Monday, August 3, 2009

N. Roubini: Αργή η ανάκαμψη, άνοδος στα εμπορεύματα

N. Roubini: Αργή η ανάκαμψη, άνοδος στα εμπορεύματα


Οι τιμές των εμπορευμάτων ενδέχεται να συνεχίσουν το ανοδικό ράλι και κατά το 2010, καθώς η παγκόσμια ύφεση μετριάζεται, ανέφερε σήμερα ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης Nouriel Roubini μιλώντας σε συνέδριο στο Kalgoorlie της δυτικής Αυστραλίας.

«Καθώς η παγκόσμια οικονομία οδεύει προς την ανάπτυξη, όπως αυτή αντιπαραβάλλεται απέναντι στην ύφεση, θα δούμε συνέχιση της ανόδου των τιμών των εμπορευμάτων, ειδικά το επόμενο έτος», φέρεται να δήλωσε ο Roubini σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα. «Δυνητικά, τώρα υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τους ρυθμούς ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας, ο Roubini εκτίμησε ότι η Κίνα θα επιτύχει φέτος το στόχο για ανάπτυξη 8%, ενώ αναφερόμενος στην πορεία του αυστραλιανού δολαρίου σχολίασε ότι η άνοδος στις τιμές των εμπορευμάτων θα μπορούσε να ευνοήσει το νόμισμα, για το οποίο ο ίδιος δήλωσε «bullish».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Roubini στις τιμές του αλουμινίου, οι οποίες έχουν υποχωρήσει περίπου κατά 1/3 τον τελευταίο χρόνο, και στο γεγονός ότι η ανάκαμψη της ζήτησης θα μπορούσε να αντισταθμιστεί από την πλεονάζουσα παραγωγική δυναμικότητα θέτοντας σε περαιτέρω κίνδυνο τις τιμές.

Σε επίπεδο παγκόσμιας οικονομίας ο Roubini σχολίασε ότι η ανάκαμψη που παρατηρείται θα συνεχιστεί «αργά-αργά» καθώς περνάει ο καιρός και εκτίμησε ότι σε παγκόσμιο επίπεδο η συρρίκνωση ενδέχεται να φτάσει το 2% το 2009 πριν ο ρυθμός ανάπτυξης επιστρέψει σε θετικό έδαφος της τάξης του +2,3% το επόμενο έτος.

capital.gr

No comments:

Share |