Monday, May 10, 2010

“Κλείδωσε” ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης


“Κλείδωσε” ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης


Στη δημιουργία ενός μηχανισμού στήριξης για τις χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα κατέληξαν, ύστερα από μια συνάντηση που διήρκεσε 11 ώρες, οι υπουργοί Οικονομικών των 27 χωρών της Ε.Ε.

Σύμφωνα με το Dow Jones Newswires ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης θα περιλαμβάνει ποσό ύψους 500 δισ. ευρώ από την Ευρώπη, ενώ θα υπάρχει και η συμμετοχή του ΔΝΤ για ποσό ύψους έως 250 δισ. ευρώ.

Από το προαναφερθέν ποσό, τα 440 δισ. ευρώ θα αφορούν δάνεια από χώρες-μέλη της ευρωζώνης, ενώ ποσό ύψους 60 δισ. ευρώ το οποίο θα έχει τη μορφή του “επείγοντος” και θα είναι διαθέσιμο σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Όπως τόνισε η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών Elena Salgado, σε συνέντευξη Τύπου, η οποία ακολούθησε τη μαραθώνια συνάντηση, το πακέτο θα ενεργοποιείται σε “έκτακτες περιπτώσεις”.

Από την πλευρά του ο Επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Olli Rhen, δήλωσε πως ο μηχανισμός θα ενεργοποιείται με βάση “αυστηρές” προϋποθέσεις και θα αφορά αποπληρωμή με επιτόκιο το οποίο θα βασίζεται στη φόρμουλα που εφαρμόστηκε και στο ελληνικό πακέτο, περίπου 5%.

“Τα καταφέραμε στην περίπτωση της Ελλάδας και θα τα καταφέρουμε και σε περίπτωση που υπάρξει κι άλλη χώρα αν υπάρξει η ανάγκη να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα στην ευρωζώνη” συμπλήρωσε ο Rhen.

Αξιωματούχοι της ευρωζώνης εκτίμησαν ότι ενδέχεται να μην χρειαστεί το συνολικό ύψους του μηχανισμού στήριξης. Ενώ διπλωματούχοι οι οποίοι συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις δήλωσαν πως οι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν ότι έπρεπε να καταλήξουν σε ένα μεγάλο ποσό προκειμένου να διασφαλίσουν τη σταθερότητα στις αγορές.

Παρέμβαση από την ΕΚΤ


Στην παροχή έκτακτων μέτρων, με τη μορφή παρέμβασης στην αγορά ομολόγων, προχωράει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η οποία εκδόθηκε τα ξημερώματα, στην οποία παράλληλα επισημαίνεται ότι τα μέτρα αυτά δεν θα επηρεάσουν τη στάση της στη νομισματική πολιτική.

Ειδικότερα και σύμφωνα με ξένα πρακτορεία, θα προχωρήσει μεταξύ άλλων, σε παρεμβάσεις στην αγορά των ιδιωτικών και κρατικών ομολόγων προκειμένου να διασφαλίσει το βάθος και τη ρευστότητα «στις περιπτώσεις εκείνες που αντιμετωπίζουν δυσλειτουργίες».

Η ΕΚΤ, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, θέλει «να αντιμετωπίσει τις σφοδρές αναταράξεις σε συγκεκριμένους τομείς της αγοράς οι οποίες αποτελούν τροχοπέδη για το μηχανισμό νομισματικής πολιτικής και συνεπώς για την αποτελεσματική εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής».

«Με σκοπό να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις από την εν λόγω παρέμβαση, θα πραγματοποιηθούν συγκεκριμένες λειτουργίες για την εκ νέου απορρόφηση της ρευστότητας που θα διοχετευτεί», αναφέρεται.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναφέρει ότι προχωράει σε μέτρα με στόχο να παρακαμφθούν τυχόν δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τράπεζες της ζώνης του ευρώ να τροφοδοτηθούν σε δολάρια, διευκολύνοντας τη συγκεκριμένη διαδικασία.

source: capital.gr

No comments:

Share |