Monday, March 30, 2009

«Βουτιά» 7,5% στην τιμή του αργού

«Βουτιά» 7,5% στην τιμή του αργού

«Βουτιά» 7,50% κατέγραψε η τιμή του αργού στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, στη σκιά της αποδυνάμωσης των παγκόσμιων κεφαλαιαγορών, που δίνουν το στίγμα για δυσμενή εξέλιξη της κρίσης. Σημαντική πίεση στο πετρέλαιο άσκησαν και οι δηλώσει του Υπουργού Ενέργειας του Κατάρ, Abdullah Bin Hamad Al-Attiyah, ο οποίος ανέφερε ότι η παγκόσμια ζήτηση παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ η τιμή του βαρελιού αποκλείεται να φτάσει τα 60 δολάρια μέχρι το τέλος του έτους.

Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια του αργού παράδοσης τον Μάιο υποχώρησε κατά 3,97 δολάρια, ή 7,6% στα 48,41 δολάρια το βαρέλι, ενώ οι απώλειες του έφτασαν ενδοσυνεδριακά και μέχρι το -8%. Το πετρέλαιο τύπου brent υποχώρησε κατά 7,15% στα 47,15 δολάρια το βαρέλι.

Την πτωτική πορεία του αργού ακολούθησαν η βενζίνη και το πετρέλαιο θέρμανσης. Η τιμή συμβολαίου παράδοσης Απριλίου για τη βενζίνη υποχώρησε κατά 6,5% ή 9,68 σεντς στα 1,3911 δολάρια το γαλόνι, ενώ κατά -4,9% στα 1,3629 δολάρια το γαλόνι διαμορφώθηκε το πετρέλαιο θέρμανσης.

Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι η ανοδος του αργού την περασμένη εβδομάδα ήταν μια λανθασμένη αντίδραση εξαιτίας της ευφορίας που επικρατούσε στις κεφαλαιαγορές. Θεωρείται επομένως απόλυτα λογική η διόρθωση των τελευταίων δύο συνεδριάσεων αφού πολλοί επενδυτές θέλουν να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους.

Η πτώση του αργού αποδίδεται και στην ενίσχυση του δολαρίου έναντι του αργού, εξέλιξη που καθιστά ακριβότερο το «μαύρο χρυσό» για τους επενδυτές που δεν χρησιμοποιούν ως κύριο νόμισμα τους το αμερικανικό.

REPORTER.GR

S&P: Υποβαθμίζει την αξιολόγηση της Ιρλανδίας

S&P: Υποβαθμίζει την αξιολόγηση της Ιρλανδίας

Σε υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ιρλανδίας σε AA+ από AAA προηγουμένως, προχώρησε ο οίκος Standard & Poor΄s, διατηρώντας παράλληλα αρνητικό το outlook. Πρόκειται για την τέταρτη υποβάθμιση αξιολόγησης χώρας της ευρωζώνης από τον οίκο. «Η υποβάθμιση της Ιρλανδίας αντανακλά την άποψη μας ότι η επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών της θα απαιτήσει μεγαλύτερη προσπάθεια επί σειρά ετών για την ανάκαμψη, απ΄ ό,τι εκτιμάται στα κυβερνητικά σχέδια», σημειώνουν οι αναλυτές του οίκου Trevor Cullinan and Frank Gill.

Μάλιστα ο οίκος προειδοποιεί για το ενδεχόμενο νέας υποβάθμιση «αν τα δημόσια οικονομικά αποδυναμωθούν περαιτέρω από τα τρέχοντα επίπεδα». Η S&P έχει προχωρήσει σε υποβάθμιση της αξιολόγησης της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας τον Ιανουάριο.

REPORTER.GR

Ομπάμα: ''Δεν θα αδειάσουμε τις αυτοκινητοβιομηχανίες''

Ομπάμα: ''Δεν θα αδειάσουμε τις αυτοκινητοβιομηχανίες''

Τελευταία ευκαιρία για να παραδώσουν ένα αξιόπιστο σχέδιο αναδιάρθρωσης των επιχειρήσεων έδωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μ. Ομπάμα, σημειώνοντας ότι δεν θα γίνουν οι δύο εταιρείες, Chrysler και General Motors, «βάρος» στον Αμερικανό φορολογούμενο. Ωστόσο, ο Ομπάμα δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο ενδεχόμενο χρεοκοπίας των δύο εταιρειών, ζητώντας παράλληλα από τους μετόχους, τους πιστωτές και τους εργαζόμενους περισσότερες θυσίες για να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα στις προσπάθειες διάσωσης των δύο εταιρειών.«Δεν μπορούμε, δεν πρέπει και δεν θα αφήσουμε τις αυτοκινητοβιομηχανίες μας να χαθούν» δήλωσε ο πρόεδρος Μ. Ομπάμα στο διάγγελμα που εξήγγειλε πριν από λίγο, επισημαίνοντας όμως ότι δεν θα δεχτούν άλλο σχέδιο που δεν θα είναι αξιόπιστο. Εάν οι αυτοκινητοβιομηχανίες αποτύχουν για ακόμη μια φορά να διαχειριστούν τα προβλήματα τους, τότε θα τους αφήσει η κυβέρνηση να χρεοκοπήσουν.

Η GM έλαβε προθεσμία 60 ημερών από την αμερικανική κυβέρνηση προκειμένου να παρουσιάσει ένα νέο σχέδιο για τον περιορισμό των δαπανών, ως όρο για τη χορήγηση συμπληρωματικής βοήθειας από τις ομοσπονδιακές αρχές. Ανάλογη προθεσμία 30 ημερών πήρε και η αμερικανική Chrysler για την επίτευξη συμφωνίας με την ιταλική Fiat ως όρο για τη χορήγηση συμπληρωματικής ομοσπονδιακής βοήθειας.

Οι δύο εταιρείες λειτουργούν βάσει κυβερνητικών δανείων ύψους 17,4 δισ. δολαρίων και ζητούν επιπλέον 16,6 δισ. δολάρια η General Motors και 5 δισ. η Chrysler, την ώρα που η ζήτηση στις ΗΠΑ βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 30 ετών.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Barack Obama δήλωσε χθες στο CBS ότι η GM και η Chrysler δεν έχουν φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο ώστε να πείσουν την αμερικάνικη κυβέρνηση ότι πρέπει να λάβουν και νέα κρατικά δάνεια. Ωστόσο επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ μπορούν να έχουν μια επιτυχημένη αυτοκινητοβιομηχανία, αν και θα πρέπει να σχεδιαστεί καλύτερα για να αντιμετωπίσει την κρίση και να «βγει» από αυτή πιο ανταγωνιστική.

Αναγκαστική αποχώρηση

Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης έκαναν σήμερα εκτενείς αναφορές στην αποχώρηση του Wagoner από το «τιμόνι» της GM επισημαίνοντας ότι ο Λευκός Οίκος άσκησε πιέσεις στον CEO της GM να εγκαταλείψει τη θέση του. Το τηλεοπτικό δίκτυο Fox News μετέδωσε ότι ο επικεφαλής της General Motors εξαναγκάσθηκε σε παραίτηση από την κυβέρνηση Obama.

«Ο κ. Wagoner παραιτείται, ακριβώς τη στιγμή που ο πρόεδρος Ομπάμα ετοιμάζεται να αποκαλύψει τα σχέδιά του για τη διάσωση της GM και μιας αμερικανικής βιομηχανίας που αντιμετωπίζει δυσκολίες», γράφουν οι New York Times.

«Οι προεδρικές υπηρεσίες ζήτησαν από τον Wagoner να εγκαταλείψει τη θέση του κι εκείνος δέχθηκε», τόνισε ανώτατος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. Τα καθήκοντά του θα αναλάβει η Frederick Henderson, επιχειρησιακός διευθυντής του ομίλου.

REPORTER.GR

Στα 183,8 εκατ. ευρώ τα κέρδη της MIG το 2008- Στα 0,20 ευρώ το μέρισμα

Στα 183,8 εκατ. ευρώ τα κέρδη της MIG το 2008- Στα 0,20 ευρώ το μέρισμα

Στα 183,8 εκατ. ευρώ διαμορφωθήκαν τα ενοποιημένα μετά φόρων κέρδη της MIG στη χρήση του 2008. Το μέρισμα που θα καταβάλλει η τράπεζα στους μετόχους της ανέρχεται στα 0,20 ευρώ.

REPORTER.GR

Βγενόπουλος: Κερδοφόρος η Ολυμπιακή από το 2011!

Για ισοσκελισμένο ισολογισμό της Ολυμπιακής από το 2010 κάνει λόγο η MIG, με στόχο να καταστεί κερδοφόρα το 2011. Αυτό δήλωσε ο αντιπρόεδρος της MIG κ. Α. Βγενόπουλος σε ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία

REPORTER.GR

ΧΑΚ: Δεν θα διεξαχθούν συναντήσεις στις 10 & 13/4 λόγω Πάσχα Καθολικών

ΧΑΚ: Δεν θα διεξαχθούν συναντήσεις στις 10 & 13/4 λόγω Πάσχα Καθολικών


Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι ακολουθώντας τις αργίες που έχει καθορίσει το Δι-Ευρωπαϊκό Αυτοματοποιημένο Σύστημα Ταχείας Μεταφοράς Κεφαλαίων σε Συνεχή Χρόνο (Target 2¬¬-Trans-European, Automated, Real-time Gross Settlement Express Transfer System) τόσο στις 10 Απριλίου 2009 όσο και στις 13 Απριλίου 2009, ημέρες κατά τις οποίες εορτάζεται το Πάσχα των Καθολικών, δεν θα διεξαχθεί Χρηματιστηριακή Συνάντηση ούτε Διακανονισμός & Εκκαθάριση των Χρηματιστηριακών Συναλλαγών.

STOCKWATCH.COM.CY

ΕΚ: Δεν επηρεάζει η απάτη Stanford

ΕΚ: Δεν επηρεάζει η απάτη Stanford



Δεν υπάρχουν οποιεσδήποτε επιπτώσεις στην κυπριακή κεφαλαιαγορά από την επενδυτική απάτη στο χρηματοπιστωτικό όμιλο «Stanford International Bank» η οποία βρίσκεται υπό έρευνα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (US SEC), σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει συλλέξει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση, η Επιτροπή είχε στείλει εγκύκλιο στις ΚΕΠΕΥ προκειμένου να την ενημερώσουν κατά πόσο και σε ποιο βαθμό έχουν επενδύσει σε προϊόντα ή εταιρείες του χρηματοπιστωτικού Ομίλου «Stanford International Bank» ή του Allen Stanford και να την ενημερώσουν επίσης για τις επιπτώσεις και το βαθμό των επιπτώσεων που ενδεχομένως να υποστούν οι ίδιες και οι πελάτες τους που έχουν επενδύσει, μέσω αυτών, σε προϊόντα ή σε εταιρείες του κ. Allen Stanford.

Από τις πληροφορίες που έχει συλλέξει η ΕΚ, δε φαίνεται να επηρεάζονται από την απάτη οι κυπριακές ΚΕΠΕΥ.

STOCKWATCH.COM.CY

Ψαλίδι KBW σε κέρδη τραπεζών

Ψαλίδι KBW σε κέρδη τραπεζών


Σε υποβάθμιση των εκτιμήσεων της για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, προχώρησε η KBW σε έκθεσή της ημερομηνίας 30 Μαρτίου 2009. Στην έκθεση αναφέρεται ότι τα οικονομικά θεμελιώδη έχουν αδυνατίσει τον τελευταίο χρόνο και έγινε η αλλαγή των εκτιμήσεων για να ληφθούν υπόψη οι νέες συνθήκες. Η KBW προχώρησε σε περικοπή κατά 84% και 41% αντίστοιχα των εκτιμήσεων της για τα κέρδη του κλάδου το 2009 και 2010.

Παράλληλα, η KBW προχώρησε και σε αλλαγή των εκτιμήσεων της για τα κέρδη ανά μετοχή των τραπεζών και τις τιμές στόχους τους.

Από τις κυπριακές τράπεζες, η τιμή στόχος για τη Marfin μειώνεται στα €2 από €2,2 ενώ της Τράπεζας Κύπρου αυξάνεται στα €2,7 από €2,5. Για την Πειραιώς, η νέα τιμή είναι €6,2 από €6,3, για τη Eurobank €5 από €5,4, για την Alpha Bank €6,6 από €8

Όπως σημειώνεται, στο διαμορφούμενο περιβάλλον προτιμούνται τράπεζες με ψηλή προ-κερδών κερδοφορία και αποδεκτά επίπεδα κεφαλαίου που μπορούν να απορροφήσουν αυξημένες πιστωτικές ζημιές. Η Τράπεζα Κύπρου περιλαμβάνεται ανάμεσα στις δέκα κορυφαίες ευρωπαϊκές τράπεζες με υψηλό μηχανισμό προστασίας πριν οι ζημιές διαβρώσουν το κεφάλαιο.

STOCKWATCH.COM.CY

Κάνουν πίσω οι δανειζόμενοι

Κάνουν πίσω οι δανειζόμενοι
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 30/03/2009 15:06:38


Τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν φέτος οι τράπεζες στην επίτευξη των στόχων τους για παραχώρηση νέων δανείων και για άντληση νέων καταθέσεων δείχνουν τα νέα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Η απότομη αύξηση του κόστους δανεισμού αλλά και η έντονη αβεβαιότητα που υπάρχει στο οικονομικό περιβάλλον μειώνει τη ζήτηση για δάνεια ιδίως μεταξύ των επιχειρήσεων. Παράλληλα, η απότομη πτώση των επιτοκίων που προσφέρουν οι τράπεζες φαίνεται να περιορίζει τη ροή νέων καταθέσεων στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, τα δανειστικά χαρτοφυλάκια των τραπεζών συρρικνώθηκαν σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2006. Περιορίστηκαν στα €55,41 δισ. έναντι €55,56 δισ. τον Ιανουάριο του 2009.

Η μείωση οφείλεται κυρίως στην συμπεριφορά των επιχειρήσεων. Παρά την προσφορά νέων δανειστικών προϊόντων, οι κυπριακές επιχειρήσεις προχώρησαν το Φεβρουάριο σε εξοφλήσεις δανείων. Το σύνολο των δανείων τους περιορίστηκε στα €27,75 δισ. το Φεβρουάριο έναντι €27,52 δισ. τον Ιανουάριο του 2009.

Τα δάνεια προς τα νοικοκυριά παρουσίασαν οριακή αύξηση.

Σε ετήσια βάση, ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης έφθασε το 30%, λόγω της χαμηλής περσινής βάσης.

Δυσκολίες αντιμετωπίζουν οι τράπεζες όχι μόνο στην παραχώρηση νέων δανείων αλλά και στην άντληση νέων καταθέσεων. Μετά την απότομη αύξηση των καταθέσεων τον Ιανουάριο, που οφείλεται κυρίως στην κατάθεση ποσού €1,4 δισ. από την κυβέρνηση στις τράπεζες, το Φεβρουάριο η ροή νέων καταθέσεων προς τις τράπεζες παρουσίασε έντονη επιβράδυνση.

Τα καταθετικά χαρτοφυλάκια των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων έφθασαν το Φεβρουάριο τα €58,43 δισ. έναντι €58,39 δισ. που ήταν τον Ιανουάριο του 2009.

Η μικρή αύξηση οφείλεται κυρίως σε καταθέσεις ξένων. Οι καταθέσεις των κατοίκων Κύπρου μειώθηκαν οριακά.

Σε ετήσια βάση, ο ρυθμός καταθετικής επέκτασης έφθασε το 13%.

STOCKWATCH.COM.CY

Cyprus Stock Exchange & Athens Stock Exchange

XAK

FTSE/CySE 20
301.63 ( -5.83%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
874.25 ( -6.04%)

Όγκος: € 6,275,471

=======================

XAA

Γενικός Δείκτης
1629.68 ( -2.52%)

FTSE®/Χ.Α. 20
813.45 ( -3.05%)

ΥΠΑΝ: Πρόστιμο ενός εκατ. € στη Citibank

ΥΠΑΝ: Πρόστιμο ενός εκατ. € στη Citibank

Πρόστιμο ύψους 1.000.000 € στην τράπεζα Citibank για παραβάσεις διατάξεων περί προστασίας καταναλωτή στον τραπεζικό κλάδο επέβαλαν ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Βλάχος και ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή Γιάννης Οικονόμου, έπειτα από εισήγηση της Διεύθυνσης Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, έπειτα από καταγγελίες καταναλωτών, που υποβλήθηκαν στις 29.10.2008 σχετικά με συναλλαγές για πώληση επενδυτικών προϊόντων της αμερικανικής τράπεζας LEHMAN BROTHERS από την τράπεζα Citibank, επέβαλε στην τελευταία, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 13α παράγραφος 2 του ν. 2251/1994 «Προστασία των καταναλωτών», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, χρηματικό πρόστιμο ύψους 1.000.000 € για παράβαση των άρθρων: 9γ «Απαγόρευση αθέμιτων εμπορικών πρακτικών», 9δ «Παραπλανητικές πράξεις» και 9ε «Παραπλανητικές παραλήψεις» του ν. 2251/1994.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, ογδόντα πέντε (85) υποκαταστήματα της Citibank, προέβησαν στην διάθεση, στην Ελληνική αγορά, σύνθετων τραπεζικών προϊόντων, δηλαδή, «δομημένων ομολόγων», εμφανιζόμενων σε διαφημιστικά φυλλάδια και έντυπα Αιτήσεων Αγοράς Τίτλων, ως προϊόντα «100% εγγυημένου - προστατευμένου κεφαλαίου», έκδοσης της πτωχεύσασας αμερικανικής τράπεζας Lehman Brothers και των θυγατρικών της εταιρειών.

Τα ως άνω προϊόντα, διατέθηκαν κατά το χρονικό διάστημα 2004 - 2008, μέσω του δικτύου της λιανικής τραπεζικής (retail banking), που απευθύνεται στο πελατολόγιο των απλών καταθετών της τράπεζας και όχι μέσω του εξειδικευμένου δικτύου της ιδιωτικής τραπεζικής (private banking), που απευθύνεται, κατά τεκμήριο, σε έμπειρους περί τα χρηματο-οικονομικά και ριψοκίνδυνους επενδυτές.

Σε όλους τους καταναλωτές γινόταν σαφές, ότι «επρόκειτο για εξασφαλισμένη συναλλαγή ενδεχόμενης υψηλής απόδοσης, αλλά μηδενικού επενδυτικού κινδύνου για το αρχικό κεφάλαιο, και ότι η επένδυση τελούσε, εκτός από την προστασία της ίδιας της Lehman Brothers, και υπό την επιπλέον προστασία, που παρέχει το Σύστημα Εγγύησης Επενδυτικών Υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου, (Financial Services Authority - FSA), η οποία προβλέπει 100% αποζημίωση του καταθέτη για τα κεφάλαιά του».

Δήλωση Γ. Βλάχου

Σχετικά με την έκδοση της απόφασης ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Βλάχος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Επιβάλλουμε σήμερα χρηματικό πρόστιμο 1.000.000 € στην Τράπεζα Citibank, για την προώθηση στην αγορά προϊόντων της Lehman Brothers (Λήμαν Μπράδερς). Μετά από καταγγελίες συμπολιτών μας, τα στοιχεία των οποίων επεξεργάστηκε η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, υπό το συντονισμό του Γ.Γ. Καταναλωτή κ. Γιάννη Οικονόμου προέκυψε ευθύνη για την Citibank διότι δεν ενημέρωσε, σωστά, ως όφειλε το επενδυτικό κοινό για το ρίσκο των προϊόντων της Lehman Brothers που προωθούσε.

Συνεχίζουμε την προσπάθεια προς κάθε κατεύθυνση προκειμένου να προστατεύσουμε τα συμφέροντα των καταναλωτών και να επιβάλουμε κανόνες στην λειτουργία της αγοράς. Γι’ αυτό καλούμε όλους να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης τους με συνέπεια και υπευθυνότητα απέναντι στην κοινωνία που όλοι υπηρετούμε».

NAFTEMPORIKI

JP Morgan: Το «pause» στο ράλι είναι ευκαιρία για αγορές μετοχών

JP Morgan: Το «pause» στο ράλι είναι ευκαιρία για αγορές μετοχών

Το ριμπάουντ των μετοχών εξαντλήθηκε; Oχι, απαντά η JP Morgan σε σημερινό report της με τίτλο «Is the bounce exhausted? Bumpy, but buy on dips», σημειώνοντας πως ενώ θα υπάρξει μία μικρή διόρθωση στην ευρωπαϊκή αγορά στο επόμενο διάστημα, αυτό θα αποτελέσει το επόμενο σήμα εισόδου στις μετοχές. Μετά το ράλι των τελευταίων εβδομάδων, ο διεθνής οίκος εξετάζει τους πιθανούς καταλύτες οι οποίοι μπορεί να οδηγήσουν σε οπισθοχώρηση της αγοράς.

Kαταλύτης πρώτος: Αποτελέσματα α' τριμήνου - Με την φάση της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του α ‘τριμήνου να αναμένεται προσεχώς και την πιθανότητα να αποδειχθεί χειρότερη από αυτήν των αποτελεσμάτων του δ΄τριμήνου του 2008, πολύ ίσως πιστεύουν πως θα δούμε σημαντική διόρθωση στις μετοχές. Ο διεθνής οίκος όμως εκτιμά πως η απάντηση της αγοράς αυτήν την φορά θα είναι πιο θετική.

Καταλύτης δεύτερος: Εκδόσεις δικαιωμάτων - Πολλές εταιρείες θα εκμεταλλευτούν την πρόσφατη σταθεροποίηση και πολλοί φοβούνται πως οι εκδόσεις δικαιωμάτων θα πνίξουν την αγορά. Ωστόσο σύμφωνα με την JP Morgan, αυτό το στέγνωμα της ρευστότητας θα εξαλειφθεί από την σημαντική αύξηση των ροών των funds προς τις μετοχές, κάτι που παραδοσιακά συμβαίνει μετά από έντονες ανοδικές κινήσεις των αγορών.

Kαταλύτης τρίτος : Μακροοικονομικά στοιχεία -Η αδυναμία της αγoράς εργασίας αναμένεται από πολλούς να κάνει τους καταναλωτές να προκαλέσουν μία ακόμη καθοδική φάση στην αγορά. Ολα τα προηγούμενα ριμπάουντ της αγοράς απέτυχαν γιατί τα μάκρο μπήκαν στο προσκήνιο. Αυτή τη φορά όμως τα πράγματα θα είναι διαφορετικά και η ζήτηση δεν θα επιστρέψει στην πρόσφατη αδυναμία της. Δείκτης κλειδί είναι ο ISM που ανακοινώνεται την 1η Απριλίου.

Καταλύτης τέταρτος: Το sell-off στην αγορά ομολόγων – αυτό δεν έχει να κάνει ( όπως συνήθως ) με την πιθανή αύξηση του πληθωρισμού, αλλά με την υπερβολική έκδοση ομολόγων από διάφορες κυβερνήσεις οι οποίες όμως έχουν χάσει πιστοληπτική τους αξιοπιστία κι έτσι έχει χαθεί η επενδυτική εμπιστοσύνη σε αυτές. Πάντως σύμφωνα με τον διεθνή οίκο δεν αναμένεται αυτό να «χτυπήσει» τις μετοχές.

Καταλύτης πέμπτος : Ανησυχίες για αποπληθωρισμό και πληθωρισμό. Η JP Morgan εκτιμά πως δεν αναμένεται να υπάρξει κάποια γρήγορη αλλαγή του κλίματος και να μπούμε σε ένα περιβάλλον αποπληθωρισμού ή υπερ-πληθωρισμού, σύντομα. Η περίοδος μετάβασης θα είναι αργή και θα καταλήξουμε σε μία χαμηλή και σταθερή υποχώρηση του πληθωρισμού, που θα είναι και το καταλληλότερο περιβάλλον για την ανοδική πορεία των μετοχών.

Τέλος, η τεχνική ανάλυση δεν στηρίζει το ενδεχόμενο σημαντικής διόρθωσης στις μετοχές καθώς οι τεχνικοί δείκτες έχουν μπει πλέον σε υπερπουλημένα επίπεδα.

Οι έξι αυτοί καταλαύτες μπορεί να οδηγήσουν σε ένα «πάγωμα» του πρόσφατου ράλι όμως ο διεθνής οίκος τονίζει πως δεν αναμένονται νέα χαμηλά για τις μετοχές και πως οποιαδήποτε οπισθοχώρηση της αγοράς θα πρέπει να αποτελεί ευκαιρία για είσοδο στις μετοχές.Οπως τονίζει μπαίνουμε στην φάση των «αγορών στις βουτιές της αγοράς». Εξάλλου, υπάρχουν πάρα πολλά υποστηρικτικά για τις μετοχές σημάδια όπως τα σημάδια «ζώής» της αμερικάνικης αγοράς κατοικίας, τα σημάδια σταθεροποίησης στο μακροοικονομικό μέτωπο, οι ενδείξεις πως το αμερικάνικο σχέδιο διάσωσης έχει αρχίσει και λειτουγεί θετικά για τις αγορές και οι αποτιμήσεις των μετοχών είναι ακόμη πάρα πολύ ελκυστικές.

REPORTER.GR

UBS: Νέες διαγραφές και 8.000 απολύσεις ενόψει

UBS: Νέες διαγραφές και 8.000 απολύσεις ενόψει

Πτώση 7,5% καταγράφει η μετοχή της ελβετικής τράπεζας UBS στον απόηχο δημοσιευμάτων που αναφέρουν ότι ο όμιλος θα ανακοινώσει 8.000 απολύσεις και περαιτέρω διαγραφές.Διεθνή μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η τράπεζα θα ανακοινώσει σύντομα τις περικοπές των θέσεων εργασίας και τις διαγραφές δισεκατομμυρίων δολαρίων.

REPORTER.GR

Geithner: Κάποιες τράπεζες θα χρειαστούν ''μεγάλη'' βοήθεια

Geithner: Κάποιες τράπεζες θα χρειαστούν ''μεγάλη'' βοήθεια

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Timothy Geithner δήλωσε σε συνέντευξή του στην εκπομπή «This Week» του τηλεοπτικού δικτύου ABC ότι ορισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα χρειαστούν σημαντική βοήθεια από το Δημόσιο.«Μερικές τράπεζες θα χρειαστούν μεγάλα ποσά βοήθειας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Geithner. Πρόσθεσε ότι οι όροι του προγράμματος των 500 δισ. δολαρίων για παροχή βοήθειας στις τράπεζες «δεν μπορούν να αλλάξουν» καθώς θα υπάρξει κίνδυνος διασάλευσης της αξιοπιστίας του.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών ζήτησε από τις τράπεζες να δείξουν περισσότερη «προθυμία» και αναλάβουν ρίσκα για να αποκατασταθεί ο δανεισμός προς τις επιχειρήσεις και να ξεκινήσει η ανάκαμψη της οικονομίας. «Για να βγούμε από αυτή την κατάσταση, πρέπει οι τράπεζες να ρισκάρουν ξανά», σημείωσε.

REPORTER.GR

Σε ιστορικό χαμηλό ο δείκτης οικονομικού κλίματος το Μάρτιο

Σε ιστορικό χαμηλό ο δείκτης οικονομικού κλίματος το Μάρτιο

Σε ιστορικό χαμηλό υποχώρησε το Μάρτιο ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην περιοχή της Ευρωζώνης, στον απόηχο της σημαντικής συρρίκνωσης των νέων παραγγελιών και της συνεχιζόμενης αύξησης των περικοπών θέσεων εργασίας. Όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι αναμένεται περαιτέρω επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης το ακόλουθο διάστημα, γεγονός που ενδέχεται να ωθήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μειώσει περαιτέρω το ύψος του βασικού της επιτοκίου.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με μηνιαία έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Γενικός Δείκτης Οικονομικού Κλίματος υποχώρησε στις 64,6 μονάδες το Μάρτιο από 65,3 μονάδες (πτωτικά αναθεωρημένο μέγεθος). Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από την αρχή καταγραφής του δείκτη το 1985. Σε επίπεδο κάθε χώρας ξεχωριστά, ο δείκτης διολίσθησε σε ιστορικό χαμηλό για τις Ελλάδα, Γερμανία, Ιταλία, Κύπρος, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Αυστρία, Σλοβενία και Σλοβακία.

Στα επιμέρους, ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης υποχώρησε στο ιστορικό χαμηλό των -38 μονάδων από -36 μονάδες το Φεβρουάριο. Παράλληλα, η ενισχυμένη απαισιοδοξία για τις προοπτικές της οικονομίας καθώς και οι αυξημένοι φόβοι για ανεργία οδήγησαν τον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης στο ιστορικό χαμηλό των -34 μονάδων, έναντι -33 μονάδων.

CAPITAL.GR

Βρετανία: Σε τέλμα ο χρηματοοικονομικός κλάδος

Βρετανία: Σε τέλμα ο χρηματοοικονομικός κλάδος

Η επιδείνωση του χρηματοοικονομικού κλάδου στη Βρετανία συνεχίστηκε και το πρώτο τρίμηνο του έτους, με τον κύκλο εργασιών και την κερδοφορία να υποχωρούν και τις απολύσεις να αυξάνονται με τον υψηλότερο βαθμό των τελευταίων 16 ετών, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση των εταιρειών Confederation of British Industry και PricewaterhouseCoopers

«Η κατάσταση στον κλάδο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών είναι εξαιρετικά δυσχερής και επιδεινώνεται περαιτέρω από τη συνεχιζόμενη πτώση των χρηματιστηρίων, μετά την τελευταία μελέτη μας το Δεκέμβριο», υποστήριξε ο Ίαν ΜακΚάφτι, κορυφαίος οικονομικός σύμβουλος της CBI.

«Η κατακόρυφη πτώση των εσόδων και των κερδών επιτείνει την κρίση στον κλάδο. Οι εταιρείες προχωρούν σε σημαντικές περικοπές στο προσωπικό και τα επενδυτικά τους σχέδια για εξοικονόμηση χρημάτων εξαιτίας της εξασθενημένης ζήτησης», συμπλήρωσε.

Η μελέτη CBI που δόθηκε σήμερα στο φως της δημοσιότητας παρέχει μια λεπτομερή εικόνα του πλήγματος που έχει δεχθεί ο χρηματοοικονομικός κλάδος στη Βρετανία. Το 55% των εταιρειών που μελετήθηκαν έχουν ανακοινώσει πτώση των κερδών από τόκους, επενδύσεις και κερδοσκοπικές δραστηριότητες.

Παράλληλα, το 53% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι τα έσοδα από προμήθειες, αμοιβές και πριμ έχουν μειωθεί το πρώτο τρίμηνο.

Στην προσπάθειά τους να αντισταθμίσουν την πτώση της κερδοφορίας, οι χρηματοοικονομικές εταιρείες προχώρησαν σε απολύσεις με τον υψηλότερο ρυθμό μετά το 1993 και προβλέπουν συνέχιση των απολύσεων όσο διαρκεί η πίεση στον κλάδο.

Σε τέλμα φαίνεται να βρίσκεται και η εμπιστοσύνη στο χρηματοοικονομικό κλάδο, η οποία έχει κατέλθει σε ιστορικά χαμηλά, ενώ οι παράγοντες της αγοράς δεν αναμένουν στην πλειοψηφία τους ανάκαμψη εντός των επόμενων έξι μηνών.

NAFTEMPORIKI

Παγκόσμια Τράπεζα: Δυσοίωνες προβλέψεις για τη ρωσική οικονομία

Παγκόσμια Τράπεζα: Δυσοίωνες προβλέψεις για τη ρωσική οικονομία

Συρρίκνωση του ρωσικού ΑΕΠ κατά 4,5%, ή και περισσότερο προβλέπει για φέτος η Παγκόσμια Τράπεζα προτρέποντας τη Μόσχα να βοηθήσει περαιτέρω τον πληθυσμό της χώρας.

Όπως επισημαίνει η Παγκόσμια Τράπεζα σε έκθεσή της, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, η ρωσική κυβέρνηση, αντιμέτωπη με την παγκόσμια οικονομική κρίση, βρίσκεται προ μιας «διπλής πρόκλησης»: να ελέγξει, αφενός, τον κοινωνικό αντίκτυπο και αφετέρου να διαχειριστεί νέο κύμα πιέσεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας.

«Η ταχύτητα απορύθμισης της αγοράς εργασίας, η οποία είναι εν πολλοίς ευέλικτη στη Ρωσία, ήταν εντυπωσιακή», διαπιστώνει η Παγκόσμια Τράπεζα, προσθέτοντας ότι η εξέλιξη αυτή μεταφράστηκε σε εκτίναξη του ποσοστού ανεργίας στο 8,9% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού τον Φεβρουάριο του 2009, σύμφωνα με τα κριτήρια του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας, έναντι 8,1% τον Ιανουάριο του 2009 και 5,4% το Μάιο του 2008.

Παράλληλα, προβλέπει αύξηση των αριθμού των φτωχών πιθανώς κατά 2,75 εκατ. φέτος, «εκμηδενίζοντας τους καρπούς της προσπάθειας των τελευταίων ετών για την αντιμετώπιση της φτώχειας».

Ο διεθνής οργανισμός συνιστά, κυρίως, «μέτρια και προσωρινή» αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων, των επιδομάτων ανεργίας και των πλέον χαμηλών συντάξεων, καθώς και παροχή βοήθειας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σημειώνεται ότι το Νοέμβριο του 2008, προέβλεπε ρυθμό ανάπτυξης 3% το 2009. Η εκτίμηση της κυβέρνησης Πούτιν κάνει λόγο για συρρίκνωση 2,2% του ρωσικού ΑΕΠ φέτος.

NAFTEMPORIKI

ΗΠΑ: Προθεσμίες για τη σωτηρία GM και Chrysler

ΗΠΑ: Προθεσμίες για τη σωτηρία GM και Chrysler

Προθεσμία 60 ημερών έλαβε από την αμερικανική κυβέρνηση η General Motors προκειμένου να παρουσιάσει ένα νέο σχέδιο για τον περιορισμό των δαπανών, ως όρο για τη χορήγηση συμπληρωματικής βοήθειας από τις ομοσπονδιακές αρχές, αναφέρεται σε δημοσίευμα των New York Times.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ανάλογη προθεσμία 30 ημερών πήρε και η αμερικανική Chrysler για την επίτευξη συμφωνίας με την ιταλική Fiat ως όρο για τη χορήγηση συμπληρωματικής ομοσπονδιακής βοήθειας.

NAFTEMPORIKI

Microsoft: Προς επένδυση $9 δισ. για έρευνα και ανάπτυξη το 2009

Microsoft: Προς επένδυση $9 δισ. για έρευνα και ανάπτυξη το 2009


ΠΑΡΙΣΙ (Dow Jones)-- Σε επένδυση ύψους 9 δισ. δολαρίων πάνω σε θέματα έρευνας και ανάπτυξης (R&D)σκοπεύει να προβεί μέσα στο 2009 ο αμερικανικός κολοσσός λογισμικού Microsoft Corp. (MSFT). Το αντίστοιχο ποσό που είχε επενδυθεί σε R&D το 2008 ανήλθε σε 8,1 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής λειτουργιών της εταιρείας Kevin Turner στη γαλλική επιχειρηματική εφημερίδα La Tribune.

Οι προσπάθειες έρευνας και ανάπτυξης θα επικεντρωθούν σε λογισμικό για πελάτες, π.χ. Windows και Office, καθώς επίσης και σε servers, εταιρικό λογισμικό, smartphones, προϊόντα διασκέδασης και on-line υπηρεσίες.

Ο Turner προσέθεσε ότι οι δυνατότητες της Microsoft όσον αφορά στα data centers και στα τμήματα υποδομής δικτύου είναι χαμηλότερες της ζήτησης.


CAPITAL.GR

G. Sachs: Yποβαθμίζει συστάσεις για τέσσερις ελληνικές τράπεζες

G. Sachs: Yποβαθμίζει συστάσεις για τέσσερις ελληνικές τράπεζες


Στην υποβάθμιση των συστάσεων επί των μετοχών της Eθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, της ΑΤΕbank, της Τρ. Πειραιώς και της Marfin Popular Bank προχώρησε η Goldman Sachs.

Όπως προκύπτει από έκθεση του οίκου, η Goldman Sachs αναθεώρησε καθοδικά τη σύσταση για τη μετοχή της Εθνικής σε "neutral" από "buy", της ΑΤΕbank σε "sell" από "neutral", της Τρ. Πειραιώς σε “sell” από "neutral" εντάσσοντάς τη παράλληλα στη σχετική conviction list και, για τη μετοχή της Marfin Popular Bank σε "neutral" από "buy".

Για την Εθνική Τράπεζα η έκθεση αναφέρει ότι έχουν διατηρηθεί σταθεροί ρυθμοί ανάπτυξης και ανθεκτική κερδοφορία κατά τα πρώτα στάδια της κρίσης. Η τράπεζα, σύμφωνα με τον οίκο, παραμένει καλά τοποθετημένη από άποψη κινδύνου, διαθέτει χαμηλή μόχλευση και ικανοποιητική κεφαλαιακή θέση. Ωστόσο, όπως σημειώνεται, η πρόσφατη συρρίκνωση της κεφαλαιακής της βάσης λόγω -μεταξύ άλλων- προσαρμογών των αποθεματικών της σε συνάλλαγμα δείχνει ότι η τράπεζα δεν έχει «ανοσία» απέναντι στην κρίση.

Για την ATEBank, η Goldman Sachs επισημαίνει τη μεγάλη έκθεση της τράπεζας στον κλάδο τη λιανικής και τους περιορισμούς στην πολιτική ανατιμολόγησης, ενώ εντοπίζει ως βασικές πηγές ανησυχίας την αναμενόμενη «μεγάλη πίεση» στα καθαρά έσοδα από τόκους το 2009 και την έκθεση απέναντι στη μείωση της αξίας των παγίων στην Ελλάδα, την οποία συνδέει με την «επιθετική» επέκταση της τράπεζας στην εγχώρια αγορά καταναλωτικών δανείων και επιχειρηματικών δανείων προς μικρές επιχειρήσεις.

Για την Τρ. Πειραιώς η Goldman Sachs υπογραμμίζει την έκθεσή της στα Βαλκάνια καθώς και στους τομείς των κατασκευών και της ναυτιλίας, ενώ το "προφίλ κινδύνου" της τράπεζας δεν αντικατοπτρίζεται πλήρως, σύμφωνα με τον οίκο, στην τιμή της μετοχής της.

Σε ό,τι αφορά τη Marfin Popular Bank η έκθεση του οίκου κάνει λόγο για "χαμηλή ορατότητα" στην προ προβλέψεων κερδοφορία και για "σημαντική" έκθεση σε "επικίνδυνους" κλάδους χορηγήσεων, τοποθετεί ωστόσο το συνολικό "προφίλ κινδύνου" της τράπεζας στα επίπεδα του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

CAPITAL.GR

Απώλειες 15% για την GM στην Φρανκφούρτη

Απώλειες 15% για την GM στην Φρανκφούρτη


Πτώση 15% εμφανίζουν στην Φρανκφούρτη οι μετοχές της General Motors, μετά την είδηση πως η "ομάδα κρούσης" του Αμερικανού προέδρου, Barack Obama, ζήτησε από τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Rick Wagoner, την παραίτηση του, αίτημα που ο Wagoner ικανοποίησε.

Παράλληλα, ξένα δημοσιεύματα, θέλουν τον Obama -που θα ανακοινώσει σήμερα τα επόμενα βήματα στα σχέδια αναδιάρθρωσης των αυτοκινητοβιομηχανιών- να δίνει παράταση 60 ημερών στην GM για την ολοκλήρωση του σχεδίου.

CAPITAL.GR

Με απώλειες 4,53% έκλεισε στο Τόκιο ο Nikkei

Με απώλειες 390,89 μονάδων, ποσοστό 4,53%, έκλεισε πριν από λίγο στο Χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei [.N225] 225, φθάνοντας στις 8.236,08 μονάδες.


NAFTEMPORIKI

Περί τα 15 δις εταιρικά ομόλογα δεξαμενή για τις τράπεζες για ρευστότητα

Περί τα 15 δις εταιρικά ομόλογα δεξαμενή για τις τράπεζες για ρευστότητα

Ακόμη και τα εταιρικά ομόλογα που κατέχουν οι τράπεζες θα μπορούν να τα χρησιμοποιούν ως εγγύηση στην ΕΚΤ ώστε να αντλούν ρευστότητα. Ακόμη δεν έχουν παρθεί οριστικές αποφάσεις αλλά αν ισχύσει το μέτρο αυτό είναι προφανές ότι οι ελληνικές τράπεζες θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν ένα μέρος από το χαρτοφυλάκιο εταιρικών ομολόγων που κυμαίνεται μεταξύ 14 με 15 δις ευρώ. Η Εθνική εμφανίζει χαρτοφυλάκιο εταιρικών ομολόγων 4 δις ευρώ η Eurobank 5 δις ευρώ η Alpha 3 δις η Πειραιώς πάνω από 1 δις ευρώ. Η ΕΚΤ από τον Φεβρουάριο έχει καταστήσει πιο αυστηρά τα κριτήρια με βάση τα οποία δέχεται ως εγγύηση assets του ενεργητικού των τραπεζών της Ευρώπης. Μόνο υψηλής ποιότητας δάνεια , καλυμμένες ομολογίες ή τιτλοποιήσεις επίσης ποιοτικών δανείων.

Οι τράπεζες σταδιακά εξαντλούσαν τα αποθέματα τους σε καλή ποιότητας δάνεια και ως εκ τούτου η ΕΚΤ αναζητούσε τρόπους ώστε να εξασφαλίσει μέσω νέων εγγυήσεων ότι θα παράσχει ρευστότητα στις τράπεζες.

Τα εταιρικά ομόλογα λοιπόν βρίσκονται στο επίκεντρο τόσο των τραπεζών όσο κυρίως των εταιρών. Πάντως το γεγονός ότι η ΕΚΤ υπάρχει πιθανότητα προσεχώς να δεχθεί ως εγγύηση για παροχή ρευστότητας εταιρικά ομόλογα αποδεικνύει ότι οι επιτελείς στην Κεντρική Τράπεζα διαβλέπουν ότι το εταιρικό ρίσκο αρχίζει να σταθεροποιείται.

REPORTER.GR

Αύξηση 8% ή 20 δις νέα δάνεια από τις τράπεζες το 2009 - Νέα μείωση επιτοκίων από ΕΚΤ

Αύξηση 8% ή 20 δις νέα δάνεια από τις τράπεζες το 2009 - Νέα μείωση επιτοκίων από ΕΚΤ

Μείωση των επιτοκίων κατά 0,50% από το 1,5% στο 1% στις 2 Απριλίου προβλέπουν η πλειοψηφία των αναλυτών από την ΕΚΤ. Τράπεζες όπως η HSBC, Commertzbank, RBS, BNP εκτιμούν ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ θα μειωθούν από το 1,5% στο 1%. Ωστόσο υπάρχει μικρή μερίδα ξένων επενδυτικών οίκων που εκτιμούν ότι η ΕΚΤ δεν θα προχωρήσει σε νέα αλλαγή της νομισματικής της πολιτικής.Η J P Morgan αναμένει να διατηρηθούν αμετάβλητα τα επιτόκια της ΕΚΤ. Το γεγονός είναι ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ ήδη βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το euribor 3 μηνών έχει υποχωρήσει στο 1,5% με προοπτική περαιτέρω πτώσης.

Το γεγονός ότι το euribor 3 μηνών έχει μειωθεί αισθητά αποδεικνύει ότι οι στρεβλώσεις όσον αφορά την ρευστότητα αρχίζουν να αποκαθίστανται. Βέβαια ακόμη η διατραπεζική αγορά χρήματος δεν βρίσκεται στα επίπεδα του παρελθόντος.

Ακόμη επικρατεί επιφυλακτικότητα μεταξύ των τραπεζών ωστόσο το βέβαιο είναι ότι σταδιακά οι παρελθούσες στρεβλώσεις μετριάζονται. Μια νέα μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ θα επιτρέψει στις τράπεζες να μειώσουν εκ νέου τα επιτόκια κυρίως στις καταθέσεις αλλά και στις χορηγήσεις.

Η μείωση των επιτοκίων έχει ως βασικό στόχο να τονώσει την κατανάλωση σε μια περίοδο μάλιστα που ο πληθωρισμός βαίνει μειούμενος. Για το 2009 στόχος των ελληνικών τραπεζών είναι να χορηγήσουν περίπου 20 δις ευρώ νέα δάνεια που αντιστοιχεί σε μια αύξηση περίπου 8%. Δηλαδή τα συνολικά υπόλοιπα στο τέλος του 2009 θα διαμορφωθούν στα δάνεια στα 270 δις ευρώ από 250 δις ευρώ στο τέλος του 2008.

Κάποιοι τραπεζίτες ποιοι απαισιόδοξοι εκτιμούν ότι η πιστωτική επέκταση θα κινηθεί μ ρυθμό 6% με 7% ενώ κάποιοι πιο αισιόδοξοι θα αυξηθεί με ρυθμό 10%. Το πιθανότερο σενάριο είναι τελικά τα δάνεια να αυξηθούν με ρυθμό 8% δηλαδή να χορηγηθούν 20 δις ευρώ νέα δάνεια.

REPORTER.GR

Κωστόπουλος και ξένο Fund αγοράζουν Alpha- Κινήσεις Βαρδινογιάννη στην Πειραιώς

Κωστόπουλος και ξένο Fund αγοράζουν Alpha- Κινήσεις Βαρδινογιάννη στην Πειραιώς


O Γιάννης Κωστόπουλος και ένα ξένο fund αγοράζουν επιθετικά το τελευταίο διάστημα μετοχές της Alpha bank και φέρονται να έχουν συγκεντρώσει επιπλέον 3% με 4% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας. Η κίνηση αυτή πυροδοτεί σενάρια και φήμες ωστόσο διαφαίνεται ότι βασικός στόχος είναι η στήριξη της μετοχής. Όπως έχει ήδη αποκαλύψει το «R» ο βασικός μέτοχος της Alpha bank ο Γ Κωστόπουλος ο οποίος επίσημα φέρεται να κατέχει το 11% της τράπεζας έχει αυξήσει το ποσοστό του στο 14% με 15% ίσως και υψηλότερα , με προφανή στόχο να στηρίξει την μετοχή και παράλληλα να δημιουργήσει ένα θετικότερο κλίμα στην αγορά. Ταυτόχρονα και ένας ξένος επενδυτής ,όχι όμως το ABP ή το Paramount αγοράζει συστηματικά καιφέρεται να κατέχει ποσοστό της τάξης του 3% με 3,5%. Με βάση ενδείξεις η κίνηση του Γ Κωστόπουλου να αγοράζει μετοχές Alpha δεν είναι ανεξάρτητη με την κίνηση του ξένου χαρτοφυλακίου το οποίο μεθοδικά αυξάνει την επενδυτική του θέση. Ουσιαστικά φαίνεται ότι από κοινού Κωστόπουλος και ξένος επενδυτής ενισχύουν τις θέσεις τους με βασικό στόχο να αυξήσουν τα ποσοστά τους και ταυτόχρονα να καλύψουν την προσφορά μετοχών. Ταυτόχρονα και το ολλανδικό fund ΑΒP με ποσοστό πέριξ του 5% το οποίο έχει αποκτήσει κοντά στα 21 με 22 ευρώ συνεχίζει ναπαραμένει μακροπρόθεσμος επενδυτής στην Alpha.

Ανάλογη τακτική ακολουθεί και το fund Paramountαπό το Qatar το οποίοέχει αποκτήσει το 4% της Alpha στα 18 ευρώ ανά μετοχή. Οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές όπως και σε όλες τις τράπεζες έχουν μειώσει τις επενδυτικές τους θέσεις εσχάτως. Στην Alpha bank οι ξένοι ελέγχουν ποσοστό πέριξ του 39% με 40% μετά τις τελευταίες αγορές από 46% το Φθινόπωρο του 2008 και 40% αρχές του 2009.

Στην Εθνική ο ξένοι κατέχουν ποσοστό κάτω από το 40% όταν τον Σεπτέμβριο του 2008 ήλεγχαν το 54% και στις αρχές του 2009 το 42,6%. Στην Eurobank οι ξένοι ελέγχουν κοντά στο 20% πλέον από 22% αρχές του 2009 και 27% από το Φθινόπωρο του 2008. Στην Πειραιώς η συμμετοχή των ξένων έχει υποχωρήσει στο 30% από 36% λίγους μήνες νωρίτερα. Στην Κύπρου το ποσοστό των ξένων έχει υποχωρήσει στο 23% περίπου από 25% αρχές του 2009 και 35% το καλοκαίρι του 2008. Στην ΑΤΕ οι ξένοι ελέγχουν ποσοστό κάτω από 5% περίπου 4% από 10% 8 μήνες νωρίτερα.

Οι κινήσεις Βαρδινογιάννη

Οι συνεχείς πωλήσεις μετοχών της Πειραιώς από τον Ιωάννη Βαρδινογιάννη οι οποίες κορυφώθηκαν με την πώληση 1 εκατ μετοχών προκάλεσανερωτηματικά.

Δεν είναι τυχαίο ότι το τελευταίο διάστημα έχει διακινηθεί το 0,5% της τράπεζας μόνο από τον Ι Βαρδινογιάννη οποίος είναι αντιπρόεδρος στον όμιλο. Όμως σύμφωνα με απολύτως αξιόπιστες πληροφορίες οι κινήσεις αυτές ενός εκ των βασικών μετόχων της Πειραιώς δεν κρύβουν παρασκήνιο. Η πραγματικότητα είναι ότι πωλητής είναι ο Βαρδινογιάννης και αγοραστής είναι η οικογένεια Βαρδινογιάννη. Ουσιαστικά πραγματοποιούνταικινήσεις αναδιάρθρωσης του χαρτοφυλακίου μετοχών του Γ Βαρδινογιάννη σε ενδοικογενειακό επίπεδο. Επίσης είναι σημαντικό να τονιστεί ότι οι βασικοί μέτοχοι της Πειραιώς και ειδικά η οικογένεια Βαρδινογιάννη η οποία κατέχει ποσοστό της τάξης του 5% με 6% περίπου πέραν των αναδιαρθρώσεων δεν έχουν πωλήσει αλλά αντιθέτως στηρίζουν την Πειραιώς.

Σταθερά και ο Λάτσης

Με ποσοστό που αγγίζει το 45% εμφανίζεται να ελέγχει στην Eurobank άμεσα και έμμεσα η οικογένεια Λάτση μέσω του EFG Group. Σε αυτή την περίοδο της κρίσης αύξησε το ποσοστό της εξέλιξη που αποδεικνύει ότι υποστηρίζειέμπρακτα την επένδυση του στην Ελλάδα. Συν τοις άλλοις συμμετείχε και στην αύξηση κεφαλαίου των 1,25 δις ευρώ με κοινές μετοχές.

REPORTER.GR

Ελλάδα: Κι ένα και δύο και τρία αυτοκίνητα…

Πέντε δισεκατομμύρια ευρώ έχουμε δανειστεί από τις τράπεζες για να αγοράσουμε αυτοκίνητα. Όσα χρήματα, δηλαδή, μάζεψε ο κ. Βγενόπουλος στη MIG και έγινε είδηση στα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Οι πύλες της Κόλασης είναι ανοικτές για να εξοφλήσουν τη ματαιοδοξία μας...

Η ελληνική αγορά αυτοκινήτου ζει δύσκολες μέρες. Η τεράστια πτώση στις πωλήσεις, σε συνδυασμό με τις μεγάλες δανειακές υποχρεώσεις των εμπόρων δημιουργούν ένα εφιαλτικό περιβάλλον. Ο κλάδος του αυτοκινήτου είναι ο πρώτος που καλείται να πληρώσει, στη χώρα μας, τις συνέπειες της κρίσης.

Κι όμως! Αυτό το οποίο συμβαίνει σήμερα στην αγορά αυτοκινήτου δεν έχει τα αίτια του στην οικονομική κρίση. Η κρίση ήταν η αφορμή. Η αιτία, κατά την άποψή μας, θα πρέπει να αναζητηθεί στην καταναλωτική μανία των τελευταίων ετών. Η αγορά ενός καινούργιου αυτοκινήτου ήταν (και εξακολουθεί να είναι) για τον Έλληνα απόδειξη οικονομικής και κοινωνικής ανέλιξης.

Χιλιάδες νέα μοντέλα πλημμύρισαν τους δρόμους, ενώ η κάθε ελληνική οικογένεια έχει περισσότερα από ένα αυτοκίνητα. Οι πωλήσεις πολυτελών αυτοκινήτων σημείωναν χρόνο με τον χρόνο όλο και νέα ρεκόρ, κάνοντας, ίσως, όσους ξένους δεν ξέρουν να έχουν την αίσθηση ότι η Ελλάδα είναι μία αρκετά πλούσια χώρα.

Αυτοκίνητα με 30.000 -50.000 χιλιόμετρα έφτασαν να θεωρούνται «άχρηστα» και να αλλάζονται άρον – άρον, όταν είναι γνωστό στους επαΐοντες ότι οι θεωρίες αυτές εξυπηρετούν μόνο και μόνο την ίδια την βιομηχανία του κλάδου.

Αρκετές μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού ακολούθησαν μία πολιτική «υποχρεωτικών πωλήσεων» για τις ελληνικές αντιπροσωπείες. Για να διατηρήσει κάποιος το προνόμιο του «επίσημου αντιπροσώπου» θα έπρεπε να αγοράζει από την βιομηχανία έναν ελάχιστο αριθμό αυτοκινήτων. Κι όσο αυτά τα αυτοκίνητα πουλιόντουσαν, όλα ήταν ωραία και καλά. Όταν, όμως, άρχισε η πτώση στις πωλήσεις, τα απούλητα καινούργια αυτοκίνητα και τα μεταχειρισμένα που προερχόντουσαν από τις ανταλλαγές, άρχισαν να πνίγουν τις εμπορικές επιχειρήσεις.

Το τραπεζικό σύστημα έχει κι αυτό τις δικές του ευθύνες. Άνοιξε τους κρουνούς της χρηματοδότησης για κάθε έναν, όταν στο παρελθόν βρισκόμασταν στο ακριβώς αντίθετο άκρο. Ό,τι έγινε στην Αμερική με τα στεγαστικά δάνεια, έγινε εδώ με τα δάνεια των αυτοκινήτων.

Πέντε δισεκατομμύρια ευρώ είναι ένα μεγάλο ποσό, το οποίο, όμως, δεν μπορεί να βουλιάξει την Οικονομία. Βουλιάζει, πάντως, έναν ολόκληρο κλάδο. Κι απ’ ό,τι φαίνεται είμαστε ακόμη στην αρχή…

Οι τράπεζες θα υποχρεωθούν στο τέλος να επιλέξουν μία από τις δύο οδούς: Ή να εξαγοράσουν τις εμπορικές επιχειρήσεις για να μη χάσουν τα λεφτά τους ή να εγγράψουν μία μεγάλη επισφάλεια στους ισολογισμούς τους. Μάλλον θα προτιμήσουν το πρώτο σενάριο, τουλάχιστον για κάποιες μεγάλες εταιρείες του κλάδου. Ήδη, οι πληροφορίες υποστηρίζουν ότι δύο τράπεζες βρίσκονται ήδη πολύ κοντά στη σύναψη... «στρατηγικής συμμαχίας» με αντίστοιχους εμπόρους. Από εκεί και πέρα, δεν μας μένει άλλο από το να προσφέρουν οι τράπεζες μαζί με ένα στεγαστικό δάνειο και ένα αυτοκίνητο δώρο...

Κάποιοι προβάλλουν ως λύση ένα νέο κρατικό πρόγραμμα απόσυρσης. Πρόκειται για την απόλυτη τρέλα! Το να ζητήσουμε, δηλαδή, από το κράτος, από τον φορολογούμενο, να χρηματοδοτήσει την σωτηρία ενός εμπορικού κλάδου. Κι έστω ότι το κάνει. Πόσα ακόμη αυτοκίνητα μπορούν να αγοραστούν σε αυτή τη χώρα για να μπορούν οι εισαγωγικές εμπορικές εταιρείες να είναι κερδοφόρες;

Αλήθεια, στο εξωτερικό, στη Γερμανία για παράδειγμα, πόσα καταστήματα πώλησης καινούργιων ή μεταχειρισμένων αυτοκινήτων αντιστοιχούν στους κατοίκους; Εδώ, στη μικρή Ελλάδα, όπου κι αν γυρίσεις το πρόσωπό σου θα πέσεις πάνω σε μία «αντιπροσωπεία» ή σε μία μάντρα. Μαντρώσαμε τα όνειρα μας σε ένα ακόμη τραπεζικό δάνειο και πιστέψαμε ότι τέσσερεις τροχοί θα έφταναν για να ταξιδεύσουν μακριά τις αγωνίες μας. Πιστέψαμε σε μία πλάνη και ήταν λάθος μας. Ακόμη, όμως, μεγαλύτερο ήταν το λάθος όσων εξέθρεψαν την πλάνη μας. Σήμερα, απλά, έφτασε η ώρα του λογαριασμού…


CAPITAL.GR

Αποκαλυπτήρια για τους τρεις "μεγάλους" των κατασκευών

Αποκαλυπτήρια για τους τρεις "μεγάλους" των κατασκευών


Αντέχουν στην κρίση μεν, αλλά βρίσκονται αντιμέτωπες με στενότερα περιθώρια κέρδους λόγω της οικονομικής κρίσης. Ο λόγος για τις τρεις μεγαλύτερες ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες, την Ελλάκτωρ, την J&P Άβαξ και τη ΓEK ΤΕΡΝΑ, οι οποίες, σύμφωνα με την πλειονότητα των αναλυτών αναμένεται να εμφανίσουν μειωμένη κερδοφορία για το σύνολο του 2008. Ωστόσο, «ασπίδα προστασίας» των τριών μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων απέναντι στην κρίση αποτελεί η ενεργή συμμετοχή τους σε μεγάλα δημόσια έργα και το υψηλό ανεκτέλεστο, ύψους 10 δισ. ευρώ, που διαθέτουν.

Σύμφωνα με έκθεση της Proton Bank, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων των τριών ομίλων ανέρχεται στα 4,9 δισ. ευρώ για την Ελλάκτωρ, στα 2,7 δισ. ευρώ για την J&P Άβαξ και στα 1,9 δισ. για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με το μέσο περιθώριο κέρδους προ φόρων και τόκων (EBIT) για τα συγκεκριμένα έργα να ανέρχεται στο 4%-5%. Όσον αφορά το περιθώριο EBIT των υπό εκτέλεση έργων, όπως επισημαίνεται σε σχετική έκθεση, ενδέχεται να βελτιωθεί, εξαιτίας της υποχώρησης των τιμών πετρελαίου και χάλυβα.

Παράλληλα, η αύξηση του κόστους του δανεισμού προκαλεί στις κατασκευαστικές κραδασμούς, οι οποίοι φαίνεται να απορροφούνται από τη δραστηριότητα τους σε τομείς ανθεκτικούς, όπως οι παραχωρήσεις και οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) που ανθίστανται στην οικονομική επιβράδυνση.

Στα top pick της Proton Bank συγκαταλέγεται η Ελλάκτωρ (θα ανακοινώσει τα ετήσια αποτελέσματα του 2008 στις 31/1), λόγω της ποιότητας του χαρτοφυλάκιού της και του εύρωστου ισολογισμού της, ενώ οι αναλυτές αποδίδουν σύσταση «outperform» στα τρία κατασκευαστικά blue chips (εταιρείες υψηλής κεφαλαιοποίησης), τα οποία ανακοινώνουν αύριο τα οικονομικά τους μεγέθη. Οι αναλυτές της Proton εκτιμούν πως η καθαρή κερδοφορία του ομίλου θα υποχωρήσει κατά 29,3%, διαμορφούμενη στα 91,9 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο τετάρτου τετραμήνου, ο τζίρος της κατασκευαστικής αναμένεται να ενισχυθεί κατά 51,9%, στα 423,2 εκατ. ευρώ, από 278,6 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τετράμηνο του 2007, με τα έσοδα από την Αττική Οδό (ενοποιήθηκε για λιγότερο από ένα μήνα στα μεγέθη του δ’ τριμήνου του ‘07) να ανέρχονται στα 65,9 εκατ. ευρώ. Η κατασκευαστική αναμένεται να διανείμει μέρισμα ύψους 0,15 ευρώ, ανά μετοχή, με απόδοση 3,8%.

Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του πρακτορείου Bloomberg εκτιμούν πως ο κύκλος εργασιών της Ελλάκτωρ θα διευρυνθεί, κατά τη χρήση του 2008, κατά 77%, στα 1,6 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) θα ενισχυθούν κατά 162%, ήτοι στα 283,4 εκατ. ευρώ. Η μείωση των περιθωρίων κέρδους και η αύξηση του κόστους χρηματοδότησης συνιστούν τους βασικότερους κινδύνους που αντιμετωπίζει ο όμιλος, σύμφωνα με την Proton. Επίσης, δεδομένου ότι το Δημόσιο αποτελεί το βασικό πελάτη της εταιρείας, οι επιδόσεις της είναι αλληλένδετες με πιθανή τροποποίηση της διαδικασίας πλειοδοσίας ή ενδεχόμενη αλλαγή του κυβερνώντος κόμματος. Ανοδικό ρίσκο (upside risk) για τον όμιλο παρουσιάζει η αύξηση του ανεκτέλεστου, εξαιτίας συμμετοχής του σε, μεγάλης κλίμακας, έργα υποδομής, ενώ ενδεχόμενη αδειοδότηση της εξόρυξης των ορυχείων της Hellas Gold θα λειτουργήσει ευνοϊκά για την κατασκευαστική που συμμετέχει σε πάγια της Hellas Gold. «Upside risk» συνιστούν και τα έργα αιολικής ενέργειας που σχεδιάζει η Ελλάκτωρ, σε περίπτωση που αυτά τύχουν αδειοδότησης.

Σε ό,τι αφορά την J&P Άβαξ (στις 31/3 η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2008), για κάμψη της καθαρής κερδοφορίας του ομίλου κατά 20,1%, στα 20,3 εκατ. ευρώ από 25,4 εκατ. ευρώ το 2007, κάνει λόγο η Proton Bank. Παράλληλα, ο κύκλος εργασιών της εισηγμένης, εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί, σε ετήσια βάση, κατά 34,7%, ήτοι στα 920,2 εκατ. ευρώ (από 683,3 εκατ. ευρώ το 2007), λόγω ανάληψης δημόσιων έργων, με την κατασκευή των νέων αυτοκινητοδρόμων (Κόρινθος – Πάτρα – Πύργος και Μαλιακός – Κλειδί) να έχει μόλις ξεκινήσει.

Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή, τα EBITDA της κατασκευαστικής εκτιμάται πως θα διαμορφωθούν για το 2008 στα 49,5 εκατ. ευρώ, έναντι 37 εκατ. ευρώ το 2007 και το αντίστοιχο περιθώριο θα ανέλθει στο 5,4%. Ο όμιλος αναμένεται να διανείμει ακαθάριστο μέρισμα 0,10 ευρώ ανά μετοχή, με απόδοση 5,6%. Πέραν της συρρίκνωσης των περιθωρίων κέρδους που αποτελεί ίδιον του κλάδου, η J&P Άβαξ ενδέχεται να αντιμετωπίσει δυσκολίες, ως προς την ανανέωση του ανεκτέλεστού της, εξαιτίας της τρέχουσας δυσμενούς συγκυρίας, ενώ συντηρητικές παραμένουν οι εκτιμήσεις που αφορούν τη συμμετοχή σε καινούργιες παραχωρήσεις.

Υποχώρηση κατά 39,7%, στα 22,6 εκατ. ευρώ εκτιμούν οι αναλυτές της Proton ότι θα καταγράψει η καθαρή κερδοφορία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (στις 30/3 η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2008), για τη χρήση του 2008 (από 37,5 εκατ. ευρώ το 2007). Αντίθετα, ο κύκλος εργασιών της εισηγμένης εκτιμάται πως θα ενισχυθεί κατά 41,0%, στα 628,9 εκατ. ευρώ, έναντι 446,1 εκατ. ευρώ το 2007, με 5,5 εκατ. ευρώ και 5,9 εκατ. ευρώ να προέρχονται από παραχωρήσεις και ακίνητη περιουσία αντίστοιχα. Τα EBITDA της περυσινής χρήσης αναμένεται να ανέλθοθν στα 86,7 εκατ. ευρώ από 90,3 εκατ. ευρώ το 2007, ενώ το μέρισμα εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 0,12 ευρώ ανά μετοχή.

Η ανυπαρξία σαφούς νομοθετικού πλαισίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τα γραφειοκρατικά εμπόδια που ενδεχομένως καθυστερήσουν την υλοποίηση των projects της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συνιστούν μέρος των κινδύνων που αντιμετωπίζει η εταιρεία. Ωστόσο, ρόλο upside risk για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ παρουσιάζει η απόκτηση περισσότερων αδειών για την κατασκευή θερμικών εργοστασίων και έργων ΑΠΕ σε Ελλάδα και εξωτερικό, εξέλιξη που θα επιτρέψει στον όμιλο να υλοποιήσει τους στόχους που είχε θέσει αναφορικά με το μέγεθος των MW.

CAPITAL.GR

Γερμανία: Πρώτο βήμα για πλήρη εθνικοποίηση της Hypo Real Estate

Γερμανία: Πρώτο βήμα για πλήρη εθνικοποίηση της Hypo Real Estate

Αρχικό μερίδιο 8,7% αναλαμβάνει η γερμανική κυβέρνηση στην προβληματική τράπεζα Hypo Real Estate, πραγματοποιώντας το πρώτο βήμα προς την πλήρη εθνικοποίησή της.

Η συμμετοχή της γερμανικής κυβέρνησης πραγματοποιείται αφότου η Hypo Real Estate ανακοίνωσε μεγαλύτερες του αναμενομένου ζημίες, ύψους 5,375 δισ. ευρώ (7,21 δισ. δολάρια) για το οικονομικό έτος 2008, προβλέποντας αρνητικά αποτελέσματα για δύο ακόμη χρόνια τουλάχιστον.

Σύμφωνα με τη γερμανική τράπεζα, η κρατική στήριξη είναι απαραίτητη ώστε να αντεπεξέλθει στις προϋποθέσεις συγκέντρωσης κεφαλαίων. Η Hypo Real Estate είχε ήδη εξασφαλίσει κρατικές εγγυήσεις, που ξεπερνούν τα 100 δισ. ευρώ.

Η Hypo Real Estate είχε διασωθεί από τη γερμανική κυβέρνηση, στο πλαίσιο των προσπαθειών προστασίας της εγχώριας αγοράς καλυμμένων ομολογιών, μιας από τις μεγαλύτερες στον κόσμο.

Το γερμανικό ταμείο Soffin -η σύσταση του οποίου αποσκοπούσε στη διάσωση του τραπεζικού τομέα- θα αποκτήσει 20 εκατ. μετοχές της Hypo Real Estate, συνολικής αξίας 60 εκατ. ευρώ, προχωρώντας στη συνέχεια στην εθνικοποίησή της.

NAFTEMPORIKI

Κρατικά κεφάλαια στην τράπεζα Caja Castilla la Mancha

Κρατικά κεφάλαια στην τράπεζα Caja Castilla la Mancha

Σανίδα σωτηρίας στην τράπεζα Caja Castilla la Mancha (CCM) αποφάσισε να προσφέρει η ισπανική κυβέρνηση.

Οπως ανακοινώθηκε, η κεντρική τράπεζα της χώρας θα διοχετεύσει κεφάλαια στο δοκιμαζόμενο περιφερειακό χρηματοπιστωτικό οργανισμό και θα αντικαταστήσει τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του. Πρόκειται για το πρώτο σχέδιο διάσωσης τράπεζας στην Ισπανία.

Ο ισπανικός χρηματοπιστωτικός τομέας είχε αποφύγει μέχρι στιγμής τους ισχυρούς κλυδωνισμούς, καθώς το ρυθμιστικό πλαίσιο απαγορεύει τις επενδύσεις τραπεζών σε σύνθετα χρεόγραφα εξασφαλισμένα με υποθήκες.

Ωστόσο, πολλές ισπανικές τράπεζες έχουν μεγάλη έκθεση στην αγορά ακινήτων της χώρας, η οποία έρχεται αντιμέτωπη με μια βαθύτατη κρίση.

Οι μη εισηγμένες τράπεζες, που έχουν στενούς δεσμούς με τις περιφερειακές κυβερνήσεις, όπως η CCM, θεωρούνται ως οι πλέον ευάλωτες στην κρίση.

NAFTEMPORIKI

Ιαπωνία: Μείωση της βιομηχανικής παραγωγής

Ιαπωνία: Μείωση της βιομηχανικής παραγωγής

Πτωτικά για πέμπτο μήνα κινήθηκε τον Φεβρουάριο η βιομηχανική παραγωγή στην Ιαπωνία, το μακροβιότερο χρονικό διάστημα από το 2001, καθώς οι εξαγωγές κατέρρευσαν.

Η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε 9,4% από τον Ιανουάριο, όταν είχε υποχωρήσει στο ποσοστό ρεκόρ του 10,2%, ανακοίνωσε σήμερα το ιαπωνικό υπουργείο Εμπορίου στο Τόκιο. Τα αποθέματα μειώθηκαν απροσδόκητα κατά 4,2%.

Οι εταιρείες που ερωτήθηκαν είπα ότι θα αυξήσουν την παραγωγή τον Μάρτιο και τον Απρίλιο καθώς αρχίζουν να αποκαθιστούν τα αποθέματά τους καθώς αυτά μειώθηκαν αφού η ζήτηση εξανεμίστηκε. Διεθνώς οι βιομηχανίες μειώνουν τα αποθέματά τους, σημάδι ότι η παραγωγή ενδέχεται να αυξηθεί αργότερα μέσα στο έτος, ανακουφίζοντας την παγκόσμια οικονομία που συρρικνώνεται για πρώτη φορά σε έξι δεκαετίες.

Το γιέν [JPY=X] διαπραγματεύθηκε στα 98,15 ανά δολάριο στις 10:16 π.μ. στο Τόκιο από 98,08 πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων. Το νόμισμα οδεύει να κλείσει το τρίμηνο με τις χειρότερες επιδόσεις από τις αντίστοιχες το 2001 καθώς η δεύτερη σε μέγεθος οικονομία του κόσμου συρρικνώνεται ταχύτερα από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Στο Χρηματιστήριο ο δείκτης Nikkei [.N225] 225 υποχώρησε 1,2%.

Οι ιαπωνικές εξαγωγές συρρικνώθηκαν κατά 49,4% - επίπεδα ρεκόρ - τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος καθώς οι πωλήσεις αυτοκινήτων και ηλεκτρονικών εξανεμίστηκαν. H Toyota Motor Corp. που προβλέπει ότι θα εμφανίσει ζημίες για πρώτη φορά σε πέντε δεκαετίες, σχεδιάζει χιλιάδες περικοπές θέσεων εργασίας και μείωση της εγχώριας παραγωγής κατά το ήμισυ αυτό το τρίμηνο.


NAFTEMPORIKI

General Motors Chief Rick Wagoner Said to Step Down

General Motors Chief Rick Wagoner Said to Step Down

March 29 (Bloomberg) -- General Motors Corp. Chief Executive Officer Rick Wagoner will step down after more than eight years running the largest U.S. automaker, people familiar with the situation said.

The people, who asked not to be named because the announcement hasn’t been made, didn’t give a reason why Wagoner, 56, is leaving the job. Wagoner said March 19 that he didn’t plan to resign.

The departure of Wagoner comes as President Barack Obama prepares an address tomorrow morning on his plans for the future of the U.S. auto industry. GM is surviving on $13.4 billion in U.S. loans and is asking for as much as $16.6 billion in additional aid to survive.

Wagoner, who has been lampooned in Saturday Night Live skits and vilified for his central role in the auto-industry collapse, said March 19 that the hadn’t been asked by the government or his own board to resign and his plan is to finish the restructuring.

“I do it because it’s important and I feel like I have a responsibility to do it,” Wagoner said. “I plan to stay here until we get things well in shape and on track and beyond that, we’ll see.”

BLOOMBERG
Share |