Monday, March 30, 2009

JP Morgan: Το «pause» στο ράλι είναι ευκαιρία για αγορές μετοχών

JP Morgan: Το «pause» στο ράλι είναι ευκαιρία για αγορές μετοχών

Το ριμπάουντ των μετοχών εξαντλήθηκε; Oχι, απαντά η JP Morgan σε σημερινό report της με τίτλο «Is the bounce exhausted? Bumpy, but buy on dips», σημειώνοντας πως ενώ θα υπάρξει μία μικρή διόρθωση στην ευρωπαϊκή αγορά στο επόμενο διάστημα, αυτό θα αποτελέσει το επόμενο σήμα εισόδου στις μετοχές. Μετά το ράλι των τελευταίων εβδομάδων, ο διεθνής οίκος εξετάζει τους πιθανούς καταλύτες οι οποίοι μπορεί να οδηγήσουν σε οπισθοχώρηση της αγοράς.

Kαταλύτης πρώτος: Αποτελέσματα α' τριμήνου - Με την φάση της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του α ‘τριμήνου να αναμένεται προσεχώς και την πιθανότητα να αποδειχθεί χειρότερη από αυτήν των αποτελεσμάτων του δ΄τριμήνου του 2008, πολύ ίσως πιστεύουν πως θα δούμε σημαντική διόρθωση στις μετοχές. Ο διεθνής οίκος όμως εκτιμά πως η απάντηση της αγοράς αυτήν την φορά θα είναι πιο θετική.

Καταλύτης δεύτερος: Εκδόσεις δικαιωμάτων - Πολλές εταιρείες θα εκμεταλλευτούν την πρόσφατη σταθεροποίηση και πολλοί φοβούνται πως οι εκδόσεις δικαιωμάτων θα πνίξουν την αγορά. Ωστόσο σύμφωνα με την JP Morgan, αυτό το στέγνωμα της ρευστότητας θα εξαλειφθεί από την σημαντική αύξηση των ροών των funds προς τις μετοχές, κάτι που παραδοσιακά συμβαίνει μετά από έντονες ανοδικές κινήσεις των αγορών.

Kαταλύτης τρίτος : Μακροοικονομικά στοιχεία -Η αδυναμία της αγoράς εργασίας αναμένεται από πολλούς να κάνει τους καταναλωτές να προκαλέσουν μία ακόμη καθοδική φάση στην αγορά. Ολα τα προηγούμενα ριμπάουντ της αγοράς απέτυχαν γιατί τα μάκρο μπήκαν στο προσκήνιο. Αυτή τη φορά όμως τα πράγματα θα είναι διαφορετικά και η ζήτηση δεν θα επιστρέψει στην πρόσφατη αδυναμία της. Δείκτης κλειδί είναι ο ISM που ανακοινώνεται την 1η Απριλίου.

Καταλύτης τέταρτος: Το sell-off στην αγορά ομολόγων – αυτό δεν έχει να κάνει ( όπως συνήθως ) με την πιθανή αύξηση του πληθωρισμού, αλλά με την υπερβολική έκδοση ομολόγων από διάφορες κυβερνήσεις οι οποίες όμως έχουν χάσει πιστοληπτική τους αξιοπιστία κι έτσι έχει χαθεί η επενδυτική εμπιστοσύνη σε αυτές. Πάντως σύμφωνα με τον διεθνή οίκο δεν αναμένεται αυτό να «χτυπήσει» τις μετοχές.

Καταλύτης πέμπτος : Ανησυχίες για αποπληθωρισμό και πληθωρισμό. Η JP Morgan εκτιμά πως δεν αναμένεται να υπάρξει κάποια γρήγορη αλλαγή του κλίματος και να μπούμε σε ένα περιβάλλον αποπληθωρισμού ή υπερ-πληθωρισμού, σύντομα. Η περίοδος μετάβασης θα είναι αργή και θα καταλήξουμε σε μία χαμηλή και σταθερή υποχώρηση του πληθωρισμού, που θα είναι και το καταλληλότερο περιβάλλον για την ανοδική πορεία των μετοχών.

Τέλος, η τεχνική ανάλυση δεν στηρίζει το ενδεχόμενο σημαντικής διόρθωσης στις μετοχές καθώς οι τεχνικοί δείκτες έχουν μπει πλέον σε υπερπουλημένα επίπεδα.

Οι έξι αυτοί καταλαύτες μπορεί να οδηγήσουν σε ένα «πάγωμα» του πρόσφατου ράλι όμως ο διεθνής οίκος τονίζει πως δεν αναμένονται νέα χαμηλά για τις μετοχές και πως οποιαδήποτε οπισθοχώρηση της αγοράς θα πρέπει να αποτελεί ευκαιρία για είσοδο στις μετοχές.Οπως τονίζει μπαίνουμε στην φάση των «αγορών στις βουτιές της αγοράς». Εξάλλου, υπάρχουν πάρα πολλά υποστηρικτικά για τις μετοχές σημάδια όπως τα σημάδια «ζώής» της αμερικάνικης αγοράς κατοικίας, τα σημάδια σταθεροποίησης στο μακροοικονομικό μέτωπο, οι ενδείξεις πως το αμερικάνικο σχέδιο διάσωσης έχει αρχίσει και λειτουγεί θετικά για τις αγορές και οι αποτιμήσεις των μετοχών είναι ακόμη πάρα πολύ ελκυστικές.

REPORTER.GR

No comments:

Share |