Sunday, May 10, 2009

ΗΠΑ: Το κλείσιμο της Westsound Bank αποφάσισε η FDIC

ΗΠΑ: Το κλείσιμο της Westsound Bank αποφάσισε η FDIC


Η Westsound Bank γίνεται η 33η τράπεζα που καταρρέει φέτος στις ΗΠΑ, μετά την απόφαση των πολιτειακών και ομοσπονδιακών αρχών να προχωρήσουν στο κλείσιμό της.

Όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η FDIC (Federal Deposit Insurance Corporation) ανακοίνωσε ότι προχώρησε ήδη σε συμφωνία με την Kitsap Bank ώστε η τελευταία να απορροφήσει τα στοιχεία ενεργητικού της Westsound.

Έτσι, τα καταστήματα της τράπεζας θα επαναλειτουργήσουν τη Δευτέρα το πρωί ως κλάδος της Kitsap Bank.

Τα συνολικά πάγια της Westsound ανέρχονταν σε 334,6 εκατ. δολάρια, με καταθέσεις συνολικού ύψους 344,5 εκατ. δολαρίων.

Επιπλέον των καταθέσεων της Westsound, η Kitsap θα απορροφήσει επιπλέον στοιχεία ύψους 49,3 εκατ. δολαρίων, μεταξύ των οποίων και δάνεια συνδεδεμένα με καταθετικούς λογαριασμούς.

Η FDIC εκτιμά ότι το κόστος που θα αναλάβει για το κλείσιμο της Westsound θα διαμορφωθεί σε 108 εκατ. δολάρια.

CAPITAL.GR

«Μεταξεταστέες» δέκα από τις 19 τράπεζες στα «τεστ κοπώσεως»

«Μεταξεταστέες» δέκα από τις 19 τράπεζες στα «τεστ κοπώσεως»


Δέκα από τις 19 μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες απέτυχαν στα «τεστ κοπώσεως» και θα πρέπει να συγκεντρώσουν συνολικά κεφάλαια 74,6 δισ. δολαρίων, με τις ρυθμιστικές αρχές και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να προβλέπουν το ενδεχόμενο ζημιών ύψους μέχρι και 599 δισ. δολαρίων μέχρι τα τέλη του έτους σε περίπτωση που η πορεία της οικονομίας είναι χειρότερη του αναμενομένου. Αλλά και στην Ευρώπη τα οικονομικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου από τις Royal Bank of Scotland και Commerzbank υποδεικνύουν ότι αυξάνονται τα επισφαλή δάνεια.

Τα πολυαναμενόμενα αποτελέσματα των «τεστ κοπώσεως» οδήγησαν τρεις αμερικανικές τράπεζες -Morgan Stanley, Bank of America και Wells Fargo- να σπεύσουν στην πώληση μετοχών, καθώς έχουν προθεσμία μέχρι τις 8 Ιουνίου για να παρουσιάσουν στις ρυθμιστικές αρχές σχέδια συγκέντρωσης κεφαλαίων, τα οποία θα πρέπει να έχουν συγκεντρώσει μέχρι το Νοέμβριο.


ΗΠΑ: Τα αποτελέσματα των «τεστ κοπώσεως».
Το σχετικά μικρό μέγεθος της «τρύπας» 74,6 δισ. δολαρίων που καλούνται να κλείσουν οι δέκα τράπεζες (Bank of America, Wells Fargo GMAC, Citigroup Morgan Stanley Regions Financial, SunTrust Banks, KeyCorp, Fifth Third Bancorp και PNC Financial Services) καθησύχασε εκείνους τους επενδυτές που πιστεύουν ότι τα χειρότερα στην πιστωτική κρίση έχουν παρέλθει, ενώ δημιούργησε επιφυλακτικό κλίμα μεταξύ εκείνων που θεωρούν ότι τα «stress tests» της αμερικανικής κυβέρνησης δεν ήταν αρκετά αυστηρά.

Η Morgan Stanley ανακοίνωσε χθες την πώληση μετοχών σε τιμή 24 δολαρίων ανά μετοχή, καταφέρνοντας να συγκεντρώσει συνολικά 3,5 δισ. δολάρια, έπειτα από την απόφαση των αρχών ότι χρειάζεται να ενισχύσει την κεφαλαιακή της βάση. Η Well Fargo & Co. πώλησε μετοχές 7,5 δισ. δολαρίων, υπερβαίνοντας τις προσδοκίες.

Και η Bank of America ανακοίνωσε τα σχέδιά της για τη συγκέντρωση κεφαλαίων μέσω της πώλησης μετοχών. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η Bank of America -η μεγαλύτερη τράπεζα στις ΗΠΑ- χρειάζεται να συγκεντρώσει 33,9 δισ. δολάρια επιπλέον, γι' αυτό και ανακοίνωσε σχέδια για την πώληση στοιχείων ενεργητικού, έκδοσης κοινών μετοχών και άλλων μέτρων.

Παρά τα μέτρα στήριξης και τις «ενέσεις» ρευστότητας, οι τράπεζες ανά τον κόσμο συνεχίζουν και βρίσκονται σε κλοιό πιέσεων, καθώς η αύξηση της ανεργίας και η «βουτιά» στις τιμές κατοικιών συμβάλλουν σε μεγαλύτερες ζημιές από επισφαλή δάνεια.

Στην Ευρώπη τα οικονομικά αποτελέσματα της βρετανικής Royal Bank of Scotland και της γερμανικής Commerzbank ήταν ενδεικτικά των αρνητικών συνεπειών της ύφεσης, καθώς επιχειρήσεις και καταναλωτές δυσκολεύονται στην αποπληρωμή των οφειλών τους.

Η RBS -η μεγαλύτερη τράπεζα που έχει εθνικοποιηθεί από τη βρετανική κυβέρνηση- ανακοίνωσε καθαρές ζημιές ύψους 857 εκατ. στερλινών στο πρώτο τρίμηνο λόγω της διαγραφής στοιχείων ενεργητικού, αξίας 4,9 δισ. στερλινών (7,4 δισ. δολάρια) και αύξησης των επισφαλών δανείων. Η RBS είναι η τρίτη τράπεζα στη Βρετανία -μετά την Barclays και τη Lloyds Banking Group- που έχει προειδοποιήσει για αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, προβλέποντας δύσκολες συνθήκες για τα επόμενα έτη. Σε μια ενθαρρυντική εξέλιξη τα έσοδα της RBS ήταν αυξημένα κατά 26%, στα 9,7 δισ. στερλίνες.

Αλλά και στη Γερμανία η Commerzbank ανακοίνωσε μεγαλύτερες ζημιές την ώρα που συνεχίζει τις προσπάθειες για να ανακάμψει από τη χρηματοοικονομική κρίση. Η Commerzbank ανακοίνωσε ζημιές ύψους 861 εκατ. ευρώ (1,15 δισ. δολάρια) για το τρίμηνο μέχρι τα τέλη του Μαρτίου, αυξημένες έναντι των ζημιών ύψους 809 εκατ. ευρώ του τετάρτου τριμήνου του 2008.

Η Commerzbank επικαλέσθηκε διαγραφές στοιχείων ενεργητικού αξίας που υπερβαίνει τα 2,6 δισ. ευρώ, ενώ δεσμεύθηκε για επιστροφή στην κερδοφορία το αργότερο μέχρι το 2011. Η Commerzbank εξαγόρασε πέρυσι την ανταγωνίστριά της Dresdner Bank, ενώ έχει μερικώς εθνικοποιηθεί έπειτα από την οικονομική στήριξη που έλαβε από τη γερμανική κυβέρνηση.

Καθησυχαστικός ο κ. Γκάιτνερ

Οι 19 τράπεζες που πέρασαν από τις δοκιμασίες και ελέγχους του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ και αξιωματούχων της Φέντεραλ Ριζέρβ αντιστοιχούν στα 2-3 του συνόλου στοιχείων ενεργητικού του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος, ελέγχοντας περισσότερο από το 50% των δανείων στις ΗΠΑ.


Καμία τράπεζα από όσες συμμετείχαν στα «stress tests» δεν θεωρείται μη αξιόχρεη συμφωνούν Τίμοθι Γκάιτνερ (στη φωτογραφία) και Μπεν Μπερνάνκι.
Και παρά το γεγονός ότι δέκα τράπεζες απέτυχαν στα «τεστ κοπώσεως», ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ, έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι καμία αμερικανική τράπεζα εκ των 19 που συμμετείχαν στα «stress tests» δεν θεωρείται μη αξιόχρεη, άποψη που συμμερίζεται και ο πρόεδρος της Fed, Μπεν Μπερνάνκι.

Ομως, η Fannie Mae, ο μεγαλύτερος οργανισμός χρηματοδότησης ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε χθες ζημιές 23,2 δισ. δολαρίων στο πρώτο τρίμηνο, αναγκάζοντάς τη να ζητήσει και δεύτερη φορά οικονομική βοήθεια από το υπουργείο Οικονομικών, ώστε να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητά της.

Από την άλλη πλευρά, ο ασφαλιστικός κολοσσός American International Group παρουσίασε τις μικρότερες ζημιές των τελευταίων έξι τριμήνων (4,35 δισ. δολάρια) για το διάστημα Ιανουαρίου - Μαρτίου, αποφεύγοντας ένα νέο σχέδιο κρατικής διάσωσης. Στο τέταρτο τρίμηνο η AIG είχε ανακοινώσει ζημιές 61,7 δισ. δολαρίων, τις μεγαλύτερες στην ιστορία του επιχειρηματικού κόσμου.

NAFTEMPORIKI
Share |