Monday, March 30, 2009

Περί τα 15 δις εταιρικά ομόλογα δεξαμενή για τις τράπεζες για ρευστότητα

Περί τα 15 δις εταιρικά ομόλογα δεξαμενή για τις τράπεζες για ρευστότητα

Ακόμη και τα εταιρικά ομόλογα που κατέχουν οι τράπεζες θα μπορούν να τα χρησιμοποιούν ως εγγύηση στην ΕΚΤ ώστε να αντλούν ρευστότητα. Ακόμη δεν έχουν παρθεί οριστικές αποφάσεις αλλά αν ισχύσει το μέτρο αυτό είναι προφανές ότι οι ελληνικές τράπεζες θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν ένα μέρος από το χαρτοφυλάκιο εταιρικών ομολόγων που κυμαίνεται μεταξύ 14 με 15 δις ευρώ. Η Εθνική εμφανίζει χαρτοφυλάκιο εταιρικών ομολόγων 4 δις ευρώ η Eurobank 5 δις ευρώ η Alpha 3 δις η Πειραιώς πάνω από 1 δις ευρώ. Η ΕΚΤ από τον Φεβρουάριο έχει καταστήσει πιο αυστηρά τα κριτήρια με βάση τα οποία δέχεται ως εγγύηση assets του ενεργητικού των τραπεζών της Ευρώπης. Μόνο υψηλής ποιότητας δάνεια , καλυμμένες ομολογίες ή τιτλοποιήσεις επίσης ποιοτικών δανείων.

Οι τράπεζες σταδιακά εξαντλούσαν τα αποθέματα τους σε καλή ποιότητας δάνεια και ως εκ τούτου η ΕΚΤ αναζητούσε τρόπους ώστε να εξασφαλίσει μέσω νέων εγγυήσεων ότι θα παράσχει ρευστότητα στις τράπεζες.

Τα εταιρικά ομόλογα λοιπόν βρίσκονται στο επίκεντρο τόσο των τραπεζών όσο κυρίως των εταιρών. Πάντως το γεγονός ότι η ΕΚΤ υπάρχει πιθανότητα προσεχώς να δεχθεί ως εγγύηση για παροχή ρευστότητας εταιρικά ομόλογα αποδεικνύει ότι οι επιτελείς στην Κεντρική Τράπεζα διαβλέπουν ότι το εταιρικό ρίσκο αρχίζει να σταθεροποιείται.

REPORTER.GR

No comments:

Share |