό πακέτο στήριξης διέψευσε τους φόβους των επενδυτών για επικείμενη χρεοκοπία μίας από τις αδύναμες χώρες της ευρωζώνης, και ιδιαίτερα της Ελλάδας, επισημαίνουν οι αναλυτές.

Σύμφωνα με το Γενικό Γραμματέα του ΟΠΕΚ, Abdalla Salem El-Badri, οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται σε λογικά επίπεδα, καθώς ο ρυθμός ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας ακολουθεί ικανοποιητικούς ρυθμούς.

source: reporter.gr

Στο "μικροσκόπιο" της SEC οι πρακτικές της Μοοdy's


Στο "μικροσκόπιο" της SEC οι πρακτικές της Μοοdy's

Δράση έχει αναλάβει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έναντι της Moody’s η μετοχή της οποίας έφτασε να χάνει ακόμα και 10%, εν μέσω κλίμα ευφορίας στη Wall, καθώς υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι οι εκθέσεις της προκάλεσαν ουκ ολίγες φορές το φόβο στους επενδυτές.
Πιο συγκεκριμένα, η SEC απέστειλε επιστολή στο διεθνή οίκο υπό τη βάση ότι δεν τηρεί τις εγκεκριμένες μεθόδους αξιολόγησης, αν και ο οίκος επικαλέστηκε ότι έγινε κατάχρηση των κανόνων της από συγκεκριμένους υπαλλήλους. Ωστόσο, η επιτροπή έχει αρχίσει να «ξεσκονίζει» τις πρακτικές αξιολόγησης του οίκου από την εποχή της κρίσης των subprime δανείων εστιάζοντας στην ανεπάρκεια των μεθόδων αξιολόγησης.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι το δικαστήριο της Καλιφόρνια έδωσε έγκριση στο συνταξιοδοτικό fund CalPERS να προχωρήσει τη δικαστική διαμάχη έναντι της Moody's, αφού όπως ισχυρίζεται έχασε περίπου 1 δισ. δολάρια εξαιτίας των αξιολογήσεων της.

source: reporter.gr

Ενιαίο σύστημα αυτόματης διακοπής συναλλαγών εξετάζουν τα χρηματιστήρια

Ενιαίο σύστημα αυτόματης διακοπής συναλλαγών εξετάζουν τα χρηματιστήρια

Την εγκατάσταση ενιαίου συστήματος αυτόματης διακοπής συναλλαγών για όλα τα χρηματιστήρια –συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών συναλλαγών- που θα διακόπτει ή θα επιβραδύνει τις συναλλαγές όταν θα παρατηρούνται μαζικές κινήσεις εξετάζουν ρυθμιστικές αρχές και στελέχη χρηματιστηρίων, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές.

Όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η διεξαγωγή των σχετικών συζητήσεων προγραμματίστηκε μετά την ξαφνική, απότομη πτώση του βιομηχανικού δείκτη Dow Jones την προηγούμενη Πέμπτη, ο οποίος μέσα σε λίγα λεπτά βρέθηκε να χάνει σχεδόν 1.000 μονάδες στο NYSE εξαιτίας τεχνικού λάθους.

Στο πλαίσιο αναζήτηση λύσης για την έντονη μεταβλητότητα, η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, Mary Schapiro, συναντήθηκε σήμερα με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών, Timothy Geithner και τους επικεφαλής οχτώ χρηματιστηρίων.

Η Schapiro, μαζί με τον πρόεδρο της Επιτροπής Προθεσμιακών Συναλλαγών σε Εμπορεύματα, Gary Gensler αναμένεται να καταθέσουν αύριο ενώπιον του Κογκρέσου για την «βουτιά» του χρηματιστηρίου.

«Σαν πρώτο βήμα, τα συμβαλλόμενα μέρη συμφώνησαν στη δημιουργία ενός δομικού πλαισίου, για την ενίσχυση των αυτόματων διακοπτών συναλλαγών και το χειρισμό εσφαλμένων συναλλαγών», ανακοίνωσε η SEC.

source: capital.gr

Η παρέμβαση "μαμούθ" έφερε τα... κάτω-πάνω στα χρηματιστήρια


Η παρέμβαση "μαμούθ" έφερε τα... κάτω-πάνω στα χρηματιστήρια


Σε μία από τις πιο εντυπωσιακές συνεδριάσεις των τελευταίων ετών εξελίχθηκε η σημερινή στο Χ.Α., στον «απόηχο» της παρέμβασης-μαμούθ που ανακοίνωσαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για την «άμυνα» της Ευρωζώνης.

Με στόχο την ομαλοποίηση των αναταράξεων που προκάλεσε το τελευταίο διάστημα στις παγκόσμιες αγορές η ευρωπαϊκή «κρίση χρέους», αλλά και την αντιμετώπιση των κερδοσκοπικών κινήσεων -που ούτως ή άλλως βρέθηκαν στο «στόχαστρο» όλων σχεδόν των ηγετών της Ευρωζώνης μέσω δημόσιων τοποθετήσεων από το βράδυ της Παρασκευής- η κινητοποίηση της Ε.Ε. είχε σοβαρό αντίκτυπο τη Δευτέρα όχι μόνο στα διεθνή χρηματιστήρια, αλλά και στις αγορές ομολόγων, συναλλάγματος και εμπορευμάτων.

Η χρηματιστηριακή ευφορία καταγράφηκε από το πρωί στην Ασία, με ενδεικτική την κίνηση των Nikkei και Hang Seng, έως ότου άνοιξαν οι αγορές της Ευρώπης, όπου ξεχώρισαν τα κέρδη του γαλλικού CAC40 σε ποσοστό έως 9,2%, του βρετανικού FTSE100 έως 4,6% και του γερμανικού DAX σε ποσοστό έως 5,1%.

Κατακόρυφη πτώση καταγράφηκε παράλληλα στα spreads των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, με το spread των ελληνικών δεκαετών ομολόγων να σημειώνει πτώση έως και άνω των 600 μονάδων βάσης, ενώ ανάλογη ήταν η πτώση και σε ελληνικούς τίτλους μικρότερης διάρκειας. Έντονα πτωτικά κινήθηκαν τα spreads και άλλων ευρωπαϊκών τίτλων, όπως της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, αλλά και τα CDS όλων σχεδόν των χωρών της Ευρωζώνης.

«Τα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης καθώς και το πακέτο ενίσχυσης της ρευστότητας των Ευρωπαϊκών τραπεζών που αποφασίστηκαν το Σαββατοκύριακο αναμένεται να δώσουν σημαντική ώθηση στην αγορά βάζοντας το Γενικό Δείκτη εκ νέου σε ανοδική διορθωτική πορεία», σχολίαζε σήμερα στο πρωινό της report η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

«Εκτιμούμε πως αυτή την φορά η ανοδική αντίδραση θα τύχει μεγαλύτερης διάρκειας καθώς η αποφασιστικότητα που περιέχεται στα μέτρα θα βοηθήσει στην εξάλειψη ενός σημαντικού κινδύνου που δημιουργεί συστημικό πρόβλημα στο τραπεζικό σύστημα», ανέφερε η χρηματιστηριακή, εκτιμώντας ότι «το μεγαλύτερο μέρος του αγοραστικού ενδιαφέροντος θα επικεντρωθεί σε τραπεζικές μετοχές με επίκεντρο τις μετοχές της Eurobank, Alpha bank και Εθνικής Τράπεζας, ενώ σε ότι αφορά τα τεχνικά σημεία αντίστασης και στήριξης η ένταση των αγορών (…) βάζει σε δεύτερη μοίρα κάθε πιθανό επίπεδο όπου ενδεχομένως θα υπήρχε αύξηση της προσφοράς».

«Ο άμεσος στόχος αυτής της κίνησης είναι οι 1.910 μονάδες», προσέθεσε η Πήγασος, επισημαίνοντας ότι «η άνοδος της αγοράς θα έρθει αρχικά από αμιγώς δεικτοβαρείς μετοχές και η διάχυση σε μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις θα εξαρτηθεί από την διάρκεια της ανόδου».

Στο ταμπλό του Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε να ενισχύεται έως και 10,18%, μια «ανάσα» από το επίπεδο των 1.800 μονάδων, πριν ολοκληρώσει στις 1.779,30 μονάδες, με κέρδη 9,13%.

Ο ημερήσιος τζίρος διαμορφώθηκε σε 333,7 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 1/3 (113,62 εκατ. ευρώ) διακινήθηκε στον τίτλο της ΕΤΕ, με τη συνολική αξία των προσυμφωνημένων συναλλαγών να φθάνει τη Δευτέρα τα 20,4 εκατ. ευρώ.

Κέρδη έως και 15,41% έφτασε να καταγράφει στη διάρκεια των συναλλαγών ο δείκτης των τραπεζών, πριν κλείσει με άνοδο 14,42% στις 1.878,56 μονάδες. Ξεχώρισε, μετακύ άλλων, το «άλμα» της Εθνικής Τράπεζας έως τα 12,43 ευρώ (+19,98%), καθώς και το κλείσιμο των Eurobank και Τρ. Πειραιώς στα υψηλά ημέρας.

Συνολικά 198 μετοχές έκλεισαν με κέρδη τη Δευτέρα στο Χ.Α., έναντι 75 αμετάβλητων και 21 που ολοκλήρωσαν με αρνητικό πρόσημο. Από τον FTSE20, διψήφια ποσοστιαία κέρδη κατέγραψαν οι 12 από τους 20 τίτλους. Ξεχώρισε το «άλμα» 23,08% της Βιοχάλκο, με κλείσιμο στο υψηλό ημέρας των 4,00 ευρώ. Ακολούθησε η ΕΤΕ στο +16,89%, κλείνοντας στα 12,11 ευρώ, ενώ με κέρδη 15,62% και 15,38% ακολούθησαν οι ATEBank και Eurobank, στα 1,48 και 5,55 ευρώ αντίστοιχα.

Σε 14,85% και 14,62% διαμορφώθηκαν τα κέρδη των Ελλάκτωρ (στα 3,48 ευρώ) και Τρ. Πειραιώς (στα 5,41 ευρώ), το +13,25% έκλεισε η μετοχή της Marfin Popular Bank, ενώ με κέρδη 12,94% στα 5,50 ευρώ ακολούθησε η Αlpha Bank. Πάνω από 12% ενισχύθηκαν και οι μετοχές των Μυτιληναίος και Τ.Τ., ενώ με άνοδο 11,33% και 11,28% έκλεισαν οι τίτλοι των Intralot και MIG.

Στα 4,06 και 8,40 ευρώ ολοκλήρωσαν οι Τρ. Κύπρου και Motor Oil, ενισχυμένες 9,14% και 8,53% αντίστοιχα, σε ποσοστό 7,94% στα 13,60 ευρώ ενισχύθηκε ο ΟΠΑΠ, ενώ τα κέρδη των ΕΛΠΕ (+5,26%) και ΟΤΕ (+5,08%) ακολούθησαν οι Coca-Cola 3E, Τιτάν και ΔΕΗ, με άνοδο 3,43%, 1,91% κι 1,53% αντίστοιχα.

source: capital.gr

Moodys: Πιθανή μία νέα υποβάθμιση της Ελλάδας σε junk


Moodys: Πιθανή μία νέα υποβάθμιση της Ελλάδας σε junk

Πιθανή είναι μία νέα υποβάθμιση της Ελλάδας σε "junk" μέσα στις επόμενες τέσσερις εβδομάδες από τον οίκο αξιολόγησης Moody's. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η Moody's υπογραμμίζει ότι μέσα στις επόμενες τέσσερις εβδομάδες θα δημοσιοποιήσει την αναθεώρηση της αξιολόγησης “A3” για την Ελλάδα, για την οποία και δεν αποκλείει να φτάσει και στο κατώφλι του "junk", κάτω από την κλίμακα Baa.


Σε σημερινή της έκθεση για τη βαθμολόγηση κυβερνήσεων που οι οικονομίες τους βρίσκονται σε ασυνήθιστες συνθήκες, ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει ότι η επόμενη κίνησή του θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, όταν θα έχει φύγει η ομίχλη του πανικού της ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης αλλά και των διαδηλώσεων.

Σημειώνει ότι οι απαιτούμενες αλλαγές είναι πάρα πολύ επώδυνες και ότι οι βραχυπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές είναι δυσμενείς.
Υπενθυμίζεται ότι έχει διατηρήσει αρνητικές προοπτικές σε ότι αφορά την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, ενώ στην περίπτωση Ιταλίας και Ισπανίας για τις οποίες και εκτιμά ότι σε ένα βαθμό έχει μεταδωθεί η νόσος, διατηρεί σταθερές προοπτικές, σημειώνοντας μάλιστα ότι δεν είναι στην πρόθεσή της να τις αλλάξει στο άμεσο μέλλον.

source: reporter.gr

Fannie Mae: Ζημιές $13 δισ. το πρώτο τρίμηνο


Fannie Mae: Ζημιές $13 δισ. το πρώτο τρίμηνο

Μεγάλες ζημιές συνεχίζει να σημειώνει η κυβερνητική εταιρεία ενυπόθηκων δανείων Fannie Mae καθώς η ασθενής ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας δεν έχει καταφέρει να αντισταθμίσει την κακή εικόνα στην αμερικανική αγορά κατοικίας μετά το σκάσιμο της φούσκας των ενυπόθηκων δανείων.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ζημιές 13,1 δισ. δολ. ή 2,29 δολ. ανά μετοχή το πρώτο τρίμηνο του έτους από ζημιές 23,2 δισ. δολ. ή 4,09 δολ. ανά μετοχή την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

"Τα οικονομικά μας αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο του 2010 αντανακλούν τη συνεχιζόμενη αδυναμία στην στεγαστική αγορά και την αγορά των ενυπόθηκων δανείων που έδειξαν πάντως κάποια σημάδια σταθεροποίησης το πρώτο τρίμηνο του 2010 αν και διατηρούνται οι πιέσεις λόγω των υψηλών ποσοστών ανεργίας και υποαπασχόλησης", αναφέρει η εταιρεία σε σχετική ανακοίνωση προς την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC).

source: capital.gr

Συνάντηση SEC με τους επικεφαλής των αγορών


Συνάντηση SEC με τους επικεφαλής των αγορών


Η πρόεδρος της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC), Mary Schapiro κάλεσε τους επικεφαλής των αμερικανικών χρηματιστηρίων σε συνάντηση στην Ουάσινγκτον με αντικείμενο τα δραματικά γεγονότα της περασμένης Πέμπτης όταν η Wall Street βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση και ο βιομηχανικός Dow Jones βρέθηκε να σημειώνει βουτιά σχεδόν 1.000 μονάδων.

Η επικεφαλής της SEC θέλει να εξετάσει τρόπους για να αποτρέψει πιθανή επανάληψη των γεγονότων της περασμένης Πέμπτης, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η Wall Street Journal.

Στη συνάντηση αναμένεται να εξεταστεί αν οι διαφορές στους κανονισμούς συναλλαγών, όπως η διαφορετική λειτουργία ασφαλειών και αυτόματων διακοπτών (circuit breakers) στο NYSE και αλλού ενδεχομένως να επηρέασε τις συναλλαγές.

Ο διευθύνων σύμβουλος του NYSE Euronext, Duncan Niederauer και ο διευθύνων σύμβουλος του Nasdaq OMX Group Inc., Robert Greifeld συμφώνησαν να παραστούν στη συνάντηση της SEC.

Στελέχη των BATS Global Markets και Direct Edge, δύο σχετικά νέων πλατφόρμων που ειδικεύονται στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, επίσης θα παραστούν στη συνάντηση.

Στελέχη της SEC κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου ανέλυσαν ένα τεράστιο όγκο δεδομένων των συναλλαγών που έλαβαν από τα χρηματιστήρια. Το προσωπικό της SEC ψάχνει για πιθανά τεχνικά σφάλματα στις συναλλαγές, αλλά και το ενδεχόμενο η αγορά των futures να επηρέασε την χρηματιστηριακή αγορά.

Ωστόσο, μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής, δεν είχε προσδιοριστεί κάποιος παράγοντας για την βουτιά της αγοράς, όπως αναφέρει το δημοσίευμα της Wall Street Journal.

source: capital.gr

Bank of Ireland: Μείωση ύψους της ΑΜΚ έπειτα από τη συμφωνία με τους πιστωτές

Bank of Ireland: Μείωση ύψους της ΑΜΚ έπειτα από τη συμφωνία με τους πιστωτές

Τη μείωση του ύψους δικαιωμάτων προαίρεσης που θα εκδώσει κατά 161 εκατ. ευρώ στα 1,72 δισ. δολ. αποφάσισε η Bank of Ireland. Όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η τράπεζα προέβη σε αυτήν την απόφαση έπειτα από τη συμφωνία με τους πιστωτές της για ανταλλαγή χρέους με μετοχές.

Η Bank of Ireland ανακοίνωσε τα δικαιώματα θα τιμολογηθούν με discount 38% έως 42% σε σχέση με τη θεωρητική τιμή που είχε προγραμματίσει ενώ αναμένει αύξηση των κεφαλαίων Tier 1 κατά 2,93 δισ. ευρώ τουλάχιστον. Οι τελικοί της έκδοσης αναμένεται να ανακοινωθούν στις 17 Μαΐου.

source: capital.gr

Κομισιόν: Ερευνά "κερδοσκοπικές επιθέσεις" στην αγορά ομολόγων


Κομισιόν: Ερευνά "κερδοσκοπικές επιθέσεις" στην αγορά ομολόγων


Συναλλαγές και διακυμάνσεις στις αγορές ομολόγων εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με σκοπό να βρει ενδείξεις “κερδοσκοπικών επιθέσεων” κατά της Ευρωζώνης, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Dow Jones Newswires, επικαλούμενο σημερινές δηλώσεις του εκπροσώπου της Κομισιόν για θέματα οικονομικής και νομισματικής πολιτικής, Amadeu Altafaj.

source: capital.gr

ΒοΕ: Αμετάβλητο στο 0,5% το βασικό επιτόκιο


ΒοΕ: Αμετάβλητο στο 0,5% το βασικό επιτόκιο



Αμετάβλητο, ως αναμενόταν, διατήρησε το βασικό επιτόκιο της Βρετανίας, στο 0,5% η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE), ενώ παραμένει ως έχει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων συνολικής αξίας 200 δισ. στερλινών.

Η συνεδρίαση της BoE πραγματοποιήθηκε σήμερα και όχι στις 6 Μαίου, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, με δεδομένο ότι εκείνη την ημέρα πραγματοποίηθηκαν οι γενικές εκλογές στη Βρετανία, οι οποίες "έβγαλαν" νικητές τους Συντηρητικούς αλλά χωρίς τη δυνατότητα σχηματισμού αυτόνομης κυβέρνησης.

source: euro2day.gr

Ίδρυση 75 νέων υποκαταστημάτων στην Τουρκία σχεδιάζει η ΕΤΕ


Ίδρυση 75 νέων υποκαταστημάτων στην Τουρκία σχεδιάζει η ΕΤΕ


Σχέδια για την ίδρυση 75 υποκαταστημάτων, από την Άγκυρα έως τη Σμύρνη, φέρεται να έχει για φέτος η Εθνική Τράπεζα, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, προκειμένου να επωφεληθεί από το ρυθμό ανάπτυξης της Τουρκίας που για το 2010 προβλέπεται να φτάσει το 5,2%.

Η Εθνική Τράπεζα εμφάνισε κέρδη 425 εκατ. ευρώ από τις δραστηριότητες στην Τουρκία το προηγούμενο έτος, αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, έναντι 398 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα. Η απόσταση μπορεί μάλιστα να αυξηθεί περισσότερο, όσο η ελληνική οικονομία συρρικνώνεται κάτω από τα μέτρα λιτότητας, σημειώνει το Bloomberg.

source: capital.gr

Το "πακέτο" του Ecofin ωθεί το ευρώ πάνω από τα $1,30


Το "πακέτο" του Ecofin ωθεί το ευρώ πάνω από τα $1,30



Άνοδο έναντι του δολαρίου και του γεν καταγράφει το ευρώ, ανακάμπτοντας από χαμηλά 14 μηνών, στις συναλλαγές της Δευτέρας, έπειτα από την ανακοίνωση δημιουργίας του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης για τις χώρες της Ευρωζώνης.

Το ευρώ ενισχύθηκε περίπου 2,27% έως και τα 1,3075 δολάρια από τα 1,2755 δολάρια της περασμένης εβδομάδας, όπου και είχε υποχωρήσει κατά 4,1% σημειώνοντας την μεγαλύτερη κάμψη από τις πέντε μέρες έως τις 24 Οκτωβρίου 2008.

Έναντι του γεν βρέθηκε να ενισχύεται έως τα 122,16 από τα 116,81 γεν με κέρδη 4,21%. Παράλληλα, το δολάριο ανήλθε στα 93,44 γεν, ενώ η λίρα διαμορφωνόταν στα 1,4949 δολάρια.

Λίγο μετά τις 11:00, το ευρώ βρέθηκε να καταγράφει άνοδο περίπου 1% έναντι του δολαρίου στα 1,3070 δολάρια, ενώ ενισχύεται κατά 1,70% έναντι του γεν στα 122,02.

Το δολάριο σημειώνει κέρδη έναντι του γεν στα 93,35, ενώ η λίρα διαμορφώνεται στα 1,4957 δολάρια.

«Το πακέτο έδωσε ώθηση στην εμπιστοσύνη της αγοράς, και αυτό έχει βοηθήσει το ευρώ», όπως ανέφερε ο Gregg Gibbs, αναλυτής της Royal Bank of Scotland.

Νωρίτερα, οι υπουργοί Οικονομικών των 27 χωρών της Ε.Ε. ύστερα από μια συνάντηση που διήρκεσε 11 ώρες κατέληξαν στη δημιουργία ενός μηχανισμού στήριξης για τις χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης θα περιλαμβάνει ποσό ύψους 500 δισ. ευρώ από την Ευρώπη, ενώ θα υπάρχει και η συμμετοχή του ΔΝΤ για ποσό ύψους έως 250 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, στην παροχή έκτακτων μέτρων, με τη μορφή παρέμβασης στην αγορά ομολόγων, θα προχωρήσει η ΕΚΤ, η οποία επεσήμανε ότι τα μέτρα αυτά δεν θα επηρεάσουν τη στάση της στη νομισματική πολιτική.

Ειδικότερα, θα προχωρήσει μεταξύ άλλων, σε παρεμβάσεις στην αγορά των ιδιωτικών και κρατικών ομολόγων προκειμένου να διασφαλίσει το βάθος και τη ρευστότητα «στις περιπτώσεις εκείνες που αντιμετωπίζουν δυσλειτουργίες».

«Υπάρχει μια αίσθηση σιγουριάς στην συναλλαγματική αγορά προς το παρόν, με τις ανησυχίες για την εξάπλωση του ελληνικού προβλήματος να υποχωρούν», ανέφερε στο Dow Jones Newswires ο Jun Kato, επενδυτικός αναλυτής στη Shinkin Asset Management.

source: capital.gr

Γερμανία: Στα 13,3 δισ. ευρώ το εμπορικό πλεόνασμα


Γερμανία: Στα 13,3 δισ. ευρώ το εμπορικό πλεόνασμα


Στα 13,3 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας το Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από τη στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Οι εξαγωγές ενισχύθηκαν κατά 10,7% σε σχέση με το Φεβρουάριο, ενώ οι εισαγωγές σημείωσαν αύξηση 11%.

source: naftemporiki.gr

Στο 50,4% η συμμετοχή των ξένων στο Χ.Α. τον Απρίλιο


Στο 50,4% η συμμετοχή των ξένων στο Χ.Α. τον Απρίλιο

Σταθεροποιητικά κινήθηκε η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. τον Απρίλιο, καθώς διαμορφώθηκε στο 50,4%, σε σχέση με το 50,3% τον προηγούμενο μήνα. Οι Έλληνες επενδυτές στις 30/4/2010 κατείχαν το 48,4% του συνόλου της κεφαλαιοποίησης των μετοχών στο Χ.Α.

Σύμφωνα με τα στοιχεία ΑξίΑnumbers η συνολική αξία των συναλλαγών τον Απρίλιο διαμορφώθηκε στα 4,7 δισ. ευρώ ,σημειώνοντας αύξηση κατά 22% από τη συναλλακτική δραστηριότητα του Μαρτίου 2010 που ήταν €3,87 δισ. ευρώ. Σε σχέση με τον Απρίλιο 2009 που η αξία συναλλαγών ήταν €3,68 δισ. ευρώ, σημειώθηκε αύξηση της τάξης του 28%.

Αντίστοιχα, η Μέση Ημερήσια Αξία Συναλλαγών του Απριλίου 2010 ήταν €235,14 εκατ., υψηλότερη έναντι της αντίστοιχης του Μαρτίου 2010 (€175,89 εκατ.) και υψηλότερη της αντίστοιχης του Απριλίου 2009 (€204,4 εκατ.).

Ο αριθμός των Ενεργών Μερίδων για το μήνα Μάρτιο ανήλθε στις 76.753 έναντι 52.839 κατά τον προηγούμενο μήνα (Απρίλιος 2009: 68.357).

Τον Απρίλιο 2010 δημιουργήθηκαν 5.646 Νέες Μερίδες Επενδυτών έναντι 3.062 νέων Μερίδων που δημιουργήθηκαν τον προηγούμενο μήνα.

Με βάση τα στοιχεία ΑξίΑumbers η Κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. στις 30/4/2010 υπολογίστηκε στα €71,9 δισ. Σε σχέση με την αντίστοιχη κεφαλαιοποίηση του Μαρτίου 2010 που ήταν €79,3 δισ., σημείωσε μείωση της τάξης του 9,3% ενώ συγκρινόμενη με την αντίστοιχη κεφαλαιοποίηση του Απριλίου 2009 που ήταν €75,7 δισ., η ποσοστιαία μείωση έφτασε το 4,96%.

Η κεφαλαιοποίηση για τις μετοχές που συνθέτουν το δείκτη FTSE/ATHEX 20 έφθασε τα €50,14 δισ. (μείωση 8,82% από τον προηγούμενο μήνα), το δείκτη FTSE/ATHEX Liquid Mid τα €6,41 δισ. (μείωση 14,31%) και το δείκτη FTSE/ATHEX SmallCap 80 τα €2,4 δισ. (μείωση 9,82%).

Ανάλυση Συναλλαγών βάσει κατηγορίας επενδυτών

Τον Απρίλιο 2010 οι ξένοι επενδυτές στο σύνολό τους εμφάνισαν εκροές της τάξης των €368,15 εκατ. Οι εκροές προέρχονται από θεσμικούς επενδυτές (€398,57 εκατ.) και ξένα νομικά πρόσωπα (€0,59 εκατ.), ενώ εισροές εμφάνισαν τα ξένα φυσικά πρόσωπα (€27,14 εκατ.) και οι υπεράκτιες εταιρίες (€3,87 εκατ.).

Οι Έλληνες επενδυτές εμφανίζονται αγοραστές, με εισροές κεφαλαίων ύψους €349,46 εκατ., οι οποίες προέρχονται από ιδιώτες (€421,82 εκατ.) και από Ιδιωτικές μη χρηματοοικονομικές εταιρείες (€17,04 εκατ.), ενώ εκροές εμφάνισαν οι Ιδιωτικές χρηματοοικονομικές εταιρείες (€87,62 εκατ.), και ο Δημόσιος Τομέας (€1,78 εκατ.)

Τα υπόλοιπα €18,69 εκατ. που εμφανίζονται ως εισροές από Λοιπούς Επενδυτές, αφορούν Μερίδες στις οποίες δεν έχει καταχωρηθεί από τους αρμόδιους Χειριστές ΣΑΤ συγκεκριμένη χώρα φορολογικής κατοικίας.

Οι ξένοι επενδυτές τον Απρίλιο 2010 πραγματοποίησαν το 53,9% των συναλλαγών (τον Μάρτιο 2010 πραγματοποίησαν το 52,2% των συναλλαγών, ενώ τον Απρίλιο 2009 είχαν πραγματοποιήσει το 47,1% των συναλλαγών). Οι Έλληνες ιδιώτες επενδυτές τον Απρίλιο 2010 πραγματοποίησαν το 29,5% των συναλλαγών (τον Μάρτιο 2010 πραγματοποίησαν το 28% των συναλλαγών, ενώ τον Απρίλιο 2009 είχαν πραγματοποιήσει το 35,1% των συναλλαγών). Οι Έλληνες θεσμικοί επενδυτές (ιδιωτικές χρηματοοικονομικές εταιρείες) τον Απρίλιο 2010 πραγματοποίησαν το 15,1% των συναλλαγών (τον Μάρτιο 2010 πραγματοποίησαν το 17,5% των συναλλαγών, ενώ τον Απρίλιο 2009 είχαν πραγματοποιήσει το 14% των συναλλαγών).

source: capital.gr

ΕΚΤ: Στα €51,649 δισ. οι αγορές καλυμμένων ομολόγων


ΕΚΤ: Στα €51,649 δισ. οι αγορές καλυμμένων ομολόγων

ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ (Dow Jones) – Οι αγορές καλυμμένων ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έφτασαν τα 51,649 δισ. ευρώ έως τα τέλη της περασμένης εβδομάδας, σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν σημερα το φως της δημοσιότητας.

Τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι η ΕΚΤ διακανόνισε αγορές ομολόγων αξίας περίπου 321 εκατ. ευρώ την περασμένη Παρασκευή.

source: capital.gr

Κίνα: Στα $1,68 δισ. το εμπορικό πλεόνασμα Απριλίου


Κίνα: Στα $1,68 δισ. το εμπορικό πλεόνασμα Απριλίου


Εμπορικό πλεόνασμα 1,68 δισ. δολ. ανακοίνωσε για τον Απρίλιο η Κίνα, μειωμένο κατά 87% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Ωστόσο, τα στοιχεία ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για έλλειμμα το συγκεκριμένο διάστημα.

Οι εξαγωγές σημείωσαν άνοδο 29% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα και διαμορφώθηκαν σε 119,92 δισ. δολ. ενώ οι εισαγωγές ενισχύθηκαν σε ποσοστό 50% και έφτασαν τα 118,24 δισ. δολ.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για εμπορικό έλλειμμα της τάξης των 1,44 δισ. δολ. για τον Απρίλιο.

source: capital.gr

BP: Στα $350 εκατ. το κόστος για τον περιορισμό της πετρελαιοκηλίδας


BP: Στα $350 εκατ. το κόστος για τον περιορισμό της πετρελαιοκηλίδας

Το συνολικό κόστος από τις ενέργειες για τον περιορισμό της πετρελαιοκηλίδας στον Κόλπο του Μεξικού έχει φτάσει τα 350 εκατ. δολ. ανακοίνωσε σήμερα η BP, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Η βρετανική εταιρεία παράλληλα ανακοίνωσε ότι μετά τις αποτυχημένες προσπάθειες να εγκαταστήσει τον βασικό θόλο στα σημεία διαρροής, ξεκίνησε την προετοιμασία ενός δεύτερου, μικρότερου θόλου για το βασικό σημείο διαρροής.

source: capital.gr

Βουτιά 600 μ.β. στο spread του δεκαετούς

Βουτιά 600 μ.β. στο spread του δεκαετούς


Μεγάλη πτώση σημειώνει τη Δευτέρα το spread του δεκαετούς ομολόγου του ελληνικού δημοσίου.

Πιο συγκεκριμένα, το premium που απαιτούν οι επενδυτές για τη διακράτηση ελληνικών τίτλων δεκαετούς απόδοσης διαμορφώνεται στις 363 μ.β., κατά 600 μ.β. χαμηλότερα σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής.

Παράλληλα, το spread του δεκαετούς της Πορτογαλίας βρίσκεται στις 264 μ.β. (-61.3 μ.β.) και της Ισπανίας στις 112 μ.β. (-34.4).

source: capital.gr

ΕΚΤ: Παρεμβαίνει στην αγορά ομολόγων


ΕΚΤ: Παρεμβαίνει στην αγορά ομολόγων

Στην παροχή έκτακτων μέτρων, με τη μορφή παρέμβασης στην αγορά ομολόγων, προχωράει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η οποία εκδόθηκε τα ξημερώματα, στην οποία παράλληλα επισημαίνεται ότι τα μέτρα αυτά δεν θα επηρεάσουν τη στάση της στη νομισματική πολιτική.

Ειδικότερα και σύμφωνα με ξένα πρακτορεία, θα προχωρήσει μεταξύ άλλων, σε παρεμβάσεις στην αγορά των ιδιωτικών και κρατικών ομολόγων προκειμένου να διασφαλίσει το βάθος και τη ρευστότητα «στις περιπτώσεις εκείνες που αντιμετωπίζουν δυσλειτουργίες».

Η ΕΚΤ, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, θέλει «να αντιμετωπίσει τις σφοδρές αναταράξεις σε συγκεκριμένους τομείς της αγοράς οι οποίες αποτελούν τροχοπέδη για το μηχανισμό νομισματικής πολιτικής και συνεπώς για την αποτελεσματική εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής».

«Με σκοπό να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις από την εν λόγω παρέμβαση, θα πραγματοποιηθούν συγκεκριμένες λειτουργίες για την εκ νέου απορρόφηση της ρευστότητας που θα διοχετευτεί», αναφέρεται.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναφέρει ότι προχωράει σε μέτρα με στόχο να παρακαμφθούν τυχόν δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τράπεζες της ζώνης του ευρώ να τροφοδοτηθούν σε δολάρια, διευκολύνοντας τη συγκεκριμένη διαδικασία.

source: capital.gr

Ιαπωνία: Νέα παρέμβαση για ενίσχυση της ρευστότητας


Ιαπωνία: Νέα παρέμβαση για ενίσχυση της ρευστότητας

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας προσφέρθηκε να διαθέσει βραχυπρόθεσμη ρευστότητα για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση την Δευτέρα εν μέσω ανησυχιών για κλιμάκωση της κρίσης του ευρωπαϊκού χρέους με απρόβλεπτες συνέπειες στην παγκόσμια ανάπτυξη.

Σύμφωνα με ξένα πρακτορεία, η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει περίπου 2 τρισ. γεν (21,6 δισ. δολ.) στις αγορές χρήματος, μετά από ανάλογη κίνηση την περασμένη Παρασκευή.

Η νέα ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας ακολουθεί την παρέμβαση της Παρασκευής όταν αντλήθηκαν περίπου 1,6637 τρισ. γεν, ποσό μικρότερο από την προσφορά των 2 τρισ. γεν, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

source: capital.gr

“Κλείδωσε” ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης


“Κλείδωσε” ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης


Στη δημιουργία ενός μηχανισμού στήριξης για τις χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα κατέληξαν, ύστερα από μια συνάντηση που διήρκεσε 11 ώρες, οι υπουργοί Οικονομικών των 27 χωρών της Ε.Ε.

Σύμφωνα με το Dow Jones Newswires ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης θα περιλαμβάνει ποσό ύψους 500 δισ. ευρώ από την Ευρώπη, ενώ θα υπάρχει και η συμμετοχή του ΔΝΤ για ποσό ύψους έως 250 δισ. ευρώ.

Από το προαναφερθέν ποσό, τα 440 δισ. ευρώ θα αφορούν δάνεια από χώρες-μέλη της ευρωζώνης, ενώ ποσό ύψους 60 δισ. ευρώ το οποίο θα έχει τη μορφή του “επείγοντος” και θα είναι διαθέσιμο σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Όπως τόνισε η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών Elena Salgado, σε συνέντευξη Τύπου, η οποία ακολούθησε τη μαραθώνια συνάντηση, το πακέτο θα ενεργοποιείται σε “έκτακτες περιπτώσεις”.

Από την πλευρά του ο Επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Olli Rhen, δήλωσε πως ο μηχανισμός θα ενεργοποιείται με βάση “αυστηρές” προϋποθέσεις και θα αφορά αποπληρωμή με επιτόκιο το οποίο θα βασίζεται στη φόρμουλα που εφαρμόστηκε και στο ελληνικό πακέτο, περίπου 5%.

“Τα καταφέραμε στην περίπτωση της Ελλάδας και θα τα καταφέρουμε και σε περίπτωση που υπάρξει κι άλλη χώρα αν υπάρξει η ανάγκη να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα στην ευρωζώνη” συμπλήρωσε ο Rhen.

Αξιωματούχοι της ευρωζώνης εκτίμησαν ότι ενδέχεται να μην χρειαστεί το συνολικό ύψους του μηχανισμού στήριξης. Ενώ διπλωματούχοι οι οποίοι συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις δήλωσαν πως οι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν ότι έπρεπε να καταλήξουν σε ένα μεγάλο ποσό προκειμένου να διασφαλίσουν τη σταθερότητα στις αγορές.

Παρέμβαση από την ΕΚΤ


Στην παροχή έκτακτων μέτρων, με τη μορφή παρέμβασης στην αγορά ομολόγων, προχωράει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η οποία εκδόθηκε τα ξημερώματα, στην οποία παράλληλα επισημαίνεται ότι τα μέτρα αυτά δεν θα επηρεάσουν τη στάση της στη νομισματική πολιτική.

Ειδικότερα και σύμφωνα με ξένα πρακτορεία, θα προχωρήσει μεταξύ άλλων, σε παρεμβάσεις στην αγορά των ιδιωτικών και κρατικών ομολόγων προκειμένου να διασφαλίσει το βάθος και τη ρευστότητα «στις περιπτώσεις εκείνες που αντιμετωπίζουν δυσλειτουργίες».

Η ΕΚΤ, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, θέλει «να αντιμετωπίσει τις σφοδρές αναταράξεις σε συγκεκριμένους τομείς της αγοράς οι οποίες αποτελούν τροχοπέδη για το μηχανισμό νομισματικής πολιτικής και συνεπώς για την αποτελεσματική εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής».

«Με σκοπό να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις από την εν λόγω παρέμβαση, θα πραγματοποιηθούν συγκεκριμένες λειτουργίες για την εκ νέου απορρόφηση της ρευστότητας που θα διοχετευτεί», αναφέρεται.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναφέρει ότι προχωράει σε μέτρα με στόχο να παρακαμφθούν τυχόν δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τράπεζες της ζώνης του ευρώ να τροφοδοτηθούν σε δολάρια, διευκολύνοντας τη συγκεκριμένη διαδικασία.

source: capital.gr

EU ministers pledge billions in a gamble to save the euro


EU ministers pledge billions in a gamble to save the euro


European leaders were forced today into radical action in an attempt to save the euro, agreeing for the first time to erect a safety net worth tens of billions for member states in distress. They also wrangled over a much more ambitious scheme to issue guarantees from eurozone governments to raise hundreds of billions on the markets.

With the prospects for the single currency drowning in a tidal wave of debt and default fears, and even the future of the European Union being questioned, EU finance ministers established a modest "stabilisation mechanism" for distressed member states, aimed at reassuring the markets opening tomorrow.The plan represented the most fundamental rewriting of the single currency regime since its inception 11 years ago, after months of hesitation over what to do about the debt crisis in Greece.

However, as the governments engaged in a high-risk gamble to shore up the currency, it was unclear whether the moves would be enough to see off market pressure on the eurozone's weaker links.

After a special summit of the 16 eurozone government leaders, which ended early yesterday morning, the European commission and the 27 finance ministers of the EU member states hurriedly constructed the stabilisation fund, invoking last-resort emergency clauses in the Lisbon treaty as the legal base.

Despite the political limbo in Britain, the chancellor of the exchequer, Alistair Darling, travelled to Brussels anxious to forestall any attempt to manoeuvre the UK into footing part of the bill for shoring up the euro.

But he agreed with the other 26 ministers to more than double a European commission-administered fund for balance of payments support from €50bn (£43bn) to €110bn and to make eurozone countries eligible for the support. In the worst-case scenario, Britain would still be liable for €15bn, according to the Treasury.

Under previous rules, the commission is allowed to raise €50bn, using the EU budget as collateral, to help distressed countries outside the single currency. Over the past 18 months, Latvia, Hungary and Romania have drawn on the support. But the mechanism has now been made available to the euro countries.

The much more radical and contested proposal concerned the establishment of an emergency bailout fund, which could run to hundreds of billions, underwritten by loan guarantees from governments of the 16 single-currency states.

Although such a scheme had to be given a green light by the 27 EU governments, the bailout fund would apply only to the 16 countries whose governments would be liable in the case of default.

The Spanish finance minister, Elena Salgado, said: "We are going to defend the euro. We have to give more stability to our currency ... We will do whatever is necessary [to reach agreement]."

While Britain signed up for the balance of payments fund, the bailout provisions supported by loan guarantees appeared to be a red line for Darling. Treasury officials said that Britain would agree to the plan only if there were copper-bottomed pledges that there could be no fiscal implications for the Brown government.

"What we will not do and what we can't do is to provide support for the euro," the chancellor said ahead of the meeting. "That has got to be for those countries that use the euro."

The third, perhaps most far-reaching, element of the blueprint to save the euro concerned the European Central Bank (ECB). The bank is under pressure to assent to a programme of quantitative easing through a massive bond buyback operation on the secondary markets, and perhaps also by agreeing to accept downgraded bonds as collateral for lending, as it agreed to do for Greece last week.

Over the past week, European leaders such as Angela Merkel, chancellor of Germany, President Nicolas Sarkozy of France, and Jean-Claude Juncker, the Luxembourg prime minister and head of the eurogroup, have declared war on the financial markets, deploying martial language to denounce the "speculators" engaged in a global campaign to destroy the euro.

Figures from the Chicago Mercantile Exchange yesterday showed almost $17bn of short positions against the single currency.

The Europeans are also under pressure from the Americans and other world leaders to act decisively to stabilise the euro for fear that a meltdown in Europe will spread to economies globally.

The board of the International Monetary Fund met in Washington today and approved its three-year €30bn support for Greece, as part of the €110bn bailout package.

The Germans, the key financial power in Europe, were digging in their heels today, wary of having the ECB intervene to help troubled countries and also of underwriting the loan guarantees.

The pressure to take such major decisions quickly was also intensified when Wolfgang Schaeuble, the powerful German finance minister, who is wheelchair-bound, was hospitalised in Brussels and the interior minister and Merkel's former chief of staff, Thomas De Maiziere, had to be summoned from Berlin.

But the decisions taken in Brussels looked likely to represent a major defeat for Merkel on a dismal election day for her Christian Democrats. For months she stalled on a rescue plan for Greece, while insisting that credits for Athens could be supplied solely on a bilateral basis from other countries and that there could be no multilateral, pan-European measures.

Within hours of Germany committing to supply more than €22bn to help Greece last Friday, however, the drama had moved on to threaten a crisis across Europe and beyond. Merkel had no option but to yield to the unprecedented European bailout measures.

Under the scheme, the European commission is put in charge of helping countries struggling to cope with soaring debt levels to raise money on the markets. Portugal, Ireland and Spain are the most vulnerable.

Today's move looked like a last-ditch act that might either presage the consolidation of the euro or lead to a meltdown of the currency and the unravelling of the single currency zone.

What began as an incipient crisis in Greece – representing less than 3% of EU GDP – last autumn has snowballed into a full-scale euro crisis, which could bring down large parts of the banking sector and tip much of the west back into recession.

source: guardian.co.uk
Share |