Monday, March 30, 2009

Ιαπωνία: Μείωση της βιομηχανικής παραγωγής

Ιαπωνία: Μείωση της βιομηχανικής παραγωγής

Πτωτικά για πέμπτο μήνα κινήθηκε τον Φεβρουάριο η βιομηχανική παραγωγή στην Ιαπωνία, το μακροβιότερο χρονικό διάστημα από το 2001, καθώς οι εξαγωγές κατέρρευσαν.

Η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε 9,4% από τον Ιανουάριο, όταν είχε υποχωρήσει στο ποσοστό ρεκόρ του 10,2%, ανακοίνωσε σήμερα το ιαπωνικό υπουργείο Εμπορίου στο Τόκιο. Τα αποθέματα μειώθηκαν απροσδόκητα κατά 4,2%.

Οι εταιρείες που ερωτήθηκαν είπα ότι θα αυξήσουν την παραγωγή τον Μάρτιο και τον Απρίλιο καθώς αρχίζουν να αποκαθιστούν τα αποθέματά τους καθώς αυτά μειώθηκαν αφού η ζήτηση εξανεμίστηκε. Διεθνώς οι βιομηχανίες μειώνουν τα αποθέματά τους, σημάδι ότι η παραγωγή ενδέχεται να αυξηθεί αργότερα μέσα στο έτος, ανακουφίζοντας την παγκόσμια οικονομία που συρρικνώνεται για πρώτη φορά σε έξι δεκαετίες.

Το γιέν [JPY=X] διαπραγματεύθηκε στα 98,15 ανά δολάριο στις 10:16 π.μ. στο Τόκιο από 98,08 πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων. Το νόμισμα οδεύει να κλείσει το τρίμηνο με τις χειρότερες επιδόσεις από τις αντίστοιχες το 2001 καθώς η δεύτερη σε μέγεθος οικονομία του κόσμου συρρικνώνεται ταχύτερα από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Στο Χρηματιστήριο ο δείκτης Nikkei [.N225] 225 υποχώρησε 1,2%.

Οι ιαπωνικές εξαγωγές συρρικνώθηκαν κατά 49,4% - επίπεδα ρεκόρ - τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος καθώς οι πωλήσεις αυτοκινήτων και ηλεκτρονικών εξανεμίστηκαν. H Toyota Motor Corp. που προβλέπει ότι θα εμφανίσει ζημίες για πρώτη φορά σε πέντε δεκαετίες, σχεδιάζει χιλιάδες περικοπές θέσεων εργασίας και μείωση της εγχώριας παραγωγής κατά το ήμισυ αυτό το τρίμηνο.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |