Monday, March 30, 2009

G. Sachs: Yποβαθμίζει συστάσεις για τέσσερις ελληνικές τράπεζες

G. Sachs: Yποβαθμίζει συστάσεις για τέσσερις ελληνικές τράπεζες


Στην υποβάθμιση των συστάσεων επί των μετοχών της Eθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, της ΑΤΕbank, της Τρ. Πειραιώς και της Marfin Popular Bank προχώρησε η Goldman Sachs.

Όπως προκύπτει από έκθεση του οίκου, η Goldman Sachs αναθεώρησε καθοδικά τη σύσταση για τη μετοχή της Εθνικής σε "neutral" από "buy", της ΑΤΕbank σε "sell" από "neutral", της Τρ. Πειραιώς σε “sell” από "neutral" εντάσσοντάς τη παράλληλα στη σχετική conviction list και, για τη μετοχή της Marfin Popular Bank σε "neutral" από "buy".

Για την Εθνική Τράπεζα η έκθεση αναφέρει ότι έχουν διατηρηθεί σταθεροί ρυθμοί ανάπτυξης και ανθεκτική κερδοφορία κατά τα πρώτα στάδια της κρίσης. Η τράπεζα, σύμφωνα με τον οίκο, παραμένει καλά τοποθετημένη από άποψη κινδύνου, διαθέτει χαμηλή μόχλευση και ικανοποιητική κεφαλαιακή θέση. Ωστόσο, όπως σημειώνεται, η πρόσφατη συρρίκνωση της κεφαλαιακής της βάσης λόγω -μεταξύ άλλων- προσαρμογών των αποθεματικών της σε συνάλλαγμα δείχνει ότι η τράπεζα δεν έχει «ανοσία» απέναντι στην κρίση.

Για την ATEBank, η Goldman Sachs επισημαίνει τη μεγάλη έκθεση της τράπεζας στον κλάδο τη λιανικής και τους περιορισμούς στην πολιτική ανατιμολόγησης, ενώ εντοπίζει ως βασικές πηγές ανησυχίας την αναμενόμενη «μεγάλη πίεση» στα καθαρά έσοδα από τόκους το 2009 και την έκθεση απέναντι στη μείωση της αξίας των παγίων στην Ελλάδα, την οποία συνδέει με την «επιθετική» επέκταση της τράπεζας στην εγχώρια αγορά καταναλωτικών δανείων και επιχειρηματικών δανείων προς μικρές επιχειρήσεις.

Για την Τρ. Πειραιώς η Goldman Sachs υπογραμμίζει την έκθεσή της στα Βαλκάνια καθώς και στους τομείς των κατασκευών και της ναυτιλίας, ενώ το "προφίλ κινδύνου" της τράπεζας δεν αντικατοπτρίζεται πλήρως, σύμφωνα με τον οίκο, στην τιμή της μετοχής της.

Σε ό,τι αφορά τη Marfin Popular Bank η έκθεση του οίκου κάνει λόγο για "χαμηλή ορατότητα" στην προ προβλέψεων κερδοφορία και για "σημαντική" έκθεση σε "επικίνδυνους" κλάδους χορηγήσεων, τοποθετεί ωστόσο το συνολικό "προφίλ κινδύνου" της τράπεζας στα επίπεδα του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

CAPITAL.GR

No comments:

Share |