Monday, August 3, 2009

Toyota: Πτώση 11,4% στις πωλήσεις τον Ιούλιο

Toyota: Πτώση 11,4% στις πωλήσεις τον Ιούλιο


Η Toyota Motor Corp. ανακοίνωσε πτώση 11,4% στις πωλήσεις οχημάτων τον Ιούλιο στα 174.872 οχήματα.

Αναλυτικά, οι πωλήσεις αυτοκινήτων υποχώρησαν 12,1% στα 112.569 οχήματα, ενώ οι πωλήσεις ελαφρών φορτηγών υποχώρησαν 10,1% στις 62.303 μονάδες.


capital.gr

Chrysler: Πτώση 9% στις πωλήσεις τον Ιούλιο

Chrysler: Πτώση 9% στις πωλήσεις τον Ιούλιο


Πτώση των πωλήσεων 9% κατέγραψε η Chrysler Group LLC τον Ιούλιο στις ΗΠΑ, στα 88.900 οχήματα. Όπως ανακοίνωσε η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία, οι πωλήσεις αυτοκινήτων υποχώρησαν 14% στα 22.109 οχήματα, ενώ οι πωλήσεις φορτηγών υποχώρησαν 8% στις 66.791 μονάδες.

Οι πωλήσεις των οχημάτων Chrysler υποχώρησαν 21% στις 16.549 μονάδες, οι πωλήσεις οχημάτων Jeep υποχώρησαν οριακά 2% στα 22.276 οχήματα, ενώ οι πωλήσεις οχημάτων Dodge σημείωσαν πτώση 8% και διαμορφώθηκαν στα 50.075 οχήματα.

capital.gr

Συνεχίζει ανοδικά το αργό

Συνεχίζει ανοδικά το αργό


Με άλμα 3% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Δευτέρας η τιμή του αργού τερματίζοντας πάνω από τα 71 δολ. καθώς τα ενθαρρυντικά μάκρο από τις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ευρώπη ενισχύουν τις προσδοκίες για ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου εντός του έτους.

Στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου συνέβαλε και η αποδυνάμωση του αμερικανικού δολαρίου έναντι των ανταγωνιστών του που καθιστά πιο ελκυστικές τις επενδύσεις στα εμπορεύματα.

Αναλυτικά, η τιμή του συμβολαίου του αργού παραδόσεως Σεπτεμβρίου κέρδισε 2,13 δολ. για να ολοκληρώσει τις συναλλαγές στα 71,58 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Νωρίτερα, το συμβόλαιο αναρριχήθηκε έως το υψηλό των 72,10 δολ. ανά βαρέλι, ήτοι στα υψηλότερα επίπεδα από τις 11 Ιουνίου.

Με άλμα άνω του 10% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές το συμβόλαιο του φυσικού αερίου, εν μέσω αισιοδοξίας ότι η οικονομική ανάκαμψη θα αναζωπυρώσει τη ζήτηση. Αναλυτικά, το συμβόλαιο του φυσικού αερίου παραδόσεως Σεπτεμβρίου κέρδισε 37,8 cents, ή 10,35% για να ολοκληρώσει στα 4,031 δολ. ανά εκατ. βρετανικές θερμικές μονάδες.

Μεγάλες απώλειες για δολάριο και γεν

Σε νέα χαμηλά έτους διολισθαίνει εξάλλου το δολάριο καθώς τα ενθαρρυντικά μάκρο που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας στις ΗΠΑ για την μεταποιητική δραστηριότητα και τις κατασκευαστικές δαπάνες αναζωπύρωσαν τις προσδοκίες για ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, στρέφοντας τους επενδυτές σε νομίσματα υψηλότερων αποδόσεων.

Το δολάριο βρέθηκε να υποχωρεί 1,2% στα 1,4429 δολ. ανά ευρώ στη Νέα Υόρκη από 1,4257 δολ. στις συναλλαγές της Παρασκευής.

Μεγάλες απώλειες καταγράφει και το ιαπωνικό νόμισμα έναντι του ευρώ στα 137,46 γεν ανά ευρώ από 134,99 γεν.

Το ιαπωνικό νόμισμα ενισχύεται έναντι του δολαρίου σε ποσοστό 0,6% στα 95,28 από 94,68.

Ο δείκτης δολαρίου, που αντανακλά την πορεία του αμερικανικού νομίσματος έναντι έξι βασικών νομισμάτων βρέθηκε να υποχωρεί έως 1,1% διολισθαίνοντας στις 77,451 μονάδες, ήτοι στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 29 Σεπτεμβρίου.

Τα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας έδειξαν βελτίωση της μεταποιητικής δραστηριότητας στη ζώνη του ευρώ, την Βρετανία και την Κίνα, με τις δύο τελευταίες να ξεπερνούν τα επίπεδα των 50 μονάδων που δείχνουν επέκταση της οικονομικής δραστηριότητας.

Στις ΗΠΑ εξάλλου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Institute for Supply Management, ο δείκτης μεταποιητικής δραστηριότητας ISM ενισχύθηκε στις 48,9 μονάδες τον Ιούλιο από 44,8 μονάδες τον Ιούνιο, για να αναρριχηθεί στα καλύτερα επίπεδα από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τοποθετούσαν τον δείκτη στις 46,5 μονάδες.

Εξάλλου, απρόσμενη αύξηση σημείωσαν οι κατασκευαστικές δαπάνες στις ΗΠΑ τον Ιούνιο, καταγράφοντας την δεύτερη άνοδο σε διάστημα τριών μηνών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η συνολική δαπάνη αυξήθηκε κατά 0,3% στα 965,66 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου. Σημειώνεται πως οι αναλυτές είχαν κάνει λόγο για μείωση της κατασκευαστικής δαπάνης κατά 0,5%.

Σημαντικά κέρδη στα μέταλλα

Με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Δευτέρας ο χρυσός καθώς η αποδυνάμωση του αμερικανικού δολαρίου έναντι των ανταγωνιστών του ενίσχυσε την ελκυστικότητα του πολύτιμου μετάλλου ως εναλλακτική επένδυση. Άλμα άνω του 4% σημείωσε ο χαλκός.

Αναλυτικά, η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Αυγούστου ενισχύθηκε 2,90 δολ. ή 0,3% για να ολοκληρώσει τις συναλλαγές στα 956,60 δολ. ανά ουγγιά, ήτοι στα υψηλότερα επίπεδα από τις 11 Ιουνίου. Νωρίτερα το πολύτιμο μέταλλο αναρριχήθηκε έως τα 964 δολ.

Αναφορικά με την πορεία των υπόλοιπων μετάλλων, ξεχωρίζει το άλμα του χαλκού παραδόσεως Σεπτεμβρίου σε ποσοστό 4,4% για να τερματίσει στα 2,7385 δολ. η λίβρα, ήτοι στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές Οκτωβρίου.

Επίσης στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, το ασήμι Σεπτεμβρίου κέρδισε 31,2 cents, ή 2,2% στα 14,252 δολ. ανά ουγγιά.

Η πλατίνα Οκτωβρίου ενισχύθηκε κατά 25,50 δολ. ή 2,1% στα 1.239,70 δολ. ανά ουγγιά, ενώ το παλλάδιο Σεπτεμβρίου ολοκλήρωσε ενισχυμένο κατά 10 δολ. ή 3,8% στα 274,60 δολ. ανά ουγγιά.

capital.gr

General Motors: Πτώση 19,4% στις πωλήσεις τον Ιούλιο

General Motors: Πτώση 19,4% στις πωλήσεις τον Ιούλιο


Η General Motors Co. ανακοίνωσε σήμερα ότι οι πωλήσεις της υποχώρησαν 19,4% τον Ιούλιο σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο για να διαμορφωθούν στα 189.443 οχήματα.

Αναλυτικά, οι πωλήσεις αυτοκινήτων υποχώρησαν 20,8% στα 83.376 οχήματα, ενώ οι πωλήσεις φορτηγών υποχώρησαν 18,3% στα 106.067 οχήματα.

Από τις μάρκες τις αυτοκινητοβιομηχανίας, η Chevrolet γνώρισε τη μικρότερη πτώση με 9,3% στα 124.948 οχήματα, ενώ οι πωλήσεις της Saturn σημείωσαν βουτιά 66,1% στα 5.968 οχήματα.

capital.gr

ΗΠΑ: Πάγωμα φορολογικών επιβαρύνσεων των μεσαίων εισοδημάτων

ΗΠΑ: Πάγωμα φορολογικών επιβαρύνσεων των μεσαίων εισοδημάτων

Παγώνει τις φορολογικές επιβαρύνσεις η κυβέρνηση Ομπάμα για τα Αμερικανούς μεσαίων εισοδημάτων, παραβλέποντας τη διεύρυνση του κρατικού ελλείμματος, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε δια στόματος του εκπροσώπου τύπου του Λευκού Οίκου. Συγκεκριμένα, ο γραμματέας τύπου Robert Gibbs, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η δέσμευση του Αμερικανού προέδρου είναι ξεκάθαρη. Δεν θα υπάρξει καμία αύξηση φόρων σε εισοδήματα που δεν ξεπερνούν τα 250.000 δολάρια ετησίως.

reporter.gr

Νέα τροπή στο σκάνδαλο BofA- Merrill- Πρόστιμο από SEC

Νέα τροπή στο σκάνδαλο BofA- Merrill- Πρόστιμο από SEC

Διαστάσεις παίρνει το σκάνδαλο σχετικά με το ρόλο της Bank of America κατά την εξαγορά της Merrill Lynch, μετά και τις κατηγορίες που απήγγειλε η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC), αναφορικά με ψευδείς ανακοινώσεις σχετικά με την εξαγορά της Merrill. Μάλιστα, η SEC σε ανακοίνωση της ανέφερε ότι έκανε πρόταση για πρόστιμο ύψους 33 εκατ. δολαρίων στη BofA.Η Bank of America σε ανακοίνωση της το Νοέμβριο του 2008, ανέφερε ότι η Merrill έχει συμφωνήσει να μην πληρώσει τα bonus σε στελέχη πριν το κλείσιμο της συμφωνίας με την Bank of America. Μετά από την διαδικασία της ακρόασης όμως από το αμερικανικό δικαστήριο, η αλήθεια ήταν ότι η Bank of America συμφώνησε να πληρώσει τα 5,8 δισ. δολαρίων των bonus, ποσό που αντιστοιχεί στο 12% του συνολικού deal.

reporter.gr

Geithner: Η κυβέρνηση δε σκοπεύει να ζητήσει νέα κεφάλαια για το TARP

Geithner: Η κυβέρνηση δε σκοπεύει να ζητήσει νέα κεφάλαια για το TARP

Δεν σκοπεύει να ζητήσει από το Κογκρέσο νέα κεφάλαια για την ενίσχυση της οικονομίας η κυβέρνηση Ομπάμα, ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας της χώρας, Timothy Geithner, σε συνέντευξη του, ώστε να διευρυνθεί το αρχικό πρόγραμμα των 700 δισ. δολαρίων που είχε εγκριθεί τον περασμένο Οκτώβριο. «Δεν σχεδιάζουμε να ζητήσουμε επιπλέον χρήματα και νομίζω ότι είναι εξαιρετικά απίθανο να το κάνουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός Υπουργός. Οι πολίτες, συνέχισε, χρειάζεται να αντιληφθούν ότι η κυβέρνηση κάνει ότι είναι απαραίτητο για την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

Στην εν λόγω συνέντευξη, όπου ο Geithner αναφέρθηκε στο σύστημα υγείας, στις προσπάθειες μείωσης του ελλείμματος, στην ενίσχυση της αγοράς εργασίας και σε αλλα ζητήματα που απασχολούν το αμερικανικό υπουργείο οικονομίας, ο υπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία του τραπεζικό σύστημα. Αλλωστε θεωρεί ότι μεγάλο μέρος των χορηγηθέντων κεφαλαίων θα επιστραφεί, διαδικασία που έχει ήδη ξεκινήσει.

reporter.gr

Δυναμική επανέναρξη της διαπραγμάτευσης της CIT Group

Δυναμική επανέναρξη της διαπραγμάτευσης της CIT Group

Σε αλλαγές της προσφοράς για τα χρεόγραφα ύψους 1 δισ. δολαρίων κυμαινόμενου επιτοκίου λήξης στα μέσα του Αυγούστου, ανακοίνωσε η CIT Group. Συγκεκριμένα, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι αυξήθηκε η τιμή εξαγοράς χρεογράφων στα 875 δολάρια, από 825 δολάρια για προσφορές πριν από τις 14 Αυγούστου.Σημειώνεται ότι πριν ανεστάλη η διαπραγμάτευση των μετοχών της CIT Group εν αναμονή των εν λόγω ανακοινώσεων. Η τιμή της μετοχής σταμάτησε στα 84 cents, αλλά με την επανέναρξη της διαπραγμάτευσης η μετοχή βρίσκεται στα 98 cents με ανοδο 12%.

Σημειώνεται ότι πριν από δέκα ημέρες η CIT Group ανακοίνωσε ότι αναμένει ζημιές άνω των 1,5 δισ. δολ. στο δεύτερο τρίμηνο του έτους και ενδεχομένως να αναγκαστεί να υποβάλει αίτηση πτώχευσης αν δεν καταφέρει να καλύψει απαιτήσεις που ωριμάζουν τα επόμενο διάστημα. Η υφιστάμενη ρευστότητα της CIT δεν επαρκεί για την αποπληρωμή ομολόγων κυμαινόμενου επιτοκίου που λήγουν τον Αύγουστο, αναφέρει μεταξύ άλλων η τράπεζα σε ανακοίνωση της προς τις ρυθμιστικές αρχές.

Ωστόσο, η CIT είχε επιβεβαιώσει ότι κατέληξε σε συμφωνία για τη χρηματοδότηση της με 3 δισ. δολ. από τους ομολογιούχος της, ενώ ζήτησε από τους κατόχους των ομολογιών να ανταλλάξουν τις απαιτήσεις τους με σχέση 82,5 cents στο δολάριο.

Η εταιρία επισημαίνει ότι «τα διαθέσιμα επίπεδα ρευστότητας υποχώρησαν κάτω από τα αναγκαία όρια για τη λειτουργία των δραστηριοτήτων στα τέλη του β΄ τριμήνου» και προειδοποιεί πως «ακόμα και αν η προσφορά ολοκληρωθεί επιτυχώς, θα χρειαστεί σημαντική επιπλέον χρηματοδότηση για το υπόλοιπο του 2009 και στη συνέχεια για να συνεχιστεί η λειτουργία των δραστηριοτήτων μας».

reporter.gr

Παραιτήση του διευθύνοντος συμβούλου της Google από το ΔΣ της Apple

Παραιτήση του διευθύνοντος συμβούλου της Google από το ΔΣ της Apple

Σε παραίτηση από το διοικητικό συμβούλιο της Apple προέβη ο διευθύνων σύμβουλος της Google, Eric Schmidt, σύμφωνα με ανακοίνωση των ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων. Συγκεκριμένα, ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Steve Jobs, δήλωσε ότι η «αποτελεσματικότητα» του Schmidt, ως μέλος του ΔΣ της Apple θα μειωνόταν, καθώς η Google «εισέρχεται στον πυρήνα των δραστηριοτήτων της Apple» και, ως αποτέλεσμα, ο Schimdt θα έπρεπε να απέχει από ορισμένα σημεία των συνελεύσεων, λόγω πιθανών καταστάσεων σύγκρουσης συμφερόντων.

reporter.gr

«Απογειώνεται» πάνω από τα 71 δολάρια το αργό- Ανοδος 3%

«Απογειώνεται» πάνω από τα 71 δολάρια το αργό- Ανοδος 3%

Ακόμη υψηλότερα οδηγούνται σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, καθώς τα θετικά οικονομικά στοιχεία για τον κλάδο μεταποίησης και από τις ΗΠΑ, όπως σε Κίνα και Ευρωζώνη, ενισχύουν τις προσδοκίες για ανάκαμψη της οικονομίας. Η τιμή συμβολαίου παράδοσης Σεπτεμβρίου για το αργό ενισχύεται κατά 2,9% ή 1,99 δολάρια στα 71,44 δολάρια το βαρέλι, έχοντας ανέλθει νωρίτερα έως τα 71,85 δολάρια το βαρέλι, ήτοι στο υψηλότερο επίπεδο από την 1η Ιουλίου. Κέρδη καταγράφει και η τιμή του πετρελαίου τύπου μπρεντ στα 73,33 δολάρια το βαρέλι, αυξημένη κατά 1,63 δολάρια ή 2,3%.

Σε υψηλό έτους εκτινάχθηκε ο ο δείκτης μεταποίησης στην Κίνα τον Ιούλιο, καθώς το «πακέτο» των 4 τρισ. γουάν από την κυβέρνηση της χώρας ενίσχυσε την κατανάλωση και τις παραγγελίες. Ειδικότερα, ο δείκτης CLSA China PMI διαμορφώθηκε στις 52,8 μονάδες, έναντι 51,8 τον Ιούλιο. Τα κυβερνητικά πακέτα και τα νέα δάνεια ρεκόρ ύψους 1 τρισ. που δόθηκαν από τις τράπεζες αντιστάθμισαν τη «βουτιά» που καταγράφηκε στον κλάδο του εμπορίου.

Ακόμη, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έντεκα μηνών διαμορφώθηκε ο δείκτης μεταποίησης στην Eυρωζώνη τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η εταιρεία Markit. Ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 46,3 μονάδες, από 42,6 τον Ιούνιο, σημειώνοντας το δεύτερο διαδοχικό μήνα ανόδου, κυρίως λόγω της σταδιακής σταθεροποίησης της παραγωγής στον κλάδο μεταποίησης.

Την Παρασκευή, η τιμή του αργού έκλεισε με άνοδο 4%, μετά τη μικρότερη της αναμενόμενης συρρίκνωση της αμερικανικής οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο, η οποία ενέτεινε την αισιοδοξία περί εξόδου από την ύφεση.

reporter.gr

Χτύπησε τις 1.000 μονάδες ο S&P - Σε υψηλά εννιαμήνου η Ευρώπη

Χτύπησε τις 1.000 μονάδες ο S&P - Σε υψηλά εννιαμήνου η Ευρώπη


(upd) Τις 1.000 μονάδες άγγιξε ο S&P 500 για πρώτη φορά μετά από εννέα μήνες, μετά τα καλύτερα των προβλέψεων εταιρικά αποτελέσματα και τα μάκρο που επακολούθησαν. Την ανοδική τροχιά ακολουθούν και οι υπόλοιποι αμερικανικοί δείκτες, με τον τραπεζικό κλάδο, αλλά και τον κλάδο των εμπορευμάτων, να δίνουν ώθηση στην αγορά. Συγκεκριμένα, ο Dow Jones σημειώνει άνοδο κατά 0.86%, διαμορφωμένος στις 9.230 μονάδες, με την Alcoa και Bank of America να ηγούνται των κερδών. Ο S&P 500 βρίσκεται στο +1,42% στις 1.001 μονάδες, ενώ ο Nasdaq ενισχύεται κατά 0,77%, διαμορφωμένος στις 1.993 μονάδες. Σημειώνεται ότι την Παρασκευή, οι αμερικανικοί δείκτες έκλεισαν με πρωτοφανή κέρδη, επηρεασμένοι από τα καλύτερα των εκτιμήσεων στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ για το δεύτερο τρίμηνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Dow Jones κατέγραψε κέρδη της τάξεως του 8,6% τον Ιούλιο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από τον Οκτώβρη του 2002. Σε «ράλι» συνεχίζουν να βρίσκονται οι ευρωπαικές αγορές, τόσο επηρεασμένες από τις φωνές που «βλέπουν» την περίοδο ύφεσης να πλησιάζει στο τέλος της, όσο και από τα καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα της HSBC Holdings και του δείκτη μεταποίησης στην Eυρωζώνη. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει κέρδη 1,85% στις 4.693 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 ενισχύεται 1,93% στις 3.492 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX σημειώνει άνοδο 2,07% στις 5.442 μονάδες.

reporter.gr

ΗΠΑ: Απρόσμενη αύξηση στις κατασκευαστικές δαπάνες τον Ιούνιο

ΗΠΑ: Απρόσμενη αύξηση στις κατασκευαστικές δαπάνες τον Ιούνιο


Απρόσμενη αύξηση σημείωσαν οι κατασκευαστικές δαπάνες στις ΗΠΑ τον Ιούνιο, καταγράφοντας την δεύτερη άνοδο σε διάστημα τριών μηνών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η συνολική δαπάνη αυξήθηκε κατά 0,3% στα 965,66 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου. Σημειώνεται πως οι αναλυτές είχαν κάνει λόγο για μείωση της κατασκευαστικής δαπάνης κατά 0,5%.

Σε ετήσιο επίπεδο η δαπάνη μειώθηκε κατά 10,2% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2008.

Τα νέα στοιχεία υποδεικνύουν πως η αγορά ακινήτων έχει ξεκινήσει να ανακάμπτει από την κρίση. Συγκεκριμένα, η οικοδομική δαπάνη ενισχύθηκε κατά 3,6% τον Ιούνιο, ενώ άνοδο σημείωσαν και οι άδειες ανέγερσης κατοικιών.

capital.gr

ΗΠΑ: Καλύτερος των εκτιμήσεων ο δείκτης μεταποιητικής δραστηριότητας

ΗΠΑ: Καλύτερος των εκτιμήσεων ο δείκτης μεταποιητικής δραστηριότητας


Συνεχίζεται η βελτίωση των συνθηκών στον κλάδο της μεταποίησης στις ΗΠΑ, όπως έδειξαν τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Institute for Supply Management για τον μήνα Ιούλιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο δείκτης μεταποιητικής δραστηριότητας ISM ενισχύθηκε στις 48,9 μονάδες τον Ιούλιο από 44,8 μονάδες τον Ιούνιο, για να αναρριχηθεί στα καλύτερα επίπεδα από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τοποθετούσαν τον δείκτη στις 46,5 μονάδες.

Σημειώνεται ότι μετρήσεις κάτω των 50 μονάδων υποδεικνύουν συρρίκνωση της δραστηριότητας.

Τόσο ο δείκτης παραγωγής, όσο και ο δείκτης νέων παραγγελιών βελτιώθηκαν πάνω από τις 50 μονάδες. Ο δείκτης ISM βελτιώνεται σταθερά από τα χαμηλά που κατέγραψε στις 32,9 μονάδες τον Δεκέμβριο. Ο δείκτης βρέθηκε τελευταία φορά πάνω από τις 50 μονάδες τον Ιανουάριο του 2008.

Ο δείκτης παραγωγής διαμορφώθηκε στις 57,9 μονάδες από 52,5 μονάδες, ενώ ο δείκτης νέων παραγγελιών ανήλθε στις 55,3 μονάδες από 49,2 μονάδες τον Ιούνιο. Οι προσλήψεις ωστόσο παρέμειναν αδύναμες με τον σχετικό δείκτης στις 45,6 μονάδες από 40,7 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

capital.gr

CSE & ASE

CSE

FTSE/CySE 20
541.87 ( 2.90%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
1589.66 ( 2.97%)

Όγκος: € 5,359,163

=====================

ASE

Γενικός Δείκτης
2423.96 ( 2.61%)

FTSE®/Χ.Α. 20
1252.77 ( 3.01%)

Μ. Βρετανία: Άνοδος του μεταποιητικού PMI, στις 50,8 μονάδες

Μ. Βρετανία: Άνοδος του μεταποιητικού PMI, στις 50,8 μονάδες


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones) – O μεταποιητικός κλάδος της Βρετανίας σημείωσε μεγάλη άνοδο τον Ιούλιο, καθώς μια ώθηση στην παραγωγή και τις νέες παραγγελίες προκάλεσε αύξηση του δείκτη PMI για τον μεταποιητικό κλάδο πάνω από το βασικό επίπεδο των 50 μονάδων για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2008.

Ο μεταποιητικός δείκτης PMI αυξήθηκε στις 50,8 μονάδες τον Ιούλιο από 47,4 τον Ιούνιο, σύμφωνα με την Markit Economics και το Charactered Istitute of Purchasing and Supply.

Tα αποτελέσματα ήταν πολύ καλύτερα των εκτιμήσεων, με τους αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires την περασμένη βδομάδα να έχουν κάνει προβλέψεις ότι ο PMI θα σημειώσει άνοδο και θα διαμορφωθεί στις 47,8 μονάδες.

Η Markit Economics αναθεώρησε επίσης τα στοιχεία του Ιουνίου από τις 47 μονάδες που είχε αρχικά.

Το μέγεθος πάνω από τις 50 μονάδες σημαίνει ότι ο τομέας αναπτύσσεται, ενώ κάτω από τις 50 ότι συρρικνώνεται.


capital.gr

EUR/USD: Διορθωτική κίνηση στο ξεκίνημα της εβδομάδας

EUR/USD: Διορθωτική κίνηση στο ξεκίνημα της εβδομάδας

Σύμβολο: EUR/USD
Αντιστάσεις: 1,4300-30 / 1,4350-70/ 1,4400-30 / 1,4480-00 / 1,4680-00
Στηρίξεις: 1,4240-60 / 1,4180-00/ 1,4140-50/ 1.4050-80 / 1.4030 / 1.3980-00



Σχόλιο: Ο μήνας του Ιουλίου έκλεισε την προηγούμενη εβδομάδα με το δολάριο να υποχωρεί έναντι των περισσότερων βασικών νομισμάτων. Το συναίσθημα στην αγορά είναι φανερά βελτιωμένο, όπως και η διάθεση για ανάληψη κινδύνου.
Την εβδομάδα αυτή είναι πιθανό να δούμε έντονες διακυμάνσεις στην αγορά, λογων των σημαντικών οικονομικών ανακοινώσεων ( επιτόκια Αυστραλίας,Αγγλίας, Ευρώπης, και νέες θέσεις εργασίας Αμερικής).
Η άνοδος των χρηματιστηριακών δεικτών στην Αμερική συνεχίζεται και η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη στον S&P ο οποίος προσεγγίζει το σημαντικό ψυχολογικό επίπεδο των 1000 μονάδων. Ανοδική διάσπαση θα οδηγούσε σε περεταίρω πτώση του δολαρίου...
Τεχνικά, η τιμή παραμένει εντός του ευρύτερου πλάγιου σχηματισμού , ενώ το πάνω όριο στην περιοχή του 1,4300-30 δοκιμάστηκε για μια ακόμα φορά την Παρασκευή , χωρίς όμως να ξεπεραστεί.
Η εβδομάδα ξεκινά με διορθωτική κίνηση απο την περιοχή του 1,4300 και πρώτη σημαντική στήριξη βρίσκεται στην περιοχή του 1,4180-00, με την περιοχή του 1,4130-50 να ακολουθεί. Μια ανοδική αντίδραση θα ήταν πιθανή απο αυτά τα επίπεδα, και ενώ η περιοχή του 1,4300-30 αναμένεται να λειτουργήσει και πάλι σαν σημαντική αντίσταση, και να διαμορφωθεί πλάγια κίνηση ανάμεσα σε αυτά τα επίπεδα.
Η σημαντικότερη ανακοίνωση για σήμερα είναι ο δείκτης ISM μεταποίησης απο την Αμερική, ο οποίος αναμένεται βελτιωμένος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.



*ΤΑΚΤΙΚΕΣ: Θέσεις αγοράς θα μπορούσαν να δοκιμαστούν στην περιοχή του 1,4130-50 με στόχο την επιστροφή στην περιοχή του 1,4200 και τα στοπ κάτω απο το 1,4100.
Αντίθετα, θέσεις πώλησης θα δοκιμασθούν σε πιθανή προσέγγιση της περιοχής του 1,4300-20 με στόχο την επιστροφή στην περιοχή του 1,4250 και στοπ πάνω απο το 1,4350...

*Οι τακτικές οι οποίες αναφέρονται αφορούν θέσεις τις οποίες πιθανόν να ακολουθήσουμε για ιδία χρήση σε προσωπικούς λογαριασμούς, ανάλογα με την ανάλυση της αγοράς τη δεδομένη στιγμή της προσέγγισης των επιπέδων στήριξης ή αντίστασης . Σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν προτροπή για αγορά ή πώληση, καθώς η αποτελεσματική τους χρήση αφορά σωστή διαχείριση του ρίσκου και την ικανότητα αναπροσαρμογής των προστατευτικών εντολών και των εντολών αποκόμισης κερδών ανάλογα με τις τρέχουσες συνθήκες.

capital.gr

GMG reported to be weighing up future of the Observer

GMG reported to be weighing up future of the ObserverGuardian Media Group says no decisions have been made on the newspaper's future, according to reports


Chris Tryhorn guardian.co.uk, Monday 3 August 2009 11.11 BST Article history
Guardian Media Group is reported to be considering options for the future of its Sunday newspaper, the Observer, as part of a strategic company review.

The company – parent of Guardian News & Media, which also publishes the Guardian and MediaGuardian.co.uk – is said not to have ruled out closing the Observer.

GMG has reportedly floated the idea of turning the Observer, which was founded in 1791, into a weekly news magazine or retaining it as a newspaper in a slimmed-down format.

However, no decisions have been made at this stage and the company is not due to reveal the findings of its strategic review until the autumn.

A GMG spokesman would not confirm or deny whether the Observer's future was being reviewed. "We would not comment on speculation about the future of our papers or the private business of the [Scott] Trust," he said.

Like other newspaper groups, GMG is suffering from the effects of the advertising downturn and a long-term decline in print circulation as readers migrate to the internet.

Last week in its annual results GMG revealed that GNM had made an operating loss of £36.8m in the year ending on 29 March.

GMG, which also runs regional newspapers, radio stations and the Trader Media Group and Emap joint ventures in partnership with the private equity firm Apax, recorded a pre-tax loss of £89.8m.

This loss was attributed largely to GMG's restructuring of its portfolio, particularly the sale of 49.9% of Trader Media Group to Apax Partners, and non-trading losses.

In a bid to reduce losses, GNM has already launched a wide-ranging cost-cutting campaign, seeking to cut £10m from its editorial operation and an equal amount from commercial departments. As part of the cuts the publisher is seeking 50 voluntary redundancies from editorial and shedding 82 commercial jobs.

GNM is now undertaking a three-year review of its operations, with executives due to report back on their findings to staff in the autumn.

Although making substantial changes to the Observer would be a huge step that would almost certainly provoke staff opposition, it would be possible under internal company rules.

The body that owns GMG, the Scott Trust, is mandated "to secure the financial and editorial independence of the Guardian in perpetuity".

But the Observer is not covered by the charter, which was drawn up long before the Sunday title was acquired in 1993.

Despite their different traditions, the Guardian and Observer have become increasingly integrated in recent months.

Staff at the two papers and their websites have been working alongside each other far more extensively since GNM moved to new offices in King's Cross, north London, at the end of last year.

guardian.co.uk

Σε υψηλά ενός μηνός οι τιμές πετρελαίου

Σε υψηλά ενός μηνός οι τιμές πετρελαίου

Σε υψηλά ενός μηνός αναρριχήθηκαν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, καθώς τα θετικά οικονομικά στοιχεία από την Κίνα και η άνοδος των χρηματιστηρίων ενίσχυσαν τις προσδοκίες για ανάκαμψη της οικονομίας.

Στις 11:34 (ώρα Ελλάδος), η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού ενισχυόταν κατά 1,09 δολάρια στα 70,54 δολάρια το βαρέλι, έχοντας ανέλθει νωρίτερα έως τα 70,95 δολάρια το βαρέλι – το υψηλότερο επίπεδο από την 1η Ιουλίου.

Στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Λονδίνου, η τιμή του πετρελαίου τύπου Brent διαμορφωνόταν στα 72,53 δολάρια το βαρέλι, αυξημένη κατά 83 σεντς.

«Πλησιάζουμε στην περιοχή αντίστασης για το αργό πετρέλαιο και χρειαζόμαστε τη συνεχή στήριξη των εμπορευμάτων», σχολίασε αναλυτής της Petromatrix.

Την Παρασκευή, η τιμή του αργού έκλεισε με άνοδο 4%, μετά τη μικρότερη της αναμενόμενης συρρίκνωση της αμερικανικής οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο, η οποία ενέτεινε την αισιοδοξία περί εξόδου από την ύφεση.

naftemporiki

Στα €593,7 εκ. ανέρχεται το μετ. κεφάλαιο της Τρ. Κύπρου

Στα €593,7 εκ. ανέρχεται το μετ. κεφάλαιο της Τρ. Κύπρου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΡΥΘΜΙΖΟΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΝΟΜΟΥ Ν.190(Ι)/2007

Η Τράπεζα Κύπρου, στο πλαίσιο των διατάξεων του Κυπριακού Νόμου 190 (Ι) 2007 άρθρου 18 και προς τον σκοπό υπολογισμού και καθορισμού των ορίων απόκτησης ή διάθεσης σημαντικών συμμετοχών από μετόχους, ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι από τις 31 Ιουλίου 2009, το μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας ανέρχεται σε €593.744.562 διαιρούμενο σε 593.744.562 ονομαστικές μετοχές ονομαστικής αξίας €1,00 η κάθε μία.

stockwatch.com.cy

Ευρωζώνη: Βελτιώθηκαν οι συνθήκες στη μεταποίηση τον Ιούλιο

Ευρωζώνη: Βελτιώθηκαν οι συνθήκες στη μεταποίηση τον Ιούλιο

Πιο κοντά στο τέλος φαίνεται να βρίσκεται η επιδείνωση του μεταποιητικού τομέα στην Ευρωζώνη, όπως προκύπτει από την έρευνα του ινστιτούτου Markit που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Ο δείκτης PMI για τη μεταποίηση αυξήθηκε τον Ιούλιο στις 46,3 μονάδες από 42,6 μονάδες που ήταν τον Ιούνιο. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο που καταγράφεται στη 12ετή ιστορία του δείκτη.

Τα στοιχεία είναι ελαφρώς αναθεωρημένα από τις 46,0 μονάδες που είχαν ανακοινωθεί πριν από περίπου μια εβδομάδα και πλησιάζουν τις 50 μονάδες, οι διαχωρίζουν την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση του κλάδου.

Υπενθυμίζεται ότι το Φεβρουάριο, ο δείκτης είχε υποχωρήσει στο ιστορικό χαμηλό των 33,5 μονάδων.

naftemporiki

Ford says it will post July sales rise

Ford says it will post July sales rise

Automaker will report sales rose from a year ago on a late-month surge under the 'Cash for Clunkers' incentive program, senior U.S. executives said Sunday.


DETROIT (Reuters) -- Ford Motor Co. will report its U.S. sales for July rose from a year ago on a late-month surge under the federal government's "Cash for Clunkers" incentive program, senior U.S. executives said Sunday.

The July increase marks Ford's first year-over-year monthly rise since November 2007, just before the U.S. economic downturn began, and the first increase for any of the largest automakers since the start of the financial crisis a year ago.

The result is "important to Ford, but it is also a very good indication for the economy," Ford U.S. sales chief Ken Czubay said in a telephone interview.

"It was a deep hole that the entire economy was in," Czubay said. "We may not be out of the hole, but we are seeing very encouraging signs in July."

Ford (F, Fortune 500), the only U.S automaker that has not restructured in bankruptcy with federal funding, has consistently outperformed the other six largest automakers in the U.S. market this year, with less severe sales declines than its rivals amid the lowest vehicle sales rate in nearly three decades.

"The beginning of July was firming up for us and then a week ago last Friday the government's 'Cash for Clunkers' program kicked in and there was a substantial increase in business and that kicked us over the top," Czubay said. "We don't know about the others, but we do know that we are going to have an increase year over year."

The "Cash for Clunkers" program took effect on July 24, a week before the end of the July sales period. Automakers will report their July U.S. sales on Monday.

The "Cash for Clunkers" program provides consumers payments of up to $4,500 for the purchase of a new car when an older vehicle is traded in for a more fuel-efficient one. The initial $1 billion of funding could cover 222,000 to nearly 286,000 vehicles.

Ford will also report its first year-over-year retail sales increase since July 2007, supported by sales of more fuel-efficient vehicles, chief sales analyst George Pipas said.

"You are going to see large gains in almost every Ford product that is powered by a four-cylinder engine -- the Focus, the Fusion, Fusion Hybrid, the Escape small utility and its hybrid version, the companion Mercury products -- that is where the demand was, particularly this past week," Pipas said.

July's monthly U.S. seasonally adjusted annualized sales rate is expected to be the strongest of 2009, though weak by historical standards.

0:00 /02:56Auto families still believe
Czubay said the annualized rate, a figure economists use, was expected to be "well into" the 10 million unit range.

Automakers sold about 13.2 million light vehicles in the United States in 2008, a sharp decline from more than 16 million sold in 2007, but sales rates plunged further in the first half of 2009 to an annualized rate as low as 9.1 million in February.

"No one is happy with a 10-plus (million unit annual rate), but it's a solid indicator for the economy that we are into the double-digits," Czubay said.

The sales downturn has left Ford burning cash and helped push its rivals General Motors and Chrysler into bankruptcy.

U.S. Transportation Secretary Ray LaHood said Sunday in an interview with C-SPAN that the initial funding for "Cash for Clunkers" could last through at least Tuesday.

The U.S. House has approved an additional $2 billion for the program. The extra funding, which the White House backs, is contingent on backing by the Senate.

Ford shares closed at $8 on Friday.

cnn

Κίνα: Σε υψηλό έτους η μεταποίηση

Κίνα: Σε υψηλό έτους η μεταποίηση

Σε υψηλό έτους εκτινάχθηκε ο ο δείκτης μεταποίησης στην Κίνα τον Ιούλιο, καθώς το «πακέτο» των 4 τρισ. γουάν από την κυβέρνηση της χώρας ενίσχυσε την κατανάλωση και τις παραγγελίες.
Ειδικότερα, ο δείκτης CLSA China PMI διαμορφώθηκε στις 52,8 μονάδες, έναντι 51,8 τον Ιούλιο. Τα κυβερνητικά πακέτα και τα νέα δάνεια ρεκόρ ύψους 1 τρισ. που δόθηκαν από τις τράπεζες αντιστάθμισαν τη «βουτιά» που καταγράφηκε στον κλάδο του εμπορίου. Η οικονομία κατέγραψε ρυθμό ανάπτυξης 7,9% στο β΄ τρίμηνο και η IHS Global Insight προβλέπει ότι η Κίνα δεν αποκλείεται να ξεπεράσει τις ΗΠΑ σαν τη χώρα με τη μεγαλύτερη μεταποιητική δραστηριότητα έως το 2015.

«Η μεταποίηση συνεχίζει να επιταχύνεται, γεγονός εξαιρετικά σημαντικό καθώς αυτή η κίνηση στηρίζεται κατά κύριο λόγω στην εγχώρια ζήτηση», σχολίασε σχετικά ο κ. Eric Fishwick, επικεφαλής οικονομολόγος της CLSA.

reporter.gr

Η... αποχώρηση του Αρμαγεδδώνα

Η... αποχώρηση του Αρμαγεδδώνα



Οι μνήμες είναι περαστικές και οι αγορές ευμετάβλητες. Πριν από μερικούς μήνες οι βασικές συζητήσεις στις αγορές ασχολούνταν με το πώς οι επενδυτές θα φύγουν από αυτές και φυσικά για την επέλαση του Αρμαγεδδώνα. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο πλέον. Την περασμένη εβδομάδα ο FTSE 100 κατέγραψε εντυπωσιακή πορεία κλείνοντας έντεκα συνεδριάσεις συνεχούς ανόδου.

Το ίδιο ισχύει και για τις μετοχές σε διεθνές επίπεδο. Το τείχος της ανησυχίας ξεπεράστηκε. Η διάθεση στις αγορές σαφώς είναι πιο ξένοιαστη.

Πρόκειται για μία κατάσταση που δημιουργεί σχετική ασφάλεια. Πιθανώς να είναι κάτι πολύ σημαντικό. Όμως δεν θα πρέπει να λαμβάνουμε την άνοδο των αγορών ως ένδειξη οικονομικής ανάκαμψης. Οι ένορκοι δεν έχουν λάβει ακόμα θετική απόφαση για το θέμα. Υπάρχουν, βέβαια, κάποιες ενδείξεις ότι το θετικό καλοκαιρινό κλίμα στις αγορές είναι δικαιολογημένο. Η διεθνής οικονομία εμφανίζεται βελτιωμένη, τουλάχιστον σε σύγκριση με τα σενάρια ολέθρου που επικράτησαν νωρίτερα φέτος.

Η ανακοίνωση ότι η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε μόλις 1% στο β΄ τρίμηνο ήταν μία είδηση πολύ καλύτερη απ' ό,τι αναμενόταν. Πιθανώς η στεγαστική αγορά των ΗΠΑ να έχει φτάσει στο ναδίρ. Αποδεικνύεται ότι αρκετές εταιρίες μαζεύτηκαν υπερβολικά όταν συνειδητοποίησαν την ύπαρξη της ύφεσης. Ως εκ τούτου, υπάρχει περιθώριο έστω και πρόσκαιρης ανόδου. Τα εταιρικά μεγέθη, αν και μικτά, εν γένει ξεπέρασαν τις προσδοκίες. Η ανάπτυξη στην Κίνα παραμένει ισχυρή, παρότι η σταθερότητα της πορείας της δεν είναι απόλυτα βέβαιη.


Είναι όντως δελεαστικό να σκεφτόμαστε πως η ανάκαμψη των αγορών μεταφράζεται σε ανάκαμψη της οικονομίας. Μακάρι να ήταν τόσο εύκολο.

Όπως θα έπρεπε να μας έχει διδάξει το παρελθόν, η πορεία των αγορών στηρίζεται περισσότερο στα "ζωώδη" ένστικτα, στις απόψεις που εκφράζουν συγκεκριμένες ομάδες, σε τεχνικούς παράγοντες και φυσικά στην ύπαρξη επενδυτικών ευκαιριών. Τουλάχιστον αυτή την εικόνα έχουν οι απέξω.

Τα πρόσφατα κέρδη των μετοχών διεθνώς οφείλονται μόνο κατά ένα μέρος σε θετικά θεμελιώδη οικονομικά δεδομένα. Περισσότερο είναι αποτέλεσμα παιχνιδιών trading και φυσικά του ότι μέρος των κεφαλαίων που παρέμεναν στα παρασκήνια αποφάσισε να εμφανιστεί στη σκηνή.

Όσο για το μέλλον, αν και η ανάκαμψη των μετοχών συνήθως συνδέεται με την αντίστοιχη της οικονομίας, η σχέση τους δεν είναι αυτή μιας κοινής μηχανής. Η σχέση τους μάλλον είναι περισσότερο ψυχολογικής φύσεως. Βέβαια, έπειτα από κάποιο διάστημα η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος τείνει να περνά στην πραγματική οικονομία μέσω των επενδυτικών αποφάσεων των επιχειρήσεων αλλά και της διάθεσης για αύξηση της κατανάλωσης από τους πολίτες.

Το να βρούμε τον δρόμο μας και να βγούμε από την ύφεση είναι ευκολότερο όταν οι αγορές στέλνουν θετικά μηνύματα. Εάν οι αποτιμήσεις εμφανίζονται περισσότερο ανθεκτικές στην πτώση, τότε μειώνεται και η διάθεση για όλο και μεγαλύτερη αύξηση των αποταμιεύσεων. Πρόκειται για ένα θετικό στοιχείο. Αν και η άνοδος των αποταμιεύσεων είναι θετική για τις προβληματικές οικονομίες, μπορεί να βλάψει, βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον.

Ας ελπίσουμε ότι η άνοδος των μετοχών θα συνδεθεί και με θετικά μακροοικονομικά μεγέθη. Μόνο εάν συμβεί αυτό θα υπάρξει απόλυτη κάλυψη της τρέχουσας πορείας των αγορών.

euro2day.gr

Πώς να κερδίσετε "δανείζοντας" τις μετοχές σας

Πώς να κερδίσετε "δανείζοντας" τις μετοχές σας



** Δείτε τον αναλυτικό πίνακα με τις μετοχές που μπορούν να γίνουν αντικείμενο δανεισμού στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

Eκτός από τα μερίσματα που εισπράττει από τις μετοχές του ετησίως, ένας επενδυτής με μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα στο ελληνικό χρηματιστήριο μπορεί να βγαίνει ωφελημένος από ένα ακόμα αξιοσημείωτο έσοδο: να εισπράττει και επιτόκιο.

Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις το συνολικό μέρισμα και ο τόκος που εισπράττει υπερβαίνουν σε απόδοση ακόμη και το 10%, ποσοστό πολλαπλάσιο από τα επιτόκια των δεσμευμένων καταθέσεων των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Η σύμβαση repo επί μετοχών συμφέρει τους μακροπρόθεσμους επενδυτές γιατί εκείνοι δεν επηρεάζονται από τις βραχυπρόθεσμες αυξομειώσεις των τιμών, ενώ το έσοδο χωρίς κίνδυνο που προκύπτει από το προϊόν repο επί μετοχών προστίθεται στη μερισματική απόδοση των τίτλων, με αποτέλεσμα να βελτιώνεται η συνολική τους απόδοση. Παράλληλα, το μηνιαίο έσοδο του επενδυτή από το προϊόν repo επί μετοχών μπορεί να είναι μόνο θετικό, αλλά δεν είναι γνωστό εκ των προτέρων.

Ωστόσο, υπάρχει η περίπτωση ο επενδυτής να μη λάβει καθόλου έσοδο και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αν δεν υπάρχει ζήτηση για συμβόλαια reverse stock repo επί του συγκεκριμένου μετοχικού τίτλου.


Η διαδικασία

Η διαδικασία για τα παραπάνω είναι σχετικά απλή και χωρίς κόστος. Το πρώτο βήμα είναι ο κάτοχος των μετοχών να ανοίξει έναν λογαριασμό στο Χρηματιστήριο Παραγώγων Αθηνών (ΧΠΑ) συμπληρώνοντας τα έντυπα που θα του δοθούν από τη χρηματιστηριακή εταιρεία με την οποία συνεργάζεται.

Στη συνέχεια υπογράφει τη σχετική σύμβαση δανεισμού τίτλων (σύμβαση stock repo, όπως ονομάζεται) στο ΧΠΑ για τη συγκεκριμένη μετοχή ή για τις συγκεκριμένες μετοχές που επιθυμεί να δανείσει και κατόπιν με μία εντολή στη χρηματιστηριακή με την οποία συνεργάζεται ο αριθμός των τίτλων που διαθέτει μεταβιβάζονται στην Εταιρεία Εκκαθάρισης Συναλλαγών επί των Παραγώγων (ΕΤΕΣΕΠ). Η συνέχεια είναι απλή αφού μετά εισπράττει σε καθημερινή βάση τόκο, ο οποίος πιστώνεται στο υπόλοιπο του λογαριασμού του.

Εκτός βέβαια από τους ιδιώτες επενδυτές, τα προϊόντα stock repo και reverse stock repo απευθύνονται και στους θεσμικούς επενδυτές (όπως π.χ. αμοιβαία κεφάλαια) που έχουν μεγάλες πάγιες τοποθετήσεις σε συγκεκριμένες μετοχές.

Μέσω του προϊόντος repo επί μετοχών μπορούν να αυξήσουν το εισόδημα από τις μετοχές τους και συνεπώς τη χρηματική ρευστότητά τους, ενώ διατηρούν τη θέση τους σε τίτλους.

Πώς λειτουργούν

Τα προϊόντα repos επί μετοχών είναι προϊόντα μέσω των οποίων οι επενδυτές μπορούν και να δανειστούν από την ΕΤΕΣΕΠ μετοχές. Στην αγορά παραγώγων σήμερα είναι διαπραγματεύσιμα δύο προϊόντα repos επί μετοχών. Πρόκειται για τις συμβάσεις πώλησης με σύμφωνο επαναγοράς (stock repo) και τις συμβάσεις αγοράς με σύμφωνο επαναπώλησης (reverse stock repo).

Όπως είναι ευρέως γνωστό, στις αγορές μετοχών εκτός από τη θέση αγοράς μπορεί ένας επενδυτής να έχει και θέση πώλησης επί μετοχών. Πρόκειται για το λεγόμενο short selling, όπου οι επενδυτές που ποντάρουν στην πτώση μιας μετοχής θα πρέπει να δανειστούν τίτλους από την ΕΤΕΣΕΠ, το οποίο με τη σειρά του δανείζεται μετοχές από τους επενδυτές.

Η εταιρεία εκκαθάρισης, λοιπόν, λειτουργεί ως διαμεσολαβητής μεταξύ των επενδυτών και αφού εισπράττει τον τόκο από τους επενδυτές του short selling στη συνέχεια τον καταβάλλει στους δανειστές των μετοχών. Αντισυμβαλλόμενος του επενδυτή είναι η εταιρεία εκκαθάρισης
Σημαντικό στοιχείο στην όλη υπόθεση είναι το ύψος του επιτοκίου όπου γίνεται η σύμβαση repo.

Το συγκεκριμένο μέγεθος δεν είναι ούτε προκαθορισμένο, ούτε εγγυημένο, ούτε σταθερό για κάθε μετοχή. Αντίθετα, εξαρτάται από τις δυνάμεις της προσφοράς και της ζήτησης, όπως κάθε άλλο επενδυτικό προϊόν: ουσιαστικά, από το αν υπάρχει ζήτηση από την άλλη πλευρά, δηλαδή από επενδυτές που θα θελήσουν να δανειστούν προσωρινά αυτούς τους τίτλους για να τις πουλήσουν ανοιχτά (short selling) και θα κληθούν να πληρώσουν ημερήσιο τόκο για το διάστημα που θα τις έχουν δανειστεί.

Ο τόκος για τους επενδυτές που έχουν δανείσει τις μετοχές αυτές υπολογίζεται στο τέλος κάθε μήνα και δημοσιεύεται από το ΧΠΑ, οι αλλαγές ωστόσο μπορεί να είναι σημαντικές από μέρα σε μέρα.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι, με βάση το μηνιαίο στατιστικό δελτίο Ιουνίου 2009 του ΧΠΑ, η ετησιοποιημένη απόδοση δανεισμού μετοχών είναι: της Τράπεζας Κύπρου 2,33%, του ΟΠΑΠ 1,57%, της Alpha Bank 1,51%, της Εθνικής Τράπεζας 1,47%, της Coca Cola 3E 1,46%%, της Alapis 1,41% και της ΔΕΗ 1,13%.

Ωστόσο για να αντιληφθεί κάποιος το μέγεθος των αλλαγών στις 21 Ιουλίου του 2009, αναφέρουμε πως το ετησιοποιημένο επιτόκιο για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας είναι 8%, για τον τίτλο της Τράπεζας Κύπρου 3,20%, για τη μετοχή της Coca Cola 3E στο 3%, ενώ για τους τραπεζικούς τίτλους της Alpha Bank, της EFG Eurobank και της Τράπεζα Πειραιώς στο 3%.

Ένα ακόμα στοιχείο αξιοσημείωτο είναι ότι οι τόκοι που εισπράττονται από τη σύμβαση repo φορολογούνται με συντελεστή 2%, ενώ οι αντίστοιχοι των τραπεζικών καταθέσεων με 10%.

Επίσης, αξίζει να επισημανθεί πως και τα μερίσματα που εισπράττονται από τις εισηγμένες είναι ήδη φορολογημένο.

Ένα ακόμα θετικό δεδομένο είναι το γεγονός ότι η συναλλαγή στο repo επί μετοχών δημιουργεί πιστωτικό περιθώριο ασφάλισης, το οποίο μπορεί να συμψηφιστεί με το απαιτούμενο περιθώριο ασφάλισης που προκύπτει από τυχόν άλλες θέσεις του επενδυτή σε προϊόντα της αγοράς παραγώγων.

Μάλιστα, όταν οι μετοχές μεταβιβάζονται στην ΕΤΕΣΕΠ μέσω του repo επί μετοχών αποτιμώνται υψηλότερα απ’ ό,τι όταν δεσμεύονται ως ενέχυρο υπέρ αυτής για την κάλυψη του περιθωρίου ασφάλισης.

Οι τίτλοι

Η σύμβαση δανεισμού μετοχών (stock repo) του ΧΠΑ είναι ένα τυποποιημένο συμβόλαιο που αντιστοιχεί σε αριθμό 100 μετοχών και τελεί υπό διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Παραγώγων.

Οι επιμέρους τίτλοι που μπορούν να γίνουν αντικείμενο δανεισμού είναι περισσότεροι από 80. Ανήκουν κυρίως στην υψηλή και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, υπάρχουν όμως και κάποιες άλλες μετοχές που πληρούν τα κριτήρια ευρείας διασποράς.

Όταν ο επενδυτής για οποιονδήποτε λόγο αποφασίσει να πουλήσει τους τίτλους που έχει δανείσει στην ΕΤΕΣΕΠ θα ζητήσει από τη χρηματιστηριακή του εταιρεία να τους επανακτήσει τέσσερις μέρες νωρίτερα από την ημερομηνία στην οποία αποσκοπεί σε ρευστοποίηση και μόλις αυτοί εμφανιστούν στο χαρτοφυλάκιό του θα μπορέσει να δώσει εντολή πώλησής τους.
Η διαδικασία αυτή πραγματοποιείται χωρίς κάποιο κόστος.

Στην πράξη, από την επόμενη συνεδρίαση που ακολουθεί την ημέρα της ειδοποίησης υπάρχει η δυνατότητα ρευστοποίησης.

Δείτε πιο κάτω τον αναλυτικό πίνακα με τις μετοχές που μπορούν να γίνουν αντικείμενο δανεισμού.

http://www.euro2day.gr/dm_documents/selida_14_Udnib.pdf

euro2day.gr

Panasonic: Ζημιές $559 εκατ. στο β΄ τρίμηνο

Panasonic: Ζημιές $559 εκατ. στο β΄ τρίμηνο


Ζημιές 52,98 δισ. γεν (559 εκατ. δολαρίων) ανακοίνωσε για το β’ τρίμηνο του 2009 η Panasonic Corporation, έναντι κερδών 73 δισ. γεν το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία οι ζημιές της εταιρείας υπήρξαν χαμηλότερες των αναμενόμενων, καθώς οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters τις τοποθετούσαν στα 58,3 δισ. γεν.

Η διοίκηση της Panasonic, που βρέθηκε αντιμέτωπη με το ενισχυμένο γεν και τη μειωμένη ζήτηση για τηλεοράσεις και ψηφιακές κάμερες, διατήρησε αμετάβλητες τις προβλέψεις της για ζημιές 195 δισ. γεν στο σύνολο του έτους, ποσό κατά 50% χαμηλότερο από τις περσινές ζημιές 379 δισ. γεν αλλά υψηλότερο των εκτιμήσεων των αναλυτών που τις τοποθετούν στα 185 δισ. γεν.

capital.gr

N. Roubini: Αργή η ανάκαμψη, άνοδος στα εμπορεύματα

N. Roubini: Αργή η ανάκαμψη, άνοδος στα εμπορεύματα


Οι τιμές των εμπορευμάτων ενδέχεται να συνεχίσουν το ανοδικό ράλι και κατά το 2010, καθώς η παγκόσμια ύφεση μετριάζεται, ανέφερε σήμερα ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης Nouriel Roubini μιλώντας σε συνέδριο στο Kalgoorlie της δυτικής Αυστραλίας.

«Καθώς η παγκόσμια οικονομία οδεύει προς την ανάπτυξη, όπως αυτή αντιπαραβάλλεται απέναντι στην ύφεση, θα δούμε συνέχιση της ανόδου των τιμών των εμπορευμάτων, ειδικά το επόμενο έτος», φέρεται να δήλωσε ο Roubini σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα. «Δυνητικά, τώρα υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τους ρυθμούς ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας, ο Roubini εκτίμησε ότι η Κίνα θα επιτύχει φέτος το στόχο για ανάπτυξη 8%, ενώ αναφερόμενος στην πορεία του αυστραλιανού δολαρίου σχολίασε ότι η άνοδος στις τιμές των εμπορευμάτων θα μπορούσε να ευνοήσει το νόμισμα, για το οποίο ο ίδιος δήλωσε «bullish».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Roubini στις τιμές του αλουμινίου, οι οποίες έχουν υποχωρήσει περίπου κατά 1/3 τον τελευταίο χρόνο, και στο γεγονός ότι η ανάκαμψη της ζήτησης θα μπορούσε να αντισταθμιστεί από την πλεονάζουσα παραγωγική δυναμικότητα θέτοντας σε περαιτέρω κίνδυνο τις τιμές.

Σε επίπεδο παγκόσμιας οικονομίας ο Roubini σχολίασε ότι η ανάκαμψη που παρατηρείται θα συνεχιστεί «αργά-αργά» καθώς περνάει ο καιρός και εκτίμησε ότι σε παγκόσμιο επίπεδο η συρρίκνωση ενδέχεται να φτάσει το 2% το 2009 πριν ο ρυθμός ανάπτυξης επιστρέψει σε θετικό έδαφος της τάξης του +2,3% το επόμενο έτος.

capital.gr

Γερμανία: Απρόσμενη μείωση των λιανικών πωλήσεων

Γερμανία: Απρόσμενη μείωση των λιανικών πωλήσεων

Απρόσμενη πτώση της τάξης του 1,8% σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία, σε μηνιαία βάση, τον Ιούνιο, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από τη στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 1,6%.

Οι μέσες εκτιμήσεις των οικονομολόγων έκαναν λόγο για αύξηση της τάξεως του 0,5% σε μηνιαία βάση και αύξηση 0,9% σε ετήσια βάση.

Σε ονομαστικούς όρους, οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν κατά 1,6% και 2,0%, αντίστοιχα.

naftemporiki

MIG: Προς απόκτηση του 57,8% της Singular Logic

MIG: Προς απόκτηση του 57,8% της Singular Logic

Στην αγορά 25.160.100 μετοχών της Singular Logic – οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 57,8% της εταιρείας – στην τιμή των 3,08 ανά μετοχή, σκοπεύει να προχωρήσει σήμερα η θυγατρική της Marfin Investment Group, MIG Technology.

Σημειώνεται ότι η MIG κατέχει ποσοστό 63,2% του μετοχικού κεφαλαίου της MIG Technology. Ο κος Ιωάννης Καρακαδάς, μέσω εταιρείας ειδικού σκοπού, και η Global Equity Investments συμμετέχουν ομοίως στο μετοχικό κεφάλαιο με ποσοστά 22,5% και 14,3% αντιστοίχως.


naftemporiki

Σταυράκης: «Πάγωμα» μισθών δημοσίου

Σταυράκης: «Πάγωμα» μισθών δημοσίου


Αναγκαίο θεωρεί το πάγωμα των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων την επόμενη τριετία ο υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης. Λίγες μόλις βδομάδες μετά την έγκριση νέων προσλήψεων στο δημόσιο, ο κ. Σταυράκης επικαλείται την ανάγκη νοικοκυρέματος των δημοσίων οικονομικών, στα πλαίσια του οποίου δεν υπάρχουν περιθώρια αυξήσεων την περίοδο 2010-2012, αφού την επόμενη τριετία τα δημόσια έσοδα θα βρίσκονται σε δοκιμασία.

«Στο πλαίσιο αυτό δεν θα πρέπει να παραχωρηθούν μισθολογικές αυξήσεις στους υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα», επισήμανε χθες ο υπουργός σε συνέντευξη του στο Φιλελεύθερο.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι λαμβάνουν ΑΤΑ, ετήσιες προσαυξήσεις 3-4% και γενικές αυξήσεις. Η διαπραγμάτευση με τον εκάστοτε υπουργό Οικονομικών αφορά μόνο το τρίτο σκέλος της μισθοδοσίας τους.

Ο κ. Σταυράκης κατέστησε επίσης σαφές ότι «στην προσπάθεια αυτή περιλαμβάνονται οι υπάλληλοι των ημικρατικών οργανισμών οι οποίοι», όπως σημείωσε, «απολαμβάνουν προσαυξήσεις, εξασφαλισμένη εργασία με καλούς όρους, των οποίων η αγοραστική δύναμη έχει αυξηθεί. Θεωρούμε ότι θα πρέπει να προσέλθουν σε διάλογο με πολύ συγκαταβατικές θέσεις και ότι θα προσεγγίσουν τη θέση μας θετικά», είπε.

Παρά τη ψήφιση νομοσχεδίου για δημιουργία νέων θέσεων, ο κ. Σταυράκης υποστήριξε χθες ότι η προσπάθεια του υπουργείου «περιλαμβάνει μείωση του αριθμού των δημοσιών υπαλλήλων με τη μη πλήρωση θέσεων που κενώνονται».

Στη συνέχεια δικαιολογώντας τη θέση της κυβέρνησης σχετικά με την πρόσληψη των 1083 δημοσίων υπαλλήλων, επανέλαβε ότι το 50% των θέσεων αποτελεί αποφάσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων τις οποίες τίμησε η κυβέρνηση, ενώ οι υπόλοιπες αφορούν γιατρούς και νοσοκόμους για ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων.

Από πλευράς του ο γενικός γραμματέας της ΟΗΟ ΣΕΚ, Νίκος Τάμπας, σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ ξεκαθάρισε ότι η ΣΕΚ δηλώνει αποφασισμένη να διεκδικήσει τις μισθολογικές αυξήσεις που αναλογούν στους υπαλλήλους ημικρατικών.

«Παραμένοντας σοβαροί και υπεύθυνοι και χωρίς να θέλουμε υποδείξεις από κανένα θα υποβάλουμε αιτήματα πριν το τέλος του χρόνου και θα διεκδικήσουμε με πίεση και το μισθό μας και τα άλλα ωφελήματα μας στα πλαίσια της εθνικής παραγωγικότητας και των άλλων οικονομικών δεικτών λαμβάνοντας υπόψη και την ακρίβεια».

Από μέρους της ΠΕΟ, ο βοηθός γενικός γραμματέας Σωτήρης Φελάς, είπε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα είναι πάντα ανοικτό σε διάλογο και ότι η ΠΕΟ θα καθορίσει τις απαιτήσεις συνυπολογίζοντας την οικονομική κατάσταση την οποία διέρχεται ο τόπος.

Στη συνέντευξη του ο υπουργός Οικονομικών εκτιμά ακόμη ότι το 2010 θα παραμείνει υποτονικός ο ρυθμός ανάπτυξης και ότι οι δαπάνες δεν πρέπει να ξεπεράσουν το 5% ώστε να διατηρηθεί το δημόσιο έλλειμμα κάτω από το 3% και να μη τεθεί υπό επιτήρηση η κυπριακή οικονομία.

Ο κ. Σταυράκης επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι το υπουργείο Οικονομικών εισπράττει έσοδα του δεύτερου εξαμήνου προκειμένου οι επιδώσεις της οικονομίας να παρουσιάζονται καλύτερες.

«Είναι υποχρέωση μας στις περιπτώσεις που μπορούμε να εισπράττουμε κάποια χρήματα νωρίτερα να το πράττουμε για το καλό του Κύπριου φορολογούμενο διότι κερδίζουμε στο ελάχιστο τους τόκους. Άρα αποτελεί μια θεμιτή πρακτική που θα πρέπει να εφαρμόζεται», είπε.

stockwatch.com.cy

Today's Calendar (US)

10:00 AM
ISM Mfg Index
ISM


10:00 AM
Construction Spending
Dept of Commerce

Ελπιδοφόρες ενδείξεις στη Σοφοκλέους

Ελπιδοφόρες ενδείξεις στη Σοφοκλέους



Με ανατροπές και μάλλον δυσάρεστες εκπλήξεις για τους short παίκτες του ΧΠΑ έκλεισε χθες η εβδομάδα αλλά και ένας ιδιαίτερα δραστήριος Ιούλιος.

Ξεχωριστός, καθότι… χρωματίστηκε από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής, αναγορεύοντας τον όμιλο των 12,3 δισ. ευρώ (πλέον) σε κύριο ρυθμιστή των εξελίξεων.

Τα του Ιουλίου λίγο ως πολύ γνωστά, με πλούσια ενδιαφέροντα, στατιστικά-λοιπά στοιχεία στο σχετικό θέμα του Θανάση Σταυρόπουλου και την προσοχή των παικτών να επικεντρώνεται ήδη στον Αύγουστο, μήνα διακοπών, ραστώνης αλλά συχνά και εντυπωσιακών ανατροπών.


Για να δούμε, εάν η συνέχεια θα δικαιώσει αυτούς, που εδώ και καιρό πόνταραν στην κόντρα κίνηση της Εθνικής, μας έδιναν ως γραμμή άμυνας τα 19,5 ευρώ (και ελάχιστη τιμή τα 18,5 ευρώ για τη μετοχή) προσβλέποντας σε περαιτέρω υπέρβαση.

Πρόγευση των προθέσεων των εμπλεκόμενων εκτιμάται, ότι θα αρχίσουμε να λαβαίνουμε από την Δευτέρα κιόλας καθώς η αντιπαράθεση για την τιμή της Εθνικής θα έχει συνέχεια.

Οι αγοραστές έχουν κερδίσει πολλές παρτίδες μαζεμένες τελευταία ωστόσο δεν μπορεί να θεωρηθεί πως έχουν εξασφαλίσει την παρτίδα. Θα φανεί όμως ποιες είναι οι αντοχές των πωλητών, τα εφόδια των short παικτών και ποιες οι διαθέσεις των αγοραστών.

Κατ΄αρχήν η καταγραφή ΄΄διπλής κορυφής΄΄ στα 20,35-20,37 ευρώ αποτελεί από μόνη της ένα σημείο αντίστασης και αναφοράς για τη μετοχή της Εθνικής. Πρακτικά εάν φανεί πως είναι εφικτή ανοδική διάσπαση της αντίστασης τότε πιθανότατα θα αυξηθούν οι τοποθετήσεις βραχυπρόθεσμων που θα ποντάρουν στο ενδεχόμενο άμεσης αντίδρασης προς τα 22,7 ευρώ.


Στη χθεσινή συνεδρίαση η ομάδα της Εθνικής επιχείρησε (και πέτυχε) ακόμη έναν (και πιο θεαματικό) εγκλωβισμό καθώς η τιμή της μετοχής αντέδρασε μέχρι τα 20,48 ευρώ (!) επίπεδα όμως που θα πρέπει να επιβεβαιώσει άμεσα Δευτέρα-Τρίτη.

Σε αυτή την περίπτωση η Εθνική ΄΄σηκώνει΄΄ το σύνολο των μετοχών του κλάδου, ωθώντας τον κλαδικό δείκτη προς το 3.000χίλιαρο (και τον Ftse 20 προς τις 1.271 μονάδες) και αφήνοντας χώρο στην περαιτέρω ενίσχυση της αποτίμησης των Eurobank, Alpha Bank αλλά και Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, Τράπεζας Κύπρου, Τράπεζας Πειραιώς και MPB.

Η σημασία των υψηλότερων αποτιμήσεων θα φανεί από το φθινόπωρο, όταν θα αρχίσουν να ΄΄τρέχουν΄΄ οι επιχειρηματικές εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο. Σε εκείνη την φάση εκτιμάται, πως θα ΄΄συμπεριληφθούν΄΄ και τράπεζες που είτε μαζεύονται μεθοδικά τελευταία (ενδεικτική η περίπτωση της Γενικής Tράπεζας) είτε προορίζονται για ρυθμιστές (κλασσική η περίπτωση του ΤΤ) .

Οι αυξημένες συναλλαγές και σε αυτές τις δύο τραπεζικές μετοχές θεωρείται πως αποτελούν πρόκριμα για τα όσα θα ακολουθήσουν (επαναλαμβάνουμε από το φθινόπωρο).

Ο μήνας ξεκινά μεθαύριο με αξιώσεις για τους αγοραστές, καθώς οι βασικοί δείκτες σε Wall και Ευρώπη παραπέμπουν σε συνέχιση της ανοδικής φοράς, τουλάχιστον για το πρώτο 10(;)ήμερο του Αυγούστου.

Εάν επιβεβαιωθούν οι θετικές προσδοκίες τότε την τιμητική της προεξοφλείται πως θα έχει ένα όλο μεγαλύτερο μέρος της μεσαίας-μικρής κεφαλαιοποίησης. Οι υψηλότατες αποδόσεις (λ.χ μέχρι 83% ο Περσεύς σε 7 ημέρες) το δέλεαρ ανάλογων μεταβολών υπολογίζεται, πως θα κρατήσουν ΄΄θερμό΄΄ το βραχυπρόθεσμο ενδιαφέρον…

Και μετά τις 15/8 – της Παναγίας- βλέπουμε…

------------------------------------------------------

Τεχνικά, ο Γενικός δείκτης έχοντας διασπάσει σταδιακά όλες τις προηγούμενες κορυφές, κινείται με (επόμενο) στόχο τα υψηλά έτους των 2.431 μονάδων αναφέρει η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Αν και όλοι οι τεχνικοί δείκτες είναι πλέον αγορασμένοι, οι ταλαντωτές αφήνουν αρκετό περιθώριο κίνησης ως τις υπερτιμημένες περιοχές τους.

Απαραίτητη, πάντως, προϋπόθεση συνέχισης του έντονα ανοδικού momentum και επίτευξης του παραπάνω στόχου, είναι η διατήρηση του ημερήσιου τζίρου σε επίπεδα μεγαλύτερα των 100 εκ. ευρώ, ούτως ώστε να απορροφάται η προσφορά τίτλων από κατοχύρωση κερδών περιορίζοντας τη μεταβλητότητα.

Ταυτόχρονα, επισημαίνουμε ότι ο δανεισμός τίτλων παραμένει σε αρκετά υψηλά επίπεδα, γεγονός το οποίο σε συνδυασμό με την ανοδική τάση συμπιέζει τα περιθώρια για όσους έχουν short θέσεις, επιταχύνοντας τους ρυθμούς και τη δυναμική της ανόδου.

---Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 2.362,35 μονάδες, με εβδομαδιαία άνοδο 1,33%, με αποτέλεσμα τα κέρδη από την αρχή του χρόνου να ενισχυθούν στο 32,23%. Ο FTSE 20 σημείωσε άνοδο 1,3%, ο Mid 40 ενισχύθηκε κατά 1,17%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 3,14% υψηλότερα.

Από τους επιμέρους κλάδους, τα σημαντικότερα κέρδη εμφάνισε ο κλάδος των Χημικών με άνοδο 7,07%, τα Τρόφιμα και ποτά ενισχύθηκαν κατά 5,05% ενώ σημαντικά κέρδη εμφάνισε επίσης, ο κλάδος της Τεχνολογίας (5%).

Αντίθετα, με απώλειες έκλεισαν την εβδομάδα ο κλάδος της Υγείας (-2,20%), των Μέσων Ενημέρωσης (-1,74%) και των Ταξιδιών & Αναψυχή (-1,44%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Αθηνά ( 60,00%), Περσεύς (57,14%), Παίρης (27,27%), Σέλμαν ( 26,79%), Κούμπας (23,81%), Ελφίκο (20,24%), Dionic (19,72%), Μαίλλης (17,24%), Φίντεξπορτ (17,07%) και Μαξίμ Περτσινίδης (15,38%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Alma- Ατέρμων (-17,86%), Κεπένου Μύλοι (-15,38%), Λυμπέρης (-13,48%), S&B Βιομηχανικά Ορυκτά (-9,89%), Moda Bagno (ΚΟ), Λανακάμ (-7,69%) Fashion Box ( -7.19%), Γενική Τράπεζα (-7,14%), Μπήτρος (-6,35%) και Σφακιανάκης (-6,01%).

euro2day.gr

Greenspan Says 2.5% Growth Possible in Third Quarter

Greenspan Says 2.5% Growth Possible in Third Quarter

Aug. 2 (Bloomberg) -- The most severe recession in at least five decades may be ending and growth may resume at a rate faster than most economists foresee, former Federal Reserve Chairman Alan Greenspan said.

“We may very well have 2.5 percent in the current quarter,” Greenspan said in an interview today on ABC’s “This Week” program. “The reason is there has been such an extraordinarily high rate of inventory liquidation that the production levels are well under consumption.”

The U.S. economy contracted at a better-than-forecast 1 percent annual pace in the second quarter, the Commerce Department reported July 31. Stabilization of housing markets and consumer spending, a lessening of financial turmoil and increased government spending all suggest the longest recession since the 1930s may be close to ending.

“I’m short-term optimistic, but with many caveats,” the former Fed chairman said. Housing markets have “stabilized temporarily” though it is “possible” the economy might relapse if there is a further slide in home prices of more than about 5 percent.

‘Close to Stabilization’

“I don’t think it’s going to happen, but I do think it is possible that we could get a second wave down,” he said. “But the important issue is that if we don’t, and I think the probability is that we won’t, that we are close to stabilization.”

Economic growth will average 1 percent in the current quarter, according to a Bloomberg News survey of economists in July.

“I’m pretty sure we’ve already seen the bottom,” Greenspan said. “In fact, if you look at the weekly production figures for various different industries, it’s clear that we’ve turned, perhaps in the middle of last month, the middle of July.”

He predicted “the unemployment rate is going to continue to rise, but more slowly than it’s been. We’ll continue to have job loss, but that’s slowing as well.”

Fed Chairman Ben S. Bernanke projected a week ago the U.S. unemployment rate will top 10 percent, up from 9.5 percent in June, even as the economy recovers. Growth of about 1 percent is likely in the second half of the year, Bernanke said at a town- hall-style meeting.

Extended Jobless Benefits

U.S. Treasury Timothy Geithner, in a separate interview on ABC, agreed that the recession may be ending, while adding the U.S. unemployment rate may not peak until the second half of 2010. That could possibly prompt another extension in unemployment benefits, he said.

“I think that is something that the administration and Congress are going to look very carefully at as we get closer to the end of this year,” Geithner said.

“There are signs the recession is easing,” Geithner said. It is “not clear yet” how strong growth will be.

Greenspan said he sees “a very significant improvement in the financial system,” Greenspan said. “And it’s been the financial system where the problems have been. Collapse, I think, is now off the table.”

Banks and financial institutions have reported more than $1.5 trillion in credit losses and writedowns worldwide since the global credit crisis began. Many of those losses stemmed from mortgage-related investments that declined with the collapse in the housing market.

Narrowed Spreads

The so-called Libor-OIS spread, a gauge of bank reluctance to lend, has narrowed to 28 basis points from 364 basis points on Oct. 10. Greenspan said in June 2008 that he wouldn’t consider credit markets back to “normal” until the Libor-OIS spread narrowed to 25 basis points.

Lawmakers and some economists have blamed Greenspan for helping to cause the financial crisis with lax oversight of the housing boom and derivatives markets, and by keeping interest rates too low in 2003 and 2004.

Greenspan has responded that a surge in growth in China and other emerging markets led to an excess of savings that pushed global long-term interest rates down between early 2000 and 2005, contributing to the housing boom. In congressional testimony last October, he conceded his free-market ideology shunning regulation was flawed, adding he was “partially” wrong in opposing regulation of derivatives.

bloomberg

Payrolls Probably Declined at Slower Pace: U.S. Economy Preview

Payrolls Probably Declined at Slower Pace: U.S. Economy Preview


Aug. 2 (Bloomberg) -- Employers cut jobs in July at a slower pace and the factory slump eased, indicating the end of the worst U.S. recession since the Great Depression is getting closer, economists said before reports this week.

Payrolls fell by 325,000 workers after dropping by 467,000 in June, according to the median on 56 estimates in a Bloomberg News survey ahead of an Aug. 7 Labor Department report. The jobless rate probably rose to a 26-year high of 9.6 percent.

The figures will be a reminder that, even as Obama administration stimulus efforts gain traction, hiring will take longer to pick up as companies such as Deere & Co. and US Airways Group Inc. continue to cut costs. Estimates that the jobless rate will exceed 10 percent by early 2010 signal consumer spending will lag behind an economic recovery.

“The labor market will remain a headwind,” said Conrad DeQuadros, senior economist and a partner at RDQ Economics in New York. “The pace of layoffs has slowed, but that’s not enough. Given an environment where growth is likely to be extremely sluggish, unemployment will still go higher.”

The U.S. has lost 6.5 million jobs since the recession began in December 2007, the most of any economic slump in the post-World War II era. June’s unemployment rate of 9.5 percent was the highest since 1983.

Households see few signs the job market will improve. Tempe, Arizona-based US Airways said last month it will cut 600 jobs after the peak summer travel season ends in September. Moline, Illinois-based Deere, the world’s largest maker of agricultural equipment, said about 800 salaried employees will leave as part of a voluntary program.

Fewer Paychecks

Automatic Data Processing Inc., the world’s largest payroll processor, last week forecast full-year sales and profit that trailed analysts’ projections as the recession curbed customers’ spending. It gets about three-quarters of its sales from paycheck, tax and benefits processing.

“Our guidance reflects the uncertainty about the depth and length of the downturn,” Chief Financial Officer Chris Reidy said in an interview on July 30. “The pipeline of activity has picked up significantly, but CEOs and CFOs are still hesitant to make these investments.”

A report last week from the Commerce Department underscored estimates that the economy will pick up this quarter. Gross domestic product shrank at a 1 percent annual pace from April to June, less than forecast, after plunging 6.4 percent the prior three months.

Obama on Jobs

“We are still continuing to lose far too many jobs,” President Barack Obama said in a news conference on July 31 following the GDP release. “As far as I’m concerned, we won’t have a recovery as long as we keep losing jobs,” he said, and added that a rebound in hiring “won’t happen overnight.”

A record reduction in inventories over the first half of the year sets the stage for production to rebound, economists said. Companies including General Motors Co. and Chrysler Group LLC, both out of bankruptcy, may benefit from higher sales and a boost to output from the government’s “cash for clunkers” effort.

The House of Representatives on July 31 approved an emergency measure to add $2 billion to the automobile purchase program after a burst of demand exhausted most of the initial $1 billion in less than a week.

Sales figures from the auto industry are due tomorrow. Increasing demand will contribute to the stabilization in manufacturing already taking place.

Manufacturing, Services

The Institute for Supply Management may report tomorrow that its manufacturing index climbed to 46.5 in July, the highest level in almost year, according to the Bloomberg survey median. Readings below 50 signal contraction.

The slump in service industries, which make up almost 90 percent of the economy, is also waning. The Tempe, Arizona-based ISM’s gauge of non-manufacturing businesses probably increased to 48 last month from 47 in June, according to the Bloomberg survey. The report is due on Aug. 5.

The GDP report last week showed consumer spending, which makes up about 70 percent of the economy, has dropped 2 percent since it peaked at the end of 2007 -- the most since the 1980 recession. A Commerce report on June 4 will give the month-by- month breakdown on spending and incomes for the quarter.

Economists project the economy will grow at an average 1.5 percent pace from July to December, according to a Bloomberg survey taken in early July. The survey also showed they forecast the jobless rate will reach 10.1 percent in the first quarter of 2010.

In other reports this week, orders placed with factories fell in June, economists predicted ahead of Commerce figures due on Aug. 5. A day earlier, the National Association of Realtors may report the number of Americans signing contracts to buy previously owned homes rose in June for a fifth straight month.

bloomberg
Share |