Monday, March 30, 2009

Κάνουν πίσω οι δανειζόμενοι

Κάνουν πίσω οι δανειζόμενοι
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 30/03/2009 15:06:38


Τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν φέτος οι τράπεζες στην επίτευξη των στόχων τους για παραχώρηση νέων δανείων και για άντληση νέων καταθέσεων δείχνουν τα νέα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Η απότομη αύξηση του κόστους δανεισμού αλλά και η έντονη αβεβαιότητα που υπάρχει στο οικονομικό περιβάλλον μειώνει τη ζήτηση για δάνεια ιδίως μεταξύ των επιχειρήσεων. Παράλληλα, η απότομη πτώση των επιτοκίων που προσφέρουν οι τράπεζες φαίνεται να περιορίζει τη ροή νέων καταθέσεων στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, τα δανειστικά χαρτοφυλάκια των τραπεζών συρρικνώθηκαν σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2006. Περιορίστηκαν στα €55,41 δισ. έναντι €55,56 δισ. τον Ιανουάριο του 2009.

Η μείωση οφείλεται κυρίως στην συμπεριφορά των επιχειρήσεων. Παρά την προσφορά νέων δανειστικών προϊόντων, οι κυπριακές επιχειρήσεις προχώρησαν το Φεβρουάριο σε εξοφλήσεις δανείων. Το σύνολο των δανείων τους περιορίστηκε στα €27,75 δισ. το Φεβρουάριο έναντι €27,52 δισ. τον Ιανουάριο του 2009.

Τα δάνεια προς τα νοικοκυριά παρουσίασαν οριακή αύξηση.

Σε ετήσια βάση, ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης έφθασε το 30%, λόγω της χαμηλής περσινής βάσης.

Δυσκολίες αντιμετωπίζουν οι τράπεζες όχι μόνο στην παραχώρηση νέων δανείων αλλά και στην άντληση νέων καταθέσεων. Μετά την απότομη αύξηση των καταθέσεων τον Ιανουάριο, που οφείλεται κυρίως στην κατάθεση ποσού €1,4 δισ. από την κυβέρνηση στις τράπεζες, το Φεβρουάριο η ροή νέων καταθέσεων προς τις τράπεζες παρουσίασε έντονη επιβράδυνση.

Τα καταθετικά χαρτοφυλάκια των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων έφθασαν το Φεβρουάριο τα €58,43 δισ. έναντι €58,39 δισ. που ήταν τον Ιανουάριο του 2009.

Η μικρή αύξηση οφείλεται κυρίως σε καταθέσεις ξένων. Οι καταθέσεις των κατοίκων Κύπρου μειώθηκαν οριακά.

Σε ετήσια βάση, ο ρυθμός καταθετικής επέκτασης έφθασε το 13%.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |