Monday, March 30, 2009

Αύξηση 8% ή 20 δις νέα δάνεια από τις τράπεζες το 2009 - Νέα μείωση επιτοκίων από ΕΚΤ

Αύξηση 8% ή 20 δις νέα δάνεια από τις τράπεζες το 2009 - Νέα μείωση επιτοκίων από ΕΚΤ

Μείωση των επιτοκίων κατά 0,50% από το 1,5% στο 1% στις 2 Απριλίου προβλέπουν η πλειοψηφία των αναλυτών από την ΕΚΤ. Τράπεζες όπως η HSBC, Commertzbank, RBS, BNP εκτιμούν ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ θα μειωθούν από το 1,5% στο 1%. Ωστόσο υπάρχει μικρή μερίδα ξένων επενδυτικών οίκων που εκτιμούν ότι η ΕΚΤ δεν θα προχωρήσει σε νέα αλλαγή της νομισματικής της πολιτικής.Η J P Morgan αναμένει να διατηρηθούν αμετάβλητα τα επιτόκια της ΕΚΤ. Το γεγονός είναι ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ ήδη βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το euribor 3 μηνών έχει υποχωρήσει στο 1,5% με προοπτική περαιτέρω πτώσης.

Το γεγονός ότι το euribor 3 μηνών έχει μειωθεί αισθητά αποδεικνύει ότι οι στρεβλώσεις όσον αφορά την ρευστότητα αρχίζουν να αποκαθίστανται. Βέβαια ακόμη η διατραπεζική αγορά χρήματος δεν βρίσκεται στα επίπεδα του παρελθόντος.

Ακόμη επικρατεί επιφυλακτικότητα μεταξύ των τραπεζών ωστόσο το βέβαιο είναι ότι σταδιακά οι παρελθούσες στρεβλώσεις μετριάζονται. Μια νέα μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ θα επιτρέψει στις τράπεζες να μειώσουν εκ νέου τα επιτόκια κυρίως στις καταθέσεις αλλά και στις χορηγήσεις.

Η μείωση των επιτοκίων έχει ως βασικό στόχο να τονώσει την κατανάλωση σε μια περίοδο μάλιστα που ο πληθωρισμός βαίνει μειούμενος. Για το 2009 στόχος των ελληνικών τραπεζών είναι να χορηγήσουν περίπου 20 δις ευρώ νέα δάνεια που αντιστοιχεί σε μια αύξηση περίπου 8%. Δηλαδή τα συνολικά υπόλοιπα στο τέλος του 2009 θα διαμορφωθούν στα δάνεια στα 270 δις ευρώ από 250 δις ευρώ στο τέλος του 2008.

Κάποιοι τραπεζίτες ποιοι απαισιόδοξοι εκτιμούν ότι η πιστωτική επέκταση θα κινηθεί μ ρυθμό 6% με 7% ενώ κάποιοι πιο αισιόδοξοι θα αυξηθεί με ρυθμό 10%. Το πιθανότερο σενάριο είναι τελικά τα δάνεια να αυξηθούν με ρυθμό 8% δηλαδή να χορηγηθούν 20 δις ευρώ νέα δάνεια.

REPORTER.GR

No comments:

Share |